Sony DualSense Edge Controller

De beste gamecontrollers voor iPhone, iPad en Apple TV

Wil je serieus aan de slag met Apple Arcade? Dan is een fijne gamecontroller een goed begin. De beste controllers voor iPhone, iPad en Apple TV van Razer, Steelseries en andere fabrikanten vind je hier op een rijtje.

Gamecontrollers voor je iPhone, iPad en Apple TV

Tegenwoordig hoef je niet meer een speciale controller te kopen om met je iPhone, iPad of Apple TV te kunnen gamen. Als je al een controller voor je Xbox, PlayStation of (sinds iOS 16) een Nintendo Switch hebt, is deze vaak al geschikt. Je kunt dus gewoon een bestaande Xbox-, DualShock 4- of Nintendo Switch-controller gebruiken die je nog hebt liggen. Daarnaast zijn er speciale gamecontrollers voor Apple-devices verkrijgbaar, soms met het Made for iPhone keurmerk, maar dit is een aflopende zaak. In dit overzicht vind je de gamecontrollers waaruit je kunt kiezen en die ervoor zijn aangepast.

Algemene gamecontrollers:

Speciale controllers:


Xbox gamecontrollers

Geschikte Xbox gamecontrollers:
– Xbox draadloze controller met Bluetooth (Model 1708)
– Xbox Series S draadloze controller
– Xbox Series X draadloze controller
– Xbox Elite Series 2 draadloze controller
– Xbox Adaptive Controller

Sinds iOS 13 kunnen iPhone- en iPad-bezitters ook gebruik maken van Xbox-controllers, om te beginnen die van de Xbox One maar gaandeweg zijn er steeds meer modellen bijgekomen. Dat is goed nieuws, want als je een Xbox hebt, heb je vast wel een controller liggen. Het moet dan wel een nieuwer Bluetooth-model zijn en niet de originele controller uit 2013. Die laatste gebruikt namelijk Microsoft’s eigen verbindingstechnologie en is niet geschikt voor Apple-apparaten.

Xbox gamecontroller

Apple verkoopt de Xbox One-controller niet meer in de Apple Store, maar je kunt bij veel andere winkels terecht. De controllers hebben een layout die veel gamers prettig vinden. Je kunt alle knoppen en triggers gebruiken, maar het werkt uiteraard niet met platform-specifieke toepassingen. Ook goed om te weten is dat deze controllers geschikt zijn voor de meeste pc-games, dus als je op meerdere platforms wilt gamen zit je goed.


PlayStation gamecontrollers

Geschikte PlayStation controllers:
– PlayStation DualShock 4 draadloze controller
– PlayStation 5 DualSense draadloze controller
– Playstation 5 DualSense Edge controller

We kunnen natuurlijk niet de Xbox-controllers bespreken, zonder ook even de tegenhanger van Sony te noemen. Sony noemt de DualShock 4 “onze meest comfortabele, intuïtieve controller ooit” en veel mensen geven dan ook de voorkeur aan het symmetrische layout en het wat meer gestroomlijnde design, in plaats van de ronde vormen van de Xbox One-controller. Inmiddels zijn ook de DualSense- en DualSense Edge-controller van de PlayStation 5 geschikt. Je hebt dus de keuze.

PlayStation DualSense Edge controller

Voor de PS5 DualSense Edge-controller heb je minimaal iOS 16.4, iPadOS 16.4, macOS Ventura 13.3 of tvOS 16.4 nodig. Deze controller werd in januari 2023 uitgebracht en heeft in vergelijking met den normale DualSense-controller aanpasbare triggers en andere verbeteringen (behalve de batterijduur, want die is juist afgenomen). Ook heb je aanpasbare profielen, zodat je de toewijzing van knoppen kunt afstemmen op de activiteit. Hij kost wel drie keer zoveel. Apple verkoopt voor €79,95 de Sony PlayStation DualSense-controller in het wit. Deze vind je ook bij andere winkels. Voor de DualSense Edge-controller ben je flink wat meer geld kwijt, namelijk rond de €239,-.

Je hebt toegang tot dezelfde knoppen en triggers als andere controllers, maar er zitten ook een paar PlayStation-specifieke knoppen op, die je op de iPhone en iPad niet zult gebruiken. Het trackpad is aanraakgevoelig. De prijs is vrijwel hetzelfde en de mogelijkheden ook, dus het is puur een kwestie van voorkeur welke layout je het prettigst vindt.

