Apps voor lekker eten thuis of in restaurant

Lekker eten doe je met deze apps

Foodfoto’s, vegan hotspots en meer
Ontdek deze handige apps voor lekker eten. Maak mooie foodfoto's, noteer welke wijn je hebt gedronken, hoeveel calorieën je hebt gegeten of hoe je in een vreemde taal om de rekening vraagt.

We hebben een aparte lijst van apps om restaurants te vinden, maar er komt natuurlijk nog veel meer aan te pas bij lekker eten. Je wil (misschien wel) mooie foto’s van je eten maken, een eetdagboek bijhouden en noteren welke heerlijke wijn je hebt gedronken. De iPhone komt ook van pas als je in het Frans om extra mayonaise wilt vragen. Daarna leggen we de iPhone natuurlijk even weg, want er moet ook genoten worden!

Eetervaringen vastleggen

Een bijzonder restaurantje levert mooie herinneringen op, waar je later nog eens van wilt genieten. Je kunt dit op verschillende manieren doen:

Google Maps: restaurant met foto's

Maaltijden fotograferen

Een mooi gerecht kun je in één klap ruïneren door een hap te nemen. De kok of kokkin heeft veel moeite gedaan om een zo mooi mogelijke compositie te maken en dat wil je misschien wel vastleggen voordat je een hap neemt en het plaatje verstoort. Er zijn heel wat apps waarmee je je eten zo mooi mogelijk op de foto kunt zetten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de standaard Camera-app of Instagram, maar er zijn nog genoeg andere apps die je nét iets meer mogelijkheden geven om jouw eten te fotograferen.

  • Foodie – Filter & Film Camera (Gratis + IAP, iPhone, iOS 14.0+) – Een van de apps die je hiervoor kunt gebruiken is Foodie. Deze app is helemaal gericht op het maken van foodfoto’s. Je kunt een aantal filters over het eten leggen die je eten er nog lekker uit laten zien.
  • VSCO: Foto en Video Editor (Gratis + IAP, iPhone/iPad/TV, iOS 15.0+) – Een andere app die je kunt gebruiken om je foto’s te bewerken, is VSCO. Deze app is niet gespecialiseerd in foodfoto’s, maar biedt wel een heel aantal mogelijkheden om je foto te bewerken. Je kunt aan de slag met de standaard filters, extra filters aanschaffen of zelf aan de slag met instellingen als belichting, contrast en helderheid. VSCO heeft een wat meer kunstzinnige inslag.
  • Snapseed (Gratis, iPhone/iPad, iOS 14.0+) – Een goedkope en toch goede oplossing is Snapseed. Met deze fotobewerker van Google heb je allerlei filters, die je ook zelf kunt samenstellen. Zo hebben we een eigen filter gemaakt die foodfoto’s optimaliseert. Vooral bij donker gekleurde gerechten kan het moeite kosten om details te zien en Snapseed kan dit met de juiste filters wat extra oplichten.

Meer apps om mooie foodfoto’s te maken vind je in onze aparte applijst.

Bekijk ook
Deze foto-apps voor iPhone maken fotograferen nog leuker!

Deze foto-apps voor iPhone maken fotograferen nog leuker!

Maak jij veel foto’s met je iPhone en iPad? Het wemelt in de App Store van de goede camera- en foto-apps. Je kan eigenlijk alle kanten op. Wij zetten de beste laagdrempelige foto-apps voor het maken, bekijken en leuk presenteren van foto’s op een rij.

Calorieën tellen

Het is niet alleen maar pret aan tafel. Er moet ook op de juiste samenstelling gelet worden: zit er voldoende eiwit in, hoeveel suiker krijg je binnen? Je kunt dit vastleggen met allerlei apps, die vaak uitgebreide databases hebben van veel voorkomende gerechten. Ga je naar een restaurant van een bekende keten (bijvoorbeeld La Place) dan staan de populaire gerechten al opgesomd. Er zijn apps die je prima kunnen helpen om dit bij te houden.

  • Mijn Eetmeter (Gratis, iPhone, iOS 14.0+) – Dit is een soort eetdagboek. Je houdt bij wat en hoeveel je op een bepaalde dag eet en de app vertelt je hoeveel calorieën je binnen hebt gekregen. Ook krijg je te zien hoeveel suikers, koolhydraten, eiwitten en andere stoffen er in het eten zaten. De schijf van vijf wordt erbij gehaald om te kijken of je van elk type voedingsstof wel voldoende binnen hebt gekregen en wat de aanbevolen hoeveelheid is. De app is in het Nederlands en is gemaakt door het Voedingscentrum.
  • MyFitnessPal: Calorieënteller (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Watch, iOS 16.0+) – Deze app bevat een database van miljoenen etenswaren van over de hele wereld. Je kunt hem dus prima thuis én op vakantie gebruiken. Thuis scan je de streepjescode op de verpakking om makkelijk eten te kunnen toevoegen. Dat werkt natuurlijk niet als je in een restaurant zit, maar gelukkig staan veel populaire gerechten er gewoon in.
  • Lifesum: Calorieënteller (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Watch, iOS 15.0+) – Lifesum is een uitgebreide app die meer kan dan alleen het bijhouden van alles dat je op een dag eet. Je vindt er ook recepten en kunt zelfs hele dieetplannen samenstellen op basis van de door jou ingevoerde gegevens. Wil je de app alleen gebruiken voor het registreren van je maaltijden, dan kan dat ook. In de uitgebreide reportages zie je precies wat je op een dag eet.

