iPad tekenen

Goede voornemens voor 2025: met deze 15 apps pak je het beter aan

Begin het nieuwe jaar goed met deze apps voor goede voornemens. Met apps voor iPhone en iPad ga je afvallen, meer sporten, duurzamer leven, je huis opruimen, meer lezen en nog veel meer.

De beste apps voor goede voornemens

Het is tijd voor een nieuw begin in 2025. Maar dat gaat niet vanzelf: je moet er wel wat voor doen! Haal het beste uit dit jaar door gezonder te gaan leven, vaker te sporten, een nieuwe taal te leren, meer boeken te lezen of wat dan ook. Er zijn genoeg persoonlijke doelen te bedenken en met deze apps voor goede voornemens helpen we je op weg!

Daarnaast hebben we lijsten over stoppen met roken-apps en apps om slechte gewoontes af te leren.

#1 Een doel kiezen: Strides

Voordat je kunt beginnen met je goede voornemens, zul je eerst een doel moeten kiezen. Strides is een handige app waarmee je zicht houdt op je doelen en het verbeteren van je gewoontes. Eerder opstaan of juist eerder naar bed gaan, meer water drinken, vaker bewegen en meer. De app geeft je dagelijkse herinneringen en de statistieken bieden een uitgebreid overzicht van je behaalde resultaten.

Het voordeel van Strides is dat de app beschikbaar is op al je Apple-apparaten: iPhone, iPad, Apple Watch en je computer via het web. Strides is gratis te gebruiken, maar met Strides Plus kun je nog meer functies ontgrendelen, zoals onbeperkt doelen bijhouden, tags en filters en een speciale Today-lijst. Het voordeel van Strides is dat de app regelmatig wordt bijgewerkt met nieuwe functies en dat de app dus goed onderhouden wordt. Zeker als je het het hele jaar door wil gebruiken, vinden we dat een belangrijke eigenschap.

Als alternatief zou je kunnen kiezen voor de iets oudere app Coach.me. Je vindt in deze app duizenden doelen waar anderen mee bezig zijn en je kunt dagelijks inchecken om te laten weten dat je je doel hebt gehaald. Die doelen kunnen van alles zijn: elke dag 20 push-ups doen, elke dag 3 nieuwe woordjes van een vreemde taal leren, elke dag zelf een maaltijd bereiden… je kunt het zo gek niet bedenken of er zijn wel mensen mee bezig. Van persoonlijke groei tot afvallen en van iets nieuws leren tot gelukkiger leven. Het nadeel is dat deze app in de afgelopen drie jaar maar twee updates gekregen heeft.

#2 Stoppen met roken: QuitNow!

Quit Now! is specifiek gericht op stoppen met roken. Je krijgt realtime statistieken en tips om te helpen omgaan met onrust. Je ziet hoeveel dagen, uren en minuten geleden je voor het laatst hebt gerookt. Ook zie je hoeveel sigaretten je je sindsdien hebt vermeden en hoeveel tijd en geld je daarmee hebt bespaard. Op basis van WHO-gegevens krijg je te zien hoe je gezondheid is verbeterd sinds je bent gestopt. In de loop van de tijd haal je diverse mijlpalen, zodat je gemotiveerd blijft om het vol te houden. In QuitNow kun je bovendien chatten met anderen die gestopt zijn.

#3 Kledingkast opruimen: Vinted

Waarschijnlijk ligt je kledingkast vol met truien en broeken die je toch nooit meer draagt. Je bewaart ze omdat je het zonde vindt om ze in de kledingcontainer te gooien of je wacht op het moment dat je weer erin past. Maar je weet ook: tegen die tijd is je kledingstuk hopeloos uit de mode. Januari is daarom een mooi moment om je kledingkast te koop te zetten. Niet op Marktplaats, maar op Vinted. Daarmee bereik je een veel grotere Europese doelgroep die geïnteresseerd is in tweedehands kleding. Waar de ene persoon op is uitgekeken, is voor iemand anders een mooie aanwinst. Ook handig is dat het versturen van pakketjes erg goedkoop is: dankzij een deal met Homerr betaal je vaak maar €1,- per kledingstuk. Nog een extra uitdaging: probeer eens een jaar lang geen nieuwe kleding te kopen, maar te kiezen voor tweedehands!