Nintendo Switch controllers

Geschikte Nintendo controllers:
– Nintendo Switch Pro Controller
– Nintendo Switch Joy-Con controllerset

De nieuwste ontwikkeling op het gebied van controllers is de ondersteuning voor de gamecontrollers van de Nintendo Switch. Dit is sinds iOS 16 en tvOS 16 mogelijk. De Joy-Cons kunnen individueel gebruikt worden of per twee stuks gekoppeld tot één controller. Mocht je een Nintendo Switch hebben en soms ook een spelletje willen spelen op je Apple TV, dan is dit goed nieuws.

Switch Joy-cons in iOS 16

Razer Kishi (Ultra)

De Razer Kishi gamecontroller voor iPhone is er ook in een variant met usb-c, speciaal voor de iPhone 15-modellen en nieuwer. Deze gamecontroller is ontwikkeld in samenwerking met Gamevice. De gewone Razer Kishi is bedoeld voor de iPhone, terwijl je de Razer Kishi Ultra ook kunt gebruiken voor de iPad mini, Mac en Windows pc.

Razer Kishi usb-c

De controller is aangesloten op de usb-c of Lightning-poort van je device, zodat je geen batterij hoeft op te laden. Er zijn drie generaties: de originele iOS-variant dateert uit 2020 en de nieuwere Razer Kishi V2 kwam in november 2022 uit. Deze is in 2024 vernieuwd voor toestellen met usb-c, zoals de iPhone 15. De V2 is te herkennen aan de vier grijze gameknoppen (A/B/X/Y), terwijl ze op de V1 verschillend gekleurd zijn.

Deze gamecontrollers hebben een rechtstreekse aansluiting voor een lagere latency. Er zit een directionele pad op, twee thumbsticks, A-B-X-Y knoppen en shoulder bumpers.

Razer Kishi Ultra

Maar wie het maximale eruit wil halen neemt natuurlijk de Razer Kishi Ultra. Deze probeert je echt de ervaring van een gameconsole te geven en heeft dan ook een reactietijd die goed genoeg is om met een Mac of Windows-pc te gebruiken. De Sensa HD feedback zorgt ervoor dat het geluid van een film, game of muziek wordt omgezet naar voelbare trillingen, zodat je nog meer wordt meegezogen in de ervaring.

Bekijk ook
Met de Razer Kishi Ultra kun je mobiel gamen als op een console

Met de Razer Kishi Ultra kun je mobiel gamen als op een console

Razer heeft grote ambities als het gaat om de nieuwe Razer Kishi Ultra gamecontroller. De Kishi Ultra is de ‘God Mode voor mobiel gamen’, is te lezen op de website. Het gaat om de nieuwste gamecontroller met usb-c, die zowel geschikt is voor iPhones als iPads.


Backbone (One) voor PlayStation en Xbox

Speel onderweg je favoriete games met de Backbone One controller. Deze controller voor je iPhone is in PlayStation 5 stijl, maar je kunt er ook online games, Xbox-cloudgames, games uit de iTunes Store en dergelijke mee spelen. Klik de iPhone in de houder en speel games met de PS Remote Play-app, zonder dat je een televisie hoeft te hebben. Dit werkt dankzij cloud streaming. Verder kun je games uit de App Store spelen met het gemak en gebruiksgemak dat je van de PlayStation DualSense-controller kent. De knoppen zijn dan ook identiek aan deze controller. Je kunt eventueel oortjes inpluggen voor je in-game audio.

BackBone One voor PlayStation

De controller heeft een Lightning-aansluiting. Er is ook een variant voor Xbox, met de gebruikelijke x-, y-, a- en b-knoppen! Je koopt de Backbone One voor rond de 100 euro bij Coolblue, bij MediaMarkt en soortgelijke winkels.


SteelSeries Nimbus+

Bij de SteelSeries Nimbus kun je kiezen uit de originele controller uit 2016 of de nieuwere Nimbus+ uit 2021. De SteelSeries Nimbus+ lijkt in veel opzichten op de eerste versie. Er zitten dezelfde knoppen op, met twee control sticks, een D-pad en vier schouderknoppen. Naast de thuisknop zit er ook een nieuwe menuknop aan de voorkant. Nieuw is ook dat je de control sticks nu ook kan indrukken, wat van pas kan komen bij sommige games. De schouderknoppen zijn ook verbeterd.

