Gedeelde bibliotheek in iCloud

Gedeelde fotobibliotheek gebruiken op iPhone, iPad en Mac: zo stel je het in

Met een gedeelde iCloud-fotobibliotheek kun je samen een fotobibliotheek vullen met foto's van bijvoorbeeld een gezamenlijke vakantie of foto's waar jullie allebei op staan. In deze tip leggen we uit hoe je de gedeelde iCloud-fotobibliotheek instelt en gebruikt.

Gedeelde iCloud-fotobibliotheek op iPhone instellen en gebruiken

Gebruik je iOS 16.1 of nieuwer, dan kun je de gedeelde iCloud-fotobibliotheek inschakelen. Dit doe je handmatig, waarna je kunt kiezen met welke personen je een gezamenlijke fotobibliotheek wilt maken. Alles wat je vervolgens kunt doen, zoals het maken van foto’s die je meteen wilt delen met je groep, lees je in onderstaande tip over het instellen en gebruiken van een gedeelde fotobibliotheek op de iPhone, iPad en Mac.

Hou er bij het maken van de gedeelde iCloud-fotobibliotheek rekening mee dat je maar één gedeelde bibliotheek kan maken. Je kan dus niet een aparte gedeelde bibliotheek maken met je partner en een aparte bibliotheek met je andere familieleden. Je kunt wel iedereen toevoegen aan deze enkele gedeelde bibliotheek, tot een maximum van zes personen. In onze FAQ over de gedeelde iCloud-fotobibliotheek (zie onderaan deze gids) lees je er meer over.

Gedeelde iCloud-fotobibliotheek inschakelen

Deze functie staat standaard uitgeschakeld, dus je zult eerst actie moeten nemen om het te kunnen gebruiken. Bedenk van te voren met wie je een gezamenlijke bibliotheek wilt maken. Dit moeten mensen zijn waar je vaak nauw contact mee hebt en die je vertrouwt. Dit komt omdat je maar één gedeelde fotobibliotheek naast je persoonlijke fotobibliotheek kunt hebben. Het is dus minder geschikt voor een eenmalig etentje met mensen die je daarna nooit meer ziet. Geschikte mensen om mee te delen zijn je partner, gezin of nauwe familieleden. Voor het delen van foto’s met vrienden, adviseren we om een gedeeld album aan te maken.

Ook belangrijk: de deelnemers moeten een Apple ID hebben en een geschikte iPhone, iPad of Mac. Een Android-gebruiker met een Mac kan ook meedoen, maar deze persoon zal de foto’s alleen op de Mac te zien krijgen. Ze verschijnen niet op het Android-toestel.

Zo schakel je de gedeelde bibliotheek in:

  1. Open de Instellingen-app op je iPhone of iPad.
  2. Ga naar Foto’s en tik op Gedeelde bibliotheek > Configureer.
  3. Lees de uitleg en tik op Aan de slag.
  4. Op het volgende scherm kun je deelnemers toevoegen. Klik op het plusje en voeg maximaal 5 andere personen toe. Dit kunnen gezinsleden zijn of personen van buiten je gezin.
Gedeelde iCloud-fotobibliotheek
  1. Geef nu aan welke foto’s je wilt verplaatsen. De optie Al mijn foto’s en video’s is misschien wat te drastisch. De andere opties zijn Personen en Datum of Handmatig. Je kunt ook automatisch laten toevoegen op basis van datum of personen.
  2. Kies je voor Personen of Datum, dan geef je nu aan van welke personen de foto’s uit je bibliotheek verplaatst moeten worden naar de gedeelde bibliotheek. De functie gebruikt hiervoor het Personen-album uit je eigen bibliotheek. Vervolgens kun je ook nog een startdatum voor die persoon kiezen voor de foto’s die je wil verplaatsen. Heb je gekozen voor handmatig, dan kies je per foto welke je wil verplaatsen.
  3. Bekijk een voorvertoning van je gedeelde fotobibliotheek. Je ziet precies welke foto’s allemaal overgezet worden. De foto’s die je wil behouden in je eigen bibliotheek, kun je aanvinken en onderaan tikken op Verplaats naar persoonlijke bibliotheek.
  4. Na het bekijken van de voorvertoning, tik je rechtsboven op de knop om deze goed te keuren en verder te gaan met het instellen.
Gedeelde fotobibliotheek: foto's kiezen
  1. De volgende stap is het daadwerkelijk uitnodigen van de andere personen. Deze krijgen toegang tot de gezamenlijke fotocollectie en kunnen foto’s toevoegen, bewerken en verwijderen.
  2. Verstuur de uitnodiging via iMessage.
  3. Tot slot kun je aangeven of nieuwe foto’s via de Camera-app automatisch in de gedeelde bibliotheek mogen staan. Daarvoor wordt Bluetooth gebruikt en wordt gekeken of degene met wie je deelt bij je in de buurt is.
Gedeelde iCloud-fotobibliotheek: personen uitnodigen

Na het versturen van de uitnodiging, krijgt de ontvanger een bericht in iMessage. Tikt diegene op de uitnodigingslink, dan volgt diegene dezelfde stappen als hierboven. Iedere genodigde kan daardoor meteen bij het accepteren zijn of haar eigen foto’s aan de gedeelde bibliotheek toevoegen.

