shutterstock_272162042

Getest: drie iPhone-apps om je gehoor te meten

Ook om je AirPods beter af te stellen
Je hoeft geen gehoorprobleem te hebben om profijt te hebben van deze apps. Met de apps uit dit lijstje kun je ook zorgen dat je oordopjes beter op jouw gehoor zijn afgestemd. Of check hoe goed je gehoor is en of er sprake is van gehoorverlies.

Gehoor testen met apps

Goed horen is belangrijk, daar zal iedereen het over eens zijn. Of je een goed gehoor hebt en alle frequenties goed kunt horen is een heel andere kwestie. Soms heb je wat moeite om anderen te verstaan, maar ben je nog niet zover om naar een audicien te gaan. Of misschien wil je dat jouw oordopjes beter rekening houden met jouw gehoorprofiel. In dat geval zijn er apps die je kunnen helpen. Je kunt thuis testen of je last hebt van gehoorverlies en je kunt met testjes zorgen dat je oortjes beter zijn afgesteld. Het is aan te raden om deze apps op een rustige plek te gebruiken, zodat je je goed kunt concentreren.

#1 Gehoortest op de iPhone

Niet iedereen weet het, maar de koptelefoons en oortjes die Apple verkoopt kun je verder afstemmen op je persoonlijke hoorvermogen. Als de iPhone weet wat jouw audiogram is, dan kunnen de AirPods daar bij de weergave van muziek rekening mee houden. Een audiogram is een grafiek die de gehoordrempel van een persoon weergeeft. Je kunt sinds eind 2021 het audiogram inlezen van een professionele gehoormeting in de Gezondheid-app. Maar het is ook mogelijk om zelf een test uit te voeren.

Op de iPhone vind je standaard al twee manieren om een gehoortest uit te voeren. Heb je de AirPods Pro 2 of nieuwer, dan kun je een uitgebreide gehoortest doen, waarna je de instellingen van de oortjes hierop kunt afstemmen met de functie Aangepaste koptelefoon. Maar ook als je over andere AirPods beschikt, is het mogelijk om een gehoortest uit te voeren.

Gehoortest met AirPods Pro 2

Zo werkt het als je beschikt over de AirPods Pro 2 of nieuwer:

  1. Stop de AirPods Pro 2 in je oren.
  2. Ga naar de Instellingen-app op de iPhone.
  3. Tik op ‘AirPods Pro van [naam]’.
  4. Ga naar Gehoorgezondheid > Doe een gehoortest.
  5. Volg de stappen op het scherm.
Gehoortest uitslag

Je vindt deze test ook door in de Gezondheid-app naar het tabblad Gegevens > Gehoor te gaan. Daar vind je ook de resultaten van eerdere metingen. We hebben deze AirPods-gehoorfunctie uitgebreid getest en vertellen er in een apart artikel meer over.

Bekijk ook
Getest: de nieuwe gehoorfuncties op de AirPods Pro

Getest: de nieuwe gehoorfuncties op de AirPods Pro

Apple kondigde in september 2024 allerlei gehoorfuncties voor de AirPods Pro 2 aan. Wij kregen alvast de mogelijkheid om ze testen, met een proefpersoon uit je eigen omgeving die te maken heeft met gehoorverlies. Dat maakte duidelijk dat AirPods de drempel om een gehooroplossing te gebruiken enorm kunnen verlagen.

Gehoortest met andere AirPods

Heb je andere AirPods of Beats-oordopjes, dan is het mogelijk om een gehoortest uit te voeren en het geluid zelf te configureren. Je moet daarbij een aantal schermen doorlopen en naar verschillende geluidsfragmenten luisteren, waarbij je aangeeft welke het beste klinkt. Zo werkt het:

  1. Ga naar Instellingen > Toegankelijkheid > Audio/Visueel.
  2. Kies Aangepaste koptelefoon en schakel het in.
  3. Blader omlaag en zorg dat Telefoon en Media ingeschakeld zijn.
Audiogram maken

We hebben een uitgebreider artikel over aangepaste koptelefooninstellingen waarin we bespreken hoe het werkt. Je kunt hiermee een audiogram maken, maar dat kan ook met de hieronder genoemde apps Mimi en SonicCloud!

Bekijk ook
Zo stem je je koptelefoon of oordopjes beter af op jouw gehoor

Zo stem je je koptelefoon of oordopjes beter af op jouw gehoor

Wist je dat er op de iPhone een luistertest aanwezig is, waarmee je aangepast geluid voor je oordopjes en koptelefoon kunt instellen? Je moet hiervoor meerdere audiosamples beluisteren. Ook kun je een audiogram maken. In deze tip lees je hoe het werkt.

#2 Mimi

Met apps van derden zoals Mimi kun je ook een audiogram maken en kijken of jouw gehoor nog in topconditie is. Met behulp van het audiogram kun je ervoor zorgen dat de weergave van muziek wordt aangepast. Zo mis je helemaal niets bij het luisteren van muziek.