Wijnflessen scannen

Als goed geïnformeerde eetliefhebber weet je thuis precies welke wijn je het liefst drinkt. Maar de kans bestaat dat er op een terrasje of in een restaurant een fles op tafel komt die je helemaal niet kunt plaatsen. Door het scannen van het wijnetiket kun je achterhalen welke wijn het is, hoe goed hij wordt gewaardeerd en ook: hoe veel een fles bij de slijter of groothandel kost. Weet je meteen hoeveel marge er wordt berekend.

  • Vivino: Bestel de juiste wijn (Gratis + IAP, iPhone, iOS 16.0+) – Vivino is wat ons betreft de beste app om wijn te herkennen. Je hoeft alleen maar een foto te maken en krijgt alle info op een presenteerblaadje. Je kunt ook beoordelingen geven en invoeren welke prijs je zelf hebt betaald.
  • Raisin: Natural Wine & Food (Gratis + IAP, iPhone, iOS 13.0+) – Drink je graag biologische wijn, dan kan Raisin je naar de beste wijnbars loodsen. Het idee is dat winkels en bars waar ze dergelijke wijn verkopen ook wat meer aandacht hebben voor kwalitatief goed eten: lokale gerechten, afgestemd op het seizoen en bij voorkeur biologisch.
  • Wines – wine notes V2 (€4,99, iPhone/iPad, iOS 17.0+) – Met deze Nederlandse app kun je snel wijnnotities maken. Details over de wijn voert de app automatisch in op basis van het etiket op de fles. En de app geeft suggesties op basis van een database met ruim 1.500 wijnregio’s en meer dan 900+ druivensoorten.

Ben je een echte wijnliefhebber? Dan kun je met ons overzicht van apps voor wijnliefhebbers prima uit de voeten. Proost!

Bekijk ook
De beste wijnapps voor de iPhone: deze zijn op hun best

De beste wijnapps voor de iPhone: deze zijn op hun best

De beste iPhone-apps voor wijn en wijnliefhebbers: van Vivino tot Somm. Voor het scannen van wijn, wijninfo opvragen, proefnotities maken en meer.

Restaurants vinden

Voordat je die fles wijn in een restaurant kunt ontkurken, zul je nog wel een tafeltje moeten vinden. Er zijn talloze restaurant-apps die je de weg kunnen wijzen. Van heel duur tot betaalbaarder. Mag het echt niet te veel kosten, dan zou je ook kunnen kiezen voor apps van fastfood-ketens, waarin je speciale deals vindt en vaak punten kunt sparen.

  • Gault&Millau Benelux (Gratis, iPhone/iPad, iOS 13.0+) – Als een Michelin-restaurant wat te duur is, maar je toch lekker wilt eten. Gault&Millau staat voor kwalitatief goede restaurants voor een redelijke prijs.
  • TheFork- reserveer restaurant (Gratis, iPhone/iPad, iOS 15.0+) – TheFork is in Nederland de bekendste app om restaurants te reserveren. Er zijn soms ook deals afgesproken met restaurants die wat meer volk in huis willen halen.
  • OpenTable: Restaurant Bookings (Gratis, iPhone/iPad, iOS 16.1+) – In het buitenland is OpenTable vaak een betere keuze. Perfect als je geen zin hebt om in een vreemde taal te telefoneren en gewoon rustig een tijdslot wilt uitkiezen.
Bekijk ook
De beste restaurantapps voor lekker eten

De beste restaurantapps voor lekker eten

Zin om uit eten te gaan of zoek je een leuk restaurant op vakantie? iCulture zet de beste apps om restaurants met je iPhone of iPad te vinden op een rij. Van sterrenrestaurants tot menu’s met flinke korting.

Allergieën en intoleranties

Als je allergisch bent voor bepaalde voedingsmiddelen, moet je extra opletten. Zeker als je buiten de deur eet. Je bent iets minder alert en weet niet altijd hoe een gerecht is gemaakt, dus een foutje is zo gemaakt. Er zijn diverse apps die je kunnen helpen om je wensen duidelijk te maken.

