Augmented Reality vindt zijn weg naar steeds meer iOS-apps, die op hun beurt meer en meer interessante toepassingen voor de techniek bedenken. Bedrijven proberen met de camera van je iPhone objecten in het echte leven te herkennen, waarvan Blippar er een is. Deze app gaat een stapje verder door uitgebreide informatie over het voorwerp te geven.
De iOS-app van Blippar (link) bestaat al sinds 2011, maar richtte zich tot voor kort alleen op het inscannen van speciale Blipper-barcodes die je tegenkwam in tijdschriften en affiches. Daar komt nu verandering in, omdat de AR-techniek steeds beter wordt.
Blippar leert objecten herkennen
Tijdens de Code/Media-conferentie toonde Blippar een toekomstige versie van de app, die objecten kan herkennen door er alleen je iPhone-camera op te richten. Deze functie is ook al toegevoegd aan de iOS-app, zodat je het zelf kunt proberen. Langzaam maar zeker zal de app steeds beter objecten gaan herkennen, dus houd er rekening mee dat Blippar nu nog lang niet alles goed benoemt.
Zodra je de app toegang hebt gegeven tot je locatiegegevens en camera, kun je de iPhone op allerlei voorwerpen richten om Blippar te laten ‘raden’ wat het is. In een cirkel in het midden van je scherm verschijnen verschillende woorden, terwijl de app nadenkt welk object er in beeld staat. Pas als Blippar het zeker weet, wordt het object toegevoegd aan een balk onderin beeld.
Tijdens het testen van de app zagen we bijvoorbeeld hoe Blippar een boterham langzaam maar zeker analyseerde. Woorden als ‘Bread’, ‘Wheat’ en ‘Food’ verschenen in de woordwolk, totdat de knop met Toast verscheen.
Vanaf dit punt onderscheidt Blippar zich van andere Augmented Reality-apps. Nadat een voorwerp herkend is, kun je vervolgens namelijk meer informatie vinden over het object (wat is toast?) en is er zelfs een knop om nieuwsberichten te zoeken waar toast in voorkomt. Zo moet Blippar uiteindelijk uitgroeien tot een soort ‘Wikipedia van de echte wereld’.
AR-techniek staat nog in de kinderschoenen
Volgens Ambarish Mitra, CEO van Blippar, staat de AR-techniek nog in de kinderschoenen en valt de ‘slimheid’ ervan te vergelijken met het brein van een kind van zes. “Blippar kan een auto herkennen, maar niet het merk Prius”, aldus Mitra. Hij verwacht echter dat de techniek snel net zo slim wordt als een achtienjarige.
Onlangs bespraken we op iCulture nog een app die iets soortgelijks probeert te doen. Aipoly herkent ook de objecten die je in je cameralens zet, en heeft een speciale optie om ook kleuren van voorwerpen te herkennen. Hierdoor weten mensen met kleurenblindheid ook welke kleur een voorwerp heeft.
Bron: Recode
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Reacties: 3 reacties