Fietsvakantie-apps voor mooie tochtjes
Of je houdt van mountainbiken, wielrennen of juist recreatief fietsen, maakt niet uit, want in deze lijst vind je de beste iPhone-apps voor mensen die graag op de pedalen klimmen. Leg je fietsprestaties vast, vind fietsroutes en zorg ervoor dat je fietstocht een succes wordt. Ga je liever met de Apple Watch fietsen? Dan hebben we ook een lijst met de beste fietsapps voor de Apple Watch! Zoek je een routeplanner om in de stad zo snel mogelijk op je bestemming te komen, dan kun je het beste onze lijst met fietsnavigatie-apps raadplegen!
Fietsknooppunt
Elke recreatieve fietser kent natuurlijk de fietsknooppunten. Deze app is er speciaal voor gemaakt. Het toont alle fietsknooppunten in Nederland. Je hebt geen papieren kaarten meer nodig, want je vindt alle knooppunten in de app. Met de gratis versie van de app kun je tot 10 fietsroutes opslaan. Wil je onbeperkt routes bewaren, dan kun je overwegen om Premium te nemen.
Je kan achter de computer een fietstocht uitstippelen via de online routeplanner, die je vervolgens met een QR-code kunt opvragen op de iPhone. Met de Surprise Me-functie kun je een startpunt en gewenste afstand kiezen, waarna de app je een leuke route voorschotelt. Je vindt in de app ook allerlei suggestieroutes, die door de makers zijn samengesteld of zijn gemaakt door toeristische organisaties.
Fietsknoop
Als je wat avontuurlijker bent ingesteld, dan is de Fietsknoop-app iets voor jou. Geen gedetailleerde kaarten of andere statistieken voor het plannen van een route. De app toont alle fietsknooppunten op de Nederlandse kaart en laat je vervolgens zelf een route bedenken. Dat doe je door verschillende punten te selecteren. Je ziet meteen hoe lang de totale route wordt. Vervolgens kun je de routebegeleiding starten, zodat je onderweg op tijd aanwijzingen ontvangt. Veel leuker is het natuurlijk om alleen de knooppuntnummers te onthouden, zodat je even helemaal kan genieten van de natuur. Ook leuk aan de app is de mogelijkheid om lokaal een fietsmaatje te vinden met wie je gezellig een rondje kunt maken. Zo ontmoet je weer eens nieuwe mensen met wie je je hobby kunt delen!
Fietsnetwerk
Nederlandstalige app waarmee je fietsroutes kunt vinden. Zoek een fietsroute bij jou in de buurt of kies op basis van gewenste afstand. De app werkt met knooppunten en laat zien hoe je van knooppunt naar knooppunt moet fietsen.
Deze app bevat veel handige functies: zo kun je kiezen uit geselecteerde fietsroutes, maar je krijgt ook informatie over interessante plekken in de buurt. De app toont de openingstijden van plekken waar je kunt stoppen, maar ook de route om er te komen. Moet je afdwalen van je fietsroute, dan geeft de app aan hoe je weer terugkomt op de vaste route.
ANWB Eropuit
Een verplicht nummer als je binnen de landsgrenzen toeristisch wil fietsen. De app bevat fiets- en wandelroutes en diverse uitjes. Er zijn fietsroutes voor leden en meer dan 1000 kant-en-klare ANWB-fietsroutes die iedereen kan gebruiken. Daarnaast kun je je eigen wandel- of fietsroute maken op basis van knooppunten. Onderweg krijg je tips voor leuke adresjes om te pauzeren.
Maar er moet natuurlijk ook geld verdiend worden, dus de app bevat informatie over fiets- en wandelaccessoires die de ANWB verkoopt, de ANWB-fietsverzekering en ledenvoordeel voor dagjes uit, theaterproducties en meer. Speciaal voor ANWB-leden is het tweede kopje koffie of thee gratis bij diverse ANWB Gastvrijpunten. Heb je de Wegenwacht Fiets Service afgesloten, dan kun je via de app ook pech melden en hulp ter plaatse krijgen.
Komoot
Deze van oorsprong Duitse app is er ook in het Nederlands en is prima te gebruiken voor het plannen van je wandel-, fiets- en mountainbike-avonturen. De eerste regio die je downloadt is gratis en voor de andere zul je moeten betalen. Bij Komoot maakt het niet uit of je op asfalt of op zandpaadjes gaat rijden. Je kunt tot in detail je uitstapje plannen en daarbij rekening houden met ondergrond, moeilijkheidsgraad, afstand en hoogteverschillen. Met gesproken navigatie weet je precies wanneer je moet afslaan om de route te blijven volgen. Ook op je Apple Watch kun je deze aanwijzingen ontvangen. Je hebt de mogelijkheid om de topografische kaarten offline op te slaan, zodat je ook zonder internetverbinding kunt fietsen. Na afloop deel je je ritten met foto’s, tips en hoogtepunten, waarbij je zelf bepaalt of je het privé houdt of met anderen deelt. Statusbalken laten zien hoe ver je al bent.