  • Voedselintoleranties (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 14.0+) – Meer dan 900 voedingsmiddelen opzoeken en kijken of deze voor jou geschikt zijn. Werkt ook offline.
  • Allergie & Vegan Scan : Soosee (Gratis + IAP, iPhone/Watch, iOS 14.0+) – Gemaakt door een Nederlander en vooral gericht op mensen met een allergie. Je kunt ook kijken of bepaalde ingrediënten vegan zijn.
  • mySymptoms Food Diary (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 16.0+) – Toch last gekregen van onrustige maag, een opgeblazen gevoel of lusteloosheid na het eten van een gerecht dat je niet goed kende? Dan hou je met deze app je symptomen bij.

We hebben een speciaal overzicht van apps voor dieet- en eetwensen, bedoeld voor mensen die glutenvrij willen eten of extra op de samenstelling van gerechten willen letten.

Bekijk ook
Beste apps voor bewust eten en specifieke eetwensen

Beste apps voor bewust eten en specifieke eetwensen

Heb jij bijzondere eetwensen, wil je bewust eten of heb je een voedselallergie? iCulture zet de beste apps voor vegetariërs en mensen die glutenvrij, biologisch of gewoon lekker willen eten op een rijtje.

Vegan en vegetarisch: logisch!

Een dag zonder vlees: heb jij het al eens geprobeerd? Er zijn genoeg recepten te vinden waarmee je geen moment vlees zult missen. Wij hebben een aantal apps voor je op een rij gezet waar je inspiratie vandaan kunt halen en apps die een gezonde vegetarische of vegan maaltijd serveren, voor momenten dat je even niet wilt koken.

  • HappyCow – Vegan Food Near You (€5,99, iPhone/iPad, iOS 15.0+) – Misschien wel de bekendste app om vegetarische en veganistische restaurants te vinden. Kijk in je omgeving wat er te doen is of kies het type keuken.
  • Veggie Challenge (Gratis, iPhone/iPad, iOS 13.4+) – Je kan het! Meedoen aan de Veggie Challenge houdt in dat je 30 dagen minder vlees, helemaal geen vlees of geen dierenproducten eet.
  • Vegourmet (€3,99, iPhone/iPad/Watch, iOS 9.0+) – Vegourmet is een Zweeds foodtijdschrift met vegan recepten. De beste 230 uit het magazine staan in deze app, voor een eenmalige prijs.

Bekijk onze lijst met apps voor vegetariërs en vegans.

Bekijk ook
De beste apps met vegan en vegetarische recepten: eet minder vlees!

De beste apps met vegan en vegetarische recepten: eet minder vlees!

Een dag zonder vlees: heb jij het al eens geprobeerd? Er zijn genoeg recepten te vinden waarmee je geen moment vlees zult missen. Wij hebben een aantal apps voor je op een rij gezet waar je inspiratie vandaan kunt halen.

Taalgids om uit je woorden te komen

Een gerecht bestellen in een land waar je de taal niet spreekt lukt altijd wel, door het gewoon op de kaart aan te wijzen. Maar wat als je de rekening wilt vragen of het toilet zoekt? Je kunt gebruik maken van apps zoals Google Translate. Toch zijn er nog wel meer apps, die speciaal zijn bedoeld voor reizigers.

  • DeepL Translator & Write (Gratis, iPhone/iPad, iOS 17.0+) – Hét alternatief voor Google Translate en een stuk slimmer. DeepL gebruikt machine learning om de vertalingen natuurlijker te laten klinken en houdt rekening met de context (bijvoorbeeld eten en drinken).
  • point it App (€2,99, iPhone, iOS 8.0+) – Ga je naar een land waarvan je de taal echt niet spreekt en loont het niet de moeite om voldoende woordjes te leren? Met Point It wijs je het gerecht gewoon aan op een foto. Hoewel je natuurlijk ook gewoon even kunt googlen naar foto’s van het gerecht dat je wilt eten.
  • Culinair Frans A-Z (€3,99, iPhone/iPad, iOS 12.0+) – Franse culinaire begrippen van A tot Z. Want de namen van gerechten kunnen soms verrassend anders zijn dan je verwacht.

We hebben een overzicht van taalgidsen-apps die je op weg helpen om ook in het buitenland het juiste eten te bestellen.

Bekijk ook
De beste apps met taalgidsen voor iPhone en iPad

De beste apps met taalgidsen voor iPhone en iPad

Met taalgidsen voor iPhone en iPad ga je goed voorbereid op vakantie of op reis. Welke taalgidsen voor iOS zijn goed? Met welke kun je een gesprekje voeren en welke bieden de beste vertalingen voor situaties op reis? Ook leggen we uit welke digitale aanwijswoordenboeken er zijn, zodat je zelfs in gebieden waar je het plaatselijke dialect niet weet toch duidelijk maakt wat je bedoelt.