Terwijl de batterijduur van het originele model nog 40 uur was, is dat bij de Nimbus+ verlengd naar 50 uur. Opladen gaat nog steeds met een Lightning-kabel. Er zit een houder bij om aan je iPhone te bevestigen, zodat je de controller daar ook makkelijk mee kunt gebruiken. MFi-gecertificeerd en werkt daardoor zonder problemen op al je Apple-apparaten.

SteelSeries Nimbus+ controller met Apple-apparaten.

Apple verkoopt deze controller voor ruim 90 euro in de Apple Store, maar elders kun je veel goedkoper terecht. De originele Nimbus is niet meer zo gemakkelijk verkrijgbaar en is minder interessant voor Apple-gebruikers. Deze eerste generatie heeft namelijk geen houder voor de iPhone, dus je zult zelf een manier moeten vinden om het scherm van je toestel goed te kunnen zien.


Rotor Riot

Apple verkocht ooit zelf de Rotor Riot, een gamecontroller waar je je iPhone in kunt stoppen. Inmiddels is dit model wat verouderd, maar nog wel goed te gebruiken. Hij is ook redelijk betaalbaar.

Het klinkt misschien niet zo aantrekkelijk om een bekabelde controller gebruiken, maar er zitten wel voordelen aan. De verbinding is bijvoorbeeld erg betrouwbaar. Ook hoef je je niet druk te maken over de batterijduur en de pass-through oplossing zorgt ervoor dat je je iPhone kunt opladen tijdens het gamen. Er zit een clip bij om aan je iPhone vast te maken. Deze werkt met een Lightning-aansluiting, maar er is ook een usb-c-versie voor andere smartphones.

Rotor Riot

Let er wel op dat je deze controller alleen in landschapsweergave kunt gebruiken. De knoppen en de analoge joysticks van de Rotor Riot zijn lekker robuust en de joysticks zijn ook klikbaar voor L3/R3 acties. Goedkoop en een prima oplossing als je geen bestaande controller hebt liggen. Er zijn verschillende modellen: de RiotPWR RP1852 (zwart), RiotPWR RP1950ESL (wit) en RiotPWR RP1950X (wit) zijn geschikt voor iOS.


Anker PowerCore Play 6K

De Anker PowerCore Play 6K valt op, omdat er geen knoppen op zitten. Dit accessoire heeft twee functies: door de vorm heb je een wat betere grip en dankzij de ingebouwde powerbank blijft je iPhone opgeladen. Het is dus in feite een batterijhoes die wat makkelijker vast te houden is.

Anker Power Corepad

Dit is vooral handig voor games die geen speciale support hebben voor controllerknoppen. De Anker PowerCore Play heeft een 6.700 mAh powerbank aan boord, waarmee je je iPhone twee tot drie keer kunt opladen. Door het schuifmechanisme past vrijwel elke iPhone. Ook is hij geschikt voor Android-toestellen, waarbij de output maximaal 15 Watt is via usb-c. Voor iPhones geldt 12 Watt als het maximum. Er zit ook een ventilator in om oververhitting te voorkomen.


HyperX ChargePlay Clutch

De HyperX ChargePlay Clutch heeft ook geen knoppen, net als de Anker-gamecontroller die we hierboven bespreken. Maar er zijn toch grote verschillen. Het model van HyperX heeft een draadloze Qi-lader en een 3.000 mAh batterij ingebouwd, die er magnetisch aan vastzit. Je kunt de batterij loshalen, als je alleen wilt gamen en niet opladen.

HyperX Chargeplay Clutch

Hij past op smartphones met een lengte tussen 129mm en 172mm. Met een prijs van rond de 60 euro is deze wel een stuk duurder dan die van Anker.


Gamevice Controllers

Van de Gamevice Controller zijn verschillende modellen verkocht, maar zijn momenteel niet meer zo gemakkelijk verkrijgbaar. Je kunt daarom het beste even in het tweedehands circuit kijken.

Er is een variant voor grote en kleine iPads en je kunt modellen vinden voor de iPhone. Er valt er iets te zeggen voor gamen op een grotere iPad: vanwege het grote scherm en de krachtige processor is de ervaring erg immersive: je wordt helemaal in de game gezogen. De Gamevice Controller bestaat uit twee delen, die met elkaar verbonden zijn via een rubberen band die achterlangs loopt. De rechterkant sluit je aan op de Lightning-poort van je apparaat, dus er is geen draadloze verbinding nodig. Er zijn twee analoge joysticks en twee schouderknoppen, aan elke kant van het scherm. Aan de linkerkant vind je een traditionele joypad en aan de rechterkant heb je vier knoppen.

