Dit zijn de beste AirPods-alternatieven: allemaal draadloos én van hoge kwaliteit
Liever geen Apple-oortjes? Deze zijn ook goed!AirPods-alternatieven: er is keuze genoeg
Misschien wil je helemaal geen AirPods kopen, omdat je ze te duur of niet mooi vindt. Of misschien kun je nergens voorraad vinden en ben je op zoek naar oortjes van een ander merk, die net zo goed zijn. Gelukkig zijn er allerlei alternatieven in verschillende prijsklassen. Alle AirPods-alternatieven die we in deze gids bespreken zijn draadloos en van hoge kwaliteit. Zoek je een AirPods-kloon? Zou je ook eens naar de goedkopere alternatieven kunnen kijken.
Staat jouw favoriete draadloze oordopje er niet bij? Geen paniek! We hebben een uitgebreider overzicht met draadloze oordopjes, ook met nekband. Daar vind je nog meer keuze wat betreft Bluetooth oortjes.
Bose QuietComfort Earbuds 2
De Bose QuietComfort Earbuds 2 behoren tot de beste draadloze oordopjes die je vandaag kunt kopen, vooral als je kijkt naar ruisonderdrukking. Ze zijn een upgrade van de originele Bose QuietComfort oordopjes. Door het nieuwe ontwerp is de ruisonderdrukking aanzienlijk verbeterd. En dat zegt wat, want ze waren al erg goed in staat om geluiden buiten te sluiten. De verbeterde ruisonderdrukking gaat niet ten koste van de geluidskwaliteit. Het geluid is zeer goed gebalanceerd, met voldoende detail. Als je toch nog iets wil aanpassen kan dat via de EQ in de app.
Minpunten zijn de relatief korte gebruiksduur van 6 uur, dat je met nog eens 3 uur kunt verlengen dankzij de oplaadcase. En we hadden op dit prijsniveau wel ondersteuning voor high-res audio verwacht. Mocht je krap bij kas zitten, dan is er ook nog de eerste generatie Bose QuietComfort Earbuds, die ook prima voldoet.
Prijzen Bose QuietComfort Earbuds 1 en 2
Sony WF-1000XM5: de nieuwste
Verderop bespreken we de voorganger WF-1000XM4, die ook nog goed in de smaak vallen. Maar wil je het allernieuwste, dan is er sinds zomer 2023 de Sony WF-1000XM5. De nieuwste variant is compacter en lichter, maar ook iets duurder. Sony heeft samengewerkt met artiest Miguel om de oortjes te ontwikkelen.
De nadruk ligt op verbeterde ruisonderdrukking. Elk oordopje is uitgerust met drie microfoons die vooral bedoeld zijn om de low-frequency noise cancelling te verbeteren. De oortjes bevatten ook een speciale HD Noise Cancelling Processor QN2e. Er is daarnaast een AI-gebaseerd noise cancelling-algoritme, gebaseerd op Deep Neutral Network (DNN)-verwerking. Daarbij wordt ook gebruik gemaakt van botgeleidingssensoren. Die combinatie moet zorgen dat je stem helder en natuurlijk klinkt. Voor buitenshuis is er windruisonderdrukking.
Sony heeft bij de eartips extra geluidsisolering toegepast. Er zijn vier maten, waaronder de extra kleine SS voor mensen met kleinere oren (verderop lees je ook over de LinkBuds S, die eveneens voor mensen met kleine oren zijn bedoeld). De nieuwe oortjes zijn 25 procent kleiner en 20 procent lichter dan het vorige model. Wat audio betreft kun je High-Resolution Audio Wireless afspelen via LDAC en DSEE Extreme. Ze hebben ook 360 Reality Audio en zijn uitgerust met head tracking-technologie. Het geluid wordt zo nauwkeurig mogelijk gesynchroniseerd met het scherm van je smartphone, voor een meer immersive ervaring. Ook als je in beweging bent. Er zitten nog meer handige functies in Sony’s topmodel oortjes. Wat batterijduur betreft gaan ze 12 uur mee (of 8 uur met ANC ingeschakeld). Na 3 minuten opladen kun je weer 60 minuten luisteren. Deze oortjes hebben een adviesprijs van 320 euro en liggen vanaf augustus 2023 in de winkel.
