Hardlopen met apps voor de Apple Watch
De Apple Watch legt veel nadruk op sporten en fitness. Bovendien zit er een GPS-chip in, zodat je zelfstandig je hardlooproute kunt vastleggen zonder de iPhone mee te nemen. Je kunt zelfs een Apple Watch met 4G nemen, zodat je tijdens het hardlopen je iPhone niet hoeft mee te nemen, maar wel muziek kunt streamen. Welke app gebruik je dan? In dit overzicht vind je de meest geschikte Apple Watch-apps voor het hardlopen. Lees ook ons overzicht van apps voor beginnende hardlopers, voor als je liever met je iPhone gaat hardlopen.
Hoewel de Apple Watch geen puur sporthorloge is, heb je wel steeds meer mogelijkheden om ermee te gaan sporten. Met apps kun je precies functies toevoegen die je zoekt, zoals het meten van je tempo en afstand, trainen op basis van hartslag en intervaltrainingen. Voorheen verkocht Apple ook een speciale Nike+ versie van de Apple Watch, maar die heb je eigenlijk niet nodig om lekker te kunnen hardlopen. Die modellen bieden namelijk dezelfde functies als de standaarduitvoering. Vandaar dat Apple nu alleen nog losse Nike+ horlogebandjes verkoopt, zodat je van je gewone Apple Watch zelf kunt omtoveren in een Nike+ model.
Zoek je een goede Apple Watch-app waarmee je kunt hardlopen zonder je iPhone mee te nemen, dan komen apps zoals de Apple Workout-app, Runkeeper, Strava en Nike+ Run Club in aanmerking. Kun je bij de Apple Watch niet helemaal vinden wat je zoekt, dan kom je terecht bij andere merken zoals Garmin en Polar. Wel wordt de Apple Watch steeds beter: zo zijn in watchOS 9 heel veel functies voor hardlopers toegevoegd en heb je in watchOS 11 de functie trainingsbelasting, waarmee je kunt aangeven hoe zwaar je training is geweest.
#1 Apple Work-out voor Apple Watch
Eigenlijk heb je geen aparte app nodig om met de Apple Watch te kunnen hardlopen. Standaard vind je namelijk al de Workout-app op het horloge waarmee je kunt wandelen, hardlopen, fietsen en talloze andere sporten doen. Sinds watchOS 9 kan de Apple Watch staplengte, grondcontacttijd, verticale oscillatie en allerlei andere data laten zien.
Ook krijg je het hardloopvermogen in beeld en kun je zien in welke hartslagzone je aan het trainen bent. Loop je vaak hetzelfde rondje, dan kun je proberen je tijd op dit traject te verbeteren door een race tegen jezelf te doen. En met de Pacer-functie zorg je dat je in het juiste tempo blijft. Voor gevorderde sporters is er een multisport-functie voor triathlons en wil je een bepaald trainingsschema volgen dan zijn er workouts op maat, zodat je tempo kunt afwisselen met herstel.
Vanaf je wijzerplaat kun je snel een nieuwe workout starten, waarbij je kunt kiezen uit binnenshuis of buitenshuis hardlopen met je Apple Watch. Je kiest een open doel of een doel op basis van tijd, afstand of calorieën. Je kunt ook zien wat je de laatste keer hebt gedaan en op basis daarvan je prestatie verbeteren.
Tijdens het hardlopen zie je alle statistieken. Heb je gekozen voor minder informatie op het scherm, dan kun je ook aan de Digital Crown draaien om door data zoals hartslag en afstand te bladeren. Verder heb je de mogelijkheid om je scherm tijdens het sporten te blokkeren. Deze functie is eigenlijk bedoeld voor zwemmers, waarbij het water onbedoelde schermaanrakingen kan veroorzaken, maar kan ook handig zijn tijdens sporten op het droge. Bij het hardlopen herkent de app automatisch wanneer je stilstaat en pauzeert dan de work-out. Loop je verder, dan gaat de teller weer lopen.
