Apple Watch Series 3 Apple Store Palo Alto

Dit kan de Apple Watch zonder iPhone

Wat kan de Apple Watch eigenlijk zonder iPhone? In dit artikel lees je welke functies je kunt gebruiken als er geen iPhone in de buurt is. We maken daarbij onderscheid tussen apps die zelfstandig werken op een Apple Watch Cellular en toepassingen die je kunt gebruiken op de gewone Apple Watch-modellen, als de iPhone even niet in de buurt is.

Apple Watch zonder iPhone gebruiken

Voor veel functies op de Apple Watch is een verbinding met de iPhone nodig. Maar ook zonder iPhone kan de smartwatch meer dan je denkt. En daarvoor heb je echt niet altijd een Apple Watch met 4G nodig, al maakt dat de situatie wel een stuk makkelijker! Onderstaande functies werken op alle generaties van de Apple Watch, vanaf de Series 0. Je kunt de Apple Watch gewoon blijven gebruiken, ook als je je iPhone thuis hebt laten liggen of als je je iPhone kwijt bent. In dit artikel lees je welke functies in ieder geval werken:

Apple Watch Cellular: geen iPhone nodig

Je hebt de meeste vrijheid als je kiest voor een Apple Watch met eigen 4G-verbinding. Deze Cellular modellen zijn iets duurder, maar zijn helemaal zelfstandig te gebruiken. Alleen voor de ingebruikname heb je een iPhone nodig om te koppelen, maar daarna kun je heel veel functies gebruiken zonder dat je iPhone in de buurt is.

De volgende apps zijn zelfstandig te gebruiken als je een Apple Watch Cellular hebt:

  • Berichten
  • Telefoon
  • Mail
  • Agenda
  • Herinneringen
  • Podcasts
  • Muziek
  • Woning
  • Kaarten

Je kunt telefoongesprekken voeren en iMessage berichten ontvangen, muziek streamen via Apple Music en nog veel meer. Er zijn ook diverse third party-apps die zelfstandig kunnen functioneren op een Apple Watch Cellular, zonder dat de iPhone in de buurt hoeft te zijn. Voorbeelden zijn Microsoft Outlook, Google Maps, Overcast, Audible en Amazon Music. Meer over de Apple Watch Cellular lees je in ons overzicht. Een Apple Watch 4G in Nederland gebruiken is goed te doen, maar je moet wel bij de juiste provider zitten.

Bekijk ook
Apple Watch 4G kopen? Dit zijn de prijzen en uitvoeringen van de nieuwste Cellular-modellen

Apple Watch 4G kopen? Dit zijn de prijzen en uitvoeringen van de nieuwste Cellular-modellen

Wil je een Apple Watch 4G kopen? Dat kan! Je hebt bij een Apple Watch Cellular ruim de keus tussen veel verschillende modellen, waaronder de Apple Watch Series 10 en Apple Watch Ultra 2. In dit artikel zetten we de mogelijkheden op een rijtje om een Apple Watch 4G te kopen in Nederland en in landen waar dit model verkrijgbaar is.

Apple Watch-functies zonder iPhone (modellen zonder 4G)

Niet iedereen heeft een Apple Watch met 4G-functie, maar gelukkig werken de onderstaande toepassingen op alle modellen. Ook als je iPhone even niet in de buurt is.

Voor de volgende functies is geen internetverbinding en dus ook geen verbinding met de iPhone nodig:

Apple Watch productiviteit

Hieronder leggen we de mogelijkheden zonder iPhone nader uit:

#1 Tijd weergeven en andere klokfuncties

Uiteraard kan de Apple Watch je altijd vertellen hoe laat het is. Je kunt bovendien op elk moment een andere wijzerplaat instellen. Ook kun je de wekkers, stopwatches en timers blijven gebruiken. De klok van de Apple Watch vraagt om de zoveel tijd via internet de correcte tijd op bij een centrale atoomklok, maar de app blijft tussendoor gewoon werken op momenten dat er geen verbinding is. Wel zo logisch.

