Kinderkoptelefoons voor iPhone en iPad: deze hebben een volumelimiet
Een kinderkoptelefoon heeft oorschelpen van klein formaat, afgestemd op de kleinere oren van kinderen. De meeste zijn kleurrijk, waarbij het vrolijke uiterlijk kinderen aanspreekt. Maar voor ouders is er nog iets belangrijk: de hoofdtelefoon moet het gehoor van je kind beschermen. Vandaar dat kinderkoptelefoons volgens Europese regels zijn begrensd tot maximaal 85 decibel, om gehoorschade te voorkomen. Uit welke merken kun je kiezen? Dit zijn onze aanraders voor kinderen tot ongeveer 8 jaar.
Welke kinderhoofdtelefoon?
Bij de keuze van een hoofdtelefoon voor kinderen kun je op het volgende letten:
- Volumebegrenzing: Alle kinderkoptelefoons hebben een volumebegrenzer van maximaal 85 decibel, dus daar hoef je niet op te letten. Hierdoor verminder je de kans op gehoorschade bij je kind.
- Draadloos of kabel: Een draadloze koptelefoon geeft meer bewegingsvrijheid, maar is vaak ook iets duurder. Zit het kind stil op de achterbank, dan is een kabel prima te doen.
- Aansluiting: Kies je voor een koptelefoon met 3,5mm audiojack, dan zijn recente iPhones en iPads daar meestal niet geschikt voor. Je bent beter af met een usb-c-aansluiting, maar die zijn er nog niet zoveel.
- Bluetooth multipoint: Als je voor een draadloze koptelefoon kiest, is het handig om een model met multipoint ondersteuning te kiezen, zodat je koptelefoon of oordopjes met meer dan één apparaat tegelijk verbonden kan zijn.
- Omgevingsgeluid: Kies een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking als je wilt dat je kind zich helemaal kan afschermen en kan focussen op huiswerk. Het nadeel is dat je niet meer goed met je kind kunt communiceren en dat het kind zich geïsoleerd kan voelen. Een hoofdtelefoon zonder ruisonderdrukking is dan een beter idee en is bovendien een stuk goedkoper.
- Type oorkussen: Kies voor on-ear of over-ear. Bij het eerste type zitten de kussens op de oorschelp en blijf je meer in contact met je omgeving. Bij over-ear zijn de oren volledig afgeschermd, maar dit kan ook sneller gaan zweten.
In feite zijn natuurlijk alle oordopjes en koptelefoons geschikt voor kinderen, waaronder de Beats Flex met nekkoord (dus minder kans op verliezen). Alleen beschikken die niet over de verplichte volumelimiet voor kinderen en kunnen ze wat te groot en te zwaar zijn. En zware AirPods Max op het hoofd van een peuter zal niet erg comfortabel zitten.
De laatste iPhone met een koptelefoonaansluiting was de iPhone 6s uit 2015. Bij de iPads is dat de iPad 2021. Alle MacBooks hebben nog steeds een koptelefoonaansluiting. De enige uitzondering is de 12-inch MacBook die in 2019 werd stopgezet.
Belkin SoundForm Mini
Verbinding: Bluetooth + kabel
Belkin verkoopt al langere tijd de SoundForm Mini, bedoeld voor kinderen. Je kunt kiezen uit de traditionele kleuren roze en blauw, maar wie liever genderneutraal blijft kan ook zwart of wit kiezen. Dat ziet er bovendien een stuk volwassener uit. De hoofdtelefoon is leverbaar met usb-c of micro-USB en heeft een batterijduur van 28 tot 30 uur bij non-stop gebruik.
Om het gehoor van kinderen te beschermen is de audio begrensd tot 85 decibel. Verder krijg je er een 3,5mm AUX-kabel bij voor een bedrade verbinding en een microfoon voor bijvoorbeeld videogesprekken. Om het nog extra leuk te maken krijg je er stickers bij om te personaliseren. Deze hoofdtelefoon wordt ook wel verkocht onder de naam Rockstar, vandaar dat je deze naam in onderstaande prijsvergelijker zit opduiken.
JBL Junior 320BT kinderkoptelefoon (en voorganger)
Verbinding: Bluetooth of kabel
De nieuwste, goedkope kinderkoptelefoon van JBL is de Junior 320 in de kleuren blauw of paars. Deze hoofdtelefoon heeft een ingebouwde volumebegrenzer die de kans op gehoorschade vermindert. Sluit de koptelefoon aan op een tablet en laat je kind videobellen met vrienden en familie dankzij de ingebouwde microfoon. Je kunt deze koptelefoon compact opvouwen, waardoor hij gemakkelijk mee te nemen is. Verder heeft deze hoofdtelefoon extra grote knoppen, die ook voor kleine handen gemakkelijk te gebruiken zijn.
Er zijn twee varianten, waaronder een draadloos model met Bluetooth die 50 uur meegaat. Daarnaast is er een goedkopere uitvoering met kabel. Het Bluetooth-model is de enige waarmee je nog allerlei extra zaken kunt instellen. Met de JBL Headphones-app kunnen ouders het maximale volume en de dagelijkse luistertijd instellen en een dagelijks of wekelijks een overzicht ontvangen van de luistergewoonten van het kind.
De voorganger JR310 in vrolijk blauw met rood dateert uit 2020 en is ook nog te koop, zowel in een bekabelde als in een Bluetooth-versie.
