Game mode op Apple-devices
Game Mode zorgt ervoor dat games op de iPhone, iPad en Mac beter presteren, waardoor je devices beter presteren bij het spelen van games. Sinds 2023 is het beschikbaar op de Mac en vanaf het najaar van 2024 kun je het ook gebruiken op de iPhone en IPad. Met de speciaal daarvoor beschikbare tool wordt het mogelijk om games gemakkelijk om te zetten, zodat ze optimaal gebruik maken van de gamemodus. Maar hoe werkt het en hoe kun je het in- en uitschakelen? Je leest het in deze gids!
Gamemodus op de iPhone en iPad
In iOS 18 en iPadOS 18 voegt Apple de Game Mode toe aan de iPhone en iPad, nadat het eerder op de Mac werd ondersteund. Volgens Apple zijn dezelfde functies en verbeteringen in prestaties te verwachten. Als je de gamemodus inschakelt zorgen de CPU en GPU dat het spel de hoogste prioriteit krijgt, terwijl achtergrondtaken een lagere prioriteit krijgen. Eerder voegde Apple al andere verbeteringen voor games toe, zoals hardware-aangestuurde ray tracing waarmee schaduwen en details er realistischer uit zien.
Wat ga jij ervan merken? Games draaien soepeler en zijn responsiever. Ook wordt de Bluetooth-samplesnelheid verdubbeld. Dit verbetert de reactiesnelheid van aangesloten gamecontrollers, zodat er minder sprake is van latentie. En bij aangesloten AirPods wordt de audiovertraging verminderd.
Je ziet een melding als Game Mode is ingeschakeld. Om de spelmodus handmatig in te schakelen, tik je op een knop in het Bedieningspaneel van je iPhone of iPad. De functie wordt automatisch ingeschakeld wanneer je een game start en wordt uitgeschakeld wanneer je het volledig scherm afsluit. Je kunt ook een Focus maken die de gamemodus inschakelt wanneer een draadloze controller verbinding maakt om meldingen en afleidingen tijdens het gamen te filteren.
Geschikte iPhones en iPads voor de Game Mode
De gamemodus werkt op alle iPhones en iPads die geschikt zijn voor iOS 18 en iPadOS 18, dus vanaf de iPhone XR en nieuwer. De lagere audiolatentie voor de AirPods geldt alleen als je de tweede generatie AirPods Pro uit 2022 of 2023 gebruikt.
Kijk hier als je nog geen AirPods Pro 2 hebt
Prijzen AirPods Pro 2023 met usb-c en MagSafe
Gamemodus op de Mac
Mac-computers zijn nooit zo populair geweest onder gamers. Dat komt enerzijds omdat er weinig titels beschikbaar zijn, maar ook omdat Apple er weinig aandacht aan heeft besteed. Dat is verbeterd sinds Apple de gamemodus in macOS Sonoma en nieuwer heeft toegevoegd. Daarmee wordt het spelen van games op de Mac aantrekkelijker. Tegelijk maakt Apple het eenvoudiger om geavanceerde games met goede performance te ontwikkelen.
Met de gamemodus werkt alles soepeler en vloeiender, waardoor je een betere spelervaring hebt. Je bespaart misschien maar een paar milliseconden, maar in een game met veel actie kan dat net het verschil maken. Als gamemodus actief is zal de Mac bij het toewijzen van hardware-resources prioriteit geven aan de game. De gamemodus werkt met alle games, ook alle recente en aanstaande titels.
Het is niet mogelijk om de gamemodus op de Mac handmatig in te schakelen als je een spelletje wilt spelen. De modus wordt automatisch actief als een veeleisende game wordt gedetecteerd. Er verschijnt dan een icoon van een gamecontroller in de menubalk.
Wel kun je de functie uitschakelen. Hiervoor klik je op het gamecontroller-icoon en kies je voor pauzeren of uitschakelen.
In macOS Sequoia heeft Apple kleine aanpassingen gedaan in de gamemodus, voor nog vloeiender frame rates en meer geavanceerde functies voor energiebeheer. Dit pakt nog gunstiger uit voor de prestaties.
Geschikte Macs voor Game Mode
De gamemodus werkt alleen op Macs met Apple Silicon, oftewel de M1-processor en nieuwer. Het is niet beschikbaar op Intel Macs. Alle Mac-modellen, van de MacBook Air tot en met de Mac Pro, zijn tegenwoordig met Apple Silicon verkrijgbaar.
Hoe werkt gamemodus?
De gamemodus grijpt op de volgende manier in:
- De game krijgt prioriteit bij het toewijzen van CPU- en GPU-performance.
- De high-performance kernen van de CPU worden maximaal benut.
- De framerate wordt verbeterd.
- De latentie bij audio is lager, zodat je minder vertraging hebt als je bijvoorbeeld de AirPods via Bluetooth met je Mac hebt gekoppeld.
- De latentie van (Bluetooth-)controllers wordt verlaagd, zodat een druk op de knop sneller effect heeft.
- De Bluetooth-samplesnelheid wordt verdubbeld, zodat alles sneller reageert (zie voorgaande twee punten).
Wat is de Game Porting Toolkit?
Naast de optimalisaties van Game Mode heeft Apple ook een tool uitgebracht met de naam Game Porting Toolkit. Hiermee kunnen ontwikkelaars hun games gemakkelijk overzetten naar macOS. Volgens Apple scheelt het “maanden werk” en kun je in een paar dagen zien hoe goed een bestaande game presteert op de Mac. Het optimaliseert de code van de game voor Apple Silicon, waardoor de game soepeler draait.
Apple introduceerde tijdens WWDC 2024 een opvolger, de Game Porting Toolkit 2. Deze bevat de nieuwste versie van de tools en is ook geschikt voor het omzetten van geavanceerde games naar de iPhone en iPad.
Simpel gezegd: de toolkit vertaalt de games die zijn geschreven in willekeurige programmeertalen en met een willekeurige game-engine, naar een taal die begrepen kan worden door Apple’s A-serie en Apple Silicon-chips. Ze zijn daardoor niet alleen speelbaar, maar zijn meteen ook geoptimaliseerd voor iOS, iPadOS en macOS. De games Hogwarts Legacy, Stray, Diablo 4 en Cyberpunk 2077 zijn al omgezet voor macOS en voor de iPhone en iPad zijn
Zelf hoeven de ontwikkelaars nauwelijks meer optimalisaties te doen, belooft Apple. Het is wel een beetje vergelijkbaar met Rosetta 2, waarmee je Apple Silicon-software realtime kunt ‘vertalen’ zodat het op een Intel Mac werkt.
Uiteraard kunnen ontwikkelaars er ook voor kiezen om hun games alsnog helemaal van de grond af opnieuw te programmeren voor de Apple-platformen. Maar voor wie daar geen zin in heeft is de Game Porting Toolkit een snellere oplossing met veelbelovende resultaten.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!