Apps voor tuinieren

De beste apps voor tuinieren en planten verzorgen

Groene vingers dankzij je iPhone en iPad
Het is lente, dus de hoogste tijd om je tuin weer klaar te maken voor de zomer! iCulture gaat tuinieren met de beste apps voor iPhone en iPad, geschikt voor in de tuin en op het balkon.

Apps voor planten en tuinieren

Planten verzorgen kan soms een hele uitdaging zijn. Hebben ze wel genoeg water? Wanneer moet ik ze verpoten? Staan m’n planten genoeg in de zon? Wie volop wil kunnen genieten van zijn of haar planten, moet ze op tijd en goed verzorgen. Wij schotelen je de interessantste tuinapps voor iPhone en iPad voor, zodat je weet wanneer je radijsjes moet zaaien, de beukenhaag moet snoeien of kamerplanten moet ophogen. Of je nu groene vingers hebt of niet, deze apps zijn handige voor alle tuinmannen en -vrouwen!

PictureThis

PictureThis is een app waarmee je meer dan 1 miljoen planten kunt herkennen. De maker belooft een nauwkeurigheid van 98% – beter dan een doorsnee menselijke plantenkenner. Je weet dan meteen welke plant het is en hoe je ‘m moet verzorgen. Dit werkt met kunstmatige intelligentie en een zelflerend mechanisme, waardoor de app steeds slimme wordt. De basisfuncties bestaan uit het herkennen van planten, bloemen en bomen, het herkennen van plantproblemen zodat je weet hoe je het kan aanpakken en gidsen om de verzorging van je plant goed aan te pakken. Je kunt ook notities maken. De app probeert je wel een in-app abonnement aan te praten. Je krijgt dan de mogelijkheid om vragen te stellen aan botanisten, een snellere herkenning en meer. Voor ons werkt de gratis versie echter goed genoeg, aangezien we maar eens in de zoveel tijd een plant willen herkennen.

Let op: de app wekt de indruk dat je een maandabonnement moet afsluiten, maar dat hoeft niet. Door rechtsboven steeds op Annuleren te klikken kun je een foto maken van de plant zonder dat het geld kost.

Blossom

Hoe kun je goed voor een plant zorgen als je niet weet wat voor soort het is? Blossom verhelpt dit probleem. Maak een foto van je plant en laat de app zoeken naar z’n naam. De app herkent meer dan 10.000 planten, bloemen, vetplanten en bomen, dus grote kans dat hij je uit de brand helpt. Als eenmaal bekent is welke plant je voor je neus hebt staan, geeft de app je tips voor de beste verzorging. Ook vertelt de app je hoeveel belichting en water de plant nodig heeft en hoe onderhoudsvriendelijkheid ‘ie is. Je kunt hier ook tips krijgen over eventuele extra voeding en de grond waarin de plant moet staan. Met Blossom kun je heel handig een herinnering instellen om je planten water te geven. Als je onbeperkt planten wil laten herkennen door de app, kun je een jaarabonnement afsluiten voor €10,99 per jaar.

blossom-app-iphone-planten

Plantnet

Plantnet kan tot wel 20.000 planten herkennen. Ook hier maak je een foto van de plant, uploadt hem naar de servers van Plantnet en je krijgt alle info terug. Niet alleen de naam, maar ook wat extra informatie. Je kunt zelf toevoegen waar je de plant bent tegengekomen, zodat je ‘m weer kunt terugvinden.

ObsIdentify

Deze app van Nederlandse makelij is leuk om tijdens een boswandeling te gebruiken. Herkent meer dan 22.000 planten, maar ook wilde dieren. Voor elke waarneming ontvang je badges en sterren, zodat het ook nog een spelletje wordt. Je kunt bovendien meedoen aan challenges, waarmee je bijdraagt aan onderzoek naar een bepaalde plant- of diersoort.

Planta

“Keep your plants alive” is de slogan van de Planta-app. Dat voorspelt weinig goeds: alsof ze na aankoop al afscheid hebben genomen. Planta richt zich vooral op kamerplanten, maar geeft ook verzorgingstips en herinneringen, stap voor stap gidsen en meer. Met de lichtmeter in de app kun je zien of de plant op een plek met genoeg licht staat. Verder krijg je een overzicht van alle gescande planten. De premium-versie is tamelijk prijzig: bijna een tientje per maand of ruim dertig euro per jaar. Voor dat geld kun je toch weer een paar nieuwe planten kopen.

