Kind met Garmin Bounce fitnesstracker

Fitnesstrackers en smartwatches voor kinderen: zo blijven ze in beweging

Zitten je kinderen te veel op de bank en hebben ze wat meer beweging nodig? Of willen ze graag een smartwatch, terwijl jij vindt dat ze er nog niet aan toe zijn? Met de fitnesstrackers voor kinderen op deze pagina vind je iets dat bij de leeftijd van je kind past.

Een fitnesstracker motiveert kinderen om actief te blijven. Met uitdagingen proberen ze te zorgen dat kinderen voldoende beweging krijgen. Ze kunnen stappen tellen, de verbrande calorieën meten en soms ook je slaap vastleggen. Voor jongere kinderen zit je vaak vast aan felgekleurde fitnesstrackers met dikke plastic randen waarmee ze over straat kunnen rollen, terwijl oudere kinderen liever iets hebben wat op een echte smartwatch lijkt. Dat kan, want er is voor iedereen wel iets passends te vinden.

GPS-trackers voor kinderen

Met de fitnesstrackers die we hieronder bespreken kun je meestal niet de locatie van je kind in de gaten houden. In feite kan het alleen met de Apple Watch, als het delen van de locatie staat ingeschakeld. Zoek je specifiek iets om continu te weten waar je kind uithangt, dan zou je een gps-tracker voor kinderen kunnen aanschaffen. Deze hebben een ingebouwde simkaart (je kunt hiervoor afzonderlijk een sim only-abonnement afsluiten). Een afweging hierbij is hoeveel privacy je je kind gunt en of het nodig is. Hier zijn een paar suggesties, mocht het vooral gaan om het in de gaten houden van je kind:


Apple Watch SE: een echte smartwatch

Het liefst zouden we zien dat er een Apple Watch voor kinderen komt, afgestemd op kleinere polsen. Apple lijkt dit voorlopig niet van plan en maakt steeds grotere horlogekasten zoals die van de Ultra-modellen. Heb je wat oudere kinderen, dan zal de Apple Watch SE ze zeker aanspreken. Het ziet eruit als een volwassen smartwatch en het heeft veel meer te bieden dan fitnesstracking. Daardoor kan het voor jonge kinderen en kinderen die gevoelig zijn voor prikkels, wel te wat veel afleiding veroorzaken. We raden deze aan vanaf een leeftijd van ongeveer 10 jaar, als kinderen voor het eerst een eigen iPhone krijgen.

De Apple Watch is de beste smartwatch voor Apple-gebruikers en de SE is het budgetmodel dat dan in eerste instantie in aanmerking komt. Je zou ook een tweedehands of refurbished exemplaar kunnen kiezen, bijvoorbeeld van de Apple Watch Series 6 of Apple Watch Series 7. Dit kan een gebruikt exemplaar van de ouders zijn, of iets uit het tweedehands circuit. Neem je een iets duurder model met Cellular-functie, dan heeft het kind zelfs geen iPhone nodig en kun je continu volgen waar je kind uithangt (mocht dat gewenst zijn). En misschien ga je dan wel wat vaker de walkie talkie-functie gebruiken. Apple heeft speciale Gezinsconfiguratie-functies om een Apple Watch voor kinderen in te richten, maar helaas zijn die nog steeds niet beschikbaar in Nederland en België.

Apple Watch SE

De Apple Watch houdt je activiteiten in de gaten, heeft een ingebouwde hartslagmeter en herinnert je om regelmatig op te gaan staan en bewegen. Het kleinste model van 40mm is het meest geschikt voor kinderen. Je kunt kiezen uit combinaties met verschillend gekleurde bandjes. Die bandjes kun je ook goedkoop aanschaffen als je de originele exemplaren te duur vindt.

De huidige Apple Watch SE kan op veel plaatsen met een leuke korting worden gekocht en het Cellular-model is maar een paar tientjes goedkoper. Koop wel bij voorkeur de Apple Watch SE 2022, want alleen die krijgt nog updates. Heb je een eerder model uit 2020, dan kun je die ook blijven gebruiken maar nieuwe software-functies zullen er niet meer aan worden toegevoegd.

