Uitgelicht
Apple Black Friday
Toon of verberg de lijst met posts
Wandelen met apps

De beste wandelapps voor iPhone: hiermee kom je nooit op het verkeerde pad

Ben je gek op wandelen? Met deze wandelapps voor je iPhone en iPad vind je de mooiste wandelroutes in Nederland, België en het buitenland. Ook vertellen we welke apps je kunt gebruiken om je afgelegde wandelroute te bekijken.

Wandelapps voor je iPhone

Wandelen is een van de gezondste bezigheden in je vrije tijd. Je geniet van de natuur, terwijl je lekker in beweging bent. Het is geschikt voor bijna iedereen. Met de wandelapps in dit overzicht vind je prachtige routes, krijg je informatie tijdens het wandelen of kun je zelf je wandelroute samenstellen. Er zit altijd wel een geschikte wandelapp bij, of je nu op pad gaat tijdens de vakantie of in het weekend graag erop uit trekt. Ga je liever op fietsvakantie dan hebben we daarvoor ook een geschikte lijst.

Wandelen met apps

Met deze wandelapps maak je zowel lange als korte wandeltochten, in eigen land of daarbuiten. Veel mensen vinden het daarnaast ook handig om hun stappen vast te leggen. Ook dat kan: daarvoor hebben we een lijst met stappenteller-apps waarmee je ook kunt zien welke afstand je hebt afgelegd. Ga je de Vierdaagse van Nijmegen lopen met apps, dan hebben we daarvoor een aparte lijst. Hieronder bespreken we apps waarmee je de route verkent, de route vastlegt of die dichterbij huis een leuke wandeling uitstippelen. Er zitten ook een paar uitgebreidere topografische apps bij, die meer bedoeld zijn voor (offline) navigatie buiten de gebaande paden dan om een ommetje in de buurt te vinden.

Bekijk ook
Dit zijn de beste offline kaartenapps voor je iPhone

Dit zijn de beste offline kaartenapps voor je iPhone

Zoek je offline kaarten om in het buitenland te navigeren, zodat je overal je weg vindt, ook buiten het bereik van de mobiele netwerken en zonder dat het geld kost? We helpen je op weg met de beste offline navigatie-apps voor iPhone en iPad.

Wandel.nl

Met deze app kun je overal in Nederland een wandelroute plannen. De app houdt het aantal gelopen kilometers bij, maar je kan er ook voor kiezen om los van de route vrij te gaan wandelen. Maar uit de eerste berichten werkt de app niet altijd even goed. Zo wordt de route niet altijd goed opgenomen en ook in de App Store klagen sommige gebruikers over de werking. Een niet goed functionerende app past eigenlijk wel bij de traditie, want ook voorgaande jaren waren er regelmatig problemen. Gelukkig zijn er nog allerlei andere apps die je helpen bij het wandelen.

Route.nl

Deze app claimt ruim 3 miljoen gebruikers te hebben en bevat routes voor wandelen en fietsen in 175 landen, waaronder Nederland, België, Duitsland en Denemarken. Je kunt je eigen routes maken met de routeplanner. Volgens de makers hebben ze het de meest complete aanbod van fiets- en wandelknooppunten. Je kunt de routes ook downloaden voor offline gebruik. In de app kun je op zoek gaan naar specifieke routes die aan al jouw wensen voldoen met de filters. Kies uit provincies, plaatsen en afstanden en vind zo de route die je zoekt. Het is ook mogelijk om routes in de buurt te zoeken vanaf het punt waar je je op dat moment bevindt, of om zelf een route samen te stellen met de routeplanner. Handig als je opeens besluit op pad te gaan zonder voorbereiding.

Het Premium-lidmaatschap kost een tientje en heeft het volgende te bieden:

  • Geen advertenties.
  • Gesproken (stap-voor-stap) instructies
  • Verbinding met Apple’s Gezondheid-app.