Meer apps om planten te herkennen

Naast de hierboven genoemde apps zijn er nog véél meer!

  • PlantSnap - identify plants (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 14.0+) - Herkent wereldwijd planten, met een kaart waarop je de locaties van planten kunt vinden. De database bevat meer dan een half miljoen planten.
  • iNaturalist (Gratis, iPhone/iPad, iOS 12.0+) - Deze app heeft als voordeel dat er een community van plantenliefhebbers achter zit, die je helpen om te ontdekken welke plant je hebt gezien. Ook help je plantwetenschappers door je data te delen.
  • LeafSnap-Plant Identification (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 14.0+) - Een app die claimt meer dan 90% van alle bekende soorten planten en bomen te ontdekken.

Gaat het om gangbare planten, dan kun je daarvoor ook Google Lens gebruiken. Hiermee kun je namelijk planten en dieren identificeren. In plaats van tekst zoek je aan de hand van foto’s. De app geef je vervolgens informatie uit Wikipedia. Het is minder nauwkeurig dan de plantenapps die we elders op deze pagina bespreken en je kunt ook geen gescande planten opslaan, maar als je snel antwoord wilt op je vraag zonder een speciale plantenapp te installeren, kan het een uitkomst zijn. Je vindt Google Lens gewoon in de Google-app.

Plantsome

Deze Nederlandse app is een uitkomst als je geen groene vingers heeft. Naast een uitgebreide plantendatabase kan Plantsome je ook helpen bij de verzorging. Zo ontvang je een melding als jouw plant weer water of voeding nodig heeft. Je krijgt meteen te zien hoeveel water de plant nodig heeft. Er is een logboek om af te lezen wat er mogelijk mis is gegaan met jouw app. Je kunt zoveel planten toevoegen als je zelf wilt. De score van deze app is niet zo hoog, maar er zitten wel een paar unieke functies in. Zo houdt Plantsome rekening met het lokale weerbericht en is de kennis van Nederlandse tuinders verwerkt in de app. Ook het algoritme om de waterhoeveelheid te berekenen is uniek.

Pokon

Heb je géén idee hoe je kamerplanten moet verzorgen? Dan leert Pokon je daar meer over. Je kent het merk van het krachtvoer voor planten, dus ze hebben veel kennis in huis over het verzorgen van planten. Via de app kun je een watergeefalarm instellen, waarmee je voorkomt dat je planten droog komen te staan. Een andere handige functie is de potgrondcalculator. Deze berekent precies hoeveel aarde je nodig hebt bij het oppotten, aanplanten of ophogen van je plantje. Ook kun je in de app terecht voor filmpjes met uitleg over verzorging en is er een nieuwspagina waar je de laatste tips en trends rondom planten vindt. Vooral leuk zijn de artikelen die je helpen met het uitkiezen van een kamerplant die voor jou het meest geschikt is.

Intratuin

Via de app bekijk je de meest actuele folder en het themamagazine van de Intratuin, maar krijg je ook een heleboel ideeën en weetjes voorgeschoteld. Via de app wordt je op de hoogte gebracht van de laatste trends voor in de tuin en zijn er bijvoorbeeld gratis plantencursussen te volgen. Je leert je er onder andere hoe je onkruid moet bestrijden, hoe je je kamerplanten moet verpotten of hoe je een eigen buitenkeuken kunt maken. Alle tips zijn stap voor stap omschreven en tonen je het nodige materiaal. Met één tik kun je de benodigdheden aan een boodschappenlijstje toevoegen. Een andere sterke troef van de app is de tuinkalender. Hier kun je per maand zien welke acties je in de tuin moet ondernemen. Wil je graag een nieuwe plant in je kamer? Met de AR-functionaliteit in de app check je hoe die plant in je woonkamer staat. En als je het stripfiguurtje Leafy regelmatig water geeft, krijg je extra korting op producten. Uiteindelijk is het een commerciële app, die bedoeld is om je naar de winkel te lokken. Maar voor een gratis app zonder opdringerige reclames zit er toch heel wat in.