Plus- en minpunten:

+ Biedt veel meer dan activiteiten tracken
+ Enorme keuze uit bandjes
+ Beste keuze voor Apple-gebruikers
+ Ingebouwde GPS
+ Enorme keuze uit apps

– Glazen scherm is kwetsbaar
– Minder geschikt voor kleine kinderen
– Batterijduur 1 dag

Prijzen 40mm Apple Watch SE 2e generatie GPS (2023/2024)


Garmin Bounce: een 4G-horloge voor kinderen

Terwijl de Apple Watch tekort schiet bij functies voor kleinere kinderen, is de Garmin Bounce daar een stuk beter op ingericht. Ze hebben er zelfs een speciale app voor gemaakt, Garmin Jr! Garmin richt zich met dit sportieve horloge op ouders die het nog te vroeg vinden om hun kind een smartphone te geven.

Dit is de eerste 4G-smartwatch van het bedrijf, speciaal ontwikkeld kinderen. Of beter gezegd: voor ouders, om kinderen in de gaten te houden zonder een smartphone te hoeven kopen. Bounce heeft ingebouwde GPS en 4G. Het horloge houdt bij waar het kind zich bevindt en geeft een waarschuwing als het kind een bepaald gebied verlaat. Kinderen kunnen ook hun huidige locatie naar ouders sturen via een melding in de Garmin Jr.-app. Eenmaal aangekomen op school kunnen kinderen ‘inchecken’ om hun ouders te laten weten dat ze op de plaats van bestemming zijn. Tijdens schooltijd kunnen ouders dan de Niet storen-modus activeren.

Garmin Bounce kinderhorloge

Garmin Bounce biedt verder tekst- en spraakberichten in twee richtingen. Kinderen kunnen ook berichten sturen naar andere Bounce-horloges, zolang het contact is goedgekeurd door de ouders. En er is een hulpfunctie waarmee kinderen in nood hun familie kunnen waarschuwen in de app. Die krijgen dan een live weergave van de huidige locatie te zien.

Garmin Bounce modellen

Natuurlijk zitten er ook gezondheid- en fitnessfuncties in. Het horloge meet stappen, actieve minuten en slaap. Verder kunnen kinderen activiteiten zoals wandelen, hardlopen, fietsen en zwemmen bijhouden. Met gamificatie probeert de Garmin Jr.-app ze te motiveren aan uitdagingen mee te doen. Andere functies zijn de timer, alarm en stopwatch. De batterij van de Bounce gaat twee dagen mee.

Garmin Bounce kinderhorloge

De Garmin Bounce is verkrijgbaar voor rond de €180,- in drie kleuren: groen, zwart en lila. Helaas zijn er maar weinig winkels die dit model in het assortiment hebben opgenomen.

Plus- en minpunten:

+ Speciaal ontworpen voor kinderen
+ Garmin Jr.-app
+ Veel functies voor ouders
+ Ingebouwde GPS
+ Ingebouwde 4G-functie (databundel vereist)

– Batterijduur van 2 dagen
– Op weinig plekken verkrijgbaar, daardoor weinig korting te vinden


Garmin Vívofit Jr 3: lange batterijduur

Garmin heeft daarnaast een aparte productlijn met fitnesstrackers voor kinderen, met de Garmin Vivofit Jr 3 als nieuwste model. Je kunt in de winkel ook nog de Vivofit Jr 2 en de originele eerste generatie aantreffen, maar die zien er meer uit als een fitnesstracker met dikke randen en zijn wat ons betreft minder aantrekkelijk. Zoek je iets met een opvallende opdruk van Frozen, Captain America, Star Wars of Mickey Mouse, dan zit je goed met de Vivofit Jr 2. De derde generatie oogt wat neutraler, maar is er optioneel ook in een Marvel-uitvoering met subtiele opdruk.