#4 Uitgaven beheren: Money Pro

Money Pro is een zeer complete app voor het beheren van je financiële zaken voor zowel privé als zakelijk gebruik. Zo voeg je in een handomdraai rekeningen en uitgaves toe, voorzien van duidelijke logo’s om de categorieën aan te geven. De app heeft een strakke en professionele look, waardoor je meteen ziet dat je met serieuze zaken bezig bent. Goede voornemens moet je ook serieus nemen, natuurlijk.

Bekijk ook
Beheer je persoonlijke financiën met deze apps voor iPhone, Mac en meer

Beheer je persoonlijke financiën met deze apps voor iPhone, Mac en meer

Als je je regelmatig afvraagt waar je geld is gebleven, dan biedt de App Store een hoop handige apps voor je financiële zaken. Plan betalingen in, maak een budget en raadpleeg je uitgaven op meerdere apparaten. Met deze personal finance-apps krijg je weer grip op je geldzaken!

Ook deze app is voor veel apparaten beschikbaar, zoals de Apple Watch en de Mac. Alles wordt daarbij gesynchroniseerd via iCloud, zodat je op alle apparaten de meest actuele gegevens bij je hebt. De app geeft je ook allerlei herinneringen voor het betalen van rekeningen en laat je cashflow zien. Money Pro gaat ook makkelijk om met vreemde valuta’s en werkt wisselkoersen automatisch bij. Je kunt de app afschermen met een pincode, ook met Touch ID en Face ID.

#5 Opgeruimd huis: Sortly

Januari is het moment om het huis weer eens op te ruimen en je spullen beter te organiseren. Dat kan met Sortly, waarmee je een digitale voorraadlijst maakt van de dingen die je hebt. Het kan gaan om wijn, sportspullen, de inhoud van je vriezer, of wat je ook wilt. Je maakt verschillende mappen met collecties, voorzien van foto’s van de items. Bij elk kun je vastleggen hoeveel je hebt, wat de prijs is en of er nog garantie op zit. Uiteraard kun je ook aangeven op welke locatie je het item bewaart.

#6 Duurzamer leven: Peerby

Verstandige mensen weten dat het in het leven niet draait om bezit, maar om gezondheid en gelukkig zijn. Ben jij ook tot dat inzicht gekomen, dan heb je misschien bedacht dat je helemaal geen eigen bladblazer, vlakschuurmachine of camper meer nodig hebt. Met de Nederlandse app Peerby kun je spullen lenen van mensen in de buurt. Daarmee bespaar je niet alleen geld, maar het voorkomt ook dat je huis vol komt te liggen met allerlei gereedschap, dat je eigenlijk maar zelden nodig hebt. Een verstekbak, plintenknipper of behangtafel heb je immers alleen maar nodig als je aan het klussen bent. Je ziet in de app waar je bepaalde spullen kunt lenen en komt zo in contact met buurtgenoten.

#7 Strakker lijf: Streaks Workouts

Streaks is een workout-app die je echt gaat gebruiken, belooft de ontwikkelaar van deze app. Klinkt goed, maar je hebt natuurlijk nog wel wat wilskracht nodig om telkens op een sportmatje te gaan liggen. De app bevat allerlei oefeningen die je zonder apparatuur kunt uitvoeren. De enige apparatuur die je nodig heb is een iPhone, iPad, Apple Watch of Apple TV.

Vooral op de Apple TV komt de app goed van pas, want je kunt op een matje in de huiskamer alle oefeningen op een groot scherm bekijken. De oefeningen zijn gericht op het versterken van je spieren en het strakker maken van je lichaam. Je kunt dagelijkse workout-doelen instellen, die zijn afgestemd op jouw niveau. Om je gemotiveerd te houden kun je je voortgang bijhouden. Maar: je moet het uiteindelijk wel zelf doen.

Ook interessant is de vrijwel gelijknamige app Streaks, van dezelfde maker. Daarmee hou je bij of je de gewoontes die je in wil gaan oppakken ook volhoudt. Denk daarbij aan meer water drinken, regelmatig sporten of gezonder eten. Je noteert zes dagelijkse gewoontes en geeft in de app steeds aan of je deze hebt gehaald. Zo hou je een dagelijkse ‘streak’ vast.

#8 Iets nieuws leren: edX

Voorgaande jaren adviseerden we nog wel eens iTunes U voor het leren van iets nieuws. Maar die dienst bestaat al enige tijd niet meer én er zijn veel betere aanbieders zoals Futurelearn, Coursera en edX. Daar vind je interessante cursussen over robots, machine learning, China, psychologie, hiphop en allerlei andere onderwerpen die je zouden kunnen interesseren. Terwijl er bij iTunes U vaak gewoon een camera in de collegezaal stond, zijn de cursussen bij de genoemde aanbieders veel professioneler gemaakt, met opdrachten die volledig zijn afgestemd op mensen die op afstand meedoen. Volg een cursus van Harvard, Stanford of een andere topuniversiteit.

