BeMyEyes

Handige apps voor blinden en slechtzienden op de iPhone en iPad

Voor blinden en slechtzienden zijn er allerlei apps waarmee je toch een normaal leven kunt leiden. iCulture dook in de wereld van apps voor mensen die het touchscreen niet kunnen zien - dit zijn de handigste apps!

BeMyEyesDankzij VoiceOver zijn steeds meer apps toegankelijk voor mensen met een visuele beperking, maar makkelijk is de bediening lang niet altijd. Ontwikkelaars hangen vaak verkeerde labels aan knoppen, zo vertellen meerdere blinden en slechtzienden, zodat zij alleen maar ‘knop’ horen. Maar ja, wat zit er achter die knop? Of ze voegen op een blauwe maandag ondersteuning voor spraaktechnologie toe, maar vergeten deze vervolgens bij te werken, waardoor de app onbruikbaar wordt. Gelukkig maar, dat er ook applicaties speciaal voor blinden en slechtzienden worden gemaakt en wél goed zijn. iCulture zet ze voor je op een rij, vergezeld van praktische tips van mensen die zelf een visuele beperking hebben. Lees meer over hen in onze special #zonderzicht.

VO Calendar en VA Calendar

Een speciale agenda voor mensen met een visuele beperking, die je snel afspraken laat inspreken. De interface van de app heeft extra grote letters en een hoog contrast. VO Calendar is geoptimaliseerd voor VoiceOver gebruikers en daarmee geschikt voor mensen die blind zijn. VA Calendar is geoptimaliseerd voor slechtziende gebruikers en ook beschikbaar voor de iPad.
Lees ons artikel over VO Calendar.

Be My Eyes

Be My Eyes brengt blinden en slechtzienden in contact met mensen die via de iPhone-camera even kunnen meekijken. Bijvoorbeeld om te kijken waar ze op een druk station moeten zijn. Behulpzame gebruikers krijgen een pushnotificatie zodra iemand die blind of slechtziend is op de noodknop van de app drukt, waarna een live-videoverbinding wordt gestart.
Lees ons artikel over Be My Eyes.

Zien

“Als ik anderen wil uitleggen hoe weinig ik kan zien gebruik ik deze app”, zegt Tjarda Struik (28), slechtziend sinds haar zesde. De Zien App laat gebruikers door middel van realtime waarneming van de omgeving de vijf meest voorkomende varianten van slechtziendheid bij volwassenen ervaren. Zo krijgen anderen een indruk hoe slechtzienden zich dagelijks moeten redden.

ColorSay

ColorSay leest de kleuren voor die op de camera zichtbaar zijn en is daardoor geschikt voor blinden, slechtzienden en kleurenblinde gebruikers. De app is geoptimaliseerd om samen te werken met toegankelijkheidsfuncties zoals VoiceOver.
Lees ons artikel over ColorSay.

KNFB Reader

De KNFB Reader app zet gedrukte tekst om in spraak en maakt het mogelijk om nauwkeurig, snel en efficiënt toegang te krijgen tot documenten, bestaande uit 1 of meerdere pagina’s. Tjarda: “Goedkoop is hij niet, maar bij dit soort apps geldt wel vaak: hoe duurder, hoe beter de kwaliteit”. Vincent van der Does, trainer bij een expertisecentrum voor blinden en slechtzienden, is het daarmee eens.“Vijf jaar geleden betaalde je voor een Nokia met de KNFB Reader app 1200 euro en een losse voorleesscanner kost 2500 euro. Wat dat betreft is dit een koopje.”

Prizmo

Voor mensen die honderd euro echt te duur vinden bestaat gelukkig wel een goedkoper alternatief, namelijk Prizmo. Met de app kun je verschillende soorten documenten – denk aan visitekaartjes, bonnetjes of lesmateriaal – scannen en opslaan, verder bewerken of laten voorlezen. Vincent: “Prizmo is een prima OCR-app, Optical Charachter Recognition, maar wel minder snel dan KNFB Reader”.

Daisylezer

Een populaire app voor iPhone en iPad met gratis gesproken boeken, kranten en tijdschriften voor blinden en slechtzienden, afkomstig van het Loket Aangepast lezen. Alles wordt aangeboden via streaming en dus niet opgeslagen op het apparaat zelf. Ook handig: boeken kunnen worden afgespeeld op de achtergrond, zodat je kunt blijven luisteren terwijl je een andere app gebruikt. Daisylezer heeft grote, duidelijke knoppen en is goed te bedienen met VoiceOver. Tjarda: “Ik houd ontzettend van lezen, dus ik ben heel blij met deze app. Maar voor de nieuwste titels of Engelse boeken moet je naar iTunes”.