Wandelen in Nederland-app voor iPhone

Ga je in Nederland wandelen, dan is de wandelapp ‘Wandelen in Nederland’ onmisbaar. Het is de populairste app met tienduizenden gebruikers. Er zitten in totaal zo’n vijfduizend wandelingen in, ook bij jou in de buurt. Enkele routes zijn gratis, voor de rest betaal je per wandelroute of pakket. Door dit grote aanbod van routes kan deze app erg handig zijn als je in een mooi gebied terecht bent gekomen en zin hebt om te gaan wandelen. Bij het kiezen van een wandelroute is het goed om te kijken of deze voorzien is van GPS-functie, want dat is niet bij alle het geval. Er zitten originele routes tussen, die onder andere zijn geselecteerd door Rootz Magazine, Wandel Magazine en Trouw.

Op de bijbehorende website Wandelingen.nl vind je alle routes die in de app gratis te bekijken zijn. Zo kun je vooraf makkelijker kijken welke wandelroute je leuk vindt.

Komoot

Komoot is een van oorsprong Duitse app, die ook in het Nederlands is vertaald. Je kunt er wandel- en fietsavonturen mee plannen. Plan je route tot in detail en check hoe het zit met ondergrond, moeilijkheidsgraad, afstand en hoogte. Je krijgt ook turn-by-turn spraaknavigatie, zodat je niet steeds op je scherm hoeft te kijken. Je kunt kaarten offline downloaden en topografische kaarten opslaan in deze app.

Komoot-app voor iPhone en desktop

Navigeren lukt ook als je geen internetverbinding hebt. De app toont duidelijk het verschil tussen wandelpaden, MTB-singletracks, verharde wegen en verschillende soorten ondergrond. Ook kun je met Highlights zien wat de favoriete plekken van andere Komoot-gebruikers zijn. De eerste regio is gratis, daarna kun je het uitbreide met regiopakketten of het wereldpakket. Komoot biedt ook een Apple Watch en stuurt de gegevens door naar Apple’s HealthKit.

Outdooractive

De Outdooractive-app werkt op de iPhone, iPad en Apple Watch en is geschikt voor wandelen, fietsen, skiën en andere activiteiten. Je krijgt wereldwijde routes en nauwkeurige vectorkaarten. Met de routeplanner kun je GPX-bestanden importeren en exporteren en routes delen. Ook kun je trajecten vastleggen, zodat je de duur, afstand, hoogtes en het interactieve hoogteprofiel kunt zien. Doe mee aan allerlei uitdagingen op het gebied van wandelen, fietsen, klimmen en hardlopen en bekijk de outdoor reisgidsen met routes, bezienswaardigheden, accomodaties en meer. Er zit ook een berghuttengids in, met informatie over openingstijden, beschikbaarheid en prijzen van berghutten. Outdooractive biedt spraakgestuurde navigatie en hoge-resolutie vectorkaarten op alle zoomniveau’s. Voor je veiligheid is er een BuddyBeacon-functie aanwezig voor het live delen van je locatie.

Met het Pro-abonnement krijg je offline gebruik zonder mobiele data, reclamevrij, onbeperkt lijsten maken, satellietbeelden en exclusieve topografische kaarten. Dit kost €30,- per jaar op het moment van schrijven. Voor het dubbele bedrag krijg je het Pro+ abonnement met toegang tot officiële kaarten van de Alpenverenigingen, premiumkaarten en -routes van KOMPASS en nog veel meer.

Vossenstreken

Deze wandelapp is ontwikkeld door het Brabants Landschap, het Natuurmuseum Brabant en de Vlaamse stichting Kempens Landschap. In de app vind je bijna 50 routes in Noord-Brabant en Vlaanderen, die ook leuk zijn om met kinderen te lopen. Er zitten namelijk opdrachten in die de kinderen onderweg moeten uitvoeren. Deze app wordt niet meer zo vaak bijgewerkt.

