In oktober 2014 konden de eerste kopers van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus het zelf ervaren: zo’n groter beeldscherm op je telefoon went snel. De nieuwe iPhones gingen als een speer. Op 6 oktober kwam naar buiten dat Apple al bijna 20 miljoen nieuwe iPhones had verkocht. De Plus was zelfs populairder dan verwacht, en de productie ervan werd opgeschroefd ten opzichte van de normale iPhone 6. In november werd duidelijk dat de normale iPhone 6 wel drie keer meer verkoopt. Liefst een kwart van de Nederlandse smartphones is een iPhone.
Nieuwe Apple-producten in oktober
Op het iPad-evenement op 16 oktober (of eigenlijk de avond daarvoor) volgde de aankondiging van nog twee nieuwe iDevices van Apple: de iPad mini 3 en de door de pers bejubelde iPad Air 2 (die we meteen vergeleken). Apple presenteerde ook nog de iMac met een 5K-scherm, een nieuwe Mac mini en bracht Mac OS X Yosemite uit. Er kwam geen grotere iPad Pro, maar in november dook wel het gerucht op dat die alsnog kan komen.
Geloof het of niet, ook na Apple’s iPad-evenement stonden er nog steeds rijen voor de iPhone 6 in New York. De kwartaalcijfers van Apple waren bijzonder goed en de productie van de iPhone 6 werd nog verder aangezet. Apple begon daarnaast met de zakelijke verkoop van producten samen met IBM. Uit de particuliere App Store werd maar meer en meer gedownload. En de slechts aangekondigde Apple Watch? Dat is nu al ‘s Nederlands bekendste smartwatch.
Wie oppert dat Apple de weg kwijt is na het vertrek van Steve Jobs, heeft de cijfers in ieder geval tegen zich: Apple verdubbelde in waarde sinds de aanstelling van Tim Cook.
Niet alles koek en ei voor Apple
Maar het was niet allemaal hosanna voor Apple. De hoge heren in Cupertino zagen hun potentiële Saffierglas-fabrikant faillissement aanvragen en winkelketens lopen ook nog niet massaal warm voor Apple Pay, de iPhone-betaalmethode die in de Verenigde Staten al werkt. Sterker nog: er wordt druk gewerkt aan goed werkende alternatieven.
Een ander pijnpunt voor Apple waren de kinderziektes van iOS 8, dat even voor het laatste kwartaal werd geïntroduceerd. Ook bij iOS 8.0.2 ervoeren onze lezers nog verschillende klachten op oudere en nieuwe iPhones. Gelukkig loste iOS 8.1 veel op. Wel kwamen enkele andere issues aan het licht in iOS 8. Zelf waarschuwden we voor het privacygevaar van onafhankelijke toetsenborden (en dat pakten jullie op), maar ook Apple maakte bewust en voerde scherpere privacyregels door. Een handig appje zorgde ervoor dat iCloud Drive ook een eigen app had, maar die haalde Apple weer uit de App Store. Sowieso werd er in het laatste kwartaal van 2014 veel gestoeid tussen ontwikkelaars en Apple. Notitie-app Drafts, een calculator-widget en FTP-app Transmit werden teruggeroepen omdat ze functies aanbood waar Apple nog niet achter stond. De meeste apps kregen daarna weer groen licht, misschien wel vanwege de felle publieke opinie tegen Apple’s beslissingen. Ten slotte voelt Apple de hete adem van de Amerikaanse overheid in zijn nek: die wil toegang krijgen tot de ‘gesloten’ iPhone.
Privacy en blauwe vinkjes
Privacykwesties speelden ook buiten Apple zelf. Privacy scoort in 2014, dat zagen we bijvoorbeeld in de reacties op elk artikel over chatapp Telegram. Maar ook de grote jongens sprongen erop in. Facebook kwam met Rooms waarin je ‘anoniem’ bent en het 5 jaar oude WhatsApp begon te experimenteren met zware versleuteling van je berichten. Tegelijk werd wel bekend dat Facebook liefst 700 datapunten meet in de app. En WhatsApp zette kwaad bloed met haar blauwe vinkjes, die ervoor zorgen dat je meteen ziet wanneer je bericht is gelezen. Ze zorgden voor heel veel boze reacties. De aankondiging dat WhatsApp ook zou kunnen bellen en gesprekken kan opnemen, is nog steeds niet bewaarheid. Overigens is WhatsAppen wel goed voor de privacy in je buurt. Niet zo gek bij een app met 8,7 miljoen Nederlandse gebruikers.
Groot Nederlands appnieuws
Op appgebied was er verder vooral nieuws vanaf het Microsoft-front. Microsoft kocht mailapp Acompli, Microsoft Office werd gratis voor iedereen en ondersteunde ook Dropbox. De softwaregigant bracht de sportband Microsoft Band en bracht in december maar liefst zes MSN-nieuwsapps uit. Microsoft zette een nieuwe koers uit in 2014 – op iOS.
In Nederland was er ander groot appnieuws. De internationaal taxi-industrie-opschuddende applicatie Uber heeft voortaan een ontwikkelkantoor in Amsterdam. Samen met de startup accelerator die Neelie Kroes in de Nederlandse hoofdstad is begonnen, zou dat wel eens meer Nederlands ontwikkel- en designtalent naar de startup- en appscene kunnen duwen. Een mooi vooruitzicht voor 2015, samen met de Apple Watch, misschien wel een iPad Pro (of iPad Air Plus) en wellicht zelfs een nieuwe 4 inch-iPhone.
En nog even dit:
- Apple-CEO Tim Cook komt er openlijk voor uit: ‘Ik ben er trots op om gay te zijn.’
- De populairste iPhones onder Nederlanders? De iPhone 4 en iPhone 4S!
- Die dicteerfunctie van iOS 8 bevalt verrassend goed.
- Apple Pay in Nederland: zo werkte het al.
- Eén dag voor de iPad-presentatie, bood U2 excuses aan voor het gratis album dat ze samen met Apple verstrekten en die automatisch op iPhones van gebruikers kwam te staan.
- De iTunes Store was 10 jaar in Nederland – dat lieten we niet zomaar voorbij gaan.
- Onze Gonny kwam met het boek Fit met Wearables, over sporten en het vastleggen met gadgets en apps.
- En ‘appmeister’ Bart verliet iCulture na 3,75 jaar en meer dan 6000 artikelen over apps. Dit is zijn laatste publicatie.
Meer kwartaaloverzichten van 2014 op iCulture
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!