Voor artsen is de lichaamstemperatuur vaak een belangrijke vitale lichaamswaarde. Een verandering in lichaamstemperatuur kan duiden op een ziekte, maar ook op natuurlijke processen in het lichaam, zoals de maandelijkse cyclus van vrouwen en andere personen* die een maandelijkse cyclus hebben. Apple voegde enkele jaren geleden cyclustracking toe en zegt dat dit inmiddels door tientallen miljoenen personen wordt gebruikt om beter inzicht te krijgen in hun maandelijkse cyclus. Tegenwoordig is er ook een temperatuursensor, waarmee je nog nauwkeuriger je cyclus in de gaten kunt houden. Het is geen thermometer waarmee je realtime de temperatuur kunt afmeten. Maar wat kun je er dan wel mee?
Apple Watch-modellen met temperatuursensor
De volgende modellen hebben een temperatuursensor:
- Apple Watch Series 8 en nieuwer
- Apple Watch Ultra (1) en nieuwer
Zo werkt de Apple Watch temperatuursensor
De temperatuursensor in de Apple Watch bestaat in feite uit twee sensoren: eentje aan de achterkant om de temperatuur dicht op de huid te meten en een tweede sensor in het scherm, om te kunnen vergelijken met de omgevingstemperatuur in de kamer. Dit is bedoeld om omgevingsinvloeden in de metingen te beperken. Deze sensoren zijn bedoeld om inzicht te geven in ovulatiepatronen. Je kunt dus niet realtime je lichaamstemperatuur meten of kijken of je koorts hebt. De sensor geeft alleen achteraf data over de ovulatie, zodat je meer zicht krijgt in de periodieke veranderingen in het lichaam.
Apple geeft aan dat de sensor elke vijf seconden je temperatuur meet als je slaapt. Het kan veranderingen tot 0,1 graden Celsius detecteren. ‘s Nachts kan de lichaamstemperatuur wisselen, waarbij ook factoren meespelen zoals ziekte, vermoeidheid, wisselende werktijden of een jetlag. Een stijging van de basistemperatuur kan een teken zijn dat de ovulatie (oftewel eisprong) heeft plaatsgevonden en dat de vruchtbare periode is aangebroken. Dit krijg je echter niet realtime te zien, maar achteraf. Daardoor krijg je meer inzicht in je cyclus en kun je min of meer afleiden wanneer je vruchtbaar bent.
De Cyclus-app geeft je bovendien een waarschuwing als er een onregelmatigheid in de cyclus optreedt. Dit zou kunnen duiden op een onderliggend gezondheidsprobleem, zoals PCOS.
Apple Watch meet temperatuur niet, wat te doen?
Heb je een Apple Watch met temperatuursensor, maar krijg je geen metingen te zien? Dan kunnen er een aantal dingen aan de hand zijn. Check in ieder geval even dit:
- Heb je echt een geschikte Apple Watch? Het zit alleen in de modellen vanaf 2022, met uitzondering van de Apple Watch SE. Heb je geen geschikte Apple Watch? Dan kun je handmatig je temperatuur meten en invullen in de Cyclus-app bij Basale temperatuur.
- Controleer of het meten van polstemperatuur is ingeschakeld. Dit doe je in de Watch-app op je iPhone bij Privacy > Polstemperatuur
- Controleer of de Focus-instellingen van je iPhone worden overgenomen door je Apple Watch. Dit doe je in de Watch-app op je iPhone bij Algemeen > Focus. Of op de Apple Watch bij Instellingen > Focus > Match iPhone.
- Controleer of je draagdetectie hebt ingeschakeld via Instellingen > Toegangscode > Draagdetectie.
- Controleer of je Apple Watch slaap meet. Dit doe je in de Watch-app op de iPhone bij Slaap > Houd slaap bij met de Apple Watch.
- Controleer of je slaapfocus is ingesteld. Ga op de Instellingen-app op je iPhone naar Focus > Slaap en zorg dat er een schema is ingesteld. Dit is niet verplicht, maar helpt wel om te zorgen dat de slaapfocus tussen bepaalde tijdstippen aan staat. Zet je het schema uit, dan moet je handmatig de slaapfocus inschakelen als je gaat slapen.
Wat is basale lichaamstemperatuur?
Wikipedia zegt over de basale lichaamstemperatuur het volgende:
Basale lichaamstemperatuur of BBT (afkorting van de Engelse naam “Basal Body Temperature) is de lichaamstemperatuur gemeten direct na het ontwaken en voordat enige fysieke activiteiten worden ondernomen. Ofwel: de lichaamstemperatuur van het lichaam in rust, maar niet-slapende toestand.
Bij vrouwen veroorzaakt ovulatie een toename van 0,5 tot 1 graad Fahrenheit in de BBT. Het meten van de BBT is daarmee een manier om de dag van een ovulatie vast te stellen.
