Bruvelo is een koffiemachine met iPhone-app voor snobs
Maandagochtend, tijd voor een kopje koffie. Als je een iPhone-bedienbare koffiemachine of een koffieapparaat met tijdklok hebt, zou er vanochtend al een gloeiend heet kopje koffie voor je klaarstaan. Maar meestal zijn die machines vrij simpel: je moet de avond van tevoren al gemalen koffie afmeten en in het filterzakje klaarzetten. Als je ’s avonds in beschonken toestand thuiskomt ben je daarvoor niet in de stemming. En ben je ook nog koffiesnob, dan trek je je neus ervoor op.
Vandaar dat er nu de Bruvelo is, een
koffiemachine die via een iPhone-app water filtert, de juiste hoeveelheid bonen afweegt en de bonen maalt. Ook zorgt de Bruvelo voor de juiste hoeveelheid water, dat op de juiste temperatuur wordt gebracht.
Je kunt in de Bruvelo elk type koffieboon gebruiken, waarbij je ook nog een keuze maakt uit de vooraf ingestelde smaakprofielen: delicaat, gebalanceerd of robuust. Of je programmeert in de app gewoon je eigen smaakprofiel. De Bruvelo ontvangt alle opdrachten via Wi-Fi en voert ze uit. Om te zorgen dat je elke dag precies hetzelfde kopje koffie krijgt, kun je een recept aanmaken waarin je precies aangeeft hoe heet het water moet zijn, hoe lang de gemalen bonen in contact moeten zijn met water en hoe de verhouding tussen bonen en water is. Het resultaat is te vergelijken met de koffie die een barista voor je bereidt in een goed koffiehuis. We vermoeden dat ze daarmee niet Starbucks bedoelen… Smaakjeskoffie staat niet in de specificatie en ook melkschuim zul je achteraf zelf moeten toevoegen, want de Bruvelo doet alleen aan ‘pure’ koffie.
De Bruvelo is te vinden op Kickstarter en zal vanaf zomer 2015 worden geleverd aan mensen die $300 excl. verzendkosten ervoor over hebben. Voor internationale bezorging moet nog nog wel $75 erbij op tellen, plus eventuele douanekosten.
Het alternatief: Arist
De Bruvelo komt eigenlijk op een nogal ongunstig moment. Momenteel loopt namelijk een soortgelijk Kickstarter-project voor de Arist, een koffiezetter die er wat minder nerdy uitziet. Ook de Arist kun je met de bijbehorende iPhone-app helemaal op afstand bedienen. De machine herkent jouw persoonlijke mok, zodat je altijd dezelfde koffie krijgt. Ook weet de machine bij welke mok welke soort koffie hoort. Het grote verschil met de Bruvelo is dat de Arist ook koffie met melkschuim maakt. Voor de rest is er veel hetzelfde: je kunt de bonensoort, grofheid en sterkte van je koffie bepalen. Je stelt ook in hoe heet het water moet zijn en wat de verhouding is tussen bonen en koffie. De Arist heeft de benodigde financiering via Kickstarter al ruimschoots binnen. De prijs is hetzelfde: $300.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Leuk, … Persoonlijk natuurlijk, maar wanneer hij deze is een betere ‘omgeving’ had gepresenteerd, dan was deze funding mss al compleet geweest…Sommige kunnen nu eenmaal niet door deze verschrikkelijk lelijke keuken heen kijken. De Scanomat is dan toch een stuk mooier. Stuk duurder. Dat wel..
Wat een kat richting Starbucks!
Normaal is iCulture altijd zo neutraal en professioneel, was je koffie op vanmorgen Gonny?
Beetje dom om je bonen zo open te laten liggen de hele nacht. Dan zijn die inmiddels uitgedroogd als ik de bonen laat malen in de ochtend.
Nee, dit is geen machine voor mij. Bonen horen dicht te zijn in een bakje en liefst nog vers direct uit de zak.
Ja, je hebt wel een punt. Als je je richt op koffiesnobs, dan is er waarschijnlijk grote overlap met designsnobs en iPhone-snobs. Dure spullen kun je beter in een duur uitziende omgeving demonstreren.
