Autisme-apps voor iPhone en iPad
Het is Autismeweek en Wereld Autisme Dag en daarom besteden we vandaag extra aandacht aan apps die geschikt zijn voor mensen op het autistische spectrum. Het vinden van structuur is erg belangrijk. Mensen met autisme hebben vaak ook talenten die goed tot hun recht komen op een podium of op de werkvloer. Ook hebben ze vaak mooie en originele verhalen te vertellen. Maar niet iedereen is in staat om dat mondeling of schriftelijk goed over te brengen; vandaar dat er allerlei apps zijn mensen met autisme zich beter kunnen uiten. We bespreken hieronder diverse apps, zowel voor kinderen als voor volwassenen.
Muziek
Skoog
Skoog hoort bij de Skoogmusic Skoog 2.0 aanraakgevoelige muziekinterface voor iOS en Mac, die je in de Apple Store kunt aanschaffen (€199,95). Dit is een aanraakgevoelige kubus waarmee kinderen met een beperking creatief kunnen zijn. Je hebt hiervoor ook een iPad met GarageBand nodig. Geschikt voor muziektherapie voor kinderen met hersenverlamming, autisme, het syndroom van Down en andere ontwikkelingsstoornissen. Met de app Skoog Access kun je van het apparaat zelfs een bedienings- en communicatiehulpmiddel maken.
Bloom
In de App Store vind je verschillende apps waarmee je muziek kunt maken zonder dat je muzieknoten hoeft te lezen. Deze app is gemaakt door muzieklegende Brian Eno en laat je unieke melodieën maken door op het scherm te tappen. Twaalf verschillende stemmingen om jezelf te uiten en een slaaptimer voor als de app toch wat slaapverwekkend blijkt.
Papageno-app
TEAMPapageno is een muziekapp van Stichting Papageno, die kinderen met autisme onderling verbindt. Ook krijgen kinderen met deze app een betere band met hun muziektherapeut. De app is bedoeld om kinderen uit hun isolement te halen en is een initiatief van dirigent Jaap van Zweden en zijn echtgenote. Ze kregen daarbij hulp van een speciaal fonds van KPN. Kinderen met autisme vinden het moeilijk om initiatief te nemen tot sociaal contact. Muziektherapie kan daarbij helpen.
Structuur
DayMate
Heb je wat meer behoefte aan een duidelijke dagindeling, dan is de Nederlandse app DayMate een optie. Je kunt activiteiten invoeren met een start- en eindtijd en aangeven op welke dagen van de week ze plaatsvinden. Met icoontjes zijn de activiteiten snel herkenbaar. Als de starttijd van de activiteit aangebroken is hoor je een geluidje en druk je op Starten. Je ziet dan het tijdsverloop van de activiteit in een voortgangsbalk. Lees ook ons artikel over DayMate.
iStudiez Pro
De bekende planner voor je huiswerk is ook geknipt voor het plannen van allerlei andere taken. Deze app kun je dagelijks gebruiken, ook voor het plannen van activiteiten rondom je hobby’s. Er zijn nog meer geschikte apps zoals Classes, inClass, myHomework en iTeacherBook. Maar iStudiez Pro is toch wel de bekendste en de meest gebruikte. Heel veel functies en voor een heel redelijke prijs.
MijnEigenPlan
Een oplossing voor mensen die behoefte hebben aan meer structuur en meer focus nodig hebben. In deze app zie je elke dag wat je moet doen en je krijgt uitleg als dat nodig is. Begeleiders, ouders of verzorgers kunnen helpen bij het instellen van de herinneringen en stappenplannen. Die maken duidelijk hoe een bepaalde taak uitgevoerd moet worden. Kost €35 per jaar, incl. gebruik van de app. Van de makers van AutiPlan, waar helaas geen speciale iOS-app voor verkrijgbaar is.
Brili Routines
Een andere app waarmee je de chaos van dagelijkse activiteiten onder de duim houdt. Stel een routine in voor ‘s ochtends, lunchtijd en naar bed gaan. Met timers en geluidjes weten kinderen dat het tijd is om een bepaalde taak uit te voeren. Ouders kunnen zien of bepaalde taken zoals haar kammen en tanden poetsen zijn uitgevoerd. Als alles is gelukt krijgen ze extra tijd om te spelen.
Time Timers
In de App Store vind je verschillende versies van de Time Timers. Deze imiteren het apparaatje met een rood vlak, dat de nog te verstrijken tijd aangeeft. De rode schijf wordt kleiner naarmate de tijd voorbij gaat. Ook heel jonge kinderen begrijpen dit: als de rode schijf verdenen is, is de tijd om en kunnen ze aan een andere taak beginnen.
