Hoe bioscoopfilm Focus met Final Cut Pro X werd gemaakt
Apple laat op een nieuwe webpagina zien hoe de bioscoopfilm Focus is gemonteerd met een Mac Pro en Final Cut Pro X. Daarmee wil Apple aantonen hoe Final Cut Pro X een krachtig montageprogramma is voor professionele filmmakers. Het lijkt een poging om gebruikers terug te halen: toen Final Cut Pro X voor het eerst in 2011 verscheen, werd de videosoftware bekritiseerd om de beperkte mogelijkheden.
Regisseurs John Requa en Glenn Ficarra vertellen op de Apple-pagina uitgebreid hoe ze van Final Cut Pro X gebruikmaakten bij het monteren van Focus. Ze noemen Apple’s bewerkingstool krachtig en simpel in gebruik. Final Cut Pro X was in staat om 2K Apple ProRes 4444-materiaal makkelijk aan elkaar te monteren, zonder dat de makers in de problemen kwamen.
Focus is in 61 dagen gefilmd, waarbij er 145 uur aan beeld is geschoten. Na elf maanden waren 117 scenes in Final Cut Pro geëdit en was de film officieel af. De film was op tijd gemonteerd en kostte uiteindelijk minder dan verwacht. Omdat Final Cut Pro X metadata gebruikt om materiaal slim te sorteren, waren de regisseurs relatief weinig tijd kwijt.
Filmmakers waren in 2011 kritisch over Final Cut Pro X, omdat er een aantal prominente functies ontbraken en de interface wel erg deed denken aan het nieuwe iMovie. Regisseur Ficarra vertelt in een interview met USA Today dat Final Cut Pro bij velen bekend is komen te staan als ‘iMovie Pro’.
Apple’s nieuwe pagina over Focus en Final Cut Pro X moet laten zien hoe Apple-software zich ook leent voor professioneel gebruik. Onderaan staat bijvoorbeeld ook een lijst van alle Apple-producten die bij de film zijn benut. Naast Final Cut Pro en een Mac Pro, werkten de filmmakers ook met een iPhone, iPad, iMac en audiosoftware Logic Pro X.
Dit is niet voor het eerst dat Apple aan filmmakers wil bewijzen dat Final Cut Pro X een kundige, professionele montagetool is. In 2013 verscheen er een korte video (zie hierboven), waarin de editors van Conan O’Brien vertelden hoe zij Final Cut Pro gebruiken. Apple richt zich de afgelopen tijd sowieso veel op professionele gebruikers. De laatste paar dagen ging er bijvoorbeeld veel aandacht naar een aflevering van Modern Family, die is gemaakt en zich afspeelt op Apple-producten.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Een serieuze editor draait gewoon avid op z’n mac.
Ik vind Final Cut X een fijn programma. Even omschakelen, maar dat heb je vaker met software.
Hoewel Final Cut Pro X een top editor is, zeker voor een prosumer, vind ik het niet gek dat veel professionals Apple de rug toekeren. Hopelijk leren ze een keer dat je niet zomaar even belangrijke functies ongestraft de nek om kan draaien zonder je klanten te verliezen.
Final Cut Pro is een heerlijk programma. Zelfs op een MacBook Pro uit 2012 draait het programma heerlijk en vlot. Ik gebruik het voor kleine films voor schoolopdrachten, en daar is het perfect geschikt voor. Wel snap ik dat professionals wat minder lovend zijn, want veel uitgebreide functies ontbreken, zelfs na toevoeging van Motion en Compressor. Het hele pakket is daar ook te duur voor, kijkend naar prijs/bruikbaarheid.
Ik gebruik FCPX nu meer dan een jaar.
Daarvoor met diverse programma’s gewerkt op PC bij langere films, in HD gaf dit vaak problemen.
Werk nu met veel plezier op Apple iMac met FCPX.
Mijn langste film 1 1/2 uur uit 12 uur opnamen liet zich zonder problemen monteren.
Het programma laat zich ook zonder trainingen eenvoudig eigen maken door de logische bediening en duidelijke lay-out.
Ik ben zeer tevreden over dit mooie en bijzonder scherp geprijsde Apple product.
@Reinier:
Haha, goede! Die prijs mag best omlaag. Niet omdat er functionaliteiten ontbreken die zelfs het programma zelf al had, maar omdat ze continu gebruikers/klanten belazeren door functionaliteit uit een programma te slopen en dat heel langzaam weer in te bouwen.