IKEA Tretakt slimme stekker

Alles over IKEA Home Smart, de slimme accessoires van IKEA

Als je op zoek bent naar slimme lampen of andere slimme accessoires met HomeKit, dan zou je ook kunnen kiezen voor IKEA Home Smart en de Tradfri-lampen. In dit overzicht lees je alles over IKEA Home Smart, Tradfri en andere accessoires en hoe het samenwerkt met HomeKit en Philips Hue.

IKEA bracht in 2017 voor het eerst IKEA Tradfri-producten uit, in de vorm van een set slimme lampen met app. Veel mensen vonden het een interessant product omdat het toegankelijker en goedkoper is dan gangbare smart home-producten zoals Philips Hue. Inmiddels is IKEA Home Smart flink uitgebreid en zijn er allerlei accessoires verkrijgbaar die je met de centrale IKEA DIRIGERA-hub kunt aansturen. Op deze pagina zetten we de mogelijkheden op een rijtje.

Wat is IKEA Home Smart?

IKEA Home Smart is de naam van een serie slimme apparaten en accessoires die (op afstand) aan te sturen zijn met een app. Het begon allemaal met de IKEA Tradfri-lampen, maar inmiddels zijn er slimme speakers, rolgordijnen, sensoren en andere accessoires verkrijgbaar die met een IKEA-app en vaak ook met HomeKit aan te sturen zijn.

Dit zijn in grote lijnen de smart home-producten die IKEA op de markt brengt:

  • Slimme verlichting
  • Bewegingssensoren, afstandsbedieningen en draadloze schakelaars
  • Elektrische rolgordijnen
  • Slimme luchtreinigers
  • Wifi-speakers
IKEA Home Smart-accessoires

Aanvullende accessoires zijn onder andere:

  • Verbindingshub (DIRIGERA)
  • Signaalversterker (bijv. voor de elektrische rolgordijnen)
  • Luchtkwaliteitsensor
  • Raam- en deursensor
  • Waterlekkagesensor

Sommige accessoires zijn standaard te bedienen met een afstandsbediening. Wil je ook op afstand alles regelen, dan kan dat via de IKEA Home Smart-app, Siri, HomeKit en dergelijke. Hiervoor heb je de DIRIGERA-hub (ca. 50 euro) nodig.

IKEA Home Smart: prijzen en verkrijgbaarheid

De IKEA Home Smart-producten zijn alleen verkrijgbaar bij IKEA en zijn ook online te bestellen. De prijzen variëren sterk: van €10 voor een sensor tot €200 voor een elektrisch rolgordijn.

De prijzen van IKEA Nederland, België en Duitsland zijn soms erg verschillend, dus als je in de grensstreek woont kan het zin hebben om te kijken of je vlak over de grens goedkoper uit bent.

IKEA Home Smart-bediening

Je kunt de IKEA Home Smart-producten aansturen met de afstandsbediening of dimmer, die bij sommige sets wordt meegeleverd. Wil je de accessoires via je smartphone bedienen, dan heb je een verbindingshub nodig. Dit is een kastje dat je op het netwerk aansluit, zodat je ook op afstand alles kunt aansturen. Bovendien opent dit de mogelijkheid om HomeKit en andere smart home-protocollen te gebruiken.

Er zijn twee hubs verkrijgbaar:

  • IKEA Dirigera (ca. 50 euro), geschikt voor Thread en Matter
  • IKEA Tradfri-hub (ca. 30 euro), niet meer in het assortiment

IKEA verkoopt op dit moment alleen nog de Dirigera-hub. Dit is bovendien de beste keuze, omdat deze hub geschikt is voor Matter, de twee nieuwste smart home-standaarden, en de nieuwste app ondersteunt met de beste functies. Ook zit er een Thread-radio in, al wordt dit momenteel niet door IKEA benut. De hub zorgt voor een beter en stabieler bereik en zorgt ervoor dat de producten aangestuurd kunnen worden met alle gangbare smart home-protocollen (zoals HomeKit).

IKEA Dirigera
IKEA Dirigera-hub

Je kunt in de IKEA-app al je accessoires groeperen, bijvoorbeeld per kamer. Dit is niet verplicht, maar maakt het bedienen wel een stuk makkelijker. De Home Smart-app is gratis verkrijgbaar in de App Store en Google Play.

