FBI denkt iPhone te kunnen kraken zonder Apple’s hulp

De FBI zou een manier gevonden hebben om de iPhone van een terrorist te kraken, zonder daar de hulp van Apple bij nodig te hebben. De rechtszaak is daarom uitgesteld.
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

FBI-logo

Apple had vandaag in de rechtszaal moeten verschijnen in de FBI-privacyzaak, maar die zitting gaat niet door. De rechter heeft het verzoek van de inlichtingendienst ingewilligd om de zitting te verplaatsen, omdat de FBI een mogelijke manier gevonden heeft om de iPhone van de terrorist te kraken zonder daar de hulp van Apple bij nodig te hebben.


Een derde partij zou aan de FBI gedemonstreerd hebben hoe de iPhone gekraakt kon worden, waardoor de rol van Apple minder belangrijk is geworden. Apple heeft gereageerd op het verplaatsen van de rechtszitting: als de FBI de rechtszaak niet schrapt, eist Apple te willen weten wat deze onbekende methode is. Als de rechtszaak volledig geschrapt wordt, kan Apple deze informatie niet meer opeisen.

Rechtzaak FBI en Apple uitgesteld

De zitting van de rechtbank is uitgesteld omdat de FBI meer tijd nodig zou hebben om deze nieuwe techniek uit te testen. Volgens de verklaring (via Politico) kan de methode bij succes ervoor zorgen dat alle data op de iPhone intact blijft. Dit betekent ook dat Apple’s hulp in dat geval niet meer nodig is. Op 5 april moet de FBI aan de rechtbank verslag uitbrengen over de voortgang en weten we dus hoe het verder gaat in deze zaak.

De grote vraag is nu natuurlijk welke techniek de FBI in handen lijkt te hebben. Is het alleen toepasbaar op de iPhone 5c van de terrorist, een toestel zonder Touch ID? Of kan de FBI het ook gebruiken voor andere, nieuwere toestellen?

Apple is met de FBI verwikkeld in een rechtszaak over het kraken van de iPhone van een terrorist. Apple vindt dat het een gevaarlijk precedent schept als er een achterdeurtje in de iPhone-software gemaakt wordt, terwijl de FBI alles op alles zet om zoveel mogelijk informatie over de terrorist te verzamelen. Tijdens het Apple-event van gisteren begon CEO Tim Cook met een korte toespraak waarin hij het belang van privacy uitlegde. Je kunt alles lezen over deze zaak in ons dossier.

Bekijk ook
FBI en Apple: alles over deze privacyzaak

FBI en Apple: alles over deze privacyzaak

Apple is verwikkeld in een conflict met de FBI. Ze weigeren om een iPhone 5c van een terrorist te ontgrendelen, maar deze zaak kan vergaande consequenties hebben voor de privacy van alle iPhone-gebruikers. Hoe kwam de zaak tot stand en wat zijn de gevolgen? Dat lees je in dit uitlegartikel.

Informatie

Laatst bijgewerkt
22 maart 2016 om 17:35
Onderwerpen
,
Categorie
Apple

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.