Jailbreaken: de beste tweaks en apps
Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.
Jailbreaken is een eerste stap om meer uit je iPhone, iPod touch of iPad te halen. Maar daarna begint het avontuur pas: er zijn honderden leuke tweaks en apps die je via Cydia kunt installeren. Maar waar moet je beginnen? Dit uitlegartikel helpt je op weg met de beste tweaks en Cydia-apps voor iOS 7 en hoger. Voordat je ze kunt gebruiken moet je een jailbreak uitvoeren. In onze jailbreak handleiding lees je hoe dat moet. Of lees waarom je zou willen jailbreaken. Je vindt hier onder meer tweaks voor de Touch ID vingerafdrukscanner, Bedieningspaneel, Berichtencentrum, het lockscreen en de app switcher.
Geschikte jailbreak tweaks voor iOS 9.3.3
ER is inmiddels een Pangu jailbreak voor iOS 9.3.3 uit, maar nog niet alle tweaks zijn aangepast. Deze werken in ieder geval met iOS 9.2 t/m 9.3.3:
- Alkaline
- Barrel
- BioProtect
- Bytafont
- iFile
Deze populaire tweaks zijn nog niet compatibel met iOS 9.2 t/m 9.3.3:
- Activator
- f.lux
- Forcy
- Springtomize
- TetherMe
Jailbreak tweaks voor iOS 7, iOS 8 en iOS 9
Meer info over de geschiktheid van specifieke tweaks voor iOS 7 en iOS 8 vind je onder andere in de iOS 7 Compatibility List en de iOS 8 Compatibility List. Ook kun je veel ervaringen van gebruikers met jailbreak-tweaks lezen in ons subforum ‘Jailbreak apps en thema’s die werken’.
Je kunt de tweaks die hieronder beschreven worden installeren via Cydia nadat je een jailbreak hebt uitgevoerd. Als je nog geen jailbreak hebt uitgevoerd kun je daarbij onze handleiding gebruiken. Net zoals in de App Store zijn sommige tweaks in de Cydia Store gratis, terwijl je voor andere tweaks moet betalen (via Amazon of Paypal). De ongelimiteerde toegang tot het toestel die door een jailbreak geboden wordt kan misbruikt worden om apps uit de App Store en tweaks uit de Cydia Store zonder betaling te installeren, maar dat is in strijd met de Nederlandse wet en discussie daarover wordt op iCulture dan ook niet toegestaan. Tweaks moeten apart geschikt worden gemaakt voor de 64-bit toestellen (iPhone 5s en hoger, iPad Air en hoger, iPad Mini 2 en hoger) waardoor niet alle tweaks noodzakelijkerwijs geschikt zijn voor deze toestellen.
Tweaks voor de vingerafdrukscanner
Sinds de jailbreak van iOS 6 is er een interessante nieuwe functionaliteit toegevoegd aan de producten van Apple, namelijk de Touch ID vingerafdrukscanner van de iPhone 5s. Ontwikkelaars van jailbreaktweaks laten nu al zien wat Apple hier in de komende jaren nog meer mee zou kunnen doen. Eén van de meest voor de hand liggende toepassingen is het beveiligen van meer onderdelen van iOS dan alleen het vergrendelscherm (lockscreen). De beveiliging van de vingerafdrukscanner is overigens zo ingericht dat de tweaks alleen kunnen controleren of het een bekende vingerafdruk betreft en niet de beveiligd opgeslagen vingerafdrukken kunnen uitlezen.
Er zijn tot nu toe drie tweaks verschenen die het mogelijk maken om de vingerafdrukscanner te gebruiken om toegang tot bepaalde applicaties, folders en/of instellingen te beperken. Applocker ($0,99) bood al langer de mogelijkheid om toegang tot bepaalde applicaties, folders en instellingen te beperken met een toegangscode, maar biedt nu ook ondersteuning voor Touch ID. Bovendien is het mogelijk de werking van Applocker ongedaan te maken wanneer je verbonden bent met je eigen WiFi netwerk. Het duurdere BioProtect ($2,99) ondersteunt alleen Touch ID om toegang tot applicaties te beperken, maar heeft een aantrekkelijkere vormgeving dan Applocker. BioLockDown ($1,99 – alleen iOS 7) biedt een met BioProtect vergelijkbare vormgeving, maar heeft wat meer opties en kan gebruikt worden om toegang tot applicaties, instellingen en Control Center switches te beperken.