Vossenstreken biedt overzichtelijke routeinformatie en gedetailleerde kaarten, zodat je niet verdwaalt. De routes zijn niet te lang en voorzien van extra’s voor kinderen. Minpunt is dat je er alleen mee kunt wandelen in de regio Noord-Brabant en Vlaanderen.

Klompenpaden

Met de Klompenpaden-app kun je de agrarische natuurgebieden in Utrecht en Gelderland ontdekken. Tijdens het wandelen kun je zomaar de bordjes van Klompenpaden tegenkomen. Maar als je je wilt voorbereiden is het wel zo slim om eerst even in de Klompenpaden-app te kijken hoe lang de route is en wat je kunt verwachten. De Klompenpaden-app wijst je langs prachtige wandelroutes door de natuurgebieden. Op basis van je GPS-locatie krijg je een melding als je bij een informatiepunt bent. Daar krijg je informatieve video’s, artikelen of foto’s over bezienswaardigheden te zien. De routes zijn met zorg gemaakt, maar het is lastig dat je niet kunt zoeken op basis van locatie.

Wandelzapp

Wandelzapp bestaat al heel wat jaren en is met z’n tijd meegegaan. Er zitten in deze app meer dan 2.000 routes door heel Nederland, afkomstig van de website Wandelzoekpagina. Op een kaart kun je de routes zien, zodat je weet of er een leuke wandelroute in de buurt is. Nadeel is wel dat je slechts één wandelroute gratis kunt proberen. Daarna moet je per route betalen. Ben je van plan om de app vaker te gebruiken, dan kun je beter een jaarabonnement afsluiten. Alle wandelingen kunnen gelopen worden met topografische kaart, Open Street Maps of Apple Kaarten.

Topo GPS

Topo GPS geeft het al weg in de naam: hier vind je GPS-navigatie op een topografische kaart. Op een schaal van 1:25.000 ligt de nadruk in deze app nu eens niet op autowegen of fietspaden, maar juist op de natuur. Je ziet kavels, landbouw en bosranden duidelijk aangegeven in deze app, net als begroeiing, hoogtelijnen en de kleinste paadjes. De kaarttegels die je voor je wandeling bekijkt worden handig opgeslagen zodat je ze later zonder internetverbinding kan bekijken.

In Topo GPS vind je ook nationale geografische kaarten van België, Frankrijk, Denemarken, Spanje, Nieuw-Zeeland en andere landen. Daarnaast is er een minder gedetailleerde wereldkaart van OpenStreetMap. De prijzen variëren per regio.

Maps 3D

Maps 3D is zeer geschikt om te wandelen op vakantie. Je drukt enkele seconden op een locatie op de kaart, zet een pinnetje neer en plant een route. Daarnaast heb je ook in allerlei delen van de wereld beschikking over gemarkeerde wandelpaden die andere lopers al hebben afgelegd. Het is de enige app die hoogteverschillen in de route aangeeft en een 3D-weergave biedt. De kaarten zijn wat rommelig door alle informatie erop en je kan soms net niet ver genoeg in- of uitzoomen, maar je kan grote gebieden downloaden voor offline gebruik zodat je in het buitenland geen internet hoeft te gebruiken.

Je kan routes opnemen, exporteren en openen in andere kaarten-apps. Daarnaast heeft de app een kilometerteller aan boord. De volledige versie laat je ten opzichte van de gratis versie routes plannen, oneindige en grotere kaarten downloaden voor gebruik in het buitenland en meer waypoints aanleggen. Dat is de variant die we van harte aanbevelen.

Wandelen met apps

Meer wandelapps voor Nederland en België

Zoek je nog meer leuke wandelapps, bekijk dan ook eens deze:

  • PeakFinder (€5,99, iPhone/iPad, iOS 13.0+) – Hoe heet de berg die je daar in de verte ziet? PeakFinder biedt alle informatie, zodat je kunt inschatten of het zin heeft om een berg te beklimmen. Werkt wereldwijd.
  • Footpath Routeplanner (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Watch, iOS 16.0+) – Routes plannen met je vinger.
  • RoutAbel (Gratis + IAP, iPhone, iOS 11.0+) – Routes voor wandelen, fietsen en varen, van Abel Adventures.
  • Fietsknoop fiets en wandel app (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 12.0+) – Zelf routes maken aan de hand van fietsknooppunten.

