Apps voor elektrische auto’s
Als bezitter van een elektrische auto kan je bijna niet zonder een iPhone met apps om laadpalen en andere laders mee te vinden. Er zijn verschillende gratis apps in de App Store voor te vinden, maar er zit behoorlijk wat verschil in het aanbod van de oplaadpalen en de overzichtelijkheid waarmee je ze vindt. In dit artikel zetten we de beste iPhone-apps voor elektrische auto’s op een rij. Voor sommige apps heb je een laadpas van een specifieke aanbieder nodig om alle functies te gebruiken.
Shell Recharge: app van de grootste laadpasaanbieder
Heb je een laadpas van Shell Recharge of een van de laadpassen die daarbij hoort, zoals The New Motion? Dan is de bijbehorende app erg handig. Met Shell Recharge selecteer je jouw auto en zie je veel oplaadpalen die voor jou geschikt zijn. Je stelt in welke auto je rijdt en/of welke stekkers je graag gebruikt en de app laat de bijpassende palen zien. Met een filter op de kaart geef je aan of je alle of alleen beschikbare laadpalen wil zien. Ook goed om te weten: wil je liever geen langzamere laders van 3 kW gebruiken? Stel dan in dat je bijvoorbeeld alleen 11 kW wil zien. Let wel op wat de boordlader van jouw auto aan kan.
Je hebt per laadpaal inzicht in het stekkertype en de prijs, of die nou in sessieprijs, volume, tijd of met een starttarief wordt afgerekend. Bevat een plek meerdere palen, dan zie je per paal de beschikbaarheid. Je toont de resultaten op een kaart of in een lijst gesorteerd op afstand, en kan vanuit de app direct naar een laadstation navigeren. Bij sommige laadpunten kun je ook een laadsessie starten vanuit deze app.
Ook zonder laadpas van deze aanbieder is de app handig. De zoekfunctie voor snelladers werkt namelijk ook zonder account. Je kunt echter niet altijd vertrouwen op getoonde prijzen als jij iets anders hebt afgesproken met je laadpasaanbieder.
Fastned: ideaal voor onderweg
Wie aan snellaadstations denkt, denkt aan Fastned. Dit bedrijf breidt zich in rap tempo uit met snellaadstations in Europa, vooral langs de snelweg. In de Fastned app kun je navigeren naar het dichtstbijzijnde laadstation. Heb je een lange route gepland? Dan weet Fastned precies waar je het beste kunt stoppen om te laden en hoe lang. Ook houdt de app rekening met de terugreis als je op je bestemming niet kunt opladen. Hiervoor maakt de app gebruik van A Better Route Planner (zie verderop). Je kunt de Fastned-app ook gebruiken om laadpunten van derden te vinden, maar een laadsessie starten kan vooralsnog alleen bij Fastned-snelladers. De app toont relevante laadpunten op basis van hoe ver je inzoomt op de kaart.
Per station zie je hoeveel stekkers er beschikbaar zijn en wat het maximale vermogen van die stekkers is. Indien je voertuig geschikt is, kun je via de app ook instellen dat er automatisch een laadsessie wordt gestart als je de stekker inplugt (Autocharge). Je kunt hoe dan ook laadsessies bij Fastned starten en stoppen via de app. Drink je even koffie bij het tankstation, dan houd je hier ook je batterijpercentage, laadsnelheid en de geladen hoeveelheid kilowatturen (kWh) bij. De Fastned-app ondersteunt ook CarPlay.
Kilowatt: hoe lang moet ik de auto opladen?
Deze Nederlandse app is niet bedoeld om een laadpaal te vinden, maar om te weten hoe lang je eraan moet staan om volledig op te laden. Alle elektrische automodellen hebben een eigen laadcurve. Hiermee wordt bepaald wat de maximale laadsnelheid is bij een bepaald batterijpercentage. De laadsnelheid wordt immers door de auto bepaald en niet door de laadpaal.