Een andere tweak die laat zien wat er mogelijk is met Touch ID is iTouchSecure ($4,99 – alleen iOS 7). Je kunt deze tweak gebruiken om automatisch wachtwoorden in te vullen door een geautoriseerde vingerafdruk te scannen. iTouchSecure werkt voor wachtwoorden in applicaties, maar ook in MobileSafari als je de AutoFill functionaliteit daarvan inschakelt. Als wachtwoord wordt alles aangemerkt wat visueel verborgen wordt als je het intypt. Een wachtwoordveld zal met een gele rand worden weergegeven als er nog geen wachtwoord is opgeslagen. Als je een wachtwoord invult, wordt deze beveiligd opgeslagen in de keychain van iOS. De volgende keer zal het wachtwoordveld dan met een groene rand en een icoontje van een vingerafdruk worden weergeven, waarmee wordt aangegeven dat je Touch ID kunt gebruiken. In iOS 8 wordt de functionaliteit van iTouchSecure grotendeels opgevangen door extensies als LastPass en 1Password.
Er is meer mogelijk met de Touch ID sensor dan beveiliging! Zo biedt de tweak Virtual Home (gratis) de mogelijkheid om de Touch ID sensor als virtuele Homeknop te gebruiken. Door de sensor kort aan te raken wordt één druk op de Homeknop gesimuleerd en als de sensor langer wordt aangeraakt wordt de app switcher geactiveerd. Een andere interessante tweak voor Touch ID is Touchy ($2,99 – alleen iOS 7). Gebruikers van Touchy kunnen een vooraf ingestelde applicatie lanceren door een bepaalde herkende vinger op de sensor te plaatsen. Je kunt op deze manier maximaal vijf verschillende applicaties met vijf unieke vingerafdrukken sneller starten. Een laatste simpele Touch ID tweak is MesaVibrate (gratis), waarmee je iPhone zal vibreren wanneer een vingerafdruk op het vergrendelscherm niet herkend wordt.
Tweaks voor Control Center
Eén van de populairste jailbreak tweaks in de voorgaande versies van iOS was altijd SBSettings, waarmee eenvoudig bepaalde functionaliteiten van het toestel in- en uitgeschakeld konden worden. In iOS 7 heeft Apple een eigen variant genaamd Control Center (bedieningspaneel) geïntroduceerd waarmee niet alleen functionaliteiten in- en uitgeschakeld kunnen worden, maar ook de helderheid direct kan worden gewijzigd, muziek kan worden bediend, applicaties kunnen worden geopend en die AirDrop/AirPlay-ondersteuning biedt. Toch laat Control Center nog wel eens wat te wensen over en ontwikkelaars hebben dan ook diverse tweaks uitgebracht om dit onderdeel naar je eigen smaak aan te passen.
De kracht van SBSettings was er deels in gelegen dat de gebruiker zelf kon bepalen welke functionaliteit met de tweak in- en uitgeschakeld kon worden. Met FlipControlCenter (gratis) kun je deze mogelijkheid ook toevoegen aan Control Center. Zo kun je zelf kiezen hoeveel en welke switches weergeven moeten worden, maar ook in welke volgorde en op welk moment. Ten opzichte van de standaard Control Center kun je er onder andere voor kiezen om switches voor locatiegegevens, datavoorzieningen en vibratie toe te voegen. Om gebruik te maken van FlipControlCenter moet je op het moment van schrijven nog de standaard niet aanwezige repository http://rpetri.ch/repo toeveoegen aan Cydia via Beheren | Bronnen | Wijzig | Voeg toe.
