Iets nieuws leren met apps voor volwassenen
Je kunt natuurlijk Netflix uitkijken en Apple Arcade uitspelen (voorzover dat mogelijk is), maar je kunt een rustige periode ook gebruiken om iets nieuws te leren. Met deze educatieve apps voor volwassenen leer je ontwerpen of programmeren, werk je aan je technische skills of word je een betere leidinggevende of collega. Hieronder bespreken we apps waarmee je als volwassene iets nieuws kunt leren.
TED Talks
Ben je niet in de stemming voor een complete cursus, maar wil je wel even je zinnen verzetten met een interessante speech, dan zijn de TED Talks iets voor jou. Kies uit meer dan 2.000 inspirerende verhalen van opmerkelijke sprekers. Zoek op thema of stemming, steek iets op van de laatste technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen en leer beter met mensen omgaan, dankzij de presentaties over menselijk gedrag. Er zit van alles bij. Bang dat je er niets van begrijpt omdat het allemaal in het Engels is? Hoeft niet, want er zitten ondertitels in meer dan 100 talen in. Je kunt alles ook offline opslaan of favorieten aanmaken. Kun je niet kiezen, dan zijn er afspeelijsten die door de redactie zijn samengesteld. Je kunt kijken via je iPhone, iPad en Apple TV of via je Chromecast of AirPlay doorsturen naar een groter scherm.
edX
Deze app staat in onze lijst met apps voor goede voornemens, maar ook de rest van het jaar biedt edX genoeg content om even bezig te zijn. Je vindt er interessante cursussen over robots, machine learning, China, psychologie, hiphop en allerlei andere onderwerpen die je zouden kunnen interesseren. De cursussen zijn professioneel gemaakt, met opdrachten die volledig zijn afgestemd op mensen die op afstand onderwijs willen volgen. Zo kun je meedoen aan een cursus van Harvard, Stanford of een andere topuniversiteit. Tegen betaling (meestal rond de 50 euro) kun je je inspanningen ook laten omzetten in een certificaat, zodat je op LinkedIn en andere platformen kunt bewijzen dat je een voldoende hebt gehaald. Maar dat hoeft niet: je kunt bijna elke cursus gratis volgen. Wil je huiswerk inleveren en laten nakijken, dan kost dat uiteraard wel geld. Via een forum kun je vragen aan medecursisten stellen.
Ook de Nederlandse universiteiten van Groningen, Delft en Amsterdam doen mee. Het handige van de edX-app is dat je het materiaal ook offline kunt opslaan en dat je ervoor kunt kiezen om alleen video’s kunt kijken. Je slaat dan de geschreven uitleg, quizzen en toetsen over. Je kunt discussiëren met andere cursisten en de docenten zijn vaak bereikbaar voor vragen.
Coursera
Coursera is vergelijkbaar met edX, maar met andere scholen en instituten. Kun je bij edX niet vinden wat je zoekt, dan zit het misschien bij Coursera. Alle cursussen zijn 100% online. Je kunt kiezen voor specialisaties, certificaten en meer van bekende universiteiten en bedrijven, zoals Yale, University of Pennsylvania, Google, IBM en bijna 200 andere aanbieders. In totaal staan er meer dan 3.500 online cursussen in de app, op elk gebied. Je kunt de video’s streamen of opslaan voor offline gebruik. Alles wordt gesychroniseerd, zodat je op elk moment op een ander apparaat verder kan gaan. Dankzij de ondertitels en interactieve transcripties kun je het ook volgen als je moeite met Engels hebt. Van ondernemerschap tot zelfrijdende auto’s, programmeren in Python, machine learning, statistiek, creatief schrijven en persoonlijke ontwikkeling tot scheikunde en voeding, alles zit erbij. Een losse cursus kost een paar tientjes, maar je kunt ook enkele tienduizenden euro’s uitgeven aan een officiële opleiding.
Khan Academy
Khan Academy is een non-profit organisatie die wereldwijd gratis lessen beschikbaar stelt. Je kunt hier vooral terecht voor de wat meer technische lessen, zoals geometrie, statistiek, economie, financiën, grammatica, geschiedenis, politiek en meer. Er zitten duizenden interactieve oefeningen in, je kunt video’s kijken en artikelen lezen. Elk onderwerp komt wel aan de orde. Zo kun je op afstand leren, ook als je volwassen bent. De voortgang wordt gesynchroniseerd met khanacademy.org, zodat je op elk moment verder kunt gaan mer leren. Alles is gratis. Je kunt je ook met deze app voorbereiden op examens zoals SAT, GMAT, LSAT, MCAT, NCLEX-RN en AP.
Udemy
Udemy belooft maar liefst 130.000 videocursussen die allemaal online beschikbaar zijn en gegeven worden door experts. Kies uit cursussen over programmeren in Python en Java, of persoonlijke ontwikkeling. Leer iets over tekenen, ontwerpen, schrijven of yoga. Meer dan 40 miljoen studenten gingen je voor. De onderwerpen zijn vrij breed, maar ook hier is er sterke overeenkomst met Coursera en edX, dus kies gewoon het platform dat te bieden heeft wat jij zoekt. Er staan gratis cursussen tussen en betaalde. Net als bij de andere diensten kun je offline kijken, of alleen de audiovariant beluisteren. Je kunt vragen stellen aan medestudenten en aan de experts.
Duolingo
Daar is ‘ie weer, de welbekende app om talen te leren. In een overzicht van apps om iets nieuws te leren mag de uil van Duolingo niet ontbreken. Het is nog wel steeds dé app die als eerste wordt genoemd, als het om talen leren op de iPhone gaat. Toegegeven: Duolingo pakt het best leuk aan en heeft nu ook een muziek- en wiskundecursus. Bovendien is het aantal talen gaandeweg steeds meer uitgebreid tot momenteel meer dan 30.
Waar vind ik nog meer gratis cursussen?
Voorgaande jaren adviseerden we nog wel eens iTunes U voor het leren van iets nieuws. Apple profileerde zich graag als een bedrijf dat onderwijs belangrijk vindt. Maar iTunes U werd de afgelopen jaren erg verwaarloosd en in juni 2020 ging definitief de stekker eruit. Je kunt nog steeds in de Apple Store terecht voor Today at Apple-sessies, om bijvoorbeeld te leren tekenen op je iPad of te ontdekken hoe je mooiere foto’s kunt maken met je iPhone.
Gelukkig zijn er genoeg andere aanbieders van educatieve content, die beschikken over een eigen app. De meest interessante bespreken we hieronder. Maar kijk ook eens verder dan apps. Je kunt bijvoorbeeld bij Futurelearn of de Open University voor gratis cursussen op niveau. Daarnaast kun je ook op andere manieren aan je skills werken, bijvoorbeeld door te koken met Kitchen Stories of te leren fotobewerken met Adobe. Of leer iets nieuws aan de hand van YouTube-video’s. Vaak hebben bedrijven zelf al tutorials gemaakt, maar er zijn ook talloze youtubers die je met gratis video’s op weg helpen. Er is véél meer te vinden dan je denkt.
We hebben nog veel meer interessante applijsten voor als je iets wilt leren of iets nieuws wilt opsteken. Kijk ook eens naar deze:
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!