Met de Control Anywhere-functie van de IKEA DIRIGERA-hub kun je alle accessoires ook bedienen als je niet thuis bent. Hiervoor is wel een account nodig. Voorheen kon dit alleen via HomeKit (en dat kan nog steeds), maar dat zit ook gewoon in de eigen IKEA Home Smart-app.

IKEA slimme lampen

De slimme lampen van IKEA dragen meestal nog de ‘oude’ naam IKEA Tradfri. Ze zijn er in verschillende varianten, bijvoorbeeld met E27-fitting in warmwit, verschillende wittinten of in kleur. Sommige uitvoeringen zijn dimbaar. Daarnaast zijn er Tradfri-lampen met kleine fitting en spotjes met GU10-fitting. De lichtsterkte varieert per model: van 400 lumen voor de spotjes tot 1000 lumen voor de lampen met normale fitting. Het verbruik van deze ledlampen is laag, meestal tussen de 5 en 10 Watt.

Daarnaast heeft IKEA nog meer slimme verlichting, die je met de iPhone kunt aansturen, bijvoorbeeld:

  • PILSKOTT: staande ledlamp, een variant op de Hue Signe
  • IRSTA: werkbladverlichting, bestaande uit een vlakke plaat
  • MITTLED: ledstrip voor keukenwerkblad
  • STOFTMOLN: plafond- of wandlamp met plastic behuizing
  • JETSTRÖM: led-plafondpaneel (zie foto)
Jetstrom LED-plafondpaneel

Let bij het kiezen van een slimme lamp of deze dimbaar is en welke kleurtint de lamp heeft (warm wit, witspectrum of alle kleuren). Hoe meer kleuren, hoe duurder de lamp. Bij de plafond- en wandlampen heb je vaak geen keuze en zit je vast aan de keuze van de fabrikant. De ledlampen die je in een bestaande armatuur kunt schroeven, zijn vaak wel in meerdere wit- en kleurvarianten verkrijgbaar en ook in meerdere helderheidsvarianten.

IKEA slimme sensoren

IKEA heeft ook een serie sensoren waarmee je je smart home kunt automatiseren. Ze werken met HomeKit en zijn over het algemeen erg goedkoop, waardoor ze een betaalbaar alternatief zijn voor duurdere merken zoals Eve. We lichten er drie voor je uit:

  • PARASOLL: raam- en deursensor, kan detecteren of er iets open staat
  • VALLHRO: bewegingssensor, bijv. lampen inschakelen als er iemand binnenkomt
  • BADRING: watersensor, voorkomt schade door lekkage van bijv. wasmachine 
Badrig watersensor

Alle drie zijn ze te koppelen met IKEA’s Dirigera-hub en werken daarna ook met HomeKit. Met deze sensoren kun je allerlei HomeKit-automatiseringen maken, bijvoorbeeld de lampen rood laten branden als er waterlekkage wordt ontdekt. Ook kun je in één oogopslag zien of er ergens in huis een raam of deur open staat. En met de bewegingssensor kun je lampen in- een uitschakelen, zodat ze nooit onnodig branden.

IKEA slimme stekker

Een ander product dat we willen uitlichten is de slimme stekker van IKEA waarmee je apparaten zoals een lamp, elektrische deken of koffiezetapparaat kunt in- en uitschakelen. Deze is in 2024 vernieuwd en heeft een nieuwe naam gekregen: IKEA TRETAKT. Hij is een stuk goedkoper (ca. 8 euro) en compacter geworden. Bovendien zit er nu een fysieke aan/uitknop op, zodat je hem ook handmatig kunt bedienen. De TRETAKT-stekker is daarnaast aan te sturen met een kleine afstandsbediening (los verkrijgbaar, ca. 10 euro). Je kunt via de IKEA-app timers instellen en schakelen. Ook is het mogelijk om een bewegingssensor te koppelen, zodat je de stekker kunt inschakelen als er beweging in de kamer wordt gedetecteerd.