Tweaks voor de App Switcher
De werking van de App Switcher (het multitaskingscherm) is in iOS 7 ook vernieuwd, waarbij nu ook een screenshot van een applicatie als kaart boven het icoontje van de applicatie wordt weergegeven. Dit biedt ontwikkelaars van jailbreaktweaks natuurlijk weer nieuwe mogelijkheden voor verdere vernieuwing. Een prominent voorbeeld is Sicarius (gratis) die een aantal grafische en functionele wijzigingen combineert. Als je een kaart naar boven toe schuift om deze te sluiten zal deze als 3D trapezium worden weergeven, vergelijkbaar met het effect van de bekende scrollende Star Wars tekst. Je kunt dit effect ook standaard laten weergeven, meerdere applicaties tegelijk afsluiten en/of (al dan niet met bevestiging) een respring uitvoeren door het tabblad van SpringBoard omhoog te schuiven.
Met behulp van SwitcherDismiss (gratis) is het verder mogelijk om de App Switcher na een in te stellen tijdsduur automatisch weer te laten verdwijnen. Als je dankzij de weergave van kaarten geen icoontjes van applicaties meer nodig hebt kun je gebruik maken van No Switcher Icons (gratis).
Tweaks voor Notification Center & ontgrendelscherm
Het ontgrendelscherm van de iPhone, iPod touch en iPad wordt volgens velen niet optimaal door Apple benut. Een veel gehoorde wens is dat gebruikers graag het Berichtencentrum (Notification Center) willen weergeven op het ontgrendelscherm. Deze functionaliteit wordt onder andere door Bulletin ($0,99) geboden. Daarnaast stelt de tweak je onder andere in staat om gegroepeerde push notifications in en uit te klappen en push notificaties te verwijderen.
Veeleisende gebruikers kunnen ook gebruik maken van IntelliScreenX 8 ($9,99). Deze tweak biedt extra schermen links en rechts van het berichtencentrum. Op deze schermen kunnen recente e-mails, je timeline van Twitter en/of Facebook en RSS-feeds worden weergeven. Je kunt daarbij direct berichten lezen of ergens op reageren. Daarnaast biedt IntelliScreenX 8 de mogelijkheid om een telefoon, SMS, e-mail icoontje weer te geven in de statusbalk bij gemiste oproepen of ongelezen berichten. Je kunt IntelliScreenX 8 drie dagen gratis uitproberen.
Normaliter kun je notificaties binnen de tabbladen verwijderen door eerst op het kruisje en vervolgens op Wis te drukken, maar met NCSingleTapClear (gratis) verwijder je de notificaties voortaan met één druk op de knop. Als je vaak gebruikt maakt van social media kan verder de Share Widget for iOS 7 of Share Widget for iOS 8 (gratis) nuttig zijn, waarmee je vanuit Notification Center direct toegang kunt krijgen tot Facebook, Twitter, Mail, Messages en meer.
Het LockScreen biedt standaard de mogelijkheid om gebruik te maken van Notification Center, Control Center en de camerafunctionaliteit. De toegang tot Notification Center en Control Center herken je aan de grabbers. Als je echter vindt dat die afdoen aan het minimalistische uiterlijk van het LockScreen, dan kun je de visuele weergave verbergen met TabLess (gratis). Je kunt er ook voor kiezen om de tekst “schuif om te ontgrendelen” te vervangen met een originele tekst en de cameraknop te verbergen met Simplock (gratis). Een tweak voor het LockScreen (die al wat langer mee gaat) en een balans zoekt tussen gebruiksvriendelijkheid en beveiliging is CleverPin ($1,99), waardoor je geen toegangscode meer hoeft in te vullen als je in de buurt bent van een vertrouwd Wi-Fi netwerk.
