Apple Watch Series 9 review

Hoelang krijgt mijn Apple Watch nog updates?

Krijgt jouw Apple Watch nog watchOS-updates en nieuwe functies? En welke Apple Watch-modellen kun je beter niet meer kopen? Check het hier!

Ben je van plan een nieuwe Apple Watch te kopen, maar vraag je je af hoe lang je nog updates zult krijgen? Op deze pagina kijken we vooruit hoe lang je nog plezier kunt hebben van je Apple Watch voor de verschillende generaties. Apple belooft meestal tot vijf jaar na de release nog updates uit te brengen, maar dit wisselt per model. Zo kreeg de Apple Watch Series 3 slechts vier jaar updates. Bij de eerste Apple Watch SE stopte de ondersteuning al na drie jaar. Daarom is het bij de Apple Watch wel zo belangrijk om te weten hoelang jouw smartwatch nog updates krijgt. Hoe meer updates je nog kunt verwachten, hoe langer je er plezier van hebt. Ook is het belangrijk om te weten als je op zoek bent naar een tweedehands Apple Watch. Je wilt immers niet binnen een paar maanden met een verouderd model zitten opgescheept. Hoelang jouw Apple Watch nog updates krijgt, lees je in deze gids!

Waarom Apple Watch-updates belangrijk zijn

Updates zorgen ervoor dat je elk jaar nieuwe functies krijgt, dat beveiligingsgaten worden gedicht en dat je prestaties op orde blijven. Je wilt dus zo lang mogelijk profiteren van watchOS-updates.

In ons overzicht watchOS kun je zien welke update je momenteel nog op jouw Apple Watch kunt installeren. Zo kun je een Apple Watch Series 3 nog updaten naar watchOS 8 maar is het niet meer mogelijk om de functies van watchOS 9 en verder te gebruiken. De Apple Watch Series 6 is nog te updaten naar watchOS 11, maar eerdere modellen niet. Heb je een oudere Apple Watch, dan krijg je geen nieuwe functies meer. Op zich hoeft dit geen probleem te zijn, maar Apple gebruikt de updates ook om bugs op te lossen en beveiligingslekken te dichten. Krijgt jouw Apple Watch geen software-update meer, dan loop je dus niet alleen de jaarlijkse nieuwe functies mis, maar ook belangrijke prestatie- en veiligheidsverbeteringen. Bij de iPhone brengt Apple daarna nog beveiligingsupdates uit, maar bij de Apple Watch is dat niet altijd het geval.

Bekijk ook
watchOS 11 op Apple Watches

watchOS: het complete overzicht

Alles over watchOS, de software waarop de Apple Watch draait. Op welke Apple Watch is watchOS beschikbaar, welke versies zijn er en wat zijn de releasedata? In dit artikel praten we je bij over alles wat je wil weten over watchOS.

Deze Apple Watch-modellen krijgen nog updates

Zoals eerder gezegd belooft Apple minstens 5 jaar software-updates, maar daar wordt wel eens van afgeweken. Bijvoorbeeld bij de Apple Watch Series 3. Deze was hardwarematig niet meer vooruit te branden, waardoor het na watchOS 8 niet meer mogelijk was om het horloge nog van nieuwe updates te voorzien. Sommige modellen hebben een langere ondersteuning gehad, terwijl het bij andere juist wat korter is. Hoelang jouw Apple Watch nog updates krijgt is dus afhankelijk van het model. In onderstaande tabel zie je waar je ongeveer op kunt rekenen.

ModelReleaseChipVerwacht eindjaar*Verwachte laatste update
Series 102024S102029watchOS 16
Series 92023S92029watchOS 16
Ultra 22023S92029watchOS 16
Series 82022S82028watchOS 15
Ultra 12022S82028watchOS 15
SE 20222022S82028watchOS 15
Series 72021S72026watchOS 13
Series 62020S62026watchOS 13

* Eindjaar: Hiermee bedoelen we het laatste jaar waarin er nog een grote update verschijnt. Als een Apple Watch in 2023 zijn laatste grote watchOS-update krijgt, betekent het dat je in september 2023 de update naar watchOS 10 krijgt en de rest van de periode (tot een jaar later) nog kleinere watchOS 10.x updates. Maar je krijgt in september 2024 niet meer de update naar watchOS 11.

De gebruikte chip bepaalt in veel gevallen of er nog een update wordt uitgebracht. Apple laat de beslissing over updates grotendeels afhangen van de performance van de chip en of er voldoende functies ondersteund kunnen worden. Als een bepaald model de verdere ontwikkeling van het watchOS-platform dreigt tegen te houden, kan Apple besluiten om dit model geen update meer te geven.

Welke Apple Watch-modellen krijgen geen updates meer?

Wil je weten hoelang oudere Apple Watch-modellen updates kregen? Hieronder zie je welke Apple Watch-modellen nu helemaal geen updates van watchOS meer krijgen en bij welke versie ze zijn gestopt. Apple kan af en toe nog wel beveiligingsupdates uitbrengen als dat nodig blijkt, maar dat gebeurt bij de Apple Watch maar zelden.