Sony WF-1000XM4: nog steeds een prima keuze
De Sony WF-1000XM4 oordopjes hebben een IPX4-classificatie en zijn ook te bedienen met spraakassistenten Via de Sony Headphones Connect-app heb je toegang tot meer functies, zoals de EQ, een pasvormtest voor de oordopjes en het aanpassen van de aanraakbediening. De WF-1000XM4 heeft uitstekende ruisonderdrukking en de geluidskwaliteit is erg goed. Via Bluetooth 5.2 stream je alle gangbare codecs, ook Bluetooth LE audio.
De batterijduur is behoorlijk goed, met een luistertijd van bijna 8 uur als je ANC hebt ingeschakeld. Schakel je het uit, dan heb je er nog langer plezier van. Met het oplaaddoosje erbij haal je een totale batterijtijd van ongeveer 24 uur.
Qua prijs zijn ze duurder dan de AirPods, maar Sony levert voor dat geld wel heel wat functies, een uitstekende geluidskwaliteit dankzij Sony’s Integrated Processor V1en al even solide ruisonderdrukking. Ze produceren een gebalanceerd geluid, met strakke, precieze bastonen en gedetailleerde zang. Met Quick Attention en Speak-To-Chat kun je een gesprek voeren zonder de oordopjes uit te doen.
De Sonys blijven stevig in je oor zitten en hebben aanraakgevoelige knoppen. De eartips zorgen voor een prima geluidsisolatie.
Prijzen Sony WF-1000XM4
Sony LinkBuds (S)
Zoek je wat goedkopere Sony-oortjes, dan zijn de LinkBuds iets voor jou. Ze zijn sinds 2022 verkrijgbaar in twee varianten: de normale LinkBuds en de extra kleine LinkBuds S voor mensen met kleinere oren. Qua uiterlijk zijn ze totaal verschillend. De gewone LinkBuds zien er op het eerste gezicht wat apart uit met hun open ontwerp, maar ze zijn comfortabel om te dragen. En ze zijn heel licht van gewicht: nog geen 5 gram per oortje. Je kunt ze de hele dag in je oor houden. De LinkBuds S hebben een wat conventioneler uiterlijk.
Ook die zijn door hun lichte gewicht urenlang te dragen, zonder dat je pijn krijgt. Ze klinken goed maar gezien de prijs moet je natuurlijk niet het aller-allerbeste verwachten. Als je beter geluid wil, kijk dan eens naar de Sony WF-1000XM4.
Prijzen Sony LinkBuds (S)
Meer Sony draadloze oordopjes
Naast de al genoemde modellen zijn er ook nog de Sony WF-C500 en de Sony WF-C700N. De draadloze oordopjes WF-C500 van Sony zijn de beschouwen als een vereenvoudigde versie van de WF-1000XM4, maar dan zonder de overbodige franje. Ze zijn erg betaalbaar en geschikt voor hardlopen en sporten. Android-gebruikers kunnen gebruik maken van ‘fast pair’ en voor Windows-gebruikers is er ‘swift pair’. Het geluid is goed en de batterij gaat 10 uur mee. Met de oplaadcase komt daar nog eens 10 uur bij.
De Sony WF-C700N zijn oortjes in het middensegment, maar dan kleiner, lichter en goedkoper dan de WF-1000XM4. Ze zijn voor minder dan 100 euro in de winkel te vinden maar bieden toch indrukwekkende ruisonderdrukking. De geluidskwaliteit is op dit prijsniveau ook opvallend goed. Duurdere oordopjes bieden misschien meer detail, maar dan moet je twee keer zoveel geld uitgeven om iets beters te krijgen. Je kunt ook de Sony-app gebruiken voor het instellen van het geluid en de ruisonderdrukking. Klein en comfortabel, voor als je gewoon wil luisteren en geen oortjes zoekt die bomvol functies zitten.