Foto’s meteen uploaden naar de gedeelde fotobibliotheek

Heb je de gedeelde fotobibliotheek ingeschakeld, dan verschijnt er een nieuw icoon in de Camera-app. Bovenin vind je nu een icoon dat eruit ziet als een poppetje. Hiermee kun je wisselen tussen je persoonlijke en de gedeelde fotobibliotheek. Is het icoon geel, dan zal de foto meteen worden doorgestuurd naar de gedeelde bibliotheek, zodat anderen ze te zien krijgen. Staat het icoon doorgestreept, dan wordt de foto zoals gebruikelijk in je eigen fotocollectie gezet.

Gedeelde iCloud-fotobibliotheek camera-app

Voor de zekerheid kun je het beste de schakelaar uit zetten en handmatig inschakelen op het moment dat je een foto maakt die je wilt delen. Kies je voor automatisch, dan wordt via Bluetooth gekeken of degene met wie je de bibliotheek deelt bij je in de buurt is op het moment dat je de foto maakt. Je kunt er ook voor kiezen om foto’s en video’s die je thuis maakt automatisch te delen, ook als diegene met wie je de bibliotheek deelt niet in de buurt is:

  1. Ga naar Instellingen > Camera.
  2. Tik op Gedeelde bibliotheek.
  3. Zet Deel via Camera aan of uit. Kies voor Automatisch of Handmatig.
  4. Deel je automatisch, dan vind je onderaan nog een schakelaar Deel wanneer je thuis bent. Deze staat standaard aan en kun je inschakelen als je alle foto’s en video’s van thuis meteen in de gedeelde bibliotheek wil zetten, ook als diegene met wie je deelt niet aanwezig is.
Gedeelde bibliotheek: instellingen voor de Camera aanpassen

Foto’s en video’s verplaatsen naar gedeelde bibliotheek (of weer terug)

Je kunt op ieder moment foto’s en video’s verplaatsen van je eigen persoonlijke bibliotheek naar de gezamenlijke bibliotheek (of andersom). Je kunt dit heel eenvoudig doen: Open de foto en tik op de knop met de drie puntjes, gevolgd door Verplaatst naar persoonlijke/gedeelde bibliotheek. Je kunt ook een foto vanuit de voorvertoning ingedrukt houden en op dezelfde optie tikken.

Wil je meerdere foto’s of video’s verplaatsen, dan doe je dat zo:

  1. Open de Foto’s-app en ga naar het album waar de foto’s staan die je wil verplaatsen.
  2. Tik op Selecteer en vink alle foto’s en video’s aan die je wil verplaatsen.
  3. Tik rechtsonder op de knop met de drie puntjes, gevolgd door Verplaatst naar persoonlijke/gedeelde bibliotheek.

Onderaan zie je de synchronisatiestatus. Soms wordt het synchroniseren onderbroken, bijvoorbeeld vanwege een slechte internetverbinding of omdat de batterij niet voldoende opgeladen is. Je kan hier de synchronisatie meteen laten starten of wachten tot het automatisch gebeurt.

Foto’s bekijken in gedeelde bibliotheek

In de Foto’s-app zelf kun je eenvoudig wisselen tussen je persoonlijke bibliotheek of de gedeelde bibliotheek. Je kunt ook beide bibliotheken in één overzicht bekijken. Dat doe je zo:

  1. Open de Foto’s-app en ga naar een album of een verzameling foto’s. Je kunt ook naar het Albums-tabblad gaan zoner een specifiek album aan te tikken.
  2. Tik rechtsboven op de ronde knop met de drie puntjes.
  3. Kies je weergave: Beide bibliotheken, Persoonlijke bibliotheek of Gedeelde bibliotheek.

Individuele foto’s zijn gemakkelijk te herkennen of deze in een gedeelde bibliotheek staan. Rechtsboven in de miniatuur zie je namelijk een icoontje met twee poppetjes bij foto’s en video’s die in de gedeelde bibliotheek staan. Je kunt dit eventueel uitschakelen via de ronde knop rechtsboven met de drie stipjes. Vink daar Badge voor gedeelde bibliotheek uit.