De Apple Watch kan ook herkennen dat je aan het sporten bent zonder dat je de Work-out-app hebt gestart. Je krijgt een melding met de vraag of je aan het sporten bent. Als je dat bevestigt loopt de teller vanaf het moment dat je ongeveer begon met sporten, zodat de verzamelde data netjes bij elkaar komt en niet als verschillende sportsessies.
Apple’s Workout-app synchroniseert alle data met HealthKit, zodat je het ook kunt inlezen in apps van derden die dit ondersteunen.
#2 Workoutdoors
Zoek je een andere app om binnen of buiten te kunnen hardlopen met je Apple Watch, dan is Workoutdoors een goede optie. Deze heeft veel functies en is op allerlei punten aan te passen. De app is ook geschikt voor fietsen, wandelen en andere sporten, met in totaal 38 verschillende activiteiten. Je hoeft de iPhone niet mee te nemen. Via de instellingen kun je kieezn uit meer dan 600 datavelden en grafieken. De metingen kun je exporteren als GPX-, FIT- of TCX-bestand, of automatisch uploaden naar Strava. Ook kun je allerlei notificaties krijgen, voor bijvoorbeeld je hartslag, een te lage snelheid of een verandering van hartslagzone. Wil je het nog nauwkeuriger meten, dan kun je de app via Bluetooth koppelen met een externe sensor.
De meting stopt automatisch als je even moet pauzeren bij een oversteekplaats. En ben je bang dat je alle nieuwe hardloopfuncties uit watchOS 9 en later mist, dan kunnen we je geruststellen: Workoutdoors kan ook grondcontact, vermogen en verticale oscillatie aangeven. Heel compleet dus, voor een eenmalig bedrag. Alles wordt gesynchroniseerd met Apple’s HealthKit.
#3 Strava voor Apple Watch (ook voor hardlopen)
Strava is bekend als fiets-app, maar je kunt deze app ook prima gebruiken om te hardlopen. Er is een Strava-app voor je Apple Watch die zonder iPhone te gebruiken is. De app toont je afstand, tempo en hartslag duidelijk op het scherm tijdens het hardlopen.
Tijdens het hardlopen zie je de tijdsduur bovenin het scherm, middenin het actuele tempo en onderin de afstand en je actuele hartslag. Helaas kun je dit niet aanpassen, zoals bij de Work-out-app van Apple zelf. Wat je wel kan instellen is een automatische pauze als je even stilstaat. Je doet dit eenvoudig door in de Apple Watch app naar rechts te vegen en de optie aan te zetten.
Ook Strava heeft complicaties voor je Apple Watch wijzerplaat. Dit zijn knoppen waarmee je snel de app kunt openen. Strava is een van de weinige zelfstandige apps die nog niet zijn overgenomen door een groot kledingmerk en dat valt te prijzen. De app blijft in ontwikkeling en daar zijn we blij mee.
#4 iSmoothRun
Deze app is vooral bedoeld voor de fanatieke hardlopers. Er zitten allerlei functies in die op een hardloophorloge verwacht, maar die je niet vindt in Apple’s eigen workout-app. Je kunt eigen workouts maken en bepaalt zelf welke zes stats je op je pols wilt zien. Je kunt deze data verdelen over twee schermen en kunt bijvoorbeeld zien wat je tempo was in de afgelopen 30 en 60 seconden.
#5 ASICS Runkeeper voor Apple Watch
Met Runkeeper kun met een gerust hart hardlopen zonder je iPhone mee te nemen. Je kunt ook je afstand vastleggen als je op een loopband staat, net als bij de app van Nike. Runkeeper was lange tijd dé app voor hardlopers, maar is sinds de overname door het Japanse schoenenmerk ASICS wat meer naar de achtergrond verdwenen. Toch is het nog steeds een prima app met veel functionaliteit.
