Blendle heeft bekendgemaakt dat ze 3 miljoen euro aan investeringsgeld hebben binnengehaald van de investeringstak van The New York Times Company en Axel Springer Digital Ventures. Het geld zal worden gebruikt voor de internationale uitrol van Blendle, de dienst waarmee je losse artikelen uit kranten en tijdschriften kunt kopen. In Nederland is Blendle al een groot succes. Nu is de rest van de wereld aan de beurt.
Blendle ging in 2014 van start. Je kunt door het aanbod bladeren van Nederlandse kranten en tijdschriften, waarbij je alleen betaalt voor losse artikelen. Een artikel kost gemiddeld 20 cent. Er zijn nu ruim 130.000 geregistreerde gebruikers in Nederland, maar nog onbekend is hoeveel daarvan nog steeds actief zijn. Ook heeft Blendle nog niet bekendgemaakt hoeveel artikelen er zijn of hoeveel omzet er is geboekt. Winstgevend is het bedrijf in ieder geval nu nog niet, maar de inkomsten groeien maandelijks.
De nieuwe investeerders zullen weinig invloed krijgen op het beleid van Blendle. Oprichter Marten Blankesteijn (die we eerder dit jaar interviewden) en mede-ondernemer Alexander Klöpping zullen het beleid van het bedrijf blijven bepalen en houden 75% van de aandelen. Uitgaande van de investeringen zou Blendle 13 miljoen euro waard zijn, al lijkt die waardering wat aan de hoge kant. Naar welke landen als eerste gaat uitbreiden is nog onbekend en hangt af van het enthousiasme onder uitgevers. Onder andere The Economist zou interesse hebben – meer nog dan de Nederlandse uitgevers, die aanvankelijk wat aarzelend reageerden. Het persbericht spreekt over een uitrol in “meerdere Europese landen in de komende twee jaar”.
Blendle iOS-app komt eraan
Eerder schreven we al op iCulture dat Blendle een iOS-app gaat uitbrengen. Want ook al is Blendle al aardig bruikbaar op de iPhone en iPad, een app zorgt ervoor dat mensen vaker het aanbod bekijken. Aanvankelijk zal de iOS-app alleen artikelen bevatten die door de redactie van Blendle zijn geselecteerd.
Het plan is om artikelen via meerdere platformen te kunnen kopen via één handeling, zowel op de website van Blendle zelf, op de website van een krant of in de app. Het inkomstenmodel is nu zo, dat uitgevers 70% van elk verkocht artikel krijgen. De uitgevers bepalen zelf hoeveel de artikelen kosten.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Ik gebruikte Blendle denk ik zo’n twee weken en daarna niet meer. Zó leuk was het ook weer niet.
Ik wilde nog toevoegen dat ik ze die 3 miljoen zeker gun en ik wens ze succes met de internationale uitrol!
Wat heeft dit met iCulture te maken?
Verder maak ik er veel gebruik van en zou mooi zijn als ze internarionaal doorbreken.
Bendle is ook niet persé leuk, het is een manier om artikelen die je interesseren te lezen uit verschillende media. In plaats dat je je uit financieële overwegingen moet beperken tot een of enkele kranten en tijdschriften, kan je nu selectief lezen in een heel groot deel van het aanbod. Als je dat veel doet is het trouwens nog steeds erg duur.
Voor mij is het zeker een goede aanvulling. Ik gebruik het niet heel veel, maar ik gebruik het zeker wel. Door het instellen van alerts kan zorgen dat je op de hoogte gesteld wordt als er in een medium iets verschijnt over een onderwerp wat je interesseert.
Ik ben vooral benieuwd of het internationale aanbod van Blendle echt geintegreerd wordt, of dat Blendle blijft bij eilandjes. Ik zou bijvoorbeeld best graag ook stukken uit Der Spiegel of uit enkele Britse, Spaanse of Amerikaanse bladen lezen. Daarvoor moeten die natuurlijk wel in het aanbod terecht gaan komen hier, en niet alleen in een Blendle.de, blendle.es, blendle.co.uk of blendle.com…
Ik heb deze linkjes gezien onder nieuwsartikelen en vind ze veel te duur. Vaak 25 cent voor een artikel wat (meestal) weinig zal toevoegen (Wat je van te voren niet kunt inschatten!), via een omweg van Blendle.
Dat is bij elkaar al zoveel moeite, dat ik dat artikel net zo snel gevonden zou hebben via de website van de krant waar ze naar toe linken…
En het vervelende daar is, dat daar dan weer reclame zal staan, terwijl je net 25 cent hebt betaald?
3 miljoen. Wat die je daar tegenwoordig nog voor.
Weinig risico’s voor de investeerders. Ook zij zullen ongetwijfeld op een knop ‘Ik wil mijn geld terug’ kunnen drukken…