AR-intratuin-planten-woonkamer

Gardena Smart System-app

De app van Gardena geeft je de ultieme controle over de planten in je tuin. Met deze app stuur je namelijk allerlei slimme apparaten in je tuin aan, waarmee je je grasmat zo strak maait als een biljartlaken en de vochtigheid in de bodem zeer nauwkeurig bepaalt. Als er een te late vochtigheid wordt gemeten door de sensoren, laat de slimme besproeiingsscomputer het in je achtertuin regenen. Het mooie is dat dit systeem van Gardena werkt met HomeKit. Hierdoor kun je alles in je tuin laten automatiseren en hoef je je dus eigenlijk nooit meer zorgen te maken over de bloemen en planten. Eerlijk is eerlijk, deze oplossing is aardig aan de prijs.

Bekijk ook
HomeKit in de tuin: dit zijn je mogelijkheden

HomeKit in de tuin: dit zijn je mogelijkheden

Ook in de tuin komt HomeKit goed van pas. Met tuinverlichting, beveiligingscamera’s, bewegingssensoren en allerlei andere accessoires die weer- en windbestendig zijn geef je je tuin een mooie upgrade. We bespreken in deze gids een aantal outdoor HomeKit-accessoires voor buiten.

Moestuin-apps

Dankzij de jarenlange Moestuintjes-actie van Albert Heijn is Nederland groente gaan kweken op balkons en in vensterbanken. Vaak kwam er niets van terecht, maar misschien heb je de smaak te pakken gekregen en probeer je nu opnieuw aan je moestuin te werken – maar nu serieus! Er zijn heel wat apps waarmee je je eigen groentetuin kunt plannen, waarbij je precies te zien krijgt wanneer je iets moet planten en wanneer je de eerste oogst kunt verwachten. Deze apps zijn vooral bedoeld voor het kweken van groente en fruit om zelf op te eten.

Bekijk ook
Moestuintje-apps: met deze 6 apps kweek je zelf groente

Moestuintje-apps: met deze 6 apps kweek je zelf groente

Heb je een moestuintje? Met deze apps krijg je waarschuwingen wanneer je moet zaaien, verpotten en verzorgen, zodat je groentes niet kunnen mislukken.

Dit zijn ook leuke apps om eens te bekijken:

  • Hortus - Planten in je tuin (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 11.2+) - Nederlandse app die antwoord geeft op veelgestelde vragen, zoals: welke plant is het, hoe verzorg je de plant en wanneer bloeit ‘ie?
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Met de Tuinderskalender maak je een planning van een jaar voor je tuin. De app zegt wat je per plant moet doen en wanneer. Wordt niet meer zo vaak bijgewerkt.
  • Hortus - Planten in je tuin (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 11.2+) - Houd met Hortus precies bij welke planten waar staan en wanneer je ze zullen bloeien. Zo staan ze altijd op de juiste plaats in de tuin.
  • Plantengids (Gratis, iPhone/iPad, iOS 10.0+) - De Plantengids-app bevat de informatie van meer dan 12.500 planten en kan je dus prima meer vertellen over de planten in je tuin. Wordt helaas niet meer zo vaak bijgewerkt.
  • Flora Incognita (Gratis, iPhone/iPad, iOS 13.0+) - Nog steeds niet gevonden welke plant het is? Misschien kan Flora Incognita je uit de brand helpen.

Smart Garden

Bonustip: slim tuintje voor binnen

Is het weer buiten nog net iets te slecht om lekker te gaan tuinieren, dan kun je ook binnenshuis beginnen. De Click and Grow Smart Garden is een slimme bak voor het kweken van basilicum en andere kruiden. Er zit een lamp in voor als de planten in een donker hoekje staan. Dergelijke slimme tuintjes heb je ook van Smartwares en andere aanbieders.

Wil je het liefst je hele tuin slim maken? Kijk dan eens naar onze HomeKit-accessoires voor de tuin!

Bekijk ook
HomeKit in de tuin: dit zijn je mogelijkheden

HomeKit in de tuin: dit zijn je mogelijkheden

Ook in de tuin komt HomeKit goed van pas. Met tuinverlichting, beveiligingscamera’s, bewegingssensoren en allerlei andere accessoires die weer- en windbestendig zijn geef je je tuin een mooie upgrade. We bespreken in deze gids een aantal outdoor HomeKit-accessoires voor buiten.