Kilowatt heeft de laadcurve van veel elektrische auto’s ingebouwd. Je stelt in hoe vol je batterij nu is, hoe vol je hem graag wil hebben en aan welk type laadpaal je staat. De app berekent dan aan de hand van je laadcurve hoe lang het ongeveer moet duren met een warme batterij. Let op: een koude batterij moet eerst opwarmen voordat je op het maximale vermogen kunt snelladen. Op koude dagen kan dit echt even duren. Rijden met de auto heeft een verwaarloosbare impact op de batterijtemperatuur (behalve als je op tijd voorverwarmt), dus neem de geschatte laadtijd met een kleine korrel zout. Als je de prijs per kWh invoert, berekent de app ook hoeveel een laadsessie kost.
Chargemap: een actieve en behulpzame gemeenschap
Chargemap heeft een community die zorgt dat de locaties van laadpalen correct zijn. De app heeft zo’n 2 miljoen leden die foto’s kunnen uploaden van laadpalen, zodat je nooit lang hoeft te zoeken. Chargemap werkt wereldwijd, dus ook als je met je auto naar het buitenland gaat, vind je eenvoudig een oplaadpaal. Op de kaart vind je een handig overzicht van laadpalen en met de zoekfilters kan je zoeken op een specifieke stekker of de snelheid van de laadpalen. Ook de kosten worden keurig weergegeven. Heeft je auto ondersteuning voor CarPlay, dan kun je Chargemap ook hier gebruiken.
A Better Routeplanner (ABRP): de beste app voor elektrische roadtrips
Voor wie graag langere trips maakt is A Better Route Planner (ABRP) één van de must haves op je iPhone. In deze app geef je aan welk automodel jij rijdt. Op basis van het automodel, het weer, de wegen, maximumsnelheden en nog meer factoren bepaalt ABRP waar je het beste kunt stoppen om op te laden en hoe lang je moet laden. Heb je een lange trip voor de boeg, dan is de app bijna onmisbaar. Het is in onze ogen de beste app voor routeplanning als je auto hier zelf geen (goede) functie voor heeft.
In ABRP kun je zelf heel veel parameters instellen. Weet jij precies wat je gemiddelde verbruik is, dan kun je dit overschrijven zodat alle routeberekeningen hierop worden aangepast. Ook stel je in hoe snel je maximaal rijdt, met welke batterijpercentages je minimaal wil aankomen bij snelladers en je eindbestemming, welke aanbieders van snelladers je voorkeur hebben en nog veel meer. Je kunt alles ook gewoon op de automatische piloot zetten zodat je er niet over hoeft na te denken.
Een handige gratis functie van ABRP is de ondersteuning voor OBD dongles. Dit zijn kleine zenders die je aan iedere auto kunt verbinden (meestal onder de stuurkolom) om allerlei informatie uit de auto te halen. Als je deze dongle verbindt met ABRP, weet de app precies wat je huidige verbruik is op basis van wat de auto vertelt. Niet alle automodellen werken ermee. Op de ABRP website bekijk je een overzicht van modellen die met OBD werken.
Qua gebruiksvriendelijkheid laat de app soms nog wat te wensen over, maar de functionaliteit en regelmatige updates maken dit meer dan goed. De beste functies zitten verstopt achter ABRP Premium. Je kunt dit twee weken gratis uitproberen. Eén van die functies is ondersteuning voor CarPlay. Andere premiumfuncties vind je op de website van ABRP. Voor slechts €5 per maand vinden wij het absoluut de moeite waard als je de app voor een lange rit wil gebruiken. Bekijk overigens ook eens onze gids met CarPlay apps voor je elektrische auto.
PUMP: de mooiste app voor elektrische roadtrips
Hoewel ABRP in onze ogen de beste app is voor elektrische roadtrips, wint de PUMP-app het op het gebied van gebruiksvriendelijkheid en design. Het lijkt namelijk meer op Apple’s eigen design en je hoeft daarom weinig te leren om de app te begrijpen. PUMP opent met een kaart waarop je beschikbare laadpunten kunt zien. Is je auto verbonden met de app, dan zie je ook snel de resterende actieradius en het batterijpercentage.