Prijzen overige Sony oortjes
Jabra Elite 7 Pro/Active
Bij Jabra kun je terecht voor de Jabra Elite 7 Pro, die gezien de prijs een zeer goede ANC bieden. Ook zit er een prima app met EQ-instellingen bij. Wat deze in-ears bijzonder maakt is dat ze een IP57-classificatie hebben, wat betekent dat ze volledig waterdicht zijn en goed zijn afgedicht tegen stof. De meeste ANC-modellen van andere merken zijn een stuk minder waterbestendig. De microfoon is ook erg goed.
Voor sporters zijn de Jabra Elite 7 Active net iets geschikter. Deze hebben een antislip-laag, waardoor ze minder snel uit je ogen vallen. De IP57-classificatie is ook bij deze oortjes aanwezig en de geluidskwaliteit ligt op hetzelfde niveau. Ze zijn zelfs nog iets goedkoper dan de Pro’s. De ANC is instelbaar en ze zijn ook nog erg robuust, zodat je er lang plezier van hebt.
Er zijn ook nog eerdere modellen, zoals de Jabra Elite 3, 4 en 5 maar die zijn al wat ouder. De enige die we nog wel kunnen aanraden is de Jabra Elite 85t, voor mensen met een actieve lifestyle. De Elite 85t is voorzien van ruisonderdrukking en is wind- en weerbestendig. Hij kan tegen een regenbui en met het bijgeleverde oplaadetui heb je stroom genoeg voor de hele dag. Je kunt het etui draadloos opladen met een Qi-oplader.
Prijzen Jabra Elite 7
Sennheiser Momentum True Wireless 3
Dit zijn vrij dure oordopjes, maar ze doen voor weinig onder. Door ondersteuning van Bluetooth aptX wordt muziek op hele hoge kwaliteit gestreamd, al zul je daarvoor wel een geschikte smartphone moeten hebben (de iPhone ondersteunt het nog niet). Neem je de oortjes uit je oren, dan pauzeert de muziek automatisch.
Je kunt de telefoon opnemen of Siri activeren door te tikken op een van de oortjes. Er zitten dus geen fysieke knoppen op deze oordopjes, net als bij de AirPods. De Momentum-oordopjes blinken vooral uit op het gebied van geluidskwaliteit, noise cancellation (ANC) en de handige touchbediening. Je kunt ook meeluisteren tijdens telefoongesprekken (sidetone). De accu van de Momentum True Wireless 3 gaat tot 7 uur mee zonder opladen. En je kunt de oordopjes nog eens drie keer opladen met het bijgeleverde oplaadetui, zodat je altijd 28 uur muziek bij je hebt. Het oplaadetui heeft een mooie stoffen bekleding.
Bang & Olufsen EQ
De Bang & Olufsen Beoplay EQ zijn draadloze True Wireless-oortjes met nadruk op geluidskwaliteit en actieve ruisonderdrukking, zodat je ongestoord kunt genieten van je muziek. Deze oortjes hebben een touchbediening voor muziek, telefoongesprekken en spraakfuncties, zonder dat je je iPhone erbij hoeft te pakken. Er zitten zes geïntegreerde microfoons in, zodat je goed verstaanbaar bent tijdens telefoongesprekken.
De oordopjes zitten comfortabel in je oor en met de speciale Bang & Olufsen-app kun je in vier stappen kiezen hoeveel omgevingsgeluid je wil doorlaten. Als je één oordopje uitdoet, stopt de muziek en worden de touchknoppen gedeactiveerd. De draadloze verbinding verloopt via Bluetooth 5.2 en bovendien worden AAC en aptX Adaptive ondersteund. Deze oortjes vallen op door het luxe uiterlijk en het strakke design. Dat geldt ook voor de aluminium oplaadcase.