Instellingen voor gedeelde iCloud-fotobibliotheek

Als je eenmaal een gedeelde iCloud-fotobibliotheek in gebruik hebt, kun je enkele instellingen langslopen. Via Instellingen > Foto’s > Gedeelde bibliotheek zie je wie er meedoen. Ook kun je met het plusje extra deelnemers toevoegen, totdat het maximum van 6 personen is bereikt.

De iPhone kan ook suggesties en meldingen geven, bijvoorbeeld met welke personen je nog meer kunt delen. Tik je op Suggesties voor gedeelde bibliotheek, dan krijg je personen te zien die vaak op jouw foto’s voorkomen.

Gedeelde bibliotheek verwijderen

Iedereen kan op ieder moment stoppen met de gedeelde bibliotheek, zowel de maker als degene die uitgenodigd zijn. Wat er met de foto’s in de gedeelde bibliotheek gebeurt, verschilt per situatie:

  • Maker van gedeelde bibliotheek stopt met delen: alle foto’s worden overgezet naar de persoonlijke bibliotheek. Iedereen die langer dan 7 dagen deelneemt aan de gedeelde bibliotheek, ontvangt ook alle foto’s in zijn of haar persoonlijke bibliotheek. Ben je korter dan 7 dagen deelnemer, dan ontvangt de genodigde alleen de foto’s die hij of zij zelf toegevoegd heeft in de eigen bibliotheek.
  • Genodigde verlaat de gedeelde bibliotheek: Iedere genodigde kan zelf op ieder moment uit de gedeelde bibliotheek stappen. Diegene krijgt dan de optie om alles uit de gedeelde bibliotheek over te zetten naar de eigen bibliotheek of om alleen de eigen foto’s die hij of zij gedeeld heeft over te zetten naar de persoonlijke bibliotheek.

Stoppen met deelnemen of de gedeelde bibliotheek verwijderen kan via Instellingen > Foto’s > Gedeelde bibliotheek > Verwijder gedeelde bibliotheek. Daarnaast kan de maker van de gedeelde bibliotheek ook deelnemers verwijderen via Instellingen > Foto’s > Gedeelde bibliotheek, tik daar op de naam en kies voor Verwijder uit gedeelde bibliotheek.

FAQ: gedeelde iCloud-bibliotheek, antwoord op veelgestelde vragen

Heb je vragen over de gedeelde iCloud-fotobibliotheek? Hieronder proberen we zo zoveel mogelijk te beantwoorden.

Met een gedeelde iCloud-fotobibliotheek kun je zorgen dat je foto’s met een vaste groep vrienden of familieleden kunt delen, waarbij iedereen een bijdrage kan leveren. Ook kan iedereen uit de groep foto’s bewerken. Het grootste nadeel is dat je maar één iCloud-fotobibliotheek kunt hebben.

Apple prijst de gedeelde iCloud-fotobibliotheek als volgt aan:

Deel eenvoudig foto’s en video’s met maximaal vijf anderen. Zo kan iedereen een bijdrage leveren en is er nog meer om van na te genieten. Iedereen met toegang tot een gedeelde iCloud-foto­bibliotheek kan op elk moment bij alle foto’s, ook als iemand anders ze heeft gemaakt of bewerkt.

Het is al veel langer mogelijk om een gedeeld iCloud-album te maken met een groep anderen.

Dit zijn de belangrijkste verschillen:

EigenschapGedeeld albumiCloud fotobibliotheek
BeperkingenMaximaal 100 personen, maximaal 5.000 foto’s per albumMaximaal 6 personen kunnen meedoen (jijzelf plus 5 anderen)
FotokwaliteitLagere kwaliteit, om snel te kunnen downloadenOriginele kwaliteit
iCloud-opslagTellen niet meer voor je iCloud-opslagTellen wel mee bij de iCloud-opslag van degene die de bibliotheek heeft aangemaakt
RechtenAlleen de eigenaar mag foto’s bewerken en verwijderenIedereen in de groep mag foto’s toevoegen, bewerken en verwijderen
ActiviteitenAlles gaat handmatigMaakt gebruik van slimme regels
iCloud fotobibliotheek gedeeld

In een gedeelde bibliotheek kan iedereen foto’s toevoegen, bewerken en verwijderen. Iedereen heeft dus dezelfde rechten. Favorieten, bijschriften en trefwoorden worden tussen alle gebruikers gesynchroniseerd, zodat iedereen altijd de laatste versie heeft. Alles over gedeelde iCloud-fotobibliotheek gebruiken lees je in onze tip.

