Speakers draadloos maken
Met de AirPort Express van Apple kon je hifi-stereosystemen en speakers draadloos maken. Apple is alweer een tijdje geleden gestopt met de AirPort Express, maar er zijn genoeg alternatieven. Hoe je bestaande speakers draadloos kunt maken, bijvoorbeeld via AirPlay, lees je in deze gids. Of het nu gaat om een losse speaker of een multiroom-systeem voor muziek in meerdere kamers tegelijk, er is altijd wel een oplossing te verzinnen om je muziek te streamen. De ene oplossing zal beter op jouw wensen aansluiten dan de andere.
Geen enkele oplossing is ‘de beste’
Er zijn talloze ontvangers, apps en apparaatjes die je kunnen helpen om je speakers draadloos te maken, nog veel meer dan we in dit overzicht kunnen noemen. Kijk bij de fabrikant van je eigen speakersysteem of ze misschien een oplossing hebben uitgebracht waarmee je de speakers draadloos kunt maken.
Hou er verder rekening mee dat niet alles met Apple Music werkt. Zo kun je geen Apple Music streamen naar een Chromecast Audio. Daarom kunnen we ook niet de meest optimale oplossing aanwijzen, omdat dit helemaal afhangt van de vraag welke muziekdienst jij gebruikt, of je een lokale muziekbibliotheek wilt streamen en in welke audiokwaliteit je van de muziek wilt genieten. Het heeft geen zin om een heel dure oplossing aan te schaffen (bijvoorbeeld een van de duurdere Yamaha MultiCast-modellen van 600 euro) als je alleen maar wat mp3’tjes wilt afspelen. Terwijl zo’n investering wél zin kan hebben als je muziekkenner bent.
Hoe zit het met audiokwaliteit?
Bovenstaande oplossingen zijn niet allemaal geschikt voor het afspelen van lossless muziek in de hoogst mogelijke kwaliteit wil luisteren. In dat geval zullen muziekkenners vaak kiezen voor een bedrade oplossing. Ook belangrijk om te weten is dat streamen via Bluetooth een lagere audiokwaliteit kan opleveren dan je met AirPort Express had. AirPlay streamt de muziek namelijk met een lossless codec (Apple Lossless) op cd-kwaliteit van 44KHz 16-bit. Dit is beter dan de lossy compressie van Bluetooth.
#1 Airfoil
Airfoil van Rogue Amoeba is een van de beste software-oplossingen om je speakers draadloos te maken. Je streamt het audiosignaal naar een speaker, computer, Chromecast of Apple-apparaat zoals een Apple TV. Dit is ideaal voor mensen die hun muziek vooral op de computer hebben staan. Wil je die muziek op de speakers in de woonkamer afspelen, dan wil je daarvoor liever geen kabel door de kamer laten lopen. Met Airfoil gaat dat makkelijker.
De software zorgt dat de audio-uitvoer van je computer draadloos naar een ander apparaat wordt gestuurd. Dat kan overigens ook een AirPort Express zijn, maar meestal zal het een Apple TV of soortgelijk apparaat zijn. Wil je streamen naar een speaker, dan zal deze wel draadloos toegankelijk moeten zijn. Je kunt dit doen door er bijvoorbeeld een Bluetooth-ontvanger of Chromecast op aan te sluiten (zie verderop).
De muziek wordt synchroon afgespeeld, zodat je geen vertraging hoort. Op deze manier kun je ook een multiroom systeem maken. Omgekeerd kan trouwens ook: met Airfoil kun je muziek van de iPhone of iPad naar een Mac sturen. De software werkt bovendien samen met de HomePod.