En volgens de MayoClinic begint de ovulatie gewoonlijk twee tot drie dagen voordat de temperatuur omhoog gaat. Op basis van deze temperatuur zou je mogelijk vruchtbare dagen kunnen berekenen, zodat je weet wanneer je de grootste kans hebt om zwanger te worden. En omgekeerd kun je het ook gebruiken om een zwangerschap te voorkomen.
Waarom temperatuur meten met de Apple Watch?
De methode om meer inzicht te krijgen in maandelijkse patronen en temperatuurwisselingen werkt alleen als je de metingen steeds op hetzelfde tijdstip van de dag uitvoert, bij voorkeur op het moment dat je opstaat. De Apple Watch helpt hierbij, want je hoeft de metingen niet meer zelf te doen. Het gebeurt automatisch, altijd op hetzelfde tijdstip. En omdat de metingen ook ‘s nachts gewoon doorgaan krijg je nauwkeuriger resultaten.
Apple benadrukt dat de Cyclus-app niet gebruikt kan worden als anticonceptiemiddel en dat metingen niet gebruikt kunnen worden om diagnoses te stellen. Polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) is een veelvoorkomende klacht bij vrouwen, maar zal altijd door een arts moeten worden vastgesteld op basis van fysiek ondersoek. Apple meldt ook dat de temperatuursensor geen medisch apparaat is en niet bedoeld is voor medische diagnose, behandeling of elk ander medisch doel. Dit heeft ongetwijfeld met wettelijke kaders te maken.
Waarom een functie speciaal voor vrouwen?
Toen de Apple Watch met de bijbehorende Gezondheid-app uitbracht, kreeg het bedrijf veel kritiek omdat het leek alsof het door een stel mannelijke techneuten uit Silicon Valley was ontwikkeld. Je kon de meest bizarre medische gegevens vastleggen, maar aan de maandelijkse cyclus van vrouwen was totaal niet gedacht, terwijl het toch dagelijkse realiteit is voor de helft van de wereldbevolking. Apple maakte pas later een inhaalslag met de Cyclus-app en gaat nu nog een stap verder door de cyclus van vrouwen nauwkeuriger te meten. Daar hebben mannen ook iets aan, als ze hun vrouwelijke partner bijvoorbeeld willen helpen om zwanger te raken (of juist niet).
Ben je teleurgesteld dat Apple geen speciale functies voor mannen heeft toegevoegd? Dan is het goed om je te realiseren dat er op de Apple Watch heel wat functies zitten die voor een veel kleinere doelgroep zijn bedoeld. Denk aan toegankelijkheidsfuncties op de Apple Watch die alleen nuttig zijn voor mensen met een specifieke beperking, of ouderlijk toezicht-functies waar je alleen wat aan hebt als je kinderen hebt. Maar ook valdetectie en wandelstabiliteit, die vooral gericht zijn op oudere mensen. Of de diverse functies voor medicijnen en diverse hartafwijkingen: je betaalt wel voor de ontwikkeling van deze functies, terwijl je ze misschien helemaal niet nodig hebt. En wat te denken van de vele sportfuncties, die totaal niet interessant zijn voor mensen die elke avond liggend op de bank doorbrengen? Er zitten genoeg functies op de Apple Watch die niet voor iedereen bedoeld zijn – en er blijven genoeg over waar je wél wat aan hebt.
Hoe zit het met privacy?
Vooral in de VS is momenteel veel te doen rondom geboortebeperking en privacy. Als gevolg daarvan zijn cyclustracking-apps onder een vergrootglas komen te liggen: veel van deze apps blijken data te delen met externe partijen en op die manier is te achterhalen of iemand een zwangerschap heeft afgebroken.
Apple distantieert zich daar uiteraard ver van en benadrukt dat er geavanceerde encryptiemethoden zijn gebruikt om te zorgen dat data uit de Cyclus-app privé blijft. Tijdens de aankondiging van de temperatuursensor in de Apple Watch Series 8, herhaalde Sumbul Desai (vice-president Health) nog eens dat Apple privacy ziet als een fundamenteel mensenrecht en dat jouw gezondheidsdata alleen van jou is. De cyclus-data wordt versleuteld op je toestel bewaard en is alleen te raadplegen met je toegangscode, Touch ID of Face ID. Gebruik je tweefactorauthenticatie, dan worden de gezondheidsdata van iOS en watchOS end-to-end versleuteld naar iCloud verstuurd. Apple heeft geen middelen om de data te ontsleutelen en kan het ook niet lezen.
Voor deze functie heb je een Apple Watch Series 8 of nieuwer nodig. Bekijk ons andere artikel over het kopen van een Apple Watch.
*In dit artikel wordt voor de beknoptheid voornamelijk gesproken over vrouwen, maar deze functie geldt uiteraard voor alle personen die een maandelijkse cyclus met ovulatie hebben.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!