Voordat je vertrekt kun je een work-out maken. Er zitten al drie voorgedefinieerde work-outs in, namelijk een 20 minuten durende gemakkelijke work-out, een afstand van 3,6 kilometer (2,25 mijl) en een kortere afstand van 3,2 kilometer (2 mijl) met tussentijds wandelen. In de app kun je gemakkelijk zelf work-outs maken, die je synchroniseert met de Apple Watch. Zo kun je gemakkelijk intervaltrainingen maken, waarbij je helaas geen kortere afstanden dan 250 meter kunt instellen. Ook kun je geen intervallen maken op basis van afstand én tijdsdoelen. Maar los daarvan geeft Runkeeper je veel mogelijkheden om bijvoorbeeld een trainingsschema uit een tijdschrift in te voeren.
Voordat je wegrent kun je ook nog een gewenst tempo en een maximale hartslag instellen. Tijdens het hardlopen zien je bovenin de tijdsduur en de sterkte van het GPS-signaal, middenin zie je afstand en huidige tempo, terwijl onderin het gemiddelde tempo en je hartslag te zien zijn. Alle statistieken moet je via de iPhone-app bekijken. Je kunt de app snel starten vanaf de wijzerplaat van je horloge.
#6 Nike Run Club voor Apple Watch
Nike Run Club hanteert de afkorting NRC, een naam die voor Nederlanders wat onhandig in de oren klinkt vanwege de gelijknamige krant. De nauwe samenwerking tussen Apple en Nike heeft geleid tot een speciaal model van de Apple Watch, genaamd Apple Watch Nike+. Ze zijn technisch gezien identiek aan de normale Apple Watch, maar worden geleverd met een speciaal horlogebandje en Nike-wijzerplaten. Ook is de Nike Run Club-app voorgeïnstalleerd. Apple is in 2022 gestopt met de speciale Nike-editie van de Apple Watch en verkoopt sindsdien de Nike-horlogebandjes los. De Nike Run Club-app is beschikbaar voor iedereen, maar dat was in voorgaande jaren ook al zo.
De app laadt snel, is makkelijk in gebruik en straalt de kenmerkende Nike-stijl uit. Vanaf de wijzerplaat van de Apple Watch kun je snel een training starten, waarbij je de keuze hebt uit een ‘Quick Start’, dezelfde instellingen als je laatste training of een zelfgekozen afstand of snelheid.
Wil je steeds verder en sneller, dan is de functie ‘Match Your Last Run’ een handige optie. Je kunt proberen om de afstand of snelheid van je laatste training te verbeteren. Tijdens het lopen zien je tempo, hartslag, tijdsduur en afstand. Door aan de Digital Crown te draaien kun je wisselen tussen tempo en afstand. Je krijgt geen gemiddeld tempo te zien en de app is wat minder geschikt voor trainen op basis van hartslag. Na het hardlopen krijg je een samenvatting met de belangrijkste statistieken te zien, waaronder de totale afstand die je gelopen hebt en het aantal trainingen. Wil je meer zien, dan is de iPhone-app de aangewezen plek.
#7 Adidas Running voor Apple Watch
Als we Nike noemen, kan rivaal Adidas natuurlijk niet ontbreken. Adidas heeft zelf geen app ontwikkeld, maar kreeg het voormalige Runtastic Pro in handen door een overname. Sindsdien heeft de app een nieuwe naam, maar de functies zijn nog grotendeels hetzelfde.
Het startscherm van Adidas Running is vrij simpel. Je kiest je activiteit en geeft aan of je Live Tracking wilt inschakelen, zodat vrienden je locatie kunnen volgen. Verder kun je aangeven of je gesproken aanwijzingen wilt horen. Tijdens het lopen zie je de afstand, tijdsduur, huidige tempo, hartslag en hartslagzone. Je kunt dit niet zelf aanpassen, zoals bij Apple’s Work-out-app. Wel kun je zijwaarts vegen om de muziek te bedienen, al zit je dan wel vast aan Apple Music en werkt het niet met Spotify.
