Uitgelicht
Apple Black Friday
Toon of verberg de lijst met posts

De beste EHBO-apps bij medische problemen, thuis of op vakantie

Medische problemen tijdens je vakantie? Met deze EHBO-apps weet je wat je moet doen bij medische problemen. We hebben de beste voor je op een rij gezet, zodat je met een gerust gevoel op vakantie kan.

Beste EHBO-apps voor medische problemen

We richten ons in de iCulture Vakantiespecial vooral op leuke dingen die je op vakantie kunt doen, maar het kan helemaal geen kwaad om ook op vervelender situaties voorbereid te zijn. Daarom hebben we in dit overzicht de beste EHBO- en eerste hulp-apps voor iOS op een rij gezet die je uit de brand kunnen helpen op momenten dat je snel medische hulp nodig hebt, of wilt weten of een lokale dokter moet opzoeken. In de meest extreme gevallen bieden de in deze special besproken apps zelfs de noodnummers die je moet bellen om een ambulance te regelen op de camping. Een apart boekje met hulplijnen is niet langer nodig.

Naast deze EHBO-apps zijn er ook apps voor noodgevallen of pech onderweg. In onze aparte lijst hebben we apps opgenomen die in deze gevallen goed van pas komen. Denk dan aan bijvoorbeeld de 112 App (link), die in allerlei soorten noodgevallen van pas kan komen. Voor EHBO focussen we op andere apps die bij medische problemen van belang zijn. Vergeet ook niet op je iPhone je Medische ID in te stellen en SOS-noodmelding te activeren.

Bekijk ook
SOS-noodmelding op de iPhone: zo bel je snel het alarmnummer 112

SOS-noodmelding op de iPhone: zo bel je snel het alarmnummer 112

Zit je in een noodsituatie? Met SOS-noodmelding op de iPhone kun je razendsnel met 112 bellen en worden je contacten op de hoogte gehouden van de situatie. Lees hier hoe je SOS-noodmelding instelt en gebruikt.

iCulture adviseert: EHBO – Rode Kruis

Voor het verlenen van eerste hulp kun je uiteraard het beste de officiële iPhone-app van het Nederlandse Rode Kruis erbij pakken. Hierin vind je wat je het beste kunt doen bij bijvoorbeeld een verkeersongeluk of alcoholvergiftiging, maar ook bij simpelere kwaaltjes zoals blaren of een bijensteek. Bij serieuze en gecompliceerde hulpacties krijg je stapsgewijs met afbeeldingen te zien wat je moet doen, met bovenin een knop om zonodig snel het (Nederlandse) alarmnummer te bellen en de mogelijkheid om alle stappen op te laten lezen. Ben je getraind genoeg, dan kun je ook de pushnotificaties van de app aanzetten. Je krijgt dan een bericht als iemand bij jou in de buurt hulp nodig heeft. Voor andere landen is er ook een andere officiële Eerste Hulp-app van het Internationale Rode Kruis.

Zilveren Kruis Wijzer (voorheen: Vakantiedokter)

Met de Zilveren Kruis Wijzer heb je altijd medisch advies op zak. Vragen over gekke bultjes of een onbegrijpelijke bijsluiter? Met deze app heb je vanaf je vakantiebestemming direct contact met een medisch expert in Nederland. Je kunt chatten met een verpleegkundige, die zo nodig een arts inschakelt om jouw probleem te bespreken. Is er een medische behandeling nodig, dan krijg je het adres van een ziekenhuis of apotheek in de buurt.

Vooral het directe contact met een Nederlands sprekende verpleegkundige kan erg prettig zijn, als je onzeker bent of je in het buitenland medische hulp moet inschakelen. Je kunt ook een foto meesturen van ‘het plekje’ of ‘de bult’, zodat de deskundige goed kan zien wat er aan de hand is. Deze app is gemaakt door Zilveren Kruis, maar je krijgt ook advies als je klant bij een andere zorgverzekeraar bent. Erg fijn! Zilveren Kruis probeert binnen 20 minuten te antwoorden, overdag en ‘s avonds (Nederlandse tijd).

Moet ik naar de dokter?

Geen idee of je met je zere arm, rare blauw plek, aanhoudende hoest of een ander probleem naar de dokter moet? Moet ik naar de dokter? schotelt je een reeks vragen voor, waarmee de app kan inschatten of een doktersbezoek wel of niet verstandig is. De app heeft een wat traditioneel uiterlijk, maar de gebruikte informatie is wel altijd binnen handbereik. Dat haalt niet weg dat je de resultaten van de app altijd met een beetje gezond verstand moet interpreteren. Vertrouw je de situatie echt niet, dan kan een bezoekje vaak geen kwaad. Moet ik naar de dokter? is daarom juist voor de vakantie handig, als je bij twijfelgevallen liever niet de camping verlaat om een buitenlandse dokter op te zoeken.

Tekenbeet

Een tekenbeet kan ingrijpende gevolgen hebben voor je gezondheid, ook als je al lang weer terug bent in Nederland. Heb jij een teek? Dan is het belangrijk dat je hem zo snel mogelijk verwijdert, om te voorkomen dat je de ziekte Lyme krijgt. De app geeft informatie hoe je een teek kunt herkennen, waar je op moet letten na een tekenbeet en hoe je de teek kunt verwijderen.

KIDDI

Als een kind op vakantie klachten krijgt, zoals diarree of braken, raak je misschien in paniek. En wat te doen als er blaasjes op de huid verschijnen? De KIDDI-app is in eerste instantie bedoeld voor werknemers van een peuterspeelzaal of buitenschoolse opvang, maar is ook prima te gebruiken door ouders en verzorgers. De app geeft antwoord op allerlei vragen rondom kinderziektes en infecties.