Airfoil is beschikbaar voor Mac en Windows via de website van de ontwikkelaar
#2 Apple TV 2/3
Heb je een oudere Apple TV (generatie 2 of 3), dan kun je deze via de optische ingang ook gebruiken om je stereosysteem of speaker aan te sluiten. Check even welk Apple TV-model jij hebt om te weten of dit mogelijk is. Op de Apple TV HD en nieuwer is geen optische audio-ingang meer aanwezig. Ook zul je op de Apple TV’s (ongeacht het model) geen AUX-aansluiting aantreffen. Heb je het werkend, dan kun je vanaf je Mac, iPhone of iPad muziek streamen naar de Apple TV en de aangesloten speaker.
De Apple TV 2 en Apple TV 3 zijn niet meer in de winkel verkrijgbaar, dus je zult er eentje moeten zoeken in het tweedehands circuit.
#3 Google Chromecast (Audio)
Voor sommige mensen is het misschien vloeken in de kerk, maar Google maakt een prima accessoire om je bestaande speakers draadloos te maken: de Chromecast en de eerder verschenen Chromecast Audio. Je steekt deze in de AUX-ingang van je speaker of stereosysteem. Het werkt niet met Apple Music, maar wel met diverse andere streaming audiodiensten. Uiteraard heb je daarbij genoeg aan de Chromecast HD van rond de 40 euro en is het niet nodig om de 4K-versie aan te schaffen. Tenzij je de Chromecast ook nog voor tv-kijken wilt gebruiken, uiteraard. Je leest er meer over in onze tip Chromecast gebruiken met iPhone en iPad. Google is officieel gestopt met de Chromecast en heeft deze vervangen door de Google TV Streamer, maar er zijn genoeg Chromecast-exemplaren in omloop, waardoor het moet lukken om er eentje (tweedehands) op de kop te tikken.
#4 Belkin SoundForm Connect
De Belkin SoundForm Connect zorgt ervoor dat je bestaande speakers geschikt worden voor AirPlay 2. De audio-adapter is gemakkelijk plug-and-play aan te sluiten, zodat je je muziek naar alle speakers kunt streamen. Het lukt op elke speaker of receiver met een optische of 3,5mm audio-input. Je kunt dus je bestaande geluidsinstallatie blijven gebruiken. Je hebt iOS 11.4 of nieuwer nodig.
#5 Sonos Port
Met Sonos Port kun je je audio-apparatuur of home cinemasysteem draadloos maken. Zo krijg je de Sonos-beleving ook op je bestaande stereo-installatie of receiver, en heb je eindeloos veel mogelijkheden om in meerdere kamers te luisteren. Je sluit de Port aan op je traditionele audioapparatuur om muziek, radio, luisterboeken en meer te streamen via je favoriete diensten. Het systeem is te bedienen met de Sonos-app en AirPlay 2. Alles werkt samen via wifi.
Sonos bracht voorheen ook de Sonos Connect en Sonos Connect:Amp uit, maar die zijn al lange tijd niet meer verkrijgbaar.
#6 Sonos Amp
Een iets duurdere oplossing is om je speakers te verbinden met een versterker die ingebouwde streamingfuncties heeft. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Sonos Amp. Deze maken verbinding met het draadloze netwerk in huis, waarna je de muziek in lossless kwaliteit kunt streamen via diverse muziekdiensten. De Amp biedt ook aansluitingen voor het verbinden van kabels tussen de versterker en de speakers.
#7 WiiM Pro en Mini
De WiiM Pro is te vergelijken met de Sonos Port, maar is een stuk goedkoper. Daarnaast vind je bij deze fabrikant ook de WiiM Pro Plus en de WiiM mini. Hiermee creëer je op een goedkope manier multiroom muziek in een hi-res kwaliteit. Het kastje zelf ziet er eenvoudig uit met z’n plastic behuizing, maar het gaat hier om de techniek (en de lage prijs). Hij ondersteunt streaming tot 24-bit/192kHz via apps als Tidal, Amazon Music Unlimited en Qobuz. Daarnaast kun je streamen via Spotify, Deezer en Pandora. AirPlay 2, Chromecast, Alexa Casting en Spotify Connect worden ook ondersteund, maar Apple Music werkt alleen via AirPlay 2, wat de kwaliteit beperkt tot 16-bit/44.1kHz.