Als je het ontgrendelscherm helemaal niet gebruikt voor beveiliging kun je deze ook inzetten om snel applicaties te kunnen starten. Gebruikers van Swipey ($1,99 – alleen iOS 7) kunnen in totaal zes applicaties kiezen die als scherm rechts van het reguliere ontgrendelscherm zullen worden weergeven. Door van van rechts naar links over het scherm te schuiven kun je een keuze maken tussen deze applicaties en als je even blijft rusten om één van de schermen zal de bijbehorende applicatie direct geopend worden. Maak je geen gebruik van een toegangscode (bijvoorbeeld op je iPad) en is het lockscreen dan eigenlijk voor jou ook overbodig? Met SkipLock (gratis – alleen iOS 7) sla je dit scherm over en ga je direct naar het overzicht van je applicaties als je op de Home- of Powerknop drukt.
Tweaks voor het iconenscherm
Een simpele tweak die toch door veel jailbreakers wordt toegepast is verder nog Zeppelin (gratis). De tweak stelt je in staat om de tekst van je provider (operator) te vervangen met een logo naar keuze. Na installatie van de tweak kun je via het menu Instellingen al kiezen uit een beperkt aantal logo’s, maar je kunt deze eenvoudig uitbreiden door op zoek te gaan naar je favoriete merk, film of ander onderwerp in de categorie Addons (Zeppelin) in Cydia. Je kunt ook relatief eenvoudig zelf logo’s maken voor Zeppelin door afbeeldingen van maximaal 40×120 pixels in PNG formaat in een aparte subdirectory van /Library/Zeppelin te plaatsen.
Natuurlijk mag WinterBoard (gratis) in deze categorie ook niet ontbreken. WinterBoard is een raamwerk voor thema’s waarmee het uiterlijk van een iPhone, iPod touch of iPad kan worden aangepast. De tweak wordt onderhouden door de maker van Cydia. In deze applicatiewinkel kun je inmiddels vele duizenden gratis of betaalde thema’s vinden die van WinterBoard gebruik maken. Ben je vooral geïnteresseerd in het weer, dan is WeatherBoard ($2,49) een leuke: deze vervangt de achtergrondafbeelding van je iconenscherm door een geanimeerde afbeelding van de huidige weersomstandigheden op jouw locatie.
Dankzij de afwisselende animaties blijft ook Barrel ($2,99) onverminderd populair. De tweak zorgt ervoor dat er een zelf te kiezen alternatieve animatie wordt weergegeven als je op SpringBoard van pagina wisselt. Cylinder (gratis) doet iets soortgelijks op icoon-niveau. Vind je de interface van de Apple Watch geweldig en wil je deze interface ook op je iPhone gebruiken? Met Aeturnum ($2,99) krijg je hetzelfde rooster van ronde icoontjes waar je door kunt navigeren als op Apple’s smartwatch.
Ook de apps van de bekende ontwikkelaar @chpwn zijn geschikt gemaakt voor iOS 7, waarmee diverse beperkingen van het besturingssysteem iOS weggenomen kunnen worden. Zo kun je het zo veel icoontjes als je wilt in je in je dock plaatsen met de tweak Infinidock ($1,99). Met de tweak InfiniBoard ($0,99) kun je naast horizontaal ook verticaal scrollen door je pagina’s met applicaties. Met Infinifolders ($1,99) worden beperkingen voor folders opgeheven, waardoor je zoveel applicaties in een folder kunt plaatsen als je wilt. Onder iOS 8 werken deze tools niet.
Een overzicht van de beste tweaks is niet compleet zonder Springtomize 3 ($2,99). De tweak stelt je in staat om allerlei elementen van SpringBoard (de grafische interface van iOS) naar je eigen smaak samen te stellen. Springtomize 3 bevat de onderdelen animaties, mogelijkheden, dock, vergrendelscherm, iconen, mappen, multitaskingbalk, teletijdmachine, status balk, pagina’s, thema’s en notificatiecentrum en al deze onderdelen bieden weer verschillende opties. Het aanpassen van de duur van animaties, van de grootte van icoontjes en de hoeveelheid icoontjes per rij of kolom, zijn slechts enkele voorbeelden van de mogelijkheden van Springtomize.