KIJKsluiter

Heb je op vakantie medicijnen geslikt en krijg je nu opeens last van bijwerkingen? Met de app KIJKsluiter kun je opzoeken wat je moet doen. Aan de hand van ruim 10.00 animatievideo’s wordt de belangrijkste informatie uit de bijsluiter uitgelegd, in begrijpelijke taal. Het is beschikbaar in verschillende talen. In een interactief menu kun je de juiste video gemakkelijk opzoeken. Twijfel je bijvoorbeeld of je mag autorijden na het slikken van medicijnen en of het wel verstandig is om een wijntje te nemen als je net de pillen hebt ingenomen? Op vakantie lopen dingen soms anders dan je thuis gewend bent. KIJKsluiter wordt aangeboden door Nederlandse apotheken, huisartsen, ziekenhuizen en zorginstellingen. Je kunt zorgverleners en medicijnen toevoegen aan de app.

GGD Reist Mee

Deze app van GGD West-Brabant is natuurlijk ook prima te gebruiken door mensen uit andere provincies. De app is vooral gericht op mensen die (sub)tropische landen gaan bezoeken. GGD Reist Mee gebruikt GPS om je locatie te bepalen en kan op basis daarvan waarschuwen als er in jouw vakantieland iets uitbreekt. Het kan gaan om meldingen van een epidemie, negatief reisadvies, politieke onrust en dergelijke. Je krijgt ook reistips per land en een overzicht van noodzakelijke vaccinaties.

Care to Translate

Een medische vertaler waarmee je kunt uitleggen aan een buitenlandse arts waar de klachten zitten. Als je naar een land gaat waarvan je de taal niet spreekt, is het wel zo handig om je verstaanbaar te kunnen maken. De app Care to Translate is beschikbaar in 38 talen, waaronder Nederlands.

Mijn HartslagNu

Wanneer iemand een hartstilstand op straat krijgt, kan een AED levensreddend zijn. Er zijn verschillende apps die de locaties van AED’s kunnen weergeven, inclusief instructies hoe je ze moet gebruiken. Mijn HartslagNu is een voorbeeld daarvan. Je kunt op een kaart zien waar de dichtstbijzijnde AED te vinden is. Ook ontvang je een alarmoproep als iemand bij jou in de buurt een hartstilstand krijgt.

FibriCheck

Maak je zelf zorgen over je eigen hartritme, dan kan dit met deze medisch gecertificeerde app. Hiermee kun je je hartritme en hartslag meten en je bloeddruk noteren (hiervoor heb je wel een aparte bloeddrukmeter nodig). Zo kun je je hartgezondheid in de gaten houden, hartritmestoornissen tijdig opsporen en complicaties zoals een beroerte voorkomen. Als er reeds een hartritmestoornis bij je is vastgesteld, dan kan je FibriCheck gebruiken om je aandoening in de gaten te houden.

Cardiograaf

Vrees je voor hartkloppingen of andere problemen en heb je nog geen Apple Watch, dan kun je de iPhone-app Cardiograaf gebruiken om een ruwe schatting te maken van je huidige hartslag. De app gebruikt hiervoor de camera en led-flitser van je iPhone. De flitser verlicht je vingertopje, waarna de camera de kleurveranderingen in je vinger kan zien om daarmee de hartslag te meten. Uiteraard moet je de metingen van Cardiograaf nooit compleet voor lief nemen: voor een exacte meting zul je nog altijd naar de dokter moeten. Voor nog meer hartslagapps check je ons uitgebreide overzicht.

Apple Watch: handige hartslagmeldingen

Heb je een Apple Watch, dan kan deze ook goed van pas komen bij het verlenen van EHBO. De Apple Watch hartslagmeter meet ongemerkt je hartslag en je kan ook waarschuwingen voor een hoge of lage hartslag instellen, zodat je meteen weet als er iets niet helemaal goed gaat. Vanaf de Series 1 kan je ook Apple Watch-meldingen voor een onregelmatig hartritme instellen. Heb je een Apple Watch Series 4 of nieuwer, dan kan je ook een Apple Watch ECG maken. Heb je een Apple Watch, dan is het verstandig om deze functies in te stellen als je bijvoorbeeld op vakantie gaat. Op deze manier weten mensen in je buurt meteen wat er loos is als je je plotseling niet goed voelt.

Bekijk ook
Waarschuwing bij hoge hartslag op Apple Watch instellen (en dit doe je als je een melding krijgt)

Waarschuwing bij hoge hartslag op Apple Watch instellen (en dit doe je als je een melding krijgt)

Je Apple Watch kan je een waarschuwing geven als opeens een verhoogde hartslag hebt, terwijl je niet aan het sporten of bewegen bent. Ook krijg je een waarschuwing bij te lage hartslag. In deze tip lees je hoe je zo’n hartslagwaarschuwing instelt.

Zorgverzekering-app

Veel zorgverzekeraars hebben tegenwoordig een app waarmee je contact kunt opnemen met een (medische) expert als je op vakantie te maken hebt met ziekte. Ook kun je informatie opzoeken en eventuele zorgkosten declareren terwijl je nog op vakantie bent. Of je nou bij Centraal Beheer, FBTO of Zilveren Kruis verzekerd bent: check even of jouw zorgverzekering ook zulke faciliteiten heeft.

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial. Heb je een aanvulling? Stuur dan een bericht via onderstaande link.