Gratis boeken voor je iPad
Vul je iPad met gratis boeken, zodat je altijd wat te lezen hebt! De iPad is ideaal voor het lezen van boeken en er zijn genoeg mogelijkheden om dat gratis te doen. Zo vind je in Apple’s Book Store allerlei gratis boeken en kun je ook bij andere legale websites en apps terecht. Erg ingewikkeld is het niet, maar er zijn wel een aantal weetjes. In dit artikel verklappen we de beste plekken waar je gratis boeken voor de iPad vindt en hoe je ze op de iPad kunt zetten.
Gratis boeken: PDF, ePub of app?
Je kunt verschillende boekformaten lezen op de iPad, waarbij PDF en ePub de belangrijkste zijn. Een boek in PDF-formaat heeft een mooie, vaste opmaak per pagina. Op een groot scherm zoals de iPad of een computer zijn ze uitstekend te lezen, maar op de iPhone worden de letters te klein en moet je continu schuiven over het scherm. PDF’s zijn overal online te vinden. Via de computer kun je ze overzetten op je iPad en met apps als GoodReader kun je ze vervolgens lezen. Ook Apple’s eigen Boeken-app ondersteunt PDF’s. Sommige auteurs bieden boeken gratis aan in PDF-formaat, als opwarmertje voor de rest van hun oeuvre.
ePub-boeken hebben geen vaste opmaak, maar passen zich aan elk schermformaat aan. Daardoor zijn ze veel prettiger te lezen. De opmaak is vaak wel wat eenvoudiger, met minder illustraties. Het ePub-formaat is ideaal voor romans en andere leesboeken, terwijl een PDF geschikter is voor studieboeken met veel illustraties. Boeken die vrij van DRM zijn kun je probleemloos via de iBooks-app lezen.
Daarnaast is er nog een derde formaat voor boeken, namelijk in de vorm van apps. Dit zien we vooral bij kinderboeken en stripboeken. Dit heeft als voordeel dat de opmaak veel mooier is, met tekeningen, muziek en animaties. Toen de iPad nog maar net beschikbaar was, zijn er heel wat boeken uitgebracht, zoals de indrukwekkende educatieve app De Elementen. Tegenwoordig gebeurt dat nog maar zelden.
Gratis boeken: waar kan ik ze vinden?
Een plek waar je kunt beginnen met zoeken is de Book Store van Apple zelf. De app maakt onderscheid tussen gratis en betaalde boeken. Bij de gratis boeken vind je vooral klassiekers als Tom Sawyer of Jules Verne, maar je komt ook boeken tegen die auteurs ter promotie aanbieden. Daarbij hopen ze dat je na lezen van het ebook ook het papieren boek gaat kopen.
Een andere plek waar je veel goede Engelstalige boeken kunt vinden is bij Amazon. Deze boeken zijn via de Kindle-app te lezen op je iPad. Een voordeel is dat je aantekeningen en bladwijzers online worden bijgehouden. Heb je de iPad een keer niet bij je, dan kun je op de computer of op de iPhone doorlezen waar je was gebleven. Er zijn regelmatig auteurs die hun boeken tijdelijk gratis aanbieden.
Een derde plaats om gratis boeken te zoeken is in de App Store. Sommige boeken zijn gratis als app verkrijgbaar of kun je gedeeltelijk gratis lezen. Dit geldt bijvoorbeeld voor alle handleidingen van de iPhone, iPad, Apple Watch en dergelijke. Ook de handleidingen van iOS-versies kun je gratis online lezen. Daarnaast heeft Apple nog meer uitleg over apps en eigen producten.
Gratis boeken op de iPad via de bibliotheek
Ben je lid van de openbare bibliotheek, dan kun je gratis ebooks lezen. Hiervoor installeer je de officiële Bibliotheek-app, waarna je toegang hebt tot duizenden gratis e-books van de Bibliotheek. Van romans tot thrillers, van non-fictie tot jeugd- en kinderboeken. E-books lees je op je iPhone, iPad of e-reader. En je kunt zelfs 10 gratis boeken tegelijk lezen. Elk boek blijft drie weken in de app en verdwijnt daarna automatisch. De bibliotheek heeft ook audioboeken die je kunt beluisteren. Ideaal als je vaak in de auto zit of niet goed kunt lezen. Ook voor ouderen en slechtzienden kan dit handig zijn.