Met Mimi kun je in een paar stappen je gehoor testen. Je gaat met je AirPods in een rustige kamer zitten en in vijf minuten heb je de test gedaan. Stapgewijs doorloop je de gehoortest en aan het einde krijg je twee meetwaarden, die je kunt gebruiken om het afspelen van muziek op de AirPods (of andere oortjes) te verbeteren. De Mimi-app is gekalibreerd voor o.a. de Apple EarPods, AirPods, AirPods Pro en de Sennheiser HDA 200 en 300. De nauwkeurigheid van het testresultaat is afhankelijk van het type hoofdtelefoon en van de hoeveelheid omgevingsgeluid. Wij hebben getest met de AirPods Max en kregen onderstaand resultaat.

Mimi gehoortest

De app geeft een betrouwbare indruk en is helemaal gratis, maar echt leuk is het uitvoeren van de gehoortest niet. Na een minuut begin je al op de voortgangsbalk te kijken hoe lang het nog duurt. Je moet namelijk steeds dezelfde handeling doen: je vinger op het scherm leggen zodra je een geluid hoort en van het scherm halen als het geluid te zacht wordt. Saai maar betrouwbaar. Dit geldt trouwens ook voor de gehoortest van Apple zelf. Schakel datauitwisseling met HealthKit in om de data meteen in te lezen in de Gezondheid-app.

#3 SonicCloud

SonicCloud pakt het op een speelse manier aan. Dit is een app waarmee je je gehoor kunt testen, maar vooral ook waarmee je je koptelefoon beter kunt instellen. Met de resultaten wordt een geluidsprofiel gemaakt en vervolgens luister je naar muziek, radiostations, podcasts en telefoongesprekken op een manier die perfect is afgestemd op jouw gehoor. Je kunt de resultaten realtime verfijnen. SonicCloud werkt samen met HealthKit. Na het uitvoeren van de test kun je je audiogram in de Gezondheid-app importeren, als basis voor je persoonlijke geluid.

SonicCloud gehoortest

De app is fraai vormgegeven, met leuke animaties die het uitvoeren van de test echt tot een feestje maken. Er is ook goed nagedacht over de interface. Soms moet je vegen, soms moet je met pinch-en-zoom letters vergroten totdat je het geluid optimaal hoort. Je ontdekt ook welke letters je het beste kunt verstaan en je kunt de uitspraak van letters zoals S verfijnen.

SonicCloud is gratis te gebruiken, maar je moet wel eerst een account met naam, wachtwoord en e-mailadres aanmaken. Het doen van de test en het luisteren naar persoonlijk geluid ook gratis, maar alleen gedurende de eerste 30 dagen. Daarna moet je een abonnement afsluiten van een tientje per maand. Dit wordt automatisch verlengd. Wij probeerden de app gratis uit en verwijderden ‘m daarna weer zonder te betalen. Ben je echter veel bezig met je gehoor, dan kun je lid worden van de SonicCloud-familie.

Conclusie gehoortest-apps

We hebben drie verschillende apps getest, elk met een heel verschillende insteek. SonicCloud is veruit de leukste en meest afwisselende om te gebruiken. Je doorloopt meerdere testjes en kunt de resultaten gebruiken om je koptelefoon beter af te stemmen. Leuk is ook dat je ziet welke letters je het best kunt verstaan. Mimi is een solide keuze, is gratis en vereist ook op de langere termijn geen account of abonnement. Maar waarom een aparte app installeren als het al standaard in iOS aanwezig is? Met de AirPods Pro 2 ben je het beste af, want dan kun je een wetenschappelijk gevalideerde test gebruiken om de muziekweergave aan te passen.

Prijzen AirPods Pro 2023 met usb-c en MagSafe

Gehoorbeschadiging voorkomen

Hoe voorkom je dat je slechter gaat horen? Neem geluidsabsorberende earplugs mee als je naar een concert gaat, luister niet de hele dag naar muziek, zelfs niet op een middelhoog volume. En zorg dat het geluidsvolume nooit te hoog staat. De iPhone laat met gele en rode blokjes zien als het geluid te hard is.

resound-linx

Mocht je toch een gehoorapparaat nodig hebben, dan zijn er tegenwoordig oplossingen die met iOS samenwerken. Sinds iOS 8 zijn er al speciale functies voor gehoorapparaten toegevoegd: de iPhone zorgde daarbij voor nieuwe generatie Made for iPhone-gehoorapparaten, waarvan de Resound LiNX de eerste was.

Apple heeft nog meer functies voor je gehoor, zoals deze:

Bekijk ook
Staat je geluid te hard? Zo maken de koptelefoonmeldingen je bewuster

Staat je geluid te hard? Zo maken de koptelefoonmeldingen je bewuster

Apple heeft veel functies die speciaal zijn gemaakt om je gezondheid in de gaten te houden. Ook een goed gehoor vinden ze belangrijk en met de koptelefoonmeldingen op de iPhone probeert Apple je voor gehoorbeschadiging te behoeden. Maar hoe werkt dit precies?

Openingsfoto: Shutterstock, foto door Adam Gregor