Ook de Nederlandse universiteiten van Groningen, Delft en Amsterdam doen mee. Het handige van de edX-app is dat je de video’s ook offline kunt opslaan en dat je eventueel alleen de video’s kunt kijken. Je slaat dan de quizzen om de kennis te toetsen gewoon over. Je kunt discussiëren met andere cursisten en de docenten zijn vaak bereikbaar voor vragen.

Andere apps om iets nieuws te leren zijn: Duolingo (talen) en Kitchen Stories (koken).

#9 Beter slapen: Sleep Cycle

Sleep Cycle is verreweg de populairste app onder de slaap-apps voor iPhone. Tijdens het slapen ga je door verschillende fases, variërend van een diepe tot lichte slaap. Sleep Cycle maakt gebruik van de ingebouwde microfoon om tijdens het slapen onrustige geluiden te registreren, die samenhangt met de slaapfase op dat moment. Op die manier kan de app je slaapgedrag analyseren en je wekken in je lichtste slaapfase, de fase waarin je je het minst moe voelt als je opstaat.

Bekijk ook
De beste iPhone-apps voor slapen en slaap bijhouden

De beste iPhone-apps voor slapen en slaap bijhouden

Met deze iPhone apps voor beter slapen kun je je slaapkwaliteit meten, val je sneller in slaap en voel je je gezonder. We bespreken allerlei apps die je helpen om beter te slapen.

Ook kan de app je helpen om in slaap te vallen, is het mogelijk om je dagelijkse activiteit bij te houden en kun je je hartslag registreren. Met behulp van ingebouwde grafieken kun je je slaapkwaliteit over een langere periode in kaart brengen en die exporteren naar een Excel-bestand voor uitgebreidere analyse. En heb je Philips Hue-lampen, dan kan je die zelfs programmeren als wake up-light!

#10 Meer lezen: Blinkist

Een van de bekendere goede voornemens is om dit jaar dan toch eindelijk eens wat vaker een boek open te slaan. Dat is alleen soms makkelijker gezegd dan gedaan, want waar moet je beginnen? Om een goed boek te vinden is Blinkist een goed startpunt. Deze dienst geeft samenvattingen van vrijwel alle bekende nonfictie boeken in het Engels en Duits. Je kunt een samenvatting lezen of luisteren naar een prettige voorleesstem. Zo krijg je de belangrijkste punten mee van boeken in meer dan 27 categorieën en dat motiveert om het hele boek eens te gaan lezen. Ook zitten er interessante podcasts in. Alles duurt niet meer dan 15 minuten, dus je hebt er altijd wel tijd voor.

Een andere aanrader is Mentorist, die je helpt om het geleerde uit een boek meteen in de praktijk te brengen. Deze app haalt de belangrijkste lessen uit een boek en zet ze op een rij, zodat je een mooi overzicht hebt.

Liever in het Nederlands lezen? Dan kan je ook kiezen voor meer traditionele diensten als Apple Boeken of Kobo. Als je liever luistert, dan is Storytel misschien een goed idee.

#11 Herinneringen vastleggen: Momento

Voordat je het weet is het jaar alweer half voorbij. Probeer daarom eens in een dagboek vast te leggen wat je zoal hebt gedaan. Nee, niet in zo’n boek met slotje, maar op een digitale manier, waarbij je zelf maar de helft van het werk hoeft te doen. Momento is zo’n app.

Deze app haalt automatisch al alle posts van Facebook, Instagram en andere sociale media, zodat je er alleen nog maar wat korte notities bij hoeft te schrijven. Ook kun je met deze app foto’s opslaan en een archief maken van wat je hebt gedaan, waar je bent geweest en met wie je was. Een ander uitstekend alternatief is Day One en sinds iOS 17 heb je op de iPhone ook nog een standaard Apple Dagboek-app.

Bekijk ook
Alles over de Dagboek-app op je iPhone

Alles over de Dagboek-app op je iPhone

Apple een eigen Dagboek-app op de iPhone, waarmee je je belevenissen en gedachten kunt vastleggen. Deze app is standaard op je iPhone aanwezig en geeft je suggesties om aan je mentale en fysieke gezondheid te werken. Dit zijn de belangrijkste functies van de Dagboek-app op de iPhone!