Garmin Vivofit Jr 3

De Garmin Vivofit Jr 3 ziet eruit als een plastic horloge. Hij is waterdicht en telt zowel stappen als slaapkwaliteit. Ouders kunnen een dagelijks activiteitendoel instellen en fitnessuitdagingen organiseren voor het hele gezin. Ze kunnen ook contactinformatie voor noodgevallen instellen. Je kunt je kind belonen met virtuele muntjes als er bepaalde doelen zijn gehaald. Geschikt voor een leeftijd vanaf ongeveer 4 jaar.

+ Batterijduur meer dan een jaar
+ Keuze uit heel veel kleuren
+ Betaalbaar
+ Kleurenscherm
+ Fitness-beloningen

– Geen GPS
– Klein scherm
– Scherm moeilijk af te lezen in zonlicht
– Je betaalt extra voor de Marvel- en Disney-karakters
– Plastic uiterlijk


Fitbit Ace 3: traditionele fitnessband

Ook Fitbit (tegenwoordig onderdeel van Google) heeft een fitnesstracker voor kinderen in het assortiment. De Fitbit Ace 3 ziet eruit als een traditionele armband-fitnesstracker en zal daardoor misschien wat minder in de smaak vallen bij oudere kinderen. De Ace 3 is geschikt om mee te zwemmen en heeft een heel redelijke batterijduur van 8 dagen. Ook heeft Fitbit veel aandacht besteed aan ouderlijk toezicht.

Fitbit Ace 3 blauw met kind

In plaats van een saaie voortgangsbalk heeft deze tracker geanimeerde wijzerplaten die veranderen als je dichter bij je doel komt. Standaard staat de Ace 3 ingesteld op 60 minuten beweging en 10.000 stappen, maar je kunt dit wijzigen. De tracker telt het aantal stappen, hoe lang ze actief zijn en herinnert als het tijd is om naar bed te gaan. Daarna blijft de Fitbit doorgaan met het meten van je slaapactiviteit. Fitbit probeert kinderen te motiveren om gezonde gewoontes aan te leren. Je kunt het bandje verwisselen, zodat je eens een ander uiterlijk kunt proberen. Grootste minpunt vinden we dat je de data niet kunt synchroniseren met Apple HealthKit. Fitbit weigert de software hiervoor aan te passen en vertrouwt erop dat je alleen het eigen Fitbit-platform wilt gebruiken.

Zoek je een volwassener model fitnesstracker, dan zou je ook eens kunnen kijken naar de Fitbit Charge 6 en de Fitbit Inspire 3. In onze gids over Fitbit lees je er meer over! De Fitbit Ace 3 is door Google uit het assortiment gehaald en is opgevolgd door de Fitbit Ace LTE. Deze is niet in Europa verkrijgbaar en vereist een speciaal Ace Pass-databundel die je niet bij Nederlandse providers kunt afsluiten.

+ Batterijduur van 8 dagen
+ Veel wijzerplaten om uit te kiezen
+ Betaalbaar

– Gedateerd uiterlijk met dikke siliconenband
– Geen sync met Apple HealthKit
– Monochroom scherm
– Geen hartslagmeter
– Geen GPS
– Door Google uit assortiment gehaald, geen prioriteit meer

Bekijk ook
Fitbit in 2025: met welke tracker begin jij het nieuwe jaar?

Fitbit in 2025: met welke tracker begin jij het nieuwe jaar?

Fitbit is een bekende naam voor fitnesstrackers en wearables. Er zijn armbanden en smartwatches die je dagelijkse activiteiten, slaap, voeding en gewicht in de gaten houden. Welke Fitbits zijn op dit moment de moeite waard om te kopen? We helpen je op weg!