Websites met gratis Nederlandse boeken
Hoewel het ondoenlijk is om alle websites met gratis boeken te noemen, hebben we flink wat tips met plekken waar je interessante Engelstalige en Nederlandstalige gratis boeken kunt vinden.
Shortreads
Zoek je korte verhalen, kijk dan eens op Shortreads.nl. Elke dag vind je daar nieuwe, korte verhalen die je tijdens het wachten bij de bushalte kunt doorlezen. Zo laat je je even meevoeren naar een heel andere wereld. Vind je een bepaalde auteur leuk, dan kun je alle andere verhalen van dezelfde auteur lezen. Je ziet meteen hoeveel minuten het verhaal ongeveer duurt om door te lezen, bijvoorbeeld 2 of 3 minuten. Veelal geschreven door professionele auteurs.
Project Gutenberg
Bij Project Gutenberg vind je bijna 60.000 gratis boeken, die je gratis kunt downloaden op je iPad. Vrijwilligers hebben de boeken gedigitaliseerd, waarbij je de keuze hebt uit grote literare werken. Het gaat vooral om klassiekers waarvan de rechten verlopen zijn. Je kunt de boeken zonder te registreren downloaden als ePub, Kindle, HTML of platte tekst. Van Joost van den Vondel tot sprookjes van Andersen of middeleeuwse rijmpjes, er is van alles te vinden. Ga naar www.gutenberg.org/browse/languages/nl voor de Nederlandse boeken.
Bibliotheek voor de Nederlandse letteren
Overzicht met allerlei gratis boeken, die online te lezen zijn. Mooie bron van informatie voor als je Nederlandse klassiekers zoekt. Kijk ook eens in de basisbibliotheek, met 1000 sleutelteksten uit de Nederlandse cultuurgeschiedenis. Je vindt er ook veel interviews, reportages, toneelstukken en voordrachten. Kijk op www.dbnl.nl.
eReaders.nl
De website eReaders.nl struinde tot en met 2021 elke maand internet af op zoek naar gratis ebooks. Ze vertellen waar je de boeken kunt vinden en wat je moet doen om gratis te kunnen downloaden (bijvoorbeeld door het achterlaten van je e-mailadres). Hier vind je de lijstjes.
Harlequin
Voor de liefhebbers van kasteel- en doktersromans is er de Harlequin-website, waar je ook een kleine selectie gratis ebooks vindt. Deze zijn bedoeld om je kennis te laten maken met deze romantische boeken. Het schijnt dat de iPad erg veel gebruikt wordt voor romantische en soms wat erotische boeken.
Mustreads.nl
MustReads zet een aantal lezenswaardige boeken op een rij die je meteen kunt downloaden. Denk bijvoorbeeld aan De Lotgevallen van Huckleberry Finn, door Mark Twain. Of De Avonturen van Pinkeltje, door Dick Laan. Of misschien moet je voor je boekenlijst De Roos van Dekama van Jacob van Lennep lezen. De meeste boeken zijn al wat ouder, maar soms kun je er ook een mooi pareltje tussen treffen.
Wikibooks
Wikibooks is een plek waar je gratis studieboeken en lesmateriaal kunt vinden, bijvoorbeeld over celbiologie, wiskunde, koken, geschiedenis of zelfs bronsgieten voor beeldhouwers.
Gratis boeken in het Engels
Vind je het ook prima om Engelstalige boeken te lezen, dan wordt je keuze opeens vele malen groter. De meeste aanbieders van betaalde boeken (zoals Amazon) bieden ook wel een paar gratis boeken aan, maar je kunt ook op Twitter en op allerlei verzamelsites terecht voor tips over boeken die tijdelijk gratis zijn. Daarnaast zijn er diverse websites die altijd wel een mooi aanbod hebben van gratis boeken voor je iPad. Hieronder vind je een aantal bekende.