Sociaal
Proloquo2Go & Proloquo4Text
Een van de bekendste apps voor mensen met autisme is Proloquo2Go, gemaakt door AssistiveWare in Amsterdam.
De iPad-app toont allerlei plaatjes waarmee je zinnen kunt vormen. Door op de knoppen te drukken selecteer je bijvoorbeeld de woorden ‘ik’ ‘wil’ ‘graag’ ‘een’ ‘koekje’. De woorden worden stuk voor stuk uitgesproken en verschijnen op het scherm. Als de zin klaar is kan de app de zin uitspreken. Aan de hand van een stripverhaaltje op het scherm kunnen kinderen laten weten wat ze voelen of willen, ook als ze niet kunnen lezen en praten. Daardoor is de app voor een veel bredere groep geschikt, bijvoorbeeld voor mensen die verlamd zijn. Sinds kort bevat Proloquo2Go ook Nederlandse kinderstemmen, zodat kinderen niet meer met de stem van een volwassene hoeven te ‘spreken’. AssistiveWare maakt nog veel meer nuttige apps.
Een vergelijkbare app van dezelfde makers is Proloquo4Text. Daarmee kunnen gebruikers zich uitspreken door teksten te typen. De tekst wordt uitgesproken, wat helpt als je dat als gevolg van bijvoorbeeld autisme niet zelf kan doen. Er zijn ook van tevoren samengestelde zinnetjes die je sneller laten communiceren.
Bekijk ook ons interview met AssistiveWare, de makers van deze app.
Calm Harm
Deze gratis app is eigenlijk bedoeld om jongeren te helpen die zich verwonden. Het komt echter ook van pas bij mensen die last hebben van te veel prikkels. De app probeert je een alternatief te bieden en een goede strategie te ontwikkelen om met dwanggedachten of overprikkeling om te gaan. Wel is het jammer dat de app alleen Engelstalig is.
Keeble
Als je door autisme moeite hebt met typen, kan deze app je erbij helpen. Dit toetsenbord is speciaal gemaakt voor mensen met fijne-motoriekbeperkingen. De app voorkomt dat je per ongeluk tekens indrukt dankzij allerlei instellingen. Je kan zelfs gesproken hints krijgen terwijl je je vinger over het toetsenbord beweegt. De app bevat woordvoorspelling, ook in het Nederlands, en is geschikt voor de nieuwste toestellen.
HeHajo
Mensen die moeite hebben met praten, kunnen met HeHajo communiceren via pictogrammen. Deze de app bevat een hoop verschillende plaatsjes met ingesproken tekst, maar je kunt ook zelf een foto gebruiken als pictogram en deze voorzien van spraak en tekst. Verder kun je in het fotoboek meerdere albums aanmaken, om op die manier een gebeurtenis vast te leggen. Tot slot bevat de app ook een agenda om het dagritme vast te leggen. Deze kun je inrichten op basis van pictogrammen.
Reizen
CityMapper
Ook met Apple Kaarten en Google Maps kun je routes plannen, maar het handige van Citymapper is dat je alles duidelijk in beeld hebt. Je ziet waar de bushalte is, waar je moet instappen en over hoeveel minuten. Kortom: veel completere info dan met andere routeplanners en navigatie-apps. Ook zie je of de bus vertraging is en waar de bus zich momenteel bevindt. Je krijgt zelfs te zien hoeveel calorieën je zou kunnen verbranden door te gaan wandelen. Werkt overigens ook met trein, metro, veerbot, tram en fiets. Mocht je er toch nog niet uitkomen, dan kun je alsnog een taxi nemen. Citymapper werkt sinds 2020 in heel Nederland.
Life360: Find Family & Friends
Met deze app kun je als ouder een beetje een oogje in het zeil te houden wanneer je zoon of dochter zelfstandig op pad gaat. Je kunt aangeven dat je een melding wil ontvangen wanneer iemand aankomt op school of op het werk. Als er iets fout gaat onderweg, laat de app dat weten aan de mensen die die persoon volgen. Het gebruik van de app is te personaliseren via de verschillende abonnementen die beschikbaar zijn. Dit geeft je de mogelijkheid om van meerdere locatie aankomst- of vertrekmeldingen te krijgen, extra features te gebruiken of ondersteuning te ontvangen in geval van nood.
Zoek Mijn-app
Apple’s eigen Zoek Mijn-app is de plek om je apparaten terug te vinden én om de locatie van dierbaren te volgen. Dat kan een prettig gevoel zijn voor je persoonlijke veiligheid. Zo kan iemand veilig over straat lopen, terwijl iemand anders op afstand meekijkt of het wel goed gaat. Kies je contacten, ga wandelen en anderen kunnen op de kaart live je voortgang zien. Het werkt ook nauw samen met iMessage, zodat je tijdens het delen van een locatie contact kan blijven houden.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!