Na afloop van het hardlopen met je Apple Watch kun je aangeven hoe je je voelde en op welk type ondergrond je hebt gelopen, bijvoorbeeld asfalt of gras. Daarna krijg je afstand, tijdsduur, gemiddelde tempo, gemiddelde snelheid, maximum snelheid, hoogteverschillen, gemiddelde hartslag en nog meer te zien. Na een druk op de knop zijn de gegevens weer verdwenen en zul je de iPhone-app moeten raadplegen om ze terug te zien.
Adidas Running is gratis te gebruiken, maar er is ook een Premium variant met trainingsschema’s, geavanceerdere statistieken en meer.
#8 SIT (Simple Interval Timer) voor Apple Watch
Voor mensen die met intervaltrainingen bezig willen gaan en daarbij zoveel mogelijk flexibiliteit willen is Simple Interval Trainer een prima app. Zoals de naam al aangeeft is deze app zo simpel mogelijk gehouden. Kies het aantal herhalingen, de lengte van elk interval en de gewenste rusttijd. Zodra je op de startknop drukt zie je op het scherm de voortgang, een teller hoe lang je nog moet doorgaan en je actuele hartslag.
Minpunt van deze app is dat je alleen intervallen kunt instellen op basis van tijdsduur, dus niet op basis van afstand of hartslagzone. Ook krijg je geen voelbare waarschuwingen als het tijd is om van tempo te wisselen. Je zult dus steeds op het Apple Watch-scherm moeten kijken om te weten hoe ver je bent. Omdat een dergelijke app geen locatie vastlegt, is geen GPS nodig en werkt het op elke generatie Apple Watch.
#9 Map My Run by Under Armour
MapMyRun is een hardloopapp van kledingfabrikant Under Armour en heeft een behoorlijk grote community (die overigens dateert van vóór de overname). Met de app kun je de duur en afstand van je loopjes vastleggen en tegelijk een kaart maken van de afgelegde route.
Het werkt moeiteloos samen met de Apple Watch en de hardloopschoenen van Under Armour, al zijn die niet noodzakelijk om de app te kunnen gebruiken. Heel handig is de Route Genius, waarmee je kunt zien welke hardlooproutes anderen in de buurt hebben vastgelegd. Er zitten overigens ook routes in voor wandelen en fietsen.
Wist je dat je op de Apple Watch een intervaltraining kunt maken sinds watchOS 9? Daardoor heb je wellicht geen speciale app meer nodig.
We hebben ook een lijst van sport- en fitnessapps voor de Apple Watch, voor mensen die willen zwemmen, golfen, wandelen of naar de sportschool gaan.
En heb je nog geen Apple Watch voor het hardlopen? Kijk hoe de Apple Watch je sportprestaties kan verbeteren en lees alles over een Apple Watch kopen. Of bekijk de beste iPhone-apps voor beginnende hardlopers!
De meest betaalbare keuze voor hardlopers als je een Apple Watch met 4G zoekt, is de Apple Watch SE Cellular. De versie met 4G kost namelijk maar een paar tientjes extra in vergelijking met de versie zonder 4G.
Prijzen 44mm Apple Watch SE 2022 GPS + Cellular
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Apple Watch
De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.
- Alles over de Apple Watch
- Apple Watch-modellen
- Apple Watch kopen
- Apple Watch 4G kopen
- Refurbished Apple Watch kopen
- Apple Watch vergelijken
- Apple Watch in roestvrij staal
- Apple Watch-horlogebandjes
- Apple Watch repareren
- Apple Watch Ultra: het topmodel
- Apple Watch SE voor instappers
- watchOS: het besturingssysteem van de Apple Watch
- Bekijken bij Apple