PUMP heeft ook een eigen routeplanner. Deze ziet er beter beter uit dan veel andere opties op dit moment. Je ziet heel duidelijk waar je moet laden en hoe lang het allemaal duurt. Wil je ook echt met PUMP navigeren, dan heb je ‘PUMP Pro’ nodig. Dit is een week gratis en kost daarna €5 per maand. Deze app is zeker het proberen waard.
Waarom ABRP in onze ogen dan toch een betere app is? Je kunt hier van alles zelf instellen waardoor de route precies op jou is afgestemd. Ook kun je een OBD dongle koppelen voor meer precisie. Je kunt het ook automatisch laten regelen. Bij PUMP kiezen ze ervoor om het simpel te houden en je bijna geen opties te geven.
PlugShare: zoek laadpalen, ook zonder laadpas
PlugShare laat je net als veel apps een gewone laadpaal in de buurt zoeken – ook zonder account. De app weet welke opladers aanwezig zijn en laat een foto zien indien beschikbaar. PlugShare is gebaseerd op een gemeenschap, dus het valt of staat afhankelijk van de gebruikers. Je kunt namelijk inchecken bij een laadpaal om aan te geven dat er een bezet is. Een unieke functie is de zogeheten PlugScore, waarbij je kunt zien wat anderen hebben ervaren bij een specifieke paal. Net als in ABRP kun je in PlugShare routes maken, maar de route is minder gedetailleerd dan in andere apps. Dat is in ABRP beter geregeld. Ook PlugShare heeft een app voor CarPlay.
ChargePoint: vraag aan Siri waar je kunt laden
ChargePoint is een bekende internationale partij gespecialiseerd in oplaadpunten. De app werkt in Nederland en is ook zonder account te gebruiken voor het opzoeken van laadpalen. Je kan kiezen voor de kaart- en lijstweergave en je ziet meteen of de paal nog beschikbaar is. Met de navigatie-knop start je een navigatie-app naar keuze om snel naar de laadpaal te rijden. De app werkt ook met Siri Shortcuts, zodat je aan Siri kan vragen om de dichtstbijzijnde laadpaal op te zoeken. Je hoeft dan zelfs de app niet meer te openen. Ook in deze app kun je aangeven welk type stekker jouw auto heeft, zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij snelladers. Dat is vooral handig voor voertuigen met een CHAdeMO-aansluiting, aangezien dit niet op iedere snellader beschikbaar is. Ook deze app is geschikt voor CarPlay.
Vattenfall InCharge: meldingen bij een beschikbare laadpaal
Vattenfall InCharge is nog een elektrische auto-oplaadhulp op de iPhone die aan te bevelen is, ook als je geen bijbehorende laadpas hebt. De app heeft niet zo’n ruim aanbod in oplaadpunten als Shell Recharge en Chargemap, maar dat heeft een reden. Vattenfall heeft namelijk alleen openbare laadpalen geïndexeerd, en dus geen plekken die toebehoren aan bedrijven. De app heeft wel een handig trucje. Je kan bezette laadpalen namelijk ‘volgen’. Door dat te doen, krijg je in de komende twee uur een pushbericht als de laadpaal vrij komt. Gebruikers kunnen berichten schrijven over laadpalen en je hebt inzicht in eventuele openingstijden. Filteren op stekkertypes en beschikbaarheid is eenvoudig. Heb je een Vattenfall InCharge laadpas, dan zie je ook de prijzen. Je kan meteen afrekenen met een creditcard.
Smoov: opladen starten zonder laadpas
Smoov werkt samen met oplaadpunten van verschillende aanbieders, maar de app is eigendom van laadpaalaanbieder Allego. De app brengt alle oplaadpunten in kaart en je kan je favorieten als zodanig markeren. Je krijgt een melding zodra de laadpaal vrij is en je ziet precies hoeveel je bijgeladen bent. Betalen voor je stroom kan gewoon met de app en je hebt geen pasje nodig, want er is ondersteuning voor bankrekeningen en creditcards. Let wel op dat de app niet met alle laadpunten werkt en dat een laadpas bij de hand houden wel verstandig is.