Gamecontroller Gamevice iPad

De Gamevice Controller voor iPhone kan veel meer dan iOS-games spelen. Je kunt er ook je DJI Spark-drone of je Sphero-robot mee aansturen. Koppelen doe je via de bijbehorende iOS-app en de bediening is daarna prettiger dan via de knoppen op het scherm. Zo kun je heel precies je drone of robot besturen. Gamevice heeft een eigen ‘Works with Gamevice’-programma, waardoor het werkt met meer dan duizend mobiele games, waaronder Street Fighter IV en Minecraft.

Let wel op dat je minimaal de tweede generatie van de Gamevice Controller koopt, die begin 2017 op de markt kwam. De controller bestaat uit twee delen, die met elkaar zijn verbonden. Je maakt ze aan de onder- en bovenkant van de vast. De tweede generatie heeft een Lightning-aansluiting en hoeft dus niet meer apart opgeladen te worden. De eerder verschenen modellen zijn voorzien van een eigen batterij.


Welke gamecontrollers?

Zoals gezegd kun je meerdere bekende gamecontrollers gebruiken om te gamen op je Apple-apparaten, zowel die van Sony, Microsoft als Nintendo. Allemaal kosten ze rond de 50-70 euro met prijzen oplopend tot 100 euro. Wil je goedkopere gamecontrollers bekijken? Check dan het aanbod bij bol.com of kijk in de outlet bij Mediamarkt. Het maakt niet zoveel uit welke je kiest, als ze maar met Bluetooth werken en beschikken over de knoppen die jij nodig hebt voor de games die je wilt spelen.

Apple introduceerde in iOS 7 voor het eerst officiële ondersteuning voor gamecontrollers. Fabrikanten konden gamepads maken die officieel zijn goedgekeurd en waarbij de knoppen op de juiste manier werken. Sindsdien is er wel wat veranderd: er zijn meer geschikte games bijgekomen, de prijs van de gamecontrollers is omlaag gegaan en ze zijn tegenwoordig vaak ook geschikt voor gamen op de Apple TV. De d-pad, analoge sticks en triggers zijn op al deze gamecontrollers hetzelfde.

Gamevice iPhone

Sommige controllers sluit je aan met een Lightning-kabel, terwijl andere via Bluetooth werken. De modellen met Bluetooth zijn het meest ideaal als je ook wilt kunnen gamen met de Apple TV. Verder zijn er modellen die alleen op bepaalde iPhones of iPads werken, waardoor je iPhone een soort handheld gamesysteem wordt. Hou er wel rekening mee dat je bij het kopen van een nieuwe iPhone in dat geval ook je gamecontroller zult moeten vervangen.

MFi gamecontrollers

Apple voerde ooit een keurmerk voor gamecontrollers in. Deze zogenaamde MFi gamecontrollers zijn te herkennen aan het Made for iPhone-certificaat (MFi). Fabrikanten moesten hiervoor hun gamepad door Apple laten goedkeuren. Het maakt de accessoires wel iets duurder dan gebruikelijk, omdat fabrikanten een vergoeding aan Apple moeten betalen. Ook had je relatief weinig keuze. Tegenwoordig hoef je niet meer op het MFi-keurmerk te letten en werkt het met vrijwel alle moderne controllers.

Hoe je deze en andere gamecontrollers kunt koppelen met de Apple TV lees je in onze tip.

Bekijk ook
Zo kun je een gamecontroller koppelen aan je Apple-apparaten: nu ook bedrade Xbox-controllers

Zo kun je een gamecontroller koppelen aan je Apple-apparaten: nu ook bedrade Xbox-controllers

Je kunt gemakkelijk gamecontrollers koppelen aan je iPhone, iPad, Apple TV en Mac. Dit werkt met de meest gangbare gamecontrollers van de bekende spelcomputers, zoals PlayStation, Xbox en Nintendo Switch.

Sinds tvOS 14 is het mogelijk om multiuser games te spelen. Je leest meer over gamecontrollers en de Apple TV in onderstaande tips:

Bekijk ook ons overzicht van Apple Arcade, waarmee je voor een vast bedrag per maand kunt gamen.

Bekijk ook
Alles over Apple Arcade, de gamedienst van Apple

Alles over Apple Arcade, de gamedienst van Apple

Apple’s eigen gamedienst heet Apple Arcade. Tegen een vast bedrag per maand kun je onbeperkt alle games spelen. In dit overzicht lees je wat het kost en op welke apparaten je kunt spelen. Alles over Apple Arcade op een rijtje!