Strava Cycling
Voor de sportieve fietser is er geen betere stok achter de deur dan Strava Cycling. De app beschikt over een levendige community, met allerlei fietsuitdagingen die zijn gekoppeld aan een online leaderboard met de snelste tijden. Je kan de de recente prestaties van vrienden volgen in Strava en je eigen geschiedenis terugkijken op de kaart. Tijdens het fietsen zie je een dashboard met locatie, snelheid, piek en gemiddelde, maar leg je ook je route met GPS vast. En bovendien kan je elke tocht onderdeel maken van een groter geheel: een afgesproken uitdaging tussen jou en vrienden of zelfs een internationale uitdaging van Strava om zo snel mogelijk een bepaald kilometeraantal af te leggen. Tegen betaling van een Pro-abonnement selecteert Strava fietsers en renners van gelijk niveau voor je en kan je ook met segmenten binnen langere routes werken. Ook als je op fietsvakantie gaat, is de app nog handig om mooie routes te vinden.
Maps 3D
Maps 3D haalt haar gegevens van OpenCycle Map: wereldwijde kaarten waarin allerlei fietsroutes en knooppunten worden weergegeven. Je drukt ergens lang op de kaart, zet een pinnetje neer en plant een route. Het is een van de weinige apps die hoogteverschillen in de route aangeeft en een 3D-weergave biedt. De kaarten zijn wat rommelig door alle informatie erop en je kan soms net niet ver genoeg in- of uitzoomen, maar je kan grote gebieden downloaden voor offline gebruik zodat je niet verdwaalt als je buiten het bereik van het gsm-netwerk komt. Je kan routes opnemen, exporteren en openen in andere kaarten-apps. Daarnaast heeft Maps 3D een kilometerteller aan boord en is hij te gebruiken op je Apple Watch. De volledige versie laat je ten opzichte van de gratis versie routes plannen, grotere kaarten downloaden en meer waypoints aanleggen. Dat is de variant die we van harte aanbevelen.
OsmAnd
Deze app maakt gebruik van OpenStreetMaps en is geschikt voor wandelen en fietsen. Met de app kun je zowel op je iPad als iPhone een route plannen. De kaarten worden continu bijgewerkt en zijn ook offline te downloaden, zodat je zonder internetverbinding kunt fietsen. Ook worden de beschikbare Wikipediapagina’s offline opgeslagen, zodat je langs je route ook nog van alles kunt leren. Met OsmAnd kun je GPX-routes uploaden en vervolgens navigeren aan de hand van de kaart. De route wordt automatisch aangepast als je van de route afwijkt. Om ervoor te zorgen dat je op het juiste moment afslaat, wordt je onderweg begeleid door een Nederlandse stem. Je kunt extra functies aanschaffen via een in-app aankoop zoals het weergeven van hoogtelijnen.
BikeGPX
Met BikeGPX kun je GPX-bestanden importeren of inlezen van andere diensten zoals Strava, RideWithGPS, Dropbox en Garmin Connect. Deze app is ook erg geschikt voor fietsnavigatie als je een bepaalde route wilt rijden. De app is makkelijk in gebruik en heeft ook oog voor veiligheid: je krijgt een waarschuwing als je tijdens het fietsen de app wilt bedienen.
Ride with GPS
Een gebruiksvriendelijke app die ook geschikt is om data van je fietscomputer in te lezen, mits deze met Bluetooth of ANT+ werkt. Zo kun je cadans, hartslag en vermogen makkelijk met elkaar in verband brengen. Ride with GPS maakt gebruik van Open Street Maps-kaarten, die je ook offline kunt gebruiken als je ze vooraf downloadt. Je kunt GPX-bestanden uploaden en daarna (tegen betaling) met stembegeleiding gaan fietsen, zodat je weet wanneer je moet afslaan. Er zitten nog wat extra’s in zoals het uploaden van foto’s tijdens de rit en delen van je ritten via sociale media. Gebruik van de ‘fietscomputer in een app’ kost een paar euro per maand.
MTBroutes
Om door de natuur te zwoegen met de mountainbike hoef je de landsgrenzen niet over. De website MTBroutes heeft een degelijke iPhone-app waarmee je meer dan 150 mountainbikeroutes kan raadplegen. Veel filtermogelijkheden zijn er niet, maar je kan de routes wel sorteren op provincie zodat je niet meteen naar Noord-Brabant wordt gewezen vanuit Flevoland. Je ziet elke route op de kaart en leest algemene informatie over de uitdagingen, zoals mogelijke startpunten en de lengte van de rit.