Tweaks voor aanpassen basisfunctionaliteit
Sommige tweaks vind je op bijna elke iPhone, iPod touch of iPad met een jailbreak terug. Een voorbeeld van zo’n tweak is Activator (gratis). Deze tweak wordt vaak als benodigdheid geïnstalleerd door andere tweaks, zodat je zelf kunt kiezen hoe de diverse tweaks ge(de)activeerd kunnen worden, maar Activator kan zelfstandig ook erg handig zijn. Met Activator kun je een combinatie van knoppen of gebaren koppelen aan een zelf te kiezen actie. Zo kun je bijvoorbeeld direct Shazam laten openen als je de Home-knop ingedrukt houdt of Wi-Fi uit laten zetten als je het toestel uit de oplader haalt.
Een handige functionaliteit die door IntelliScreenX wordt geboden is het tonen van een extra icoontje in je statusbalk als je een oproep hebt gemist of een ongelezen bericht hebt. Als je alleen gebruik wilt maken van deze functionaliteit zonder alle extra’s van IntelliScreenX, dan kun je ook OpenNotifier (gratis) installeren. Je kunt bij OpenNotifier zelf kiezen welk icoontje je in de statusbalk weer wilt geven voor welke applicatie. Je kunt OpenNotifier ook gebruiken om badges weer te geven bij apps die daar standaard geen gebruik van maken.
Geen geld om te upgraden naar een iPhone 6 of iPhone 6 Plus, maar wil je wel van de nieuwe resoluties gebruik maken? Dat kan met LittleBrother ($1,99). Deze tweak schaalt de interface van de grotere iPhones terug naar die van de 4-inch modellen. Je krijgt dus meer tekst in beeld of kunt gebruik maken van de landschapsstand van de iPhone 6 Plus.
Heb je wél een iPhone 6 of 6 Plus en vind je het scherm te groot? Dan mag OneHandWizard ($3,99) juist niet ontbreken. Deze tweak is veel handiger dan Apple’s eigen Reachability: het verkleint het complete scherm inclusief toetsenbord naar iPhone 5S-formaat (960×540 pixels). Het scherm is dan wél met één hand te bedienen. Je kunt eenvoudig het scherm naar de linker- of rechterkant verslepen en via het hamburgermenu hoef je zelfs de hardwaretoetsen niet meer te bedienen.
Als je een iPhone, iPod touch of iPad hebt waarvan de Home-knop het niet goed meer doet kan Tage (gratis) uitkomst bieden. Tage laat je vijf verschillende veegacties koppelen aan acties, zoals het openen van de Quick Switcher of het sluiten van de huidige app. Veeg je van links naar rechts over het scherm of andersom, dan kun je snel tussen de vorige en volgende applicatie schakelen. Daarnaast zijn er extra snelkoppelingen om je toestel uit te schakelen of herstarten, alle applicaties te sluiten of het toestel te vergrendelen.
Een tweak die uitblinkt in eenvoud en gebruiksgemak is SwipeSelection (gratis). Dankzij deze tweak kun je de cursor in invoervelden bewegen door over het toetsenbord heen te swipen, waardoor het bewerken van tekst veel sneller en natuurlijk plaats kan vinden. Als je SwipeSelection eenmaal gewend ben kun je waarschijnlijk niet meer zonder.
Tot slot nog een mengelmoes aan tweaks die populair blijven onder jailbreakers. Gebruik je jouw toestel bijvoorbeeld nog wel eens net voordat je gaat slapen? Volgens onderzoek kan het blauwe licht van bijvoorbeeld een iPhone een negatieve impact hebben op je slaap. Door f.lux (gratis) te gebruiken wordt dit probleem verminderd, doordat de kleurtemperatuur van het scherm automatisch wordt aangepast aan het tijdstip van de dag. Zoals we al eerder al beschreven is BiteSMS (gratis) inmiddels ook geschikt voor iOS 8, mocht je nog veel gebruik maken van de SMS functionaliteit van je iPhone. Je moet daarbij wel gebruik maken van de beta die beschikbaar is via de http://test-cydia.bitesms.com repository.