#2 Agenda en afspraken tonen

De gegevens die in je agenda staan en de afspraken die daarbij horen, worden opgeslagen op de Apple Watch. Zonder iPhone kun je dus nog steeds zien of je afspraken hebt en krijg je op tijd een herinnering aan de volgende vergadering. De Apple Watch geeft subtiele tikjes op je pols om te laten weten dat je afspraak bijna begint. Dit is te danken aan de Taptic Engine. Nieuwe afspraken die je later op de iPhone of Mac hebt toegevoegd krijg je echter niet binnen.

#3 Muziek afspelen

Je kunt muziek op de Apple Watch zetten, zodat je dit altijd bij je hebt. Op de Apple Watch Series 5 en later is 32GB opslag beschikbaar voor eigen content. Hiervan kun je ca. 8 GB voor muziek gebruiken. Op eerdere modellen is veel minder beschikbaar: de Series 4 heeft in totaal 16GB vrije ruimte en de Series 3 heeft 8GB vrije ruimte. Niet alles hiervan is te gebruiken voor het opslaan van muziek. Reken erop dat je hier maximaal 2GB aan muziek kwijt kunt. Verder heb je draadloze Bluetooth-koptelefoontjes nodig om naar de muziek te kunnen luisteren.

#4 Podcasts beluisteren

Wat voor muziek geldt, geldt ook voor podcasts. Als je met de standaard Podcasts-app je podcasts synchroniseert, kun je ze ook luisteren als je geen iPhone in de buurt hebt. De enige voorwaarde is dat je een draadloze koptelefoon bij de hand hebt. Alles over het luisteren van podcasts op de Apple Watch lees je in onze tip.

Bekijk ook
Podcasts op de Apple Watch beluisteren: dit zijn de beste apps

Podcasts op de Apple Watch beluisteren: dit zijn de beste apps

Hoe kun je podcasts op je Apple Watch luisteren? We leggen uit hoe het werkt met de officiële Podcasts-app van Apple en met apps van derden. Je hebt tegenwoordig genoeg mogelijkheden om podcasts te luisteren op je Apple Watch, dus je mist geen aflevering!

#5 Audioboeken luisteren

Met de Boeken-app op de Apple Watch kun je ook boeken laten voorlezen. De audioboeken die je op je iPhone hebt, kun je in een paar stappen synchroniseren met je Apple Watch. Hierdoor zijn ze ook beschikbaar als je geen internetverbinding hebt of als de gekoppelde iPhone niet in de buurt is.

#6 Foto’s bekijken

Je kunt maximaal 500 foto’s uit de iCloud fotobibliotheek lokaal op de Apple Watch opslaan. Die kun je dus altijd bekijken, ook als er geen internetverbinding is. Je kunt je alleen afvragen of het kleine schermpje van de Apple Watch wel zo ideaal is voor foto’s. Alles over foto’s op de Apple Watch lees je in onze tip.

Bekijk ook
Foto’s op je Apple Watch bekijken: zo werkt het

Foto’s op je Apple Watch bekijken: zo werkt het

Wist je dat je foto’s kunt bekijken op de Apple Watch? Je kunt favoriete foto’s bekijken of zelf een album kiezen en je bepaalt ook hoeveel foto’s je te zien krijgt. Er passen maximaal 500 foto’s op.

#7 Activiteiten- en Workout-app gebruiken (met en zonder GPS)

Ook zonder iPhone heeft je Apple Watch genoeg instrumenten aan boord om je actviteiten vast te leggen. Je hartslag, het aantal stappen, het aantal traptreden dat je per dag klimt en hoeveel je staat of zit, worden allemaal vastgelegd door de Apple Watch. Een Apple Watch met GPS (vanaf de Series 2) houdt ook je gelopen route bij als je bijvoorbeeld hardloopt.

#8 Hartslag meten

Voor het meten van je hartslag en het uitvoeren van een ECG-meting is geen internetverbinding nodig. Wel moet je weer verbinding met je iPhone maken om de data te kunnen doorsturen naar HealthKit.