JBL Junior 470NC kinderkoptelefoon (en voorganger)
JBL heeft recent ook de Junior 470NC aangekondigd. Er zitten allerlei functies in zodat kinderen kunnen genieten van muziek en andere audio, zonder dat het gehoor in gevaar komt. Ook hier is de volumegrenzing van 85 dB aanwezig, in combinatie met grote knoppen en felle kleuren. Het grootste verschil is dat dit model is voorzien van noise cancelling, zodat kinderen het geluid van een zoemende auto-, bus- of vliegtuigmotor helemaal buiten kunnen sluiten.
Via de JBL Safe Sound-app kunnen ouders nog meer regelen. Zo kun je een maximaal volume en een tijdslimiet instellen, die je voorziet van een persoonlijke melding dat de tijd om is. In de app kun je ook zien hoe lang het kind geluisterd heeft per dag of week. Op basis daarvan kun je een nieuwe luisterlimiet instellen.De Junior 470NC is voorzien van actieve ruisonderdrukking en gaat 50 uur mee op een volle batterij. Dankzij de multipoint-ondersteuning kun je met meerdere apparaten tegelijk verbinden. Eventueel kun je een kabel aansluiten (meegeleverd) voor momenten dat de batterij leeg is en je via de kabel verbinding wil maken. De Junior 470NC heeft een adviesprijs van 79,99 euro.
JVC Tinyphones
Bij het Japanse merk JVC zijn twee modellen te vinden, waarbij de kleuren roze en blauw ook de overhand hebben. Op de verpakking staat ‘Tinyphones’, wat ook wel duidelijk maakt dat het formaat van de oorschelpen een stuk kleiner zijn dan die voor volwassenen.
De JVC HA-KD7 met kabel is een on-ear koptelefoon en is verkrijgbaar in vier kleuren, waaronder roze, blauw, geel en rood. Ze hebben uiteraard een begrensd volume, maar er zijn geen knoppen om de muziek te bedienen. De koptelefoon wordt zoals gebruikelijk geleverd met stickers, zodat je de oorschelpen leuk kunt versieren.
Een andere optie is de JVC HA-KD10W met Bluetooth, die er alleen in het roze is. Deze is draadloos te gebruiken, zodat er geen kabel in de weg zit. Je kunt er ook handsfree mee bellen, dankzij de ingebouwde microfoon. Op een volle batterijlading gaat deze koptelefoon 16 uur mee, dus dat is niet echt lang. Ook hier krijg je stickers erbij om te versieren. Een oplader moet je zelf regelen, want die levert JVC niet mee.
Philips kinderkoptelefoon
Zoek je iets van Philips, dan zou je de Philips SHK2000 met kabel kunnen overwegen, verkrijgbaar in roze/paars of blauw. Deze bedrade koptelefoon heeft 32mm neodymium drivers en een ergonomisch ontwerp. Hij is door de verstelbare hoofdband comfortabel te dragen, ook als het hoofd van het kind groeit. De smalle hoofdband is licht van gewicht en de zachte oorkussens zorgen voor een fijne geluidsisolatie. Voor nog geen twintig euro hal je er eentje in huis.
Een andere optie is de Philips TAK4206PK met Bluetooth. Dit is een draadloze koptelefoon, speciaal ontworpen voor kinderen. Hij is voorzien van vrolijk gekleurde verlichting op de oorscherpen: rood, groen, blauw of een combinatie van de drie kleuren. De hoofdtelefoon is gemakkelijk te bedienen via de knoppen en is ook in te stellen door ouders in de speciale Philips Headphones-app. Hier bepaal je zelf de volumebeperkingen, verlaag je automatisch het volume en zorg je voor een waarschuwing wanneer je kind een tijdslimiet heeft bereikt. Het maximale volume van de koptelefoon is 85 dB.
Goedkope kinderkoptelefoons
Er zijn talloze goedkopere kinderkoptelefoons van minder bekende merken:
- Bekijken bij Amazon: o.a. EarFun, iClever en (on)bekende merken
- Bekijken bij Bol.com: o.a. Philips Sound, PowerLocus, WISEQ en merkloos
- Bekijken bij Coolblue: o.a. JBL en JVC
Zoek je een koptelefoon voor volwassenen, bekijk dan eens deze round-ups:
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
De iPhone en iPad voor kinderen
De iPad en iPhone zijn ook leuk voor kinderen. Met deze artikelen zorg je dat kinderen ze veilig kunnen gebruiken, met onder andere informatie over delen met gezin, ouderlijk toezicht, tijdslot instellen en leuke apps vinden. En met Schermtijd beperk je de tijd die kinderen (of jijzelf) kunnen doorbrengen op de iPhone en iPad. Ook lees je hoe je een Apple ID voor kinderen kunt aanmaken.
- Ouderlijk toezicht gebruiken
- Schermtijd op iPhone en iPad
- Applimieten instellen in Schermtijd
- Begeleide toegang gebruiken
- iPad-gebruik van kinderen beperken
- Geschikte apps voor oudere iPad zoeken
- Leerzame programmeerapps voor kinderen
- Tijdslot voor kinderen instellen op iPhone en iPad
- Thuisknop blokkeren op de iPad
- iPad-apps filteren op leeftijd
- iPad kindveilig maken met beschermhoezen
- Apps voor kinderen tijdens lange autoritten
- Meldingen uitschakelen op een gezamenlijke iPad
- In-app aankopen uitschakelen
- Alles over Delen met gezin
- Apple ID voor kinderen