Hue Secure contactsensor

Raam- en deursensoren met HomeKit: dit zijn je opties

Een raam- en deursensor (ook wel contactsensor) is een nuttige toevoeging voor elk HomeKit-huis. Ze zijn redelijk geprijsd, eenvoudig te installeren en bieden allerlei handige functies. Er zijn diverse raam- en deursensoren verkrijgbaar, vaak met HomeKit. In dit overzicht stellen we ze aan je voor.

Waarom contactsensoren handig zijn

Contactsensoren zijn erg handig als je je HomeKit-huis wilt automatiseren. Ze worden vooral geplaatst vanwege beveiliging: je krijgt een melding als er een raam of deur wordt geopend. En ben je buitenshuis, dan kun je in één oogopslag controleren of je de ramen en deuren wel goed hebt gesloten. Zo hou je zicht op alle belangrijke toegangspunten van je huis. In dit overzicht stellen we de beste aan je voor.

Het is ook handig om te weten of huisgenoten veilig zijn thuisgekomen of op tijd zijn vertrokken om naar school te gaan of te sporten. De iPhone en Apple Watch waarschuwen je wanneer de voordeur op het verwachte tijdstip is geopend en gesloten. Energiebesparing speelt ook een rol: door de sensor te combineren met een slimme thermostaat of radiator kun je zorgen dat de verwarming lager wordt gezet als de ramen open staan. Raam- en deursensoren zijn gemakkelijk te monteren op bijna elk oppervlak en zijn veelzijdig te gebruiken: van koelkast tot garagedeur, er is altijd wel een toepassing te verzinnen. En met een woninghub zoals een HomePod krijg je ook buitenshuis meldingen. Kortom: een contactsensor is handig om erbij te hebben.

HomeBridge, Homey en Home Assistant
We geven op iCulture altijd de voorkeur aan accessoires die met HomeKit werken. Heb je een sensor gekocht die daar niet mee werkt? Dan zijn er vaak toch nog wel oplossingen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van HomeBridge, Homey, Home Assistant en soortgelijke oplossingen.

Philips Hue Secure contactsensor in zwart

Philips Hue contactsensor voor ramen en deuren

Een van de nieuwste contactsensoren is die van Philips Hue. Hij maakt deel uit van het beveiligingssysteem van Philips Hue en is te combineren met de camera’s. De sensor bevestig je aan ramen, deuren of kasten, zodat je een melding kan krijgen bij openen en sluiten. Je kunt dit ook automatiseren, door bijvoorbeeld de lampen aan te laten gaan als de voordeur open gaat. De sensor is verkrijgbaar in zwart en wit. Hij is gemakkelijk aan de deurpost of het raamkozijn te plakken en werkt op een batterij. De contactsensor kost ca. €40 per stuk of €70 voor twee stuks. Dankzij een firmware-update hebben ze ook HomeKit-ondersteuning.


Elgato Eve Door & Window bekijkt of je deur of raam open of dicht is.

Eve Door & Window Sensor

De Eve-contactsensor is al langere tijd verkrijgbaar. Er zijn twee varianten: de Bluetooth-variant uit 2015 voldoet in veel gevallen nog uitstekend en werkt met HomeKit, terwijl de nieuwere Thread en Matter-variant uit 2023 een aanrader is als je beter bereik wilt. De sensor meet 52 x 24 x 23 mm en is gemakkelijk te plaatsen. Het magnetische deel is ook goed aan te brengen op muren en deuren die wat minder vlak zijn. Je kunt de status bekijken in de Eve-app of in de Woning-app. Ook kun je het combineren met andere accessoires.

Eve Door & Window Sensor:


Aqara Door and Window sensor

Aqara Door & Window sensoren

Zoek je een wat goedkopere oplossing, dan is Aqara altijd een goede keuze. Deze goedkoopste sensor kost rond de 20 euro en is dankzij de koppeling met de Aqara-hub ook geschikt voor HomeKit. De verbinding wordt gelegd via Zigbee, waardoor ze snel reageren als er iets is. De sensor verbruikt weinig energie en gaat meer dan twee jaar mee op een batterij, onder normale omstandigheden.

Aqara P2 sensor met Thread en Matter

Een nieuwere uitvoering is de Aqara P2-sensor, die we uitgebreid getest hebben. Deze werkt met Matter-over-Thread en is te bedienen via de Woning-app. Ook hiervoor moet je beschikken over de juiste hub. Hij kost rond de 30 euro.


Parasoll raam- en deurcontact

IKEA Parasoll

IKEA Parasoll is een relatief nieuwe raam- en deursensor van IKEA. Hij is te koppelen met de DIRIGERA-hub van hetzelfde bedrijf, waardoor ook bediening via HomeKit mogelijk is. Je krijgt dan meldingen over het openen en sluiten en kunt automatiseringen uitvoeren. IKEA Parasoll kost 10 euro bij de bekende meubelwinkel.


Meer raam- en deursensoren (ook zonder HomeKit)

Nog geen keuze kunnen maken? Er zijn nog meer raam- en deursensoren verkrijgbaar die mogelijk beter aansluiten bij jouw interieur en wensen:

Conclusie: welke raam- en deursensor moet je hebben?

Als je puur kijkt naar de prijs, is de sensor van IKEA moeilijk te weerstaan. Maar het is goed om ook op andere aspecten te letten, zoals uiterlijk en welke functies je nog wilt gebruiken. Ga je alleen de standaard HomeKit-functies gebruiken, dan is elke sensor goed. Je kunt dan simpelweg zien of het raam open staat of dicht is. Bij fabrikanten zoals Aqara, Eve en Philips Hue kun je via de eigen app nog veel meer regelen. Vooral Aqara biedt veel geavanceerde automatiseringen. Wil je de Hue-contactsensoren in combinatie met de Hue-lampen en -camera’s gebruiken, dan ben je weer beter af met die van Hue. Het is dus niet zo dat de goedkoopste altijd het beste voor jou is.

Als je een melding krijgt dat er een raam of deur is geopend, wil je natuurlijk ook meteen kunnen kijken of er een binnensluiper is. Dat kan door een HomeKit-camera te installeren. Zo’n camera is dan ook een ideale aanvulling op je raam- en deursensoren. Bekijk in ons overzicht welke camera’s met HomeKit verkrijgbaar zijn!

Bekijk ook
Deze HomeKit-camera’s zijn in Nederland verkrijgbaar

Deze HomeKit-camera’s zijn in Nederland verkrijgbaar

Zoek je een camera met HomeKit-ondersteuning, dan kun je bij meerdere fabrikanten terecht. Dit zijn de HomeKit-camera’s waar je uit kunt kiezen en we geven je de beste keuze voor een beveiligingscamera met HomeKit.

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home