Met de WiiM Pro-app kun je muziek naar meerdere WiiM Pro’s sturen, waarmee het een goedkoop alternatief wordt voor een Sonos-systeem. Het apparaat kan ook worden gegroepeerd met Nest-, Echo- en HomePod- speakers. Aansluitingen zijn analoog, coaxiaal, optisch digitaal en Ethernet. Voor zijn prijs zijn de prestaties best indrukwekkend. Hij kan nog niet tippen aan high-end DAC’s, maar biedt wel veel mogelijkheden, is gebruiksvriendelijk en meet maar 14 x 4 x 14 cm.
Zoek je een duurdere variant, dan is er de WiiM Pro Plus van rond de 250 euro en voor mensen die goedkoper uit willen zijn is er de WiiM Mini van rond de 100 euro.
#8 WiiM Amp
De WiiM Amp is de tegenhanger van de Sonos Amp, maar dan veel goedkoper. Hij is er in twee kleuren (grijs of zilver) en zorgt ervoor dat je je passieve speakers kunt aansturen en van online muziek in hoge kwaliteit kunt genieten. In de audiostreamer zit een versterker, zodat je de audiostreamer op je passieve speakers aansluit. In de WiiM Home-app vind je verschillende streamingdiensten, zodat je al je online muziek op één plek hebt. Daarnaast luister je muziek van je usb-stick dankzij de usb-aansluiting.
Met de equalizer kun je het geluid personaliseren. Zo zet je de bastonen harder als je geniet van een duidelijke beat. Je bedient de streamer met de app op je smartphone, de meegeleverde afstandsbediening of je stem. Zo zet je moeiteloos het geluid harder of ga je naar het volgende nummer.
#9 Bluesound Node
Voor mensen die een wat duurdere oplossing zoeken is der de Bluesound Node. Deze biedt uitstekende hifi-streaming voor alle installaties en actieve luidsprekers. De Node is gemakkelijk te installeren en wordt geleverd met een remote-app voor je iPhone/iPad en Mac. Ook ondersteunt dit apparaat Bluetooth met aptX HD voor draadloze muziek in betere kwaliteit. AirPlay 2 is ook van de partij. Hij ondersteunt bovendien hoge-resolutiegeluid tot 24-bit/192kHz, zodat je kunt streamen met maximale geluidskwaliteit.
De Node is bedoeld als muziekstreamen voor het Bluesound-systeem, maar is ook te gebruiken als draadloze voorversterker voor je bestaande stereo- of surroundinstallatie. Dankzij de hoogwaardige constructie past de Node zelfs bij echte high-end installaties. Het compacte kastje met zwarte of witte finish heeft een luxe uitstraling. Eventueel kun je de Node uit het zicht plaatsen, bijvoorbeeld in een hifi-meubel.
#10 Raspberry Pi
Ben je handig, dan zou je als AiPort Express-alternatief ook zelf een oplossing kunnen bouwen op basis van een Raspberry Pi. Je sluit de Raspberry Pi aan op je versterker en speakers, maar je moet wel zorgen dat je een USB-geluidskaart of HDMI-aansluiting gebruikt voor voldoende audiokwaliteit. Voor de software kun je gebruik maken van ShairPort-Sync, of ga zelf op zoek naar geschikte software. Verder heb je een Raspberry Pi 2 of v3, microSD-kaart, speakers en AirPlay-apparaat nodig. Uiteraard is een werkende internetverbinding ook noodzakelijk.
#11 AirPort Express blijven gebruiken
Dat Apple is gestopt met de AirPort Express wil niet zeggen dat jij ook meteen de stekker eruit moet trekken. Apple-producten blijven vaak nog lange tijd bruikbaar en ook al kun je niet meer bij Apple terecht voor support en krijg je ook geen updates meer, de AirPort Express werkt nog steeds. Als je tevreden bent met je huidige set-up kun je het gewoon blijven gebruiken en heb je tijd genoeg om over een andere oplossing na te denken.
