Valt je sociale netwerk uit elkaar als je niet meer op Facebook zit? Zijn er dan alternatieven die net zo goed zijn? Allemaal vragen waarmee we je hopelijk op weg helpen in dit artikel. Je kunt weer terug gaan naar telefonisch contact en niet-digitaal afspreken, maar veel mensen zijn inmiddels zo gewend aan met elkaar chatten en foto’s sturen dat het lastig is om ervan af te kicken. Daarom zijn dit betere alternatieven voor Facebook.
Alternatieven voor Facebook
Heel wat mensen willen hun Facebook-account verwijderen na alle negatieve berichtgeving. Zo riep WhatsApp-oprichter Brian Action op tot #DeleteFacebook en wiste Elon Musk de Facebook-pagina’s van Tesla en SpaceX. Dat is makkelijk gezegd, maar met sommige vrienden en kennissen is Facebook de enige manier waarop je nog contact met iemand had.
Toch zijn er wel alternatieven. Schoolvrienden van vroeger en mensen die je via je werk kent kun je ook volgen op LinkedIn. Gebruikte je Facebook vooral om te chatten, dan zijn er genoeg alternatieven zoals Telegram en Signal. Die apps bieden ook groepschats en belfuncties. In Telegram vind je bovendien chatbots, net als in Facebook Messenger. Voor contact met buurtgenoten zou je Nextdoor kunnen overwegen en als je wilt kletsen over je hobby dan zijn Reddit en Raftr (link) het proberen waard.
Voor foto’s uitwisselen kun je Snapchat of Vero link) eens proberen. En zoek je een alternatief voor Twitter, dan is Mastodon misschien iets voor je.
Bij al deze alternatieven zijn er wel twee problemen:
- Probleem 1: Hoe krijg je je vrienden mee?
- Probleem 2: Hoe weet je dat het alternatief veiliger is?
Je zult zelf zoveel mogelijk vrienden moeten overhalen om Facebook, Instagram en WhatsApp aan de kant te zetten voor een beter of veiliger alternatief. Het tweede probleem is helaas wat lastiger. Bij Apple heb je nog de meeste zekerheid dat je gegevens niet worden verhandeld, maar bij veel andere ‘gratis’ diensten zullen ze toch op een of andere manier de onkosten moeten betalen en in veel gevallen gebeurt dat door een profiel op te bouwen en passende advertenties te tonen.
Misschien is je opgevallen dat we WhatsApp en Instagram niet in onderstaande lijst hebben opgenomen. Dat komt omdat Facebook eigenaar is van beide diensten en dus alsnog toegang heeft tot de data van WhatsApp en Instagram. WhatsApp beloofde ooit om geen data te delen met Facebook, maar kan hier omheen werken omdat het moederbedrijf de servers beheert en daarom toch toegang moet hebben tot bepaalde data.
iCulture adviseert: #1 iMessage
Wil je op een makkelijke manier in contact blijven met je vrienden en zijn het allemaal Apple-gebruikers? Kies dan voor de iMessage Berichten-app van Apple. Deze staat standaard op je iPhone, iPad en Mac. Je kunt foto’s en spraakberichten uitwisselen, stickers plakken en je locatie sturen. Wanneer je vrienden geen iPhone hebben ontvangen ze een ouderwets sms’je.
#2 Telegram
Het is geen social media platform, maar wel een goed alternatief voor 1-op-1 gesprekken en groepsgesprekken: Telegram. Telegram versleutelt de berichten die je verstuurd. Je kunt bestanden zoals mp3’s en zip-bestanden delen met je vrienden. Ook heeft Telegram een Snapchat-achtige feature, waarbij de berichten na verloop van tijd weer verdwijnen. Ze blijven overigens wel bewaard op de server van Telegram.
#3 Signal
Signal is vergelijkbaar met Telegram en staat ook in onze lijst met versleutelde berichtenapps. Ben je zelf een beetje thuis in beveiliging van apps en berichten? Dan kun je bij Signal zelf de code induiken om te kijken hoe de app werkt. De code is namelijk open source. Je kunt onder andere groepsgesprekken beginnen, videobellen met je vrienden. Het voordeel van Signal is dat je het ook anoniem kunt gebruiken, al wil de app wel je telefoonnummer weten. Dat mag ook een prepaid nummer zijn.