#9 Betalen met Apple Pay en Wallet bekijken

Apple Pay zorgt ervoor dat je gegevens van je betaalpas worden opgeslagen in de Wallet-app op je Apple Watch. Voor de betaling zelf wordt de ingebouwde NFC-lezer gebruikt. Betalen met de Apple Watch werkt hierdoor praktisch hetzelfde als bij een contactloze pinpas. Als de gegevens eenmaal in Wallet staan is er geen iPhone meer nodig. Maar het werkt alleen zolang je het horloge draagt. Zodra je de Apple Watch af doet, werkt Apple Pay niet meer ter beveiliging tegen diefstal. Je moet dan eerst een code intoetsen op de Apple Watch om weer te kunnen betalen.

En als je klantenkaarten in de Wallet-app hebt staan, kun je die bij het afrekenen ook laten scannen. Hierdoor krijg je toch nog korting of spaar je punten via het klantensysteem van de desbetreffende winkel. Met deze klantenkaart apps voor iPhone synchroniseer je al je pasjes.

Apple Pay met Maestro

#10 Ademhalingsoefeningen doen

De app om ademhalingsoefeningen te doen werkt onafhankelijk van de iPhone. Dit is een van de weinige apps die alleen in watchOS te vinden zijn en waarbij er geen tegenhanger op de iPhone bestaat.

#11 Audio-opnames maken

Handig als je geen iPhone bij de hand hebt, maar wel een aantekening wil maken. Je kan dan gewoon een korte spraakopname op de Apple Watch maken. Dit doe je met de Dictafoon-app, waarna de audio-opnames automatisch gesynchroniseerd worden met je iPhone en iCloud zodra je weer verbinding hebt. Een goed alternatief is de Just Press Record-app, die ook offline werkt.

#12 Geluidsmetingen doen

Vanaf de Apple Watch Series 4 kun je met de Geluid-app metingen doen van omgevingsgeluid. Zo weet je of langdurige blootstelling een gevaar kan zijn voor je gehoor. Heb je tijdens een concert geen iPhone bij je (of is deze zelfs verboden), dan kan je met je horloge toch nog het omgevingsgeluid meten.

#13 Apple TV bedienen

De remote-app op de Apple Watch werkt net zoals een normale afstandsbediening. Het bedienen van de Apple TV werkt dus ook op momenten dat de iPhone niet in de buurt is.

#14 Apps die werken met Bluetooth of NFC

Apps die met Bluetooth werken kun je gewoon blijven gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een externe hartslagmeter, die metingen doorgeeft aan de Apple Watch. Of een deurslot, die je met de Apple Watch kunt openen. Ook apps die gebruik maken van NFC voor het openen van autodeuren, hotelkamers en dergelijke kun je gewoon blijven gebruiken.


Apple Watch-functies via bekende WiFi-netwerken (modellen zonder 4G)

Bevindt de Apple Watch zich in de buurt van een bekend WiFi-netwerk, dan is er nog meer mogelijk. Deze functies vereisen op zich wel een internetverbinding, maar werken zodra je in de buurt van je vertrouwde WiFi-netwerken thuis of op het werk bent:

  • Apps installeren via de ingebouwde App Store
  • Weerbericht raadplegen
  • Aandelen-app raadplegen
  • Woning-app voor HomeKit gebruiken en apparaten aansturen
  • Siri
  • Bellen via WiFi (via bepaalde aanbieders) of via FaceTime Audio
  • Een zelfstandige Apple Watch-app gebruiken die niet afhankelijk is van een bijbehorende iPhone-app
  • Push-berichten van iMessage en apps van derden ontvangen

Hiervoor gelden wel enkele voorwaarden. Tot en met de Apple Watch Series 5 kun je alleen verbinding maken met 2,4GHz-netwerken. Vanaf de Apple Watch Series 6 zijn ook 5GHz WiFi-netwerken mogelijk. De iPhone geeft de aanmeldgegevens van het netwerk door aan de Apple Watch, maar je kunt het ook handmatig instellen door zelf een netwerk te selecteren. Lees onze tip over WiFi op de Apple Watch om te lezen hoe je verbinding maakt.