ModelReleaseChipEindjaar*Laatste update
SE (1e generatie, 2020)2020S52023watchOS 10
Series 52019S52023watchOS 10
Series 42018S42023watchOS 10
Series 32017S32021watchOS 8
Series 22016S22019watchOS 6
Series 12016S1P2019watchOS 6
Series 02015S12017watchOS 4

De meest recente beveiligingsupdates die voor deze modellen zijn verschenen zijn:

  • watchOS 10.6.1 (voor Series 4 en nieuwer) – september 2023
  • watchOS 8.8.1 (voor Series 3 en nieuwer) – juni 2023
  • watchOS 6.3 (alleen Series 1 en Series 2) – december 2020
  • watchOS 4.3.2 (alleen Series 0) – juli 2018

Waarom krijgt mijn Apple Watch geen updates meer?

Apple blijft continu sleutelen aan de Apple Watch en de software die erop draait. Om al die vernieuwingen te kunnen bijbenen moet je beschikken over de juiste hardware. Apple belooft om jarenlang software-updates uit te brengen, ook voor de wat oudere modellen, maar dit houdt een keer op. Het is dan niet meer haalbaar om nog een oud model te ondersteunen en er moeten te veel compromissen worden gedaan om de software nog bruikbaar te maken op een wat oudere chip. Bovendien is er nog maar een klein percentage van de gebruikers dat op oudere watchOS-versies is blijven hangen. Het is dan economisch niet meer haalbaar om deze gebruikers tot in het oneindige te blijven ondersteunen.

Het is dus geen kwade opzet van Apple om je richting een nieuwe Apple Watch te dwingen, maar ook een praktische afwegingen. In vergelijking met andere smartwatch-fabrikanten biedt Apple relatief lang updates aan. Als je wilt kun je je Apple Watch nog gewoon blijven gebruiken, ook al krijg je geen nieuwe functies meer. Alles blijft nog gewoon werken, je krijgt er alleen geen nieuwe mogelijkheden bij. Ter vergelijking: fabrikanten van andere smartwatches bieden vaak maar 2 of 3 jaar aan software-updates aan en bij Android Wear zijn de fabrikanten daarbij ook nog afhankelijk van Google.

NameDrop op Apple Watch
Nieuwe functies zoals NameDrop krijg je soms niet meer op een oudere Apple Watch, maar verder zijn oudere modellen nog prima te gebruiken.

Wat te doen als jouw Apple Watch geen updates meer krijgt?

Als jouw Apple Watch geen software-updates meer krijgt, is er niets aan de hand. Hij draait dan op een watchOS-versie die nog steeds stabiel is en nog steeds 90% van alle functies bevat. Nieuwe functies krijg je niet meer, maar dat is voor de meeste mensen geen probleem. Op de Apple Watch SE krijg je ook niet alle functies, terwijl deze betaalbare variant van de smartwatch wel bij veel gebruikers geliefd is.

Wel moet je er rekening mee houden dat bepaalde apps van derden en bepaalde wijzerplaten op een gegeven moment niet meer ondersteund worden. Op de Apple Watch vind je echter weinig cruciale apps waar je écht niet zonder kunt. Het is belangrijker dat de app van je bank op de iPhone werkt.

Als je een nieuwe iPhone koopt, kun je die gewoon met je wat oudere Apple Watch blijven gebruiken, want dit wordt gewoon ondersteund.

Welke Apple Watch kan ik beter niet meer kopen?

Als het gaat om ondersteuning voor software-updates, dan kun je de Apple Watch Series 5 (inclusief eerste generatie Apple Watch SE) en eerder beter niet meer kopen. Alleen speciale uitvoeringen van deze oudere modellen zijn wellicht nog interessant (bij een goede deal). Wilde je bijvoorbeeld altijd al een Apple Watch Hermès maar vind je dit te duur, dan zou je bijvoorbeeld een tweedehands model van een eerdere generatie kunnen kopen, om te dragen tijdens bijzondere momenten. Dat je niet alle geavanceerde hartslagfuncties krijgt, is dan van minder belang. Je gebruikt het vooral als horloge, terwijl je voor dagelijks gebruik een nieuwer model kunt nemen.

Er vanuit gaande dat je minstens twee jaar met je Apple Watch wilt doen, zijn alle modellen van 2021 en eerder waarschijnlijk geen goede keuze meer. Je kunt er nog wel een tijdje mee vooruit, maar we zouden ze nu niet meer als nieuwe aankoop aanraden. Eventueel zou je ze nog wel als tweedehands Apple Watch kunnen kopen, als je het niet erg vind dat je over een paar jaar geen updates meer krijgt.

Bekijk ook
Apple Watch Wi-Fi instellingen

Tweedehands Apple Watch, een goed idee of niet?

Wil je een Apple Watch kopen maar vind je een nieuw exemplaar toch iets te prijzig? Kijk dan eens naar een tweedehands Apple Watch, of misschien is een refurbished Apple Watch iets voor jou.

Mocht je toch een wat ouder model overwegen die nog jaren updates krijgt, kies dan voor een van deze modellen uit 2022 of nieuwer:

Heb je een Apple Watch van 2021 of eerder en bevalt deze goed, dan kun je die natuurlijk gewoon blijven gebruiken zolang de batterij goed is. Zo niet, dan wordt het tijd om een nieuwe Apple Watch te kopen. Welke modellen we aanraden zie je in ons overzicht!

Lees ook:

Bekijk ook
Apple Watch 2024

Nieuwe Apple Watch kopen? Deze raden we aan

Wil je de Apple Watch Series 10 kopen , de betaalbare Apple Watch SE of sportieve Apple Watch Ultra 2? Dan vind je in dit artikel alle informatie over de Apple Watch prijzen en verkrijgbaarheid.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch 2023