Tweaks voor tethering en data
Sinds netneutraliteit in Nederland wettelijk wordt afgedwongen, zou je de mogelijkheid moeten hebben om zelf te kiezen hoe je de data van je abonnement wilt verstoken. Met de tethering functionaliteit van de iPhone kun je jouw dataverbinding delen met bijvoorbeeld een laptop of een iPad. In Nederland bieden alle providers deze mogelijkheid inmiddels. Vervelend is dat de Persoonlijke hotspot via Wi-Fi na een aantal minuten automatisch uitgeschakeld wordt als er geen verbinding gedetecteerd wordt. Met TetherMe ($4,99) kun je instellen dat de Wi-Fi-verbinding gewoon open blijft zolang je de hotspot hebt ingeschakeld. Ook kun je met deze tweak tetheren over een VPN-verbinding.
Een restrictie die nog stamt uit de tijd van van onbeperkte data-abonnementen is dat je niet alle applicaties ten volle mag benutten over 3G (of meer recent 4G) verbindingen. My3G ($3,99) brengt daar verandering in, waardoor je de applicaties kunt gebruiken alsof je met Wi-Fi verbonden bent. Een andere populaire applicatie van Intelliborn is MyWi 7 ($19,99), die zeer uitgebreide mogelijkheden biedt om een Wi-Fi hotspot op te zetten. Ten opzichte van eerdere versies van MyWi biedt MyWi 7 nu ook ondersteuning voor het 5GHz spectrum op de iPhone 5/iPad 3 en hoger om verstoring te voorkomen.
Tweaks voor muziek & video
Als je veel gebruikt maakt van YouTube dan kan ProTube 2 ($1,99) een mooie toevoeging aan je iPhone of iPod touch zijn. De belangrijkste functie van ProTube 2 is misschien wel dat de applicatie je in staat stelt om YouTube filmpjes te downloaden. Je kunt daarbij kiezen welke kwaliteit je wilt downloaden, van 240p tot 1080p. Ook is het mogelijk om alleen het geluid van een YouTube-video te downloaden als M4A-bestand. ProTube 2 blokkeert standaard het weergeven van advertenties. De Airplay functionaliteit wordt ook door ProTube 2 ondersteund. Voor de iPad is de genoemde functionaliteit beschikbaar via ProTube HD.
Ook vreselijk handig is RecordPause (gratis). Als je Vine of Instagram gebruikt om korte filmpjes te maken ken je het idee hierachter wel: je kunt meerdere stukjes video makkelijk achter elkaar opnemen, met onderbrekingen. Installeer je deze tweak dan kun je hetzelfde doen met de standaard Camera-applicatie van Apple. Zo maak je eenvoudig een langere video met meerdere cuts.
Tweaks voor systeembeheer
In essentie zijn de iPhone, iPod touch en iPad mobiele computers en sommige gevordere gebruikers missen dan ook de functionaliteit om de toestellen als zodanig te beheren. Een krachtige applicatie om een iOS device te beheren is iFile. Met iFile (gratis) kun je direct het bestandssysteem benaderen, waarbij je onder andere kunt kopiëren, plakken en diverse formaten kunt openen. iFile ondersteunt onder andere video- en audiobestanden, gecomprimeerde bestanden zoals ZIP en RAR, tekst, HTML, PDF, MP3, et cetera. Ook kun je bestanden delen via een ingebouwde web server, netwerkschijf (WebDAV), BlueTooth of DropBox. Vrijwel alle functionaliteit van iFile is gratis te gebruiken, maar voor een volledige licentie betaal je eenmalig $4.
Een gouden oude die nog steeds breed gebruikt wordt is MobileTerminal (iOS 7) (gratis). Deze applicatie was voor de introductie van Apple’s App Store de eerste native applicatie die niet door Apple zelf was uitgebracht. MobileTerminal biedt toegang tot de Unix-console op de iPhone, iPod touch of iPad. Gevorderde gebruikers kunnen de console gebruiken om hun toestel te beheren, bijvoorbeeld om het standaard gebruikte wachtwoord alpine voor de gebruikers root en mobile te wijzigen.