Bowers & Wilkins PI5 S2 en PI 7 S2
Bowers & Wilkins staat bekend als een luxemerk en dat zie je ook aan de prijs van deze twee oordopjes. Beide zijn van de tweede generatie en zijn spatwaterdicht met een rating IP54. De gebruiksduur van 5 uur is ook hetzelfde bij de oortjes, maar de oplaadcase van de PI5 S2 gaat met 19 uur iets langer mee, terwijl het doosje van de PI7 S2 maar 16 uur gebruiksduur levert.
De Bowers & Wilkins Pi5 S2 heeft oordoppen met touchbediening, zodat je muziek en oproepen kunt regelen zonder dat je naar knopjes hoeft te zoeken. Ook kun je de Hear-Through-functie activeren, die het geluid uit je omgeving doorlaat, bijvoorbeeld als je door druk verkeer fietst en de omgeving wil blijven horen. Met een druk op het oordopje start je de spraakbediening via Siri, Alexa of Google Assistent. Zo kun je reageren op oproepen of zeggen welke muziek je wil horen. De PI5 S2 stopt de muziek als je de oordopjes uit je oren haalt. Elk oordopje heeft geïntegreerde ANC-microfoons die de geluiden uit je omgeving dempen, zonder dat dit gevolgen heeft voor de geluidskwaliteit. En via de speciale Bowers & Wilkins Music App kun je de ANC, touchfuncties en oproepen aanpassen aan je persoonlijke smaak. Via de app kun je ook muziek streamen van verschillende streamingservices (TIDAL, Deezer, Qobuz).
De Bowers & Wilkins Pi5 S2 is honderd euro duurder en heeft een iets betere geluidskwaliteit. Ze zijn een evolutie ten opzichte van hun voorganger, de Pi7. Beide modellen bieden een luxueus design, rijke basgeluiden en indrukwekkende geluidsisolatie. De Pi7 S2 heeft echter verbeterde batterijprestaties en ondersteunt nu aptX Adaptive technologie voor hoogwaardige audiostreaming met minder vertraging. Zowel de Pi7 als de Pi7 S2 hebben op maat gemaakte 9.2mm dynamische drivers voor topkwaliteit geluid, maar de Pi7 S2 heeft een verbeterde afstemming voor meer detail en helderheid. Hoewel beide modellen uitstekende geluidskwaliteit en comfort bieden, zorgt de Pi7 S2 voor aanzienlijke verbeteringen in ruisonderdrukking, batterijduur en connectiviteit.
Goedkope AirPods alternatieven
Wil je oordopjes die op AirPods lijken? Dan kun je terecht bij AliExpress en soortgelijke budgetwinkels. Zoek je iets dat kwalitatief beter is? Voormalig iCulture-redacteur Bart houdt een lijst van goedkope Chinese oordopjes onder de 100 euro.
Of kijk eens bij:
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
AirPods
Lees alles over de AirPods, Apple's populaire draadloze oordopjes. Apple heeft inmiddels meerdere generaties van de AirPods uitgebracht en speciale modellen, zoals de AirPods Pro en de AirPods Max. De AirPods 4 is de nieuwste generatie van de standaard AirPods, verkrijgbaar met en zonder actieve ruisonderdrukking en draadloze oplaadcase met speaker. Hoe kun je de AirPods koppelen, hoe zit het met draagcomfort en hoe vind je AirPods snel weer terug? Bekijk de beste AirPods tips en je weet het! Wil je AirPods kopen, dan vind je in ons artikel de beste prijzen. Voor een goede deal check je ons artikel met AirPods aanbiedingen.
- Alles over de AirPods en AirPods 4
- AirPods vergelijken
- AirPods kapot? Dit kun je doen
- AirPods kopen
- AirPods aanbiedingen
- AirPods resetten
- De beste AirPods tips
- Zoek mijn AirPods
- AirPods 3 review
- AirPods updaten
- AirPods opladen
- AirPods instellingen aanpassen
- Alles over de AirPods Pro
- Alles over de AirPods Max
- Bekijk het aanbod