#4 Path
Misschien was je Path alweer een beetje vergeten. Het sociale netwerk voor je 50 beste vrienden ging in 2010 van start en bestaat nog steeds. Het is een social media-platform om makkelijk herinneringen te delen. De app moedigt je aan om minstens één keer per dag de app te gebruiken. Op die manier creëer je een soort online dagboek. Je kunt er berichten, video’s en foto’s delen, maar ook leuke films, muziek, boeken en nog veel meer. De berichten van vrienden kun je in je tijdlijn zien net als bij Twitter en Facebook. Het is eigenlijk een simpelere versie van Facebook. Overigens is de limiet van 50 gebruikers er allang niet meer. Je kunt tegenwoordig een onbeperkt aantal vrienden toevoegen.
#5 Twitter
Een ander social media platform dat je zou kunnen gebruiken is Twitter. Via Twitter is het makkelijk om korte berichten te delen met je vrienden. Ook kun je foto’s, video’s en linkjes delen. Zo kun je direct je vrienden op de hoogte houden van alles dat je bezig houdt en kun je reageren op berichten die je vrienden delen. Het is ook een handige app om op te hoogte te blijven van het nieuws, want de meeste nieuwsmedia zijn te vinden op Twitter. Je bepaalt zelf of je een afgesloten account (met ‘slotje’) maakt of alles in de openbaarheid gooit.
#6 Mastodon
Misschien vind je dat het beter is om apps van kleine, onbekende bedrijfjes te gebruiken die nog niet zo druk bezig zijn met monetization en profielen opbouwen. In dat geval zou je voor Mastodon kunnen kiezen, een kleiner sociaal netwerk dat aan Facebook en Twitter doet denken. Het probleem met dergelijke diensten is wel dat ze nu nog worden gerund door idealistische en sympathieke start-ups die het écht anders willen aanpakken. Maar als zo’n sociaal netwerk populair wordt loop je kans dat het product (inclusief alle gebruikersprofielen) wordt verkocht aan een veel grotere partij. Facebook bijvoorbeeld. Mastodon heeft geen eigen app, maar je kunt gebruik maken van apps van derden zoals Amaroq.
#7 Reddit
Klets je graag met gelijkgestemden in je favoriete Facebook-groepen over modeltreinen, karpervissen of manga verzamelen? In dat geval zou je kunnen overstappen naar Reddit. Ook daar vind je gelijkgestemden waarmee je over je hobby kunt praten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de officiële Reddit-app of Apollo. Of kijk nog eens wat verder: voor veel hobbies bestaan gebruikersfora, die door enthousiaste amateurs worden onderhouden. Zij doen het vooral uit liefhebberij en hoeven er dus ook geen geld mee te verdienen. Voor elk automerk en elke hobby is wel een forum te vinden.
Ehm… Google?
Het is kiezen tussen twee kwaden: vertrouw je Facebook je data toe? Of toch liever de zoekmachinegigant uit Mountain View? Google heeft twee diensten waar je gebruik van zou kunnen maken om in contact te blijven met vrienden en familie. De eerste is het aloude Google+ (ja, het bestaat nog steeds!). Hier kun je vakantiefoto’s en berichten delen. Een account aanmaken gaat heel makkelijk op basis van je bestaande Google-account. Verder lijkt het een beetje op Facebook. Je kunt mensen en bedrijven volgen om op de hoogte te blijven van nieuws. Ook kun je hun berichten delen of erop reageren. Het grootste nadeel is dat bijna niemand het (meer) gebruikt.
De tweede dienst die je zou kunnen gebruiken is Google Hangouts. Hiermee kun je berichten sturen naar al je vrienden. Ook kun je groepen aanmaken, wat handig kan zijn voor je grote vriendengroep. Je hebt ook de mogelijkheid om foto’s, videos, emoji’s, stickers en gif’jes te sturen naar je vrienden.
Ben je van plan om je Facebook-account te verwijderen, check dan deze tip over hoe dit doet.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Facebook is (van moederbedrijf Meta) 's werelds grootste sociale netwerk, met apps voor de iPhone, iPad en desktop. Met diverse tips en gidsen helpen we je op weg om meer uit het sociale netwerk te halen, hoe je je privacy op Facebook kan verbeteren en meer. Wil je stoppen met Facebook, dan lees je hier ook hoe je Facebook kan verwijderen en je account kan opzeggen.
- Alles over Facebook
- Privacy op Facebook verbeteren
- Alternatieven voor de Facebook-app
- Facebook-account verwijderen
- Meest recente berichten in Facebook bekijken
- Facebook fotoalbums downloaden
- Facebook-app werkt niet op je iPhone? Probeer dit
- Facebook-notificaties uitschakelen
- Snel je Facebook-status bijwerken
- Facebook tweestapsverificatie via verificatie-app
- Donkere modus in Facebook Messenger
- Hoeveel tijd besteed jij in Facebook?
- Facebook verwijderen, account opzeggen en meer
- Volg iCulture op sociale media: Facebook en meer