Wandelen met de Apple Watch

Zoek je apps die specifiek voor de Apple Watch geschikt zijn? Kijk dan eens naar deze. Sommige hebben we ook aan het begin van deze gids genoemd.

  • komoot – wandelen en fietsen (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Watch, iOS 15.0+) – Veel wandelroutes, ook geschikt voor de fiets. Daarnaast kun je eigen routes plannen.
  • Wikiloc Outdoor Navigatie GPS (Gratis + IAP, iPhone/Watch, iOS 15.0+) – Werkt met 70 sport- en bewegingsactiviteiten en bevat miljoenen outdoor-routes over de hele wereld.
  • Maps 3D PRO – Outdoor GPS (€3,99 + IAP, iPhone/iPad/Watch, iOS 11.0+) – 3D-kaartweergave, zodat je je beter kunt oriënteren, ook op onbekend terrein. Je kunt de routes ook vastleggen.
  • AllTrails: Wandel, Fiets & Run (Gratis + IAP, iPhone/Watch, iOS 15.0+) – Zo’n 100.000 wandelkaarten met waarderingen en foto’s, gemaakt door miljoenen wandelaars, fietsers en hardlopers. Hier vind je altijd wel iets.

GPS- en wandelkaarten

Onderstaande apps zijn wat meer gericht op topografie, GPS-navigatie en 3D-kaarten:

  • Wikiloc Outdoor Navigatie GPS (Gratis + IAP, iPhone/Watch, iOS 15.0+) – Een app voor outdoor navigatie met GPS. De app biedt ook mooie routes en laat je je eigen routes opnemen. Je kan zelfs live routes van vrienden volgen. Naast wandelen werkt hij ook voor hardlopen, fietsen en nog veel meer. Heeft ook een Apple Watch-app.
  • OsmAnd — Kaarten & GPS Offline (Gratis + IAP, iPhone/iPad, iOS 15.0+) – Een wandelapp met wereldwijde kaarten, die gebruik maakt van OpenStreetMap.
  • Pocket Earth PRO (€6,99 + IAP, iPhone/iPad, iOS 12.0+) – https://www.iculture.nl/app/481679745/8
  • GPX-Viewer (€0,99, iPhone/iPad, iOS 12.4+) – Met deze app kun je GPX-bestanden inlezen, zoals de toeristische wandelroutes die je op ANWB vindt.
  • Walkmeter Walking & Hiking GPS (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Watch, iOS 13.0+) – Met Walkmeter kun je je route tracken en meer dan 30 statistieken opvragen, zoals tempo en afstand.
Bekijk ook
Zo kun je GPX-routes op de iPhone importeren voor toertochten

Zo kun je GPX-routes op de iPhone importeren voor toertochten

De Mergellandroute of de Heuvelrugroute zijn prachtig om te fietsen of als toertocht met de auto te doen. Maar hoe weet je de route? Met een GPX-bestand weet je precies hoe je moet rijden!

Zoek je stappenteller-apps om je prestaties te meten? Ook daarvoor hebben we een lijst gemaakt. En als je je verveelt tijdens het wandelen is het misschien een idee om eens naar onze lijst met geocaching-apps voor iPhone te kijken.

Bekijk ook
Handige stappenteller-apps voor de iPhone

Handige stappenteller-apps voor de iPhone

Met deze stappenteller-apps meet je hoeveel stappen je hebt gezet en hoeveel kilometer je hebt afgelegd. Kom in beweging met je iPhone!

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial, waar je nog veel meer applijsten vindt om een leuke vakantie mee te maken. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie via onderstaande link.