Bikemap
Op zoek naar een langere route? Dan biedt Bikemap.net uitkomst. De iPhone-app van de gelijknamige website kent een levendige community en dat uit zich in allerlei fietsroutes om je heen. En dan niet alleen het vaste zondagavondtochtje, maar ook complete wielerraces die zijn vastgeleged met Bikemap. Je kan zoeken op plaatsen in de buurt of een specifieke plaats en hebt de keuze uit alle routes of alleen hooggewaardeerde routes, fietsroutes voor gezelligheidsfietsers, racefietsers en mountainbikes. De hoeveelheid routes is erg indrukwekkend, maar wij merkten wel één nadeel: de kaart is niet automatisch georiënteerd in de richting die je dient te fietsen. Dat kan net even wat handiger.
Topo GPS Nederland
Deze app gebruikt gedetailleerde kaarten van Open Street Maps die automatisch bijgewerkt worden, aangevuld met topografische kaarten en kadasterkaarten. Ideaal als je in bossen en over de hei wilt fietsen. Je ziet ook hoogtelijnen in de wat meer heuvelachtige gebieden, wat de kaart wel iets minder overzichtelijk maakt. Je kunt GPS-bestanden uploaden en offline opslaan, zodat de app wat zuiniger met je batterij omgaat. De gratis versie van de app bevat alleen Nederlandse kaarten; wil je in het buitenland fietsen dan zul je de kaarten apart moeten aanschaffen.
Andere fietsapps
- Fietsroutenetwerk (Gratis, iPhone/iPad, iOS 14.0+) – Met het fietsroutenetwerk kun je een mooie fietsroute samenstellen op basis van fietsknooppunten. Als je de route van te voren samenstelt weet je direct hoe lang je fietstocht ongeveer duurt.
- Naviki (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Watch, iOS 14.0+) – Plan je route op naviki.org en zet het over naar de app.
- Route.nl | Fietsen en wandelen (Gratis + IAP, iPhone, iOS 15.0+) – Simpel in bediening en goed. Bestrijkt Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Denemarken.
- Sports Tracker for All Sports (Gratis + IAP, iPhone/Watch, iOS 16.6+) – Zie statistieken en je locatie tijdens en na het sporten en leg ze af tegen records. Uitgebreide sport-app voor onder andere fietsen, met instelling dat hij afkapt als je onder een bepaalde snelheid zit.
- Cyclemeter Cycling Tracker (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Watch, iOS 13.0+) – Als fietsstatistieken je niet uitgebreid genoeg kunnen. Met talloze in-app aankopen voor extra stembegeleiding, je trainingen op een kalender en uitgebreide exportmogelijkheid van alle statistieken.
Ga je liever met de Apple Watch fietsen? Dan hebben we ook een lijst met de beste fietsapps voor de Apple Watch! Zoek je een routeplanner om in de stad zo snel mogelijk op je bestemming te komen, dan kun je het beste onze lijst met fietsnavigatie-apps raadplegen!
Suggesties van lezers
Deze app(s) werden voorgesteld door lezers:
- MapOut (€5,99, iPhone/iPad, iOS 8.0+) – Offline kaart met wereldwijde dekking, vergelijkbaar met een papieren kaart. Makkelijke weergave van het terrein, ook op plekken waar geen internet is.
- Footpath Routeplanner (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Watch, iOS 16.0+) – Een app om routes mee te maken en meteen de afstanden te zien. Niet alleen geschikt voor fietsen, maar ook voor andere sporten zoals skeeleren.
Fietstochten met apps
Er zijn talloze apps die je kunt gebruiken tijdens het fietsen. Sommige zijn bedoeld om leuke fietsroutes te vinden, voor als je recreatief wilt gaan fietsen in een bepaald gebied. Daarbij fiets je in Nederland vaak van knooppunt naar knooppunt. Er zijn ook apps met algemene kaarten, waarmee je kunt zien in welke gebieden je kunt fietsen. Tenslotte zijn er ook apps om je fietsprestaties vast te leggen, als je het fietsen, mountainbiken of wielrennen vooral als sport beoefend. De bovenstaande lijst bevat voor elk wat wils, maar is vooral gericht op de recreatieve fietser die graag erop uit trekt voor een fietstocht. Als je deze fiets-apps gaat gebruiken buiten de EU, heb je mogelijk mobiel internet in het buitenland nodig.
Maak je graag toertochten op de fiets? Dan zou je ook eens kunnen kijken naar apparaatjes voor fietsnavigatie zoals de Mio Cyclo (ca. 150-250 euro) en de Garmin Edge fietscomputers met routeplanner (ca. 200-300 euro). En om te zorgen dat je fiets niet uit je hand glipt, kun je een fietshouder voor je iPhone aan je stuur monteren.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!