Brighter and Bigger

Brighter and Bigger is eigenlijk een mobiele loep om teksten van papier te lezen. Veel slechtzienden die snel iets willen herkennen gebruiken vaak de camera van hun iPhone om een foto te maken en zoomen daarna in, maar deze app is nog een tikkie handiger. Zo kun je teksten en objecten vergroteren met allerlei kleur-, helderheid en contrastinstellingen en werkt de app grotendeels met VoiceOver.

List Recorder

In List Recorder, een memorecorder die goed met VoiceOver valt te bedienen, kunnen blinden en slechtzienden notities typen maar ook inspreken. Ordenen in mappen is ook mogelijk. De bediening is volledig intuïtief: draai je iPhone om te pauzeren en navigeer door lijsten door op het scherm te tikken.

ViaOpta Nav

ViaOpta Nav is een van de belangrijkste applicaties voor Henk Abma (50), die sinds zijn geboorte blind is. Met de app kunnen blinden en slechtzienden een route bepalen en worden ze tijdens het navigeren steeds voorzien van updates. Henk: “Om de halve minuut houdt Opta Nav me op de hoogte van waar ik ben. Voor mij is dat tien keer handiger dan TomTom.” Een andere navigatie-tip van Henk is Ariadne, een app waarmee je favoriete punten kunt markeren en die jou vertelt waar jij je ten opzichte van die locaties bevindt.

Simon’s Game

Blinde en slechtziende mensen hebben vaak een beter geheugen dan mensen die wel kunnen zien, dus voor hen is geheugenspel Simon’s Game vast een eitje. De applicatie heeft grote kleurvlakken die je moet onthouden en herhalen – geschikt voor slechtzienden – maar voor blinden ook geluiden waarvan het patroon steeds moeilijker wordt. VoiceOver is bij deze app niet nodig.

Dragon Dictation

Met deze spraakherkenningsapplicatie kun je een tekst dicteren en versturen als e-mail of bericht. Het is ook mogelijk om de ingesproken tekst in andere apps te gebruiken, bijvoorbeeld om je Facebookstatus bij te werken of te tweeten. Dragon Dictation is goed te bedienen met VoiceOver en zegt zelfs vijf keer sneller te zijn dan typen op een toetsenbord.
Lees ons artikel over Dragon Dictation.

TapTapSee

“Deze app is handig bij het winkelen, om de juiste boodschappen te vinden”, zegt Henk. TapTapSee helpt om objecten uit het dagelijks leven te herkennen. Je maakt een foto van een object door twee keer op het scherm te tikken, wacht even af en de applicatie zegt wat er te zien is. Zo kan TapTapSee je vertellen of je een blikje cola of sinas in de koelkast hebt staan of zeggen wat er op een boekomslag te lezen is. De app herkent ook kleuren en bankbiljetten en werkt goed met VoiceOver.
Lees ons artikel over TapTapSee.

Voice Dream Reader

Voice Dream Reader is een soort alleskunner en wordt door veel blinden en slechtzienden gebruikt. In de app kun je PDF- en Word-documenten, eBooks, artikelen en webpagina’s laden, die de app vervolgens in 80 verschillende stemmen en 20 talen kan oplezen. Slechtzienden kunnen bovendien documenten in grootletter en met aangepaste kleuren lezen. Ook handig: de app onthoudt waar je was gebleven en laat gebruikers notities maken en bladwijzers plaatsen.

Verder nog handig

Wie zich voor het aanschaffen van allerlei apps eerst wil inlezen: er zijn gratis boeken over in VoiceOver en Zoom via iBooks beschikbaar. Bijzonder zijn ook de slimme blindenstokken die het afgelopen jaar op de markt verschenen, zoals de BlueRange (nog niet in Nederland te koop) en de Nederlandse I-Cane Mobilo. De I-Cane is een intelligente blindenstok, waarbij de traditionele witte stok is verrijkt met allerlei technologie. Er zitten sensoren in en je kun je via de iPhone-app naar een voorgeprogrammeerde bestemming navigeren. Een rode voelpijl bovenop de stok beweegt bijvoorbeeld naar rechts als je rechts moet afslaan en beweegt snel naar voren als er een obstakel aankomt.