Aanbevolen door onze lezers
Alternatief: draadloze speakers
Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je huidige speakers te vervangen door AirPlay-speakers. Daarvoor kun je bij verschillende fabrikanten terecht, onder andere Libratone, Naim, Bowers & Wilkins, Marshall, Sony, Teufel, Yamaha, Bang & Olufsen en vele andere. Kies bij voorbaat een merk dat ondersteuning voor AirPlay 2 krijgt, dan kun je er meteen een paar jaar mee vooruit.
Bekijk AirPlay speakers van diverse merken
Vind je de AirPlay-speakers toch wat prijzig, dan zou je ook kunnen kiezen voor Bluetooth-speakers. Zeker als je minder waarde hecht aan extreem hoge audiokwaliteit zijn Bluetooth-speakers prima geschikt. Bekende merken zijn Bose, JBL en Sony. Zoals we al aan het begin van dit artikel zeiden: streamen via Bluetooth levert een mindere audiokwaliteit op dan met AirPlay. Dit komt door de lossy compressie van Bluetooth. Voor betere audiokwaliteit kies je een Bluetooth-speaker die AptX ondersteunt, maar dan moeten de andere apparaten die je gebruikt daar natuurlijk ook geschikt voor zijn.
Bekijk Bluetooth-speakers van diverse merken
Daarnaast zijn wifi-speakers een optie als alternatief voor AirPort Express. Bekende merken zijn Sonos, Harman Kardon en Denon. Soms hebben ze extra’s, zoals ondersteuning voor Spotify Connect en AirPlay. Als je toch veel geld aan zo’n speaker uitgeeft en fervent Apple-gebruiker bent, kun je het beste meteen voor een model kiezen dat nu al AirPlay 2 ondersteunt.
Bekijk wifi-speakers van diverse merken
Deze suggesties werden aangedragen door iCulture-lezers:
- Gramofon (niet meer verkrijgbaar): een wifi-kastje voor je hifisysteem dat met Spotify, Napster, TuneIn en andere streaming muziekdiensten werkt.
- iEAST Audiocast (ca. 80 euro): draadloze afspeelmogelijkheden toevoegen aan elke receiver of actieve speakerset.
Er zijn nog véél meer alternatieven te verzinnen. We hebben hierboven de belangrijkste richtingen genoemd waarin je je oplossing kunt zoeken. Heb je een oplossing die je mede-iCulture-lezers zeker moeten overwegen? Meld het dan via onderstaande link!
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
AirPlay
AirPlay is Apple's draadloze technologie om audio en video te streamen. De huidige versie is AirPlay 2, met ondersteuning voor multi-room audio om muziek af te spelen op meerdere speakers tegelijkertijd. Er zijn steeds meer AirPlay 2 speakers en receivers en er zijn zelfs televisies met AirPlay 2. Een ander voordeel is dat je AirPlay 2-speakers kan automatiseren in HomeKit. We hebben diverse tips om je op weg te helpen!
- Alles over AirPlay en AirPlay 2 [uitleg]
- AirPlay 2 televisies
- AirPlay 2 speakers en receivers
- Sonos-speakers met AirPlay 2 en Siri gebruiken
- Muziek afspelen op meerdere AirPlay-speakers
- AirPlay 2-speaker toevoegen aan HomeKit
- Automatisch muziek afspelen met AirPlay 2 speakers
- Siri en AirPlay 2: zo werkt het
- AirPlay op de Apple Watch
- Toegang geven tot AirPlay op HomePod
- AirPlay Mirroring van Mac naar Apple TV of tv
- Met AirPlay video's streamen vanaf je iPhone of iPad
- Apple TV of tv met AirPlay 2