Apple versus Google
Sinds de introductie van Android staat de relatie tussen Apple en Google op gespannen voet. Sommige gebruikers zullen overtuigd kiezen voor alle producten van een van deze twee bedrijven, maar andere gebruikers zullen deze keuze liever per product willen maken. Vooral gebruikers met een jailbreak kunnen precies kiezen wanneer ze gebruik willen maken software van Apple of van software van Google. Zo kun je er met de tweak MapsOpener (gratis) voor zorgen dat linkjes naar de Kaarten-applicatie geopend zullen worden in Google Maps in plaats van Apple Maps. Maak je liever gebruik van Chrome dan van Safari? Met Browser Changer (gratis) kun je ervoor kiezen om linkjes standaard in een andere browser dan Safari te laten openen. Ben je niet overtuigd door Apple’s Siri, of is je toestel daarvoor niet geschikt, dan kun je dankzij NowNow (gratis) ook gebruik maken van Google’s Voice Search.
“There’s a tweak for that!”
De introductie van iOS 7 bracht maar weer eens aan het licht dat smaken kunnen verschillen. Waar veel gebruikers tevreden zijn met het platte ontwerp en de nieuwe functies, zijn er ook genoeg gebruikers die nog ruimte zien voor verbetering. Met een jailbreak is het ook niet nodig dat gebruikers allemaal dezelfde smaak hebben. Alle onderdelen van iOS zijn met een jailbreak in principe naar eigen smaak in te richten, zo lang daar maar een tweak voor gemaakt is of wordt.
Hieronder bespreken we daarom diverse tweaks die gebruikt kunnen worden om allerlei onderdelen van iOS 7 of 8 aan te passen of daar functionaliteit aan toe te voegen:
- Denk je met weemoed terug aan de icoontjes van iOS 6? Met iOS 6 Theme (iOS 7) (gratis) vervang je het platte design van de icoontjes in iOS 7 met een handomdraai door de oude icoontjes.
- Vind je iOS 7 juist nog niet plat genoeg? Met Flat Notes (gratis) ontdoe je de Notities van de laatste skeuomorphische elementen door bijvoorbeeld het papieren textuur van de achtergrond te verwijderen.
- Staat het witte toetsenbord van iOS je niet aan? Met Bloard (gratis) wijzig je de kleur van het toetsenbord naar donkergrijs.
- Duren de animaties van iOS 7 je te lang? Met NoSlowAnimations (gratis) beperkt je de duur tot een minimum, waardoor bijvoorbeeld applicaties sneller lijken te openen en overgangen significant worden verkort.
- Siri gebruiken door Hey Siri te roepen is hartstikke praktisch, maar werkt alleen als je iPhone aan het stroomnet ligt. Of je gebruikt UntetheredHeySiri (gratis) om je iPhone te allen tijde te laten luisteren!
- Voegen de blauwe cirkels ter indicatie dat een app recent is geüpdatet voor jou niets toe? Met NoNewMark (gratis) behoren deze update indicaties tot het verleden.
- Heb je liever geen overgang tussen de witte en zwarte achtergrond in de Foto’s applicatie? Photo Blackground (gratis) zorgt ervoor dat de achtergrond altijd zwart wordt weergegeven.
- Ben je geen fan van het Helvetica Neue lettertype dat gebruikt wordt in iOS 7? Met Bytafont 2 (gratis) kun je voor een ander lettertype kiezen uit de categorie Fonts (BytaFont 2) in Cydia.
- Ben je uitgekeken op de kleurstelling van de standaard Berichten applicatie? Met Messages Customiser (gratis – alleen iOS 7) verander je onder andere de kleuren van de achtergrond, iMessages en SMSjes.
- Wil je niet dat applicaties zomaar van je toestel verwijderd kunnen worden? Met NoUninstall (gratis) verdwijnt het kruisje waarmee je applicaties kunt verwijderen. Je schakelt de tweak aan en uit via het menu Instellingen.
- Mis je op iOS 7 de mogelijkheid om ringtones te downloaden? Na installatie van ToneEnabler (gratis) kun je weer naar hartelust gratis ringtones downloaden via de categorie Ringtones in Cydia of via UnlimTones (gratis).