#12 Meer ontspannen: Mindfulness-app

Wil je het dit jaar rustiger aan doen en meer met mindfulness bezig zijn? Dan kan de Mindfulness-app van Apple je daarbij helpen. Deze app is standaard aanwezig op elke Apple Watch en helpt je om even een momentje tot jezelf te komen. Door een minuut op je ademhaling te focussen, kun je tot rust komen. Er zijn ook reflectie-oefeningen die je helpen te ontstressen. Daarnaast zijn er allerlei andere ontspannings- en meditatie-apps zoals Oak en Headspace, die ook de moeite waard zijn.

Reflectie in Mindfulness-app
Bekijk ook
De beste mindfulness- en meditatie-apps voor iPhone en iPad

De beste mindfulness- en meditatie-apps voor iPhone en iPad

Welke meditatie-apps zijn goed? Hoe kun je met mindfulness meer in balans komen? Met deze iPhone-apps leer je mediteren, voeg je mindfulness toe aan je leven en leef je bewuster.

#13 Meer tijd voor dierbaren

Heel leuk al die apps en diensten die je helpen bij je goede voornemens, maar kijk ook eens wat dichterbij. Je hebt misschien dit jaar juist wel meer behoefte aan contact met de mensen om je heen, in plaats van dat je de halve dag naar je iPhone-scherm zit te staren. Hoewel contact met dierbaren in deze tijd lang niet altijd face-to-face kan (en je dus wel een iPhone of een ander apparaat nodig hebt), kunnen social media-platformen als Instagram en TikTok ongemerkt veel tijd van je dagelijkse routines innemen, zonder dat je er wat mee op schiet.

Met Schermtijd voorkom je smartphoneverslaving. Je stelt in hoeveel uur je per dag aan apps mag besteden, waarna de app als het ware op slot gaat. Hoewel je jezelf wel altijd meer tijd in een app kan geven, kan het toch een handige stok achter de deur zijn. En het goede nieuws is dat je daar helemaal geen extra app voor nodig hebt, want Schermtijd zit standaard ingebouwd!

Bekijk ook
Schermtijd in iOS: zo voorkom je smartphoneverslaving

Schermtijd in iOS: zo voorkom je smartphoneverslaving

Schermtijd is een handige functie, waarmee je zelf kunt bepalen hoeveel tijd je aan je iPhone besteedt. Je krijgt meer inzicht in welke apps je gebruikt en blokkeert de toegang na een bepaald aantal minuten of uren gebruik. Lees alles in deze Schermtijd uitleg!

#14 Minder drinken

Een wijntje per dag is gezond toch? Nou… daar zijn de meningen nogal over verdeeld. Veelvuldig alcoholverbruik kan je gezondheid nogal ruïneren en bij als je met gezondheidsklachten naar de dokter gaat krijg je vaak de vraag: “Rookt of drinkt u?”. Een leven met minder alcohol kan je helpen om je leven weer beter op de rails te krijgen. Om je op weg te helpen kun je met Try Dry aan de slag, de app voor Dry January. Met deze app kun je doelen stellen en in de gaten houden. Noteer hoeveel drankjes je hebt laten staan en hoeveel geld en calorieën je daarmee hebt bespaard. Je leert ook je drinkpatroon beter kennen, zodat je weet wanneer je nee moet zeggen.

#15 Minder verspillen: Too Good to Go

Januari is een tijd om geld te besparen en dat kan mooi met de Too Good to Go-app. Haal een tas vol boodschappen die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten en maak er iets lekkers van. Van oud brood kun je wentelteefjes maken en van een zak groente maak je moeiteloos een heerlijke soep. Misschien stond de Thuisbezorgd-app de afgelopen weken op het beginscherm van je iPhone, maar het is hoog tijd om die te vervangen door de Too Good to Go-app. Red de planeet, haal lekkere dingen op het afgesproken tijdstip op en laat je verrassen door de inhoud van de tas!

We hebben ook een lijst met apps om slechte gewoontes te veranderen!

Bekijk ook
De beste apps om slechte gewoontes af te leren

De beste apps om slechte gewoontes af te leren

Heb je slechte gewoontes die je wilt veranderen, dan zijn er apps die je kunnen helpen met het veranderen van je gedrag. Hier vind je de beste iPhone-apps om gezonder te leven en meer.