Bekijk ook
Gedeelde fotobibliotheek gebruiken op iPhone, iPad en Mac: zo stel je het in

Gedeelde fotobibliotheek gebruiken op iPhone, iPad en Mac: zo stel je het in

Met een gedeelde iCloud-fotobibliotheek kun je samen een fotobibliotheek vullen met foto’s van bijvoorbeeld een gezamenlijke vakantie of foto’s waar jullie allebei op staan. In deze tip leggen we uit hoe je de gedeelde iCloud-fotobibliotheek instelt en gebruikt.

Je mag maar lid zijn van één gedeelde iCloud-fotobibliotheek. Wil je lid worden van een andere groep, dan zul je eerst af moeten melden.

Bij een gedeelde iCloud-fotobibliotheek zelf met wie je deelt. Je kunt foto’s kiezen aan de hand van begindatum op op basis van de mensen die erop staan. Zodra je een gedeelde bibliotheek hebt ingesteld, kun je handmatig foto’s delen. Ook kun je aangeven dat je alleen foto’s met bepaalde personen wilt delen, of alleen foto’s waar twee specifieke personen op staan. Deze foto’s kunnen automatisch aan je gedeelde bibliotheek worden toegevoegd op basis van nabijheid (via Bluetooth). In de navigatiekolom en op het Voor jou-tabblad krijg je slimme suggesties om foto’s toe te voegen aan je gedeelde bibliotheek. Je beslist zelf of je dit doet.

iCloud delen met gezin

Hierover is Apple wel duidelijk: jijzelf en “maximaal vijf anderen”. Of dit ook leden van Delen met gezin moeten zijn, wordt nergens expliciet bevestigd. Sommige mensen nemen aan dat het je directe gezinsleden moeten zijn, anderen denken dat het willekeurige personen mogen zijn. Hier moet Apple nog definitief uitsluitsel over geven.

In het voorbeeld dat Apple zelf geeft is steeds sprake van een gezin met vader, moeder en kinderen. Dat wekt de indruk dat het om gezinsleden gaat, ook omdat bijvoorbeeld grootouders en andere familieleden buiten het eigen gezin niet worden genoemd.

Een van de sterke punten van deze gedeelde fotobibliotheek is ook meteen een nadeel: iedereen kan foto’s toevoegen, bewerken en verwijderen. Je moet elkaar dan ook kunnen vertrouwen. Iemand zou zomaar een leuke groepsfoto kunnen weggooien “omdat ik er zelf niet leuk op sta”. Er zijn ongetwijfeld manieren om verwijderde foto’s terug te halen (ook daarover zal Apple nog opheldering moeten geven), maar je wilt niet constant het gevoel hebben dat je politieagent moet spelen om te zorgen dat alles in de fotobibliotheek ordelijk verloopt. Ook het als favoriet markeren, voorzien van tags en bijschriften is een gezamenlijke activiteit, dus je moet hopen dat de anderen daar netjes mee omgaan.

iCloud gedeelde fotobibliotheek

In de Camera-app vind je een nieuwe schakelaar waarmee je alle foto’s die je maakt kunt uploaden naar de gedeelde fotobibliotheek. Ook dit is een kwestie van vertrouwen in de andere deelnemers: als één persoon honderd lelijke foto’s van dezelfde scene uploadt ben je er al snel klaar mee en is de gezamenlijke fotobibliotheek vrij zinloos.

Je vindt in de Instellingen-app ook mogelijkheden om het delen van foto’s te regelen:

iCloud bibliotheek instellingen

Ja, de foto’s uit de gedeelde iCloud-fotobibliotheek verschijnen ook in Terugblikken, uitgelichte foto’s en in de Foto’s-widget. Ze gedragen zich dus identiek aan de foto’s die in je eigen iCloud-fotobibliotheek staan.

Gedeelde iCloud-fotobibliotheek

Ben je samen op vakantie gegaan of was je met meerdere mensen op hetzelfde feestje, dan kun je foto’s uitwisselen via AirDrop, iMessage of van elkaars Instagram halen. Een gedeeld album kan ook, maar heeft enkele nadelen zoals het feit dat foto’s in een lagere kwaliteit worden opgeslagen. Bij een gedeelde fotobibliotheek maakt het niet meer uit wie de foto gemaakt heeft, je hebt altijd een volledig fotoverslag van de vakantie, het huwelijksfeest of andere gebeurtenis.

De iCloud-fotobibliotheek kost iCloud-opslag, maar alleen bij de persoon die de bibliotheek heeft aangemaakt. Apple zegt hierover: “whoever creates it will provide iCloud storage for all items.” Zorg dus dat degene die de grootste iCloud-opslagbundel heeft, de groep aanmaakt.

Nee, als je een foto in de gedeelde iCloud-bibliotheek zet, staat deze niet meer in je eigen fotobibliotheek. Je kunt dit oplossen door een duplicaat te maken van de foto. Je hebt dan uiteraard wel twee dezelfde exemplaren.