- Luister je muziek en wil je alvast een volgend nummer klaarzetten? Met Aria ($1,99) krijg je Play Next en Play Last-functionaliteit in Apple’s eigen Muziek-app, plus een compleet nieuwe interface.
- Vind je de bediening van je Philips Hue lampen met de officiële applicatie toch wat omslachtig? Na installatie van HueHueHue ($0,99) kun je een Activator gebaar en/of een FlipSwitch gebruiken om alle Philips Hue lampen die met een bridge verbonden zijn te bedienen.
- Ervaar je het als een beperking dat je afbeeldingen vanuit de Foto’s applicatie alleen met specifieke andere applicaties kunt openen? Open In App For Photos (gratis) biedt je de mogelijkheid om foto’s in alle applicaties te ondersteunen die het openen van foto’s ondersteunen, waaronder WhatsApp en Dropbox.
- Vind je het een gemiste kans dat je het icoontje van de Weer applicatie statisch is? Met LiveWeatherIcon ($1,00 – alleen iOS 7) wordt het icoontje vervangen door een variant die het actuele weer en temperatuur toont.
- Wil je graag een Facebook voor privé en een Facebook voor zakelijke doeleinden gebruiken? Dat kan niet op de iPhone… of je installeert Slices ($1,99). Vanaf dat moment vraagt de app bij het opstarten om een gebruikersprofiel. Zo switch je makkelijk tussen verschillende accounts.
- Krijg je zo vaak notificaties dat je niet wilt dat je toestel telkens oplicht? Met OnlyOneNotification (gratis) zal het scherm alleen oplichten bij de eerste notificatie die je ontvangt na het vergrendelen.
- Zou je graag wat meer controle krijgen over de indeling van de applicatie icoontjes HomeScreenDesigner ($1,99) maakt het eenvoudig om icoontjes in een raster te plaatsen zoals jij ze het liefste wilt hebben.
- Wil je meer instellingen voor de werking van folders? BetrFoldr (gratis – alleen iOS 7) voegt drie opties toe: pinch to close, nested folders en clear background.
- Game je vaak op je iPhone? Installeer dan Controllers for All ($1,99) en je kunt je Wii U Pro, PlayStation 3- of PlayStation 4-controller gebruiken met alle iPhone- en iPad-games die het Apple MFi controller-schema ondersteunen. Dat gamet veel prettiger dan met on-screen knoppen!
- Gaat je batterij te snel leeg? Na installatie van BatterySafe (gratis) krijg je de vraag of je helderheid van het scherm wilt verlagen bij een bepaald resterend percentage van je batterij en kun je ook automatisch Bluetooth en Wi-Fi uit laten schakelen.
- Biedt het standaard menu Instellingen je niet genoeg opties? Na installatie van HiddenSettings7 (gratis) kunnen gevorderde gebruikers met verborgen interne instellingen van Apple aan de slag. Wees je ervan bewust dat het wijzigen van de verkeerde instellingen ertoe kan leiden dat je jouw toestel moet herstellen, dus maak vooraf een backup van je gegevens. HiddenSettings7 werkt onder iOS 8 alleen als je ook HiddenSettings7Icon installeert en de Control Center add-on uitschakelt.
- Wil je een video kunnen delen van jouw (gepersonaliseerde) iPhone? Met RecordMyScreen (Tweak) (gratis) kun je op elk moment opnames maken van je scherm en deze vervolgens in de bibliotheek van de Foto’s applicatie plaatsen.
- Stoor jij je aan de herhaling van sommige meldingen van het iOS besturingssysteem? NoAnnoyance (gratis) zorgt ervoor dat je overbodige meldingen uit kunt schakelen, zoals “Als u Wi-Fi inschakelt, wordt uw locatie nauwkeuriger bepaald“. De tweak zou er ook voor moeten zorgen dat onofficiële Lightning kabels weer ondersteund worden. NoAnnoyance is beschikbaar via de standaard niet aanwezige repository http://repo.pnre.co.vu
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!