Xiaomi Mi Smart Band: goedkoop en goed

Mag het niet te veel kosten, dan zou je natuurlijk ook bij de Chinese fabrikanten kunnen kijken. Er is een gigantisch aanbod van semi-merkloze producten. Omdat het maar een paar euro’s scheelt zouden we dan eerder voor een bekend merk kiezen, zoals Xiaomi. Zij brengen alweer de achtste generatie van de fitnessarmband uit, verkrijgbaar in één kleur: zwart. Gelukkig zijn er wel losse bandjes in verschillende kleuren verkrijgbaar, maar dat kost geld terwijl je op zoek was naar zo goedkoop mogelijk. Wil je nog iets meer geld besparen, dan zou je ook kunnen kiezen voor de eerder verschenen Smart Band 6 en 7, want die zien er hetzelfde uit.

Xiaomi Smart Band 8
Xiaomi Smart Band 8

Wat opvalt bij de Xiaomi Smart Band 8 is dat de fabrikant het accessoire steeds luxer heeft gemaakt. Aanvankelijk was het nog een simpele Fitbit-kloon in een zwart plastic armband, maar tegenwoordig kun je armbandje van imitatieleer, metaal en zelfs Hermès-achtige bandjes vinden.

De Xiaomi Mi Smart Band is niet speciaal bedoeld voor kinderen, maar kan vanwege de lage prijs en de vele functies wel aantrekkelijk zijn voor veel ouders. Xiaomi houdt ook rekening met de wat smallere (Aziatische) polsen, maar let op dat het bij kleinere kinderen nog wel goed moet passen. Eventueel kun je een extra klein bandje erbij kopen. De Xiaomi heeft een ingebouwde hartslagmeter, een indrukwekkend AMOLD-scherm en meet zelfs zuurstofniveau. Pluspunt van Xiaomi is dat ze zoveel mogelijk functies erin proberen te stoppen, die bij andere fabrikanten vaak jaren duren om te ontwikkelen. Daar staat tegenover dat de Smart Band die je dit jaar koopt, volgend jaar alweer is opgevolgd door een nieuw model.

Xiaomi Smart Band 6
Xiaomi Smart Band 6: ook nog steeds een prima aankoop

Daarnaast meet de tracker uiteraard stappen, hartslag en slaap. Er zitten 30 sporten in, van basketball tot touwtjespringen en dansen. Bij sommige activiteiten kan de tracker automatisch actief worden, bijvoorbeeld bij het wandelen en fietsen. De behuizing is waterdicht en de batterij gaat 10 dagen mee. Wil je een goedkope no-nonsense tracker zonder felle kleuren en Disney-figuurtjes dan is dit wat je zoekt. Er is een model met en zonder NFC. Wie het nog goedkoper wil hebben kan voor de Smart Band 4 of eerdere modellen kiezen.

+ Lage prijs
+ Batterijduur 10 dagen
+ Prima scherm
+ Luxe bandjes

– Geen ouderlijk toezicht
– Producten worden snel opgevolgd door nieuwe


Meer fitnesstrackers voor kinderen

We hebben in de beschrijvingen hierboven al regelmatig alternatieven genoemd, zoals:

Mocht je andere Aziatische merken overwegen, dan kun je eens kijken bij Amazfit, Huawei en dergelijke. Bij de westerse merken zijn Apple, Fitbit en Garmin de meest voor de hand liggende keuzes: je betaalt er wat meer voor, maar je hebt ook meer zekerheid dat je data niet op Chinese servers terechtkomt. Het is te hopen dat Apple ooit een Apple Watch voor kinderen uitbrengt, zodat je niet meer aangewezen bent op andere merken. Daarnaast zitten we ongeduldig te wachten totdat Gezinsconfiguratie voor de Apple Watch ook in Nederland gaat werken.

Bekijk ook
Gezinsconfiguratie: een Apple Watch instellen voor gezinsleden (Family Setup)

Gezinsconfiguratie: een Apple Watch instellen voor gezinsleden (Family Setup)

Apple geeft je met Gezinsconfiguratie (Family Setup), de mogelijkheid om een Apple Watch voor iemand anders binnen het gezin in te richten. Zo beheer je bijvoorbeeld de Apple Watch van een kind of oudere. Maar in Nederland en België werkt het nog niet.