Bookboon
Zoek je educatieve boeken, dan moet je eens bij Bookboon kijken. Ze hebben allerlei gratis boeken, dankzij sponsors. Voor zakelijke boeken heb je een account nodig, dat je de eerste periode gratis kunt proberen. Van alles zit erbij: een nieuwe taal leren, programmeren of studieboeken over marketing en rechten.
Google Books
Je kunt in de ebookstore van Google terecht voor boeken, waarvan een gedeelte gratis is. Je vindt er bestsellers en klassiekers over bijvoorbeeld Leonardo Da Vinci en Griekse mythologie, meestal boeken waar geen auteursrechten meer op rusten. Via Google Boeken kun je ook nieuwere boeken doorzoeken, als de uitgever toestemming heeft verleend. Het gaat om pagina’s uit boeken, die je kunt vinden door in het Google-zoekvenster een zoekterm in te vullen en vervolgens bij Meer te kiezen voor Boeken. Je kunt op deze manier meestal geen heel boek doorlezen, maar als je iets wilt weten over een specifiek onderwerp, of een citaat nodig hebt voor een werkstuk, kun je het toch raadplegen zonder het hele boek te hoeven aanschaffen.
Kobo/Bol.com
Bol.com werkt voor ebooks samen met Kobo. Op de websites van beide bedrijven vind je een selectie met gratis boeken. Ook heeft Bol.com een lijst met boeken die minder dan een euro kosten (vanaf €0,10). Het gaat veelal om wat minder bekende auteurs.
Feedbooks
Kijk bij het public domain-gedeelte van Feedbooks voor de gratis boeken. Kies uit fictie of non-fictie of kijk naar de nieuwste releases. Heb je weinig tijd en wil je toch een goed boek hebben, dan is er een lijstje met de populairste gratis boeken die door anderen graag gelezen worden.
Manybooks
Op Manybooks vind je meer dan 30.000 gratis boeken in het Engels. Je bladert per categorie, zoals non-fictie, spanning, horror en meer. Elke dag wordt er een auteur in het zonnetje gezet, zodat je kennismaakt met boeken die je normaal niet zo snel zou hebben ontdekt. Voor de veellezers.
LibriVox
Bij LibriVox vind je gratis leesboeken en audioboeken. Sorteer via de tabbladen op auteur, genre, titel of taal. Je kunt ook zelf helpen met het inspreken van de audioboeken. Omdat het hier om vrijwillig werk gaat kan de kwaliteit minder goed zijn dan je bij betaalde audioboeken gewend bent, die met veel grotere budgetten worden geproduceerd in professionele studio’s.
PDF Books World
Bij PDF Books World vind je gratis boeken in PDF-formaat. Het gaat om klassiekers uit het publieke domein, dus iets oudere boeken. Voor als je die ene klassieker bij de andere aanbieders nog steeds niet hebt kunnen vinden.
Open Library
Bij Open Library kun je vrij rondneuzen en gratis boeken downloaden. Meer dan een miljoen boeken bevat de collectie al, dus je vindt er van alles en nog wat. Je mag net als bij Wikipedia zelf een bijdrage leveren door boeken toe te voegen. Soms vind je er ook bekende namen tussen, zoals Stephen King.
Internet Archive
Zoek je een boek dat niet meer in de handel is, dan zou je eens bij het Internet Archive gaan kijken. Miljoenen gratis titels die vrij van copyright zijn. Om je op weg te helpen is er een blog met nieuwtjes over de ontwikkelingen en nieuwste aanwinsten.
Free eBooks
Geen oude troep, maar boeken van nieuwe talenten en onafhankelijke schrijvers vind je op Free eBooks. Hier bieden auteurs die nog niet zijn doorgebroken hun fictie en non-fictie boeken aan. Ook vind je er allerlei audioboeken.
Meer over boeken lezen op je iPad en iPhone lees je in ons overzicht.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!