De beste buurtapps
Je kent vast wel de Facebook- en WhatsApp-groepen voor een bepaalde wijk of buurt. Maar er zijn ook speciale apps waarmee je in contact kunt blijven met de buren. Heb jij een kinderfiets of een zak compost over en wil je daar een buurtgenoot blij mee maken? Ben je je kat kwijt? Of wil je misschien een heggenschaar lenen? In dat geval kun je goed gebruik maken van de buurtapps, waarmee je in contact komt met straat- en wijkgenoten.
Hoplr
De Hoplr-app is een besloten, reclamevrije buurtapp waarmee je een beter contact opbouwt met mensen die in de buurt wonen. Je blijft ook op de hoogte van meldingen uit je buurt, bijvoorbeeld wegwerkzaamheden, afvalrooster en geluidsoverlast. Verder kun je tweedehands spullen uitwisselen met mensen uit de buurt en je krijgt een overzicht van activiteiten in jouw buurt, die je natuurlijk ook zelf kunt organiseren. Ben je je huisdier kwijt, dan kun je hiervoor ook terecht in Hoplr. Je kunt privéchats en groepschats maken met individuele personen of met een specifiek deel van je buurt.
Peerby: spullen lenen in de buurt
Peerby is een oudgediende: deze bekende buurt-app bestaat al jaren en is bedoeld voor het lenen en uitlenen van spullen. Bijvoorbeeld een hogedrukspuit, behangafstomer of andere apparaten die je niet vaak nodig hebt. Daardoor is Peerby ook goed voor het milieu. In plaats van ieder-voor-zich spullen aanschaffen kun je één apparaat met meerdere mensen delen. Als je een apparaat aanbiedt ben je niet verplicht om het uit te lenen. Je kunt aangeven dat het momenteel niet goed uitkomt.
De app heeft veel gebruikers en je kunt vrij gericht zoeken naar het product dat je wilt lenen. Wel zijn er over het algemeen meer mensen op zoek naar spullen, dan andersom. Oftewel: relatief veel mensen willen profiteren van de spullen van anderen, maar lenen zelf niets uit. Peerby kan ook van pas komen als je zelf spullen hebt liggen die je kwijt wil. Misschien wil degene die jouw hogedrukspuit of gezichtsbruiner wil lenen het apparaat wel voor een zacht prijsje overnemen. Daardoor gaat Peerby een beetje lijken op Marktplaats.
Buurbook
Een digitaal dorpsplein voor je buurt. Bewoners, professionals, ondernemers en de gemeente kunnen elkaar hiermee op de hoogte stellen van alles in de buurt. Zo kun je ideeën opperen of reageren op voorstellen, je buurtnetwerk vergroten en in contact komen met lokale ondernemers. Ook buurtfeesten, workshops en andere evenementen zijn in de app te zien. Wil je vrijwilligerswerk doen? Dan kom je via de app in contact met buurtorganisaties die wel wat hulp kunnen gebruiken.
BuitenBeter
Zie je buiten een probleem, zoals een loszittende stoeptegel of een andere onveilige situatie, dan kun je dit melden via de app BuitenBeter. Binnen vier stappen heb je de locatie en het probleem gemeld, eventueel met foto. De gemeente doet de rest en lost het (hopelijk) op. Als het nodig is vraagt de gemeente je aanvullende informatie. Voorheen was het behoorlijk ingewikkeld om iets door te geven aan de gemeente, maar apps zoals BuitenBeter hebben hier iets aan gedaan. Of het nu een lantaarnpaal is, die steeds niet wordt gerepareerd, een vies bushokje, vuilniszakken die ergens gedumpt of een fietspad met enorme gaten: als je het meldt is de kans groter dat het wordt opgelost! De app krijgt regelmatig een update.
Verbeterdebuurt
Last van een loszittende stoeptegel of een ander probleem? Met de Verbeterdebuurt-app kun je snel problemen en ideeën melden aan de gemeente. Voeg een foto en beschrijving toe en de makers van de app sturen de melding door naar de juiste gemeente. Je kunt er ook ideeën mee doorgeven, bijvoorbeeld als je een speeltuintje in de buurt wil hebben of vindt dat de ondergrondse afvalcontainers best verplaatst kunnen worden. Meldingen die je in de app doet zijn ook meteen zichtbaar voor iedereen op de website verbeterdebuurt.nl. Verder kun je je meldingen delen op Facebook, X en via e-mail. Inloggen doe je met je Apple ID of Google-account.
Nextdoor
Nextdoor noemt zich de betere buurtapp. Er zitten aardig wat functies in en omdat Nextdoor met veel investeringsgeld wordt gemaakt door een internationaal team van honderden medewerkers is het allemaal wat professioneler (en commerciëler) van insteek dan veel lokale buurtapps die in Nederland zijn gemaakt. Nextdoor is sinds 2016 in Nederland actief. Dat we deze app toch niet helemaal bovenaan de lijst zetten, komt omdat er wat privacyproblemen zijn geweest.
De app is vooral gericht op contact leggen met de buren. Je kunt nieuws, tips en inbraakgevaar met elkaar delen, maar je ziet ook regelmatig berichten van lokale ondernemers die hun diensten aanbieden. Denk daarbij aan pedicure, klusjesmannen en schoonmakers. Daardoor lijkt Nextdoor ook wel eens op het prikbord van de supermarkt. De grens is soms moeilijk te trekken: mag een kleine ondernemer wel een berichtje plaatsen en de buurtwinkel (die misschien een belangrijke buurtfunctie heeft) niet? Ook is het soms lastig om het onderscheid te zien tussen eerlijke reviews en sluikreclame.
Nextdoor kan worden gebruikt om lokale misstanden te bespreken, zoals gehorige buren en andere ergernissen. Maar omdat je in de app kunt zien waar iedereen woont moet je ook oppassen met je privacy. Voor je het weet staat de boze buurman voor de deur, om verhaal te halen. Waarom klagen in Nextdoor, terwijl je ook even had kunnen aanbellen voor een goed gesprek 1-op-1?
Nextdoor heeft meer leden dan veel lokale apps die vanuit Nederland zijn gemaakt. Maar net als bij Facebook en WhatsApp is de meestgebruikte app niet altijd de beste. Als je buren er al op actief zijn, zul je er echter gebruik van moeten maken, al dan niet met tegenzin.
Meer buurtapps
Heb je niets kunnen vinden bij de bovengenoemde apps, dan zijn deze ook nog een idee:
- Burgernet (Gratis, iPhone, iOS 11.0+) – Werk samen met de politie en de gemeente aan de veiligheid in je buurt.
- Veiligebuurt meldingen, nieuws (Gratis, iPhone/iPad, iOS 13.0+) – Ontvang alerts van je buren, zoals politie, Burgernet, Amber Alert en meer.
- WhatsApp Messenger (Gratis, iPhone/Mac, iOS 12.0+) – Uitgegroeid tot de belangrijkste buren-app. Kijk op WABP (WhatsApp Buurt Preventie) welke groep er bij jou in de buurt is.
- buurkracht (Gratis, iPhone/iPad, iOS 11.0+) – Kom samen met je buren in actie en maak je buurt mooier, groener en veiliger.
- 2019 - 18 augustus: Artikel bijgewerkt met nieuwe buurtapps en Nextdoor uit de hoofdlijst verwijderd.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!