Als je trouwens naar Amerikaanse realityseries kijkt, zie je dat zelfs in high-end huizen van die lelijke keukens met houten paneeldeurtjes aanwezig zijn, zelfs als de rest van het huis met strak topdesign is ingericht.
En om weer even on-topic te komen: in het huis van Jony Ive vind je die lelijke houten paneeldeurtjes óók. Plus verschrikkelijke bloemetjesstoffering in de slaapkamer. Ik vrees dat het een typisch Amerikaans ding is.
Overigens vind ik die Arista (later genoemd in het artikel) er weer erg ‘Senseo-consumentenachtig’ uit zien. Maar die verkoopt wél goed.
Ik zeg alleen dat er geen smaakjeskoffie en melkschuimkoffie uit dit apparaat komt. Of Starbucks het summum van goede koffie schenkt, mag je zelf beoordelen 🙂
Niet om het een of ander, maar een echte koffiesnob drinkt espresso, geen filterkoffie. Dan is die Arist een druk interessanter, hoewel ik het me afvraag hoe goed de koffie van een apparaat van 300 euro is.
Ben het totaal niet met je eens dat een koffiesnob (ik zeg liever koffieleut) alleen maar espresso drinkt. Espresso is gewoon een zet techniek die een bepaalde smaak creeert. Met filterkoffie (slowcoffee) heb je bijvoorbeeld een veel breder smaakpallet maar is de intensiteit weer minder dan espresso. Voor de afwisseling drink ik beiden en zijn de slowcoffee 2.0 bakkies die ik zet verrassend lekker ondanks dat ik een echte espresso liefhebber ben 🙂
Een echte snob heeft een luxueus handmatig espresso apparaat met vers gebrande bonen.
Ik meen ook dat Philips net een espresso-apparaat geïntroduceerd heeft met WiFi. Niet echt origineel dus.
Dat later genoemde apparaat moet trouwens (s)Arist(a) zijn denk ik. 😛
@Mitchell: Nee. Arist is correct. Dat is de naam van het Kickstarter-project. Er is inderdaad ook een Senseo Sarista, maar daar gaat het artikel niet over 🙂
Wel even nagaan dat het twee totaal verschillende soorten koffie betreft. Arist is espresso georienteerd, met druk en aroma. Zoals je in een restaurant krijgt. Bruvelo is filter gebaseerd, zoals je in de slow-koffie zaakjes krijgt. Niet te vergelijken en voor totaal verschillende markten en mensen.
@daniel: Vandaar ook de melk in Arista en niet in Bruvelo. Cappuccino e.d. zijn prioriteit en veel gedronken. Er zijn ook melk koffies in filter-land, maar niet op deze manier én niet prioriteit.
@Arnie: Klopt wel denk ik, “snobs” denken dat eXpresso het ultieme is, liefhebbers weten dat er vele soorten zetmethodes zijn met sterke en zwakke punten. Een Aeropress van drie tientjes maakt koffie thuis waar menig “barista” niet aan kan tippen…
Een apparaat van nog geen 300 dollar dat mij koffies laat maken waar een topbarista met een La Marzocco nog een puntje aan kan zuigen? Ik weet ’t niet, hoor. Noem mij ouderwets of pessimist, maar ik denk dan toch aan wat ze in Angelsaksische landen plegen te zeggen: if it sounds too good to be true, it probably is.
Ik beken, ik ben koffie-snob. Ik kan genieten van precies de juiste koffie op de juiste manier gebrand, bij de juiste temperatuur gezet etc. en ik ben het met J@n eens. Dit is het koopje van het jaar! De smaak van de boon komt het meest tot zijn recht in zo’n French Press of handopgieten. Dan is het water bij niet te hete temperatuur (anders verbrand het) precies lang genoeg in contact geweest met de koffie. Als je dat allemaal kunt instellen dan heb je de perfecte zetmethode. Het is dus zeker niet de bedoeling dat je de bonen er de avond tevoren al ingooit! Nee de app is louter bedoeld voor de uitgebreide instellingsmogelijkheden.