Tronity: houd alles nauwkeurig bij
Houd je ervan om statistieken bij te houden en vind je het elektrisch aspect van je auto interessant? Dan is Tronity iets voor jou. Deze app laat zien hoeveel je oplaadt, wat de verhouding tussen AC en DC is, wat je hoogste laadsnelheid was en nog veel meer. Hiervoor is een link met jouw auto vereist. Niet iedere auto ondersteunt alle functies, dus controleer het vooral op de website van Tronity. Naast statistieken houdt de app je ook op de hoogte van de locatie van je auto en hoe vol de batterij momenteel zit.
Je kunt Tronity gratis proberen, maar vereist daarna een betaald abonnement. Reis je veel met je EV en vind je deze data interessant? Dan is het zeker een leuke optie. Nogmaals: controleer eerst of jouw voertuig de interessante functies ondersteunt. Goed om te weten is dat de app ook samenwerkt met het eerder genoemde ABRP.
Apple Kaarten en Google Maps
Wil je alleen een laadpaal zoeken en heb je geen zin om daarvoor een hele aparte app te installeren? Je kan ook een geschikt laadstation zoeken met Apple Kaarten en Google Maps. In Apple Kaarten zoek je op Oplaadpunten Elektrische Auto. Je vindt er laadstations van Vattenfall, Fastned, Shell, EVBox, EVNet en meer. In Google Maps zoek je naar Charging Station om resultaten te krijgen. Apple Kaarten biedt wat meer zoekresultaten, dus als je via Google Maps niets kan vinden is Apple Kaarten alsnog de moeite waard om te proberen.
Overige apps voor elektrische auto’s
Er zijn nog meer (Nederlandse) iPhone-apps om laadpalen en laadpunten voor elektrische auto’s mee te vinden. De onderstaande apps kan je overwegen, maar halen het niet bij onze favorieten. Sommige automerken hebben ook eigen apps met oplaadpunten, zoals de Tesla-app met het Supercharger-netwerk.
- Jedlix – Slim Laden (Gratis, iPhone, iOS 15.0+) – Deze app is gespecialiseerd in slim laden. Hij kiest voor jou de optimale laadmomenten en zorgt ervoor dat duurzame energie gebruikt wordt. Je krijgt er zelfs een financiële beloning voor.
- Laadpaal App (Gratis, iPhone, iOS 11.0+) – Nederlandse laadpaal-app van Last Mile Solutions, waarmee je ook een overzicht van je transacties kan bekijken.
- Vandebron EV (Gratis, iPhone/iPad, iOS 12.4+) – Slim laden als je een laadpas van Vandebron hebt. Ook deze app zoekt een laadstation in de buurt en heeft filters om beter te zoeken.
- Tesla (Gratis, iPhone/Watch, iOS 15.0+) – Je kunt bij steeds meer Tesla Superchargers ook je niet-Tesla opladen. Betaling loopt via een creditcard, maar langzamerhand ook met meer laadpassen.
- EEVEE – Volg uw laadkosten (Gratis + IAP, iPhone, iOS 15.0+) – Hiermee houd je zicht op je laadkosten. De data wordt direct uit je EV uitgelezen.
- Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download – Toont meer dan 300.000 (semi)-publieke laadpunten, verspreid over een groot deel van Europa. Ook te gebruiken voor het vinden van een parkeerplaats.
- MOOVILITY (Gratis, iPhone/iPad, iOS 15.5+) – Van oorsprong Duitse app, gebruikt data van Apple Kaarten en is ook te gebruiken op Vision Pro.
- AirElectric-EV charging (Gratis, iPhone/iPad, iOS 13.0+) – Bevat bijna 100.000 oplaadpunten in heel Europa, vooral in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.
- NeedToCharge (Gratis, iPhone/iPad, iOS 12.2+) – Handig om in de buurt een soort community van elektrische rijders op te bouwen. Je kunt hiermee (anoniem) in contact komen als iemand aan de lader hangt en jij moet ook dringend laden.
- Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download – Laat zien wanneer je je auto het goedkoopst thuis kunt opladen. Lees ook ons artikel over Tado Smart Charging.
- 2017 - 02 februari: Oplaadpunten in Apple Kaarten toegevoegd.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!