Bekijk ook
Zo werkt wifi op de Apple Watch

Zo werkt wifi op de Apple Watch

De Apple Watch kan internetten via wifi als er geen iPhone in de buurt is. Hoe werkt het, hoe maak je handmatig verbinding met een draadloos netwerk en hoe zit het met 2,4GHz en 5GHz wifi? Je leest het hier!

De gekoppelde iPhone moet overigens wel ingeschakeld zijn en een verbinding met internet hebben, maar het maakt niet uit op welke locatie. Dus ook als je je iPhone thuis hebt laten liggen kun je je Apple Watch op het werk gewoon gebruiken. Als beide apparaten maar toegang hebben tot internet.

Muziek en foto’s meenemen op je Apple Watch (zonder telefoon)

Op de Apple Watch heb je opslagruimte beschikbaar voor muziek en foto’s. Voor foto’s kun je via de Watch-app op de iPhone onder Mijn Watch > Foto’s aangeven welke albums gesynchroniseerd moeten worden. Standaard zijn dit de foto’s die als favoriet zijn gemarkeerd. Voor het bekijken van foto’s start je de Foto’s-app op de Apple Watch. Je kunt aan de Digital Crown draaien om door de foto’s te bladeren.

Op elke Apple Watch kun je muziek luisteren via Bluetooth-oordopjes, maar de afspeellijst moet daarvoor wel vooraf met de Apple Watch gesynchroniseerd zijn. Voor meer informatie over muziek luisteren op de Apple Watch kun je het best even onderstaande tip raadplegen.

Bekijk ook
Muziek luisteren op de Apple Watch: zo werkt het (ook zonder hoofdtelefoon of oordopjes)

Muziek luisteren op de Apple Watch: zo werkt het (ook zonder hoofdtelefoon of oordopjes)

Wil je muziek luisteren op de Apple Watch? Via draadloze oordopjes hoofdtelefoon of zelfs via de speaker luister je naar de muziek, zonder dat je de iPhone nodig hebt. In deze tip lees je alles over muziek op de Apple Watch zetten en afspelen en het streamen van muziek naar je Apple Watch.

Sporten met de Apple Watch (zonder telefoon)

Doe je een workout met je Apple Watch, dan zullen de gegevens meteen worden gesynchroniseerd zodra je weer verbinding maakt met je iPhone. Er gaan dus geen gegevens verloren. Heb je een Apple Watch zonder ingebouwde GPS (dit geldt alleen voor de Apple Watch Series 1 en de originele Apple Watch) dan kun je wel je hartslag en tijdsduur vastleggen van de workout, maar niet de route. Op alle nieuwere modellen wordt de route wel vastgelegd.

Apple Watch Series 7 review

Kun je een Apple Watch met Android gebruiken?

Heb je geen iPhone maar een Android-smartphone, dan vraag je je misschien af of het mogelijk is om een Apple Watch te gebruiken. Het eerlijke antwoord? Nee, niet echt. Om de Apple Watch in gebruik te nemen heb je een iPhone nodig. Je zou dit met de iPhone van een vriend kunnen doen, maar moet dan wel zeker weten dat de iCloud-gegevens van jezelf staan ingesteld – anders krijg je de afspraken en contacten van de andere persoon te zien. Maar zelfs als het is gelukt en je een zelfstandig functionerende Apple Watch hebt, kun je veel dingen niet doen, sms ontvangen. Je bent beter af met een smartwatch met WearOS (bekijk hier de modellen).

Bekijk ook
Zo gebruik je een Google Wear OS smartwatch met je iPhone

Zo gebruik je een Google Wear OS smartwatch met je iPhone

Kun je een smartwatch met Wear OS of Android Wear gebruiken, in combinatie met een iPhone? Dat kan! In deze tip leggen we uit hoe dit werkt en wat de mogelijkheden zijn.

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch