Slaapaccessoires met app

De beste accessoires om slaap te meten en beter te slapen

Met deze accessoires kun je beter slapen. Van een slaapmat tot een speaker met rustgevende geluiden: er is van alles verkrijgbaar. Of word uitgerust wakker met een wake-up light! Al deze slaapaccessoires zijn slim of werken met een app.

Slimme slaapaccessoires, vaak met app

Goed slapen is belangrijk. Er zijn diverse slaapapps voor de iPhone en daarnaast kun je je slaap meten met de Apple Watch. Daarnaast zijn er allerlei slaapapps voor de Apple Watch. Met je Apple-device kom je dus al een heel eind, maar soms wil je toch iets meer. In dat geval zijn er slaapaccessoires om bijvoorbeeld je snurkgedrag in de gaten te houden, wakker te worden met een imitatie zonsopkomst of uitgebreide analyses te bekijken van je slaapfases. Woelen hoeft niet meer!

Withings Sleep Analyzer slaapmat

Deze mat zit vol met sensoren en meet ongemerkt je slaap. Het voordeel is dat je geen accessoires op je lichaam hoeft te dragen en toch na afloop een duidelijke analyse krijgt. Je legt de mat onder je matras ter hoogte van je borst. Hij meet vervolgens je bewegingen, ademhalingsfrequentie en hartslag gedurende de nacht. Je moet de mat eenmalig kalibreren voordat het werkt. Daarna kan het geluid detecteren, onderscheid maken tussen snurken en andere geluiden en waarschuwen als er mogelijk sprake is van slaapapneu.

Withings slaapmat

De resultaten worden gesynchroniseerd met HealthKit, zodat je het in de Gezondheid-app kunt bekijken. In de Health Mate-app van Withings zie je nog meer data, zoals de tijd die je wakker was en wanneer je in lichte slaap, diepe slaap en REM-slaap was. Je krijgt bovendien een slaapscore ovan maximaal 100 punten, gebaseerd op slaapduur, diepte, regelmaat, onderbrekingen en de tijd die het duurde om in slaap te vallen. Je kunt ook de trends op langere termijn zien. De Withings Sleep Analyzer vereist uiteraard wel een stopcontact. Dit betekent overigens ook dat je ‘m nooit hoeft op te laden. Nadeel is dat de slaapmat niet helemaal exact is als je veel tijd in bed doorbrengt om te lezen en tv-kijken. De slaapmat kan dan denken dat je in slaap bent, terwijl je alleen maar stil ligt.

Meer over deze slaapmat en de andere Withings-producten lees je in ons overzicht. Je koopt de Withings Sleep Analyzer onder andere bij Bol.com en MediaMarkt, dus ook bij heel gangbare winkels.


HomePod mini met rustgevende geluiden

Heb je een HomePod of HomePod mini, dan kun je hierop zogenaamde Ambient Sounds afspelen. Dit zijn rustgevende omgevingsgeluiden die je helpen te ontspannen. Deze functie zit standaard op de speaker, dus je hoeft geen extra apps te installeren of je zorgen te maken over abonneekosten. Zo’n HomePod mini is klein genoeg om op je nachtkastje te zetten en ziet er bovendien mooi uit.

Eve Energy met HomePod

Ben je gestresst, heb je moeite met slapen of wil je tot rust komen, dan kun je deze omgevingsgeluiden op de HomePod gebruiken. Je kunt kiezen uit witte ruis, open haard, bos, nacht, oceaan, regen en stromend water. Het is fijn om deze geluiden op een laag volume af te spelen, want het moet natuurlijk geen oorverdovende krekelpartij worden. De geluiden zijn voor iedereen met een HomePod of HomePod mini beschikbaar, ook als je geen Apple Music-abonnee bent.

In onze tip over Ambient Sounds op de HomePod lees je meer. Bovendien kun je een wekker instellen op de HomePod, zodat je ook nog op tijd wakker wordt.

Prijzen HomePod mini

Bekijk ook
Ambient Sounds op de HomePod (mini): speel rustgevende omgevingsgeluiden

Ambient Sounds op de HomePod (mini): speel rustgevende omgevingsgeluiden

Met de HomePod en HomePod mini kun je Ambient Sounds afspelen, oftewel omgevingsgeluiden. Dit zijn rustgevende achtergrondgeluiden die je kunnen helpen met ontspannen. In deze tip leggen we uit welke geluiden er zijn en hoe je ernaar kunt luisteren.


Bose Sleepbuds II

Bose SleepBuds II

Sleep je graag met oordopjes in, dan zul je merken dat ze na verloop van tijd snel gaan irriteren. De Bose SleepBuds II zijn zo ontworpen dat ze geen pijn gaan doen en dat je er makkelijk mee in slaap kunt vallen. Ze zijn comfortabel om te dragen en hebben een plat design dat niet uitsteekt. Je kunt dus ook op je zij slapen. De anti-frictie coating zorgt ervoor dat je geen rare geluiden hoort als de oortjes over je kussen bewegen. Verder zijn de oortjes licht van gewicht en blijven ze dankzij de rubberen haakjes goed zitten.

De SleepBuds zijn niet zozeer ruisonderdrukkend, maar maskeren het omgevingsgeluid wel een beetje. Ze zijn vooral bedoeld om geluiden zoals white noise af te spelen met een app naar keuze. Zelf levert Bose 50 soundscapes mee, die lokaal op de oortjes zijn opgeslagen. Je hoeft dus geen audio te streamen. Ook kunnen ze een alarm afspelen, waarbij het geluid gaandeweg luider wordt zonder dat je bedgenoot wakker wordt. Met led-lampjes kun je zien hoe de batterijduur is. Naast de Bose SleepBuds II kun je ook kiezen voor een eerdere versie uit 2018, de Noise-Masking Sleepbuds.

Bose is officieel gestopt met de SleepBuds, maar ze zijn nog wel verkrijgbaar via MediaMarkt en andere winkels. Drie oud-medewerkers van Bose zijn echter met het idee verder gegaan en brengen de Ozlo Sleepbuds uit via Kickstarter. Ze hebben de rechten en patenten van Bose overgenomen, dus in feite gaat het om hetzelfde product.


Anker Soundcore A10

Anker Sleep A10 en A20

Zoek je een wat goedkoper alternatief voor de Bose-slaapoordopjes, kijk dan eens naar Soundcore A10 en A20 by Anker. Deze oortjes hebben een heel andere insteek dan de normale producten van Anker Soundcore, die vooral op muziek met diepe bas en goed geluid voor telefoontjes zijn gericht. Deze hebben twee toepassingen: er is een Music Mode voor muziek en een Sleep Mode om te slapen. In Sleep Mode spelen ze een doorlopende soundtrack af met witte ruis. Dit geluid staat al voorgeprogrammeerd op de oordopjes. Ze zijn extra klein en zitten erg comfortabel, vooral als je op je zij op een kussen ligt. Wel voel je nog steeds dat er iets in je oor zit. Dit maskeert het omgevingsgeluid, maar ze hebben geen actieve ruisonderdrukking. Het blokkeren van geluid is alleen passief. Je krijgt meerdere eartips meegeleverd zodat je kunt zorgen dat het goed afsluit.


Philips Somneo Smartsleep

Philips Somneo Smartsleep Sleep & Wake-up Light

De wake-up lights van Philips ken je waarschijnlijk wel. Deze zijn met hun tijd meegegaan en zijn nu ook met een app te bedienen. Ondersteuning voor HomeKit is er (nog) niet, maar je kunt wel een hoop andere dingen regelen. De Smartsleep-variant van het wake-up light houdt in de gaten hoe lang je slaapt, meet de omgevingsinvloeden in de slaapkamer en helpt met ontspanningsoefeningen. Je gaat slapen met een imitatie zonsondergang en wordt de volgende ochtend wakker met een imitatie zonsopkomst. Dit sluit beter aan bij je biologische ritme.

Je steekt de stekker in het stopcontact en de lamp zal je begroeten met de tekst ‘Hallo’. Dit is een simpel digitaal scherm met monochroom letters. Daarna installeer je de Sleepmapper-app, die niet alleen je slaap vastlegt maar ook bedoeld is om de lamp te bedienen en te koppelen met wifi. De lamp toont tijdens het slapen een klok, iets wat voor mensen met slaapproblemen niet altijd handig kan zijn omdat je de uren maar langzaam ziet wegtikken. Je ziet ook meteen hoe laat de wekker zal gaan, waarbij je keuze hebt uit 3 wektijden, 8 wekgeluiden en meervoudig alarm. Bovendien zitten er ontspanningsoefeningen op, kun je wakker worden met een wekkerradio-functie en helpt de PowerWake-functie mensen die moeite hebben om op te staan.

Daarmee is het een erg multifunctioneel apparaat. Maar let wel op dat je de juiste te pakken hebt. De modelnummers HF3671/01 en HF3672/01 werken met een app, terwijl de modellen HF3651/01 en HF3654/01 alleen een usb-poort hebben voor het opladen van je iPhone, maar niet met een app te bedienen zijn.


Apple Watch voor slaapfuncties

Sinds watchOS 9 zijn de slaapfuncties op de Apple Watch veel beter geworden, omdat je nu ook slaapfasen kunt zien. En het mooie is: elke Apple Watch waarop je watchOS 9 kunt installeren is geschikt, dus je kunt ook met de al wat oudere Series 4 uit de voeten. Je kunt dan overdag een recente Apple Watch dragen en ‘s nachts de Series 4 om doen om slaap te meten. Het is een van de mogelijkheden die we bespreken in ons overzicht van ideeën wat je nog met een oude Apple Watch kunt doen.

Bekijk ook
Dit kun je doen met een oude Apple Watch

Dit kun je doen met een oude Apple Watch

Heb je nog een oude Apple Watch, die stof ligt te happen? Doe er iets mee! Hier zijn een paar ideeën hoe je je oude Apple Watch nog nuttig kunt gebruiken.

Over oude Apple Watch gesproken: ook met een Series 3 heb je de beschikking over slaapfuncties, want in watchOS 7 werden voor het eerst slaapfuncties toegevoegd. Die update kun je nog op de Series 3 installeren. Je stelt een slaapdoel in, kiest de tijdstippen om te gaan slapen en op te staan en krijgt tijdig een waarschuwing als het tijd is om je bed op te zoeken. ‘s Nachts houdt de Apple Watch je slaapgedrag in de gaten. Ben je niet tevreden over de slaapacties van Apple, dan zijn er gelukkig talloze slaapapps voor de Apple Watch die nét iets meer te bieden hebben. Je kunt al een Apple Watch kopen vanaf ca. 250 euro.

Prijzen 40mm Apple Watch SE 2e generatie GPS (2023/2024)

Bekijk ook
Nieuwe Apple Watch kopen? Deze raden we aan

Nieuwe Apple Watch kopen? Deze raden we aan

Wil je de Apple Watch Series 10 kopen , de betaalbare Apple Watch SE of sportieve Apple Watch Ultra 2? Dan vind je in dit artikel alle informatie over de Apple Watch prijzen en verkrijgbaarheid.


Muse hoofdband

Draag je liever een hoofdband tijdens het slapen, dan moet je de Muse hebben. Deze registreert je hersengolven en houdt je slaapgedrag in de gaten. Er zijn meerdere modellen verschenen, waarbij de Muse S vooral gericht was op slaapgedrag. Deze is echter niet meer zo gemakkelijk verkrijgbaar. Tegenwoordig verkoopt het bedrijf de Muse 2, waarbij het accent wat minder op slaap en wat meer op meditatie is komen te leggen. De hoofdband geeft je realtime feedback op metingen zoals hartslag, ademhaling en andere lichaamswaarden. Daarnaast krijg je inzicht in hersenactiviteit, zoals Delta- en Theta-golven.

Muse 2 hoofdband

Als je slaapgegevens aangeven dat je te actief bent en onvoldoende ontspant, krijg je aanbevelingen hoe je hier iets aan kunt doen. Dit wordt de sleep journey genoemd. Je vindt dit terug in de Muse-app. Het duurt wel even tot je gewend bent aan het slapen met een hoofdband, maar daarna heb je er alleen maar profijt van. De hoofdband is gemaakt van zachte en ademende textiel.


Google Nest Hub 2

De tweede generatie Google Nest Hub kan ook worden gebruikt als slaapmachine. Deze zet je op je nachtkastje en vervolgens kun je er slaapgeluiden, muziek of podcasts mee afspelen. Er kan ook een zonsopgang-alarm worden ingesteld en het apparaat kan ook je slaap tracken. Sleep Sensing is overigens wel een betaalde functie. De Google Nest Hub is voorzien van een temperatuursensor en de slimme Soli-chip van Google. Deze chip is speciaal ontworpen voor machine learning-functies, in dit geval om de kleinste bewegingen te kunnen volgen en interpreteren. Op basis van geluiden en bewegingen geeft de Google Nest Hub een beoordeling van jouw slaapgedrag. De resultaten verschijnen de volgende ochtend op het scherm.

Google Nest Hub met slaapfunctie

De gegevens worden op de Nest Hub zelf verwerkt en blijven lokaal bewaard, belooft Google. Je krijgt dus niet opeens reclames over antisnurk-hulpmiddelen te zien als je later op de dag wat zit te googlen. Sleep Sensing is een functie die je ook kan uitschakelen. Overdag doet het apparaat dienst als digitaal fotolijstje en voor het bedienen van je smart home.


Oura ring

Oura ziet eruit als een gewone ring, maar zit bomvol slimme sensoren. Deze ring draag je uiteraard om je vinger, zodat er nauw contact is met de huid en de onderliggende bloedvaatjes. De ring meet exact wanneer je in slaap valt en houdt je slaappatroon bij. Hij is bovendien comfortabel om ook ‘s nachts te dragen en geeft persoonlijk advies over je slaapgedrag. Helaas is ‘ie wel aan de prijs: hij kost rond de 300 euro plus de kosten van een (optioneel) abonnement van een paar euro per maand. De eerste zes maanden mag je dit gratis proberen.

Oura-ring

Wil je de nieuwste uitvoering, dan moet je de derde generatie Oura-ring hebben. Deze heeft een verbeterd algoritme voor slaapfases zodat nauwkeuriger te zien is of je in lichte, diepe of REM-slaap bent. De ring kan bovendien heel nauwkeurig vaststellen of je al dan niet slaapt. De ring probeert rust en activiteit in balans te brengen, stelt je doelen voor dagelijkse beweging en zorgt ook dat je genoeg slaap krijgt om te herstellen.

De nieuwste generatie heeft een verbeterde optische hartslagsensor die continu werkt, zowel dag als nacht. Zo kun je nauwkeuriger vergelijken en analyseren. Ook zit er een SpO2-sensor in voor je bloedzuurstofgehalte. Zeven temperatuursensoren houden in de gaten of je lichaamstemperatuur wijzigt. Na een paar nachten kan Oura factoren als ziekte en stress vaststellen en je menstruatiecyclus in de gaten houden. Alle data vind je terug in de Oura-app op je iPhone, voorzien van uitleg en analyses.

Oura is verkrijgbaar via de officiële shop.


Meer slaapgadgets

Er zijn nog veel meer slaapgadgets, maar die zijn niet altijd gemakkelijk in Nederland verkrijgbaar. Dit zijn een paar opties:

  • Beddit – In 2017 overgenomen door Apple en in 2018 nog vernieuwd, maar inmiddels niet meer verkrijgbaar bij Apple. Mogelijk nog wel verkrijgbaar bij andere winkels en in het tweedehands circuit. De slaapmat is vergelijkbaar met de hierboven besproken Withings Sleep Analyzer.
  • Kokoon Nightbuds – Speciale oordopjes om mee te slapen. Een alternatief voor de Bose-oortjes die we hebben besproken. Prijs rond de $250.
  • Somnox – Een slaapkussen met app op abonnementsbasis.
  • Whoop 4.0 – Een slaaptracker die vooral gericht is op sporters. Houdt in de gaten of je wel genoeg slaap krijgt om te kunnen trainen. Prijs: $30 per maand.
  • Go2Sleep: Een relatief onbekende slaaptracker van ongeveer 80 euro die ook in Europa verkrijgbaar is.
  • Moona – De Moona (zie hieronder) is een fors apparaat voor op je nachtkastje, die verbonden is met een koelende mat die je op je kussen legt. Zo heb je altijd een koel plekje voor je hoofd. Prijs $400.
Moona koelkussen

Toch nog niets kunnen vinden? Kijk dan eens naar nog meer oplossingen die (voornamelijk in de VS) verkrijgbaar zijn, zoals Hatch Restore (een wake-up light), Sensate (een oversized trillend ei), Embr Wave 2(een wearable die je aan de binnenkant van je pols draagt), Morphée (een vreemd uitziend meditatiedoosje) of de SleepPhones (een hoofdband met rustgevende muziek). Echt, de mogelijkheden zijn eindeloos!

Daarnaast kun je aan de slag gaan met slaapapps zoals Sleepio of met meditatie-apps zoals Calm.

Bekijk ook
De beste mindfulness- en meditatie-apps voor iPhone en iPad

De beste mindfulness- en meditatie-apps voor iPhone en iPad

Welke meditatie-apps zijn goed? Hoe kun je met mindfulness meer in balans komen? Met deze iPhone-apps leer je mediteren, voeg je mindfulness toe aan je leven en leef je bewuster.

Wil je toch liever je slaap tracken met apps voor je iPhone of Apple Watch? Kijk dan naar deze round-ups!

Bekijk ook
De beste iPhone-apps voor slapen en slaap bijhouden

De beste iPhone-apps voor slapen en slaap bijhouden

Met deze iPhone apps voor beter slapen kun je je slaapkwaliteit meten, val je sneller in slaap en voel je je gezonder. We bespreken allerlei apps die je helpen om beter te slapen.