IKEA Tretakt stekker in de keuken
IKEA Tretakt-stekker in de keuken

Daarnaast heeft IKEA nog de INSPELNING. Deze heeft dezelfde functies en hetzelfde ontwerp als de TRETAKT, maar houdt daarnaast ook het stroomverbruik bij. De INSPELNING is een paar euro duurder, maar biedt dus wel meer opties. Deze stekker kan ook gebruikt worden in HomeKit, al zie je het stroomverbruik alleen in de IKEA Home Smart-app.

De slimme stekkers van IKEA werken ook met HomeKit, op voorwaarde dat je een hub hebt. Je zou echter ook alternatieven zoals de Eve Energy kunnen overwegen. Bekijk in onze lijst met slimme stekkers welke andere oplossingen er zijn.

Bekijk ook
Slimme stekkers of stekkerdoos met HomeKit kopen? Dit zijn je opties

Slimme stekkers of stekkerdoos met HomeKit kopen? Dit zijn je opties

Slimme stekkers zijn er genoeg, maar ze zijn lang niet allemaal geschikt voor HomeKit. In deze round-up zie je onze aanraders van slimme stekkers die met HomeKit werken, zodat je ze met Siri kunt bedienen. Ook zetten we de beste HomeKit stekkerdozen voor je op een rij.

IKEA elektrische rolgordijnen

Naast normale rolgordijnen verkoopt IKEA ook een serie elektrische rolgordijnen. Het gaat om de volgende modellen:

  • FYRTUR: verduisterend
  • TREDANSEN: verduisterend
  • PRAKTLYSING: plisségordijn
  • KADRILJ (niet meer verkrijgbaar, semi-transparant)

Deze rolgordijnen kregen een paar jaar na de introductie ondersteuning voor HomeKit. Lees er alles hierover in onze IKEA rolgordijnen FAQ.

Bekijk ook
IKEA rolgordijnen FAQ: veelgestelde vragen over FYRTUR en meer

IKEA rolgordijnen FAQ: veelgestelde vragen over FYRTUR en meer

Alles wat je wil weten over de slimme rolgordijnen van IKEA FYRTUR, Praktlysing en TREDANSEN. We bespreken in deze IKEA rolgordijnen FAQ al je veelgestelde vragen: wat kosten ze, welke formaten en hoe kun je de slimme rolgordijnen installeren?

Koppeling met Philips Hue

Je kunt de IKEA-lampen en andere accessoires ook in combinatie met de Philips Hue-lampen gebruiken. Dit kan een goedkope optie zijn als je je slimme verlichting verder wilt uitbreiden en simpele witte lampen nodig hebt voor de gang en schuur. Een extra IKEA-lamp is vaak vanaf 10 euro verkrijgbaar, terwijl een extra Hue-lamp al snel 20 euro kost. Beide systemen maken voor de verbinding gebruik van Zigbee.

Ben je nog maar net begonnen met je smart home, dan kun je elke recente IKEA- en Philips Hue-lamp combineren. Heb je oudere Tradfri-lampen in gebruik, dan is het mogelijk dat ze niet geschikt zijn voor Philips Hue. Dit ligt aan de firmware-versie die erop staat (minimaal 1.2.217). Uiteraard kan een mix van producten wel eens tot problemen leiden, die je niet hebt als je uitsluitend Hue-producten gebruikt. Het kan gebeuren dat je de IKEA-lampen moet resetten en opnieuw moet toevoegen. Als je de moeite ervoor over hebt, kan het een optie zijn. Op internet zijn diverse handleidingen te vinden hoe je dit werkend krijgt.

Bekijk ook
Alles over Philips Hue-lampen en -accessoires

Alles over Philips Hue-lampen en -accessoires

Philips Hue is slimme verlichting voor in huis die je met je iPhone of iPad kan bedienen. Wat kun je allemaal met Philips Hue, welke lampen zijn er en waar werkt het mee samen? In deze gids lees je alles wat je wil weten over Philips Hue.

IKEA Home Smart en HomeKit

Het heeft even geduurd, maar inmiddels zijn de meeste IKEA Home Smart- en IKEA Tradfri-lampen geschikt voor HomeKit. Let op dat dit alleen geldt voor de lampen en sommige accessoires zoals de rolgordijnen, sensoren en schakelaars. Er zitten ook producten in het IKEA Home Smart-assortiment die niet geschikt zijn voor HomeKit, maar voor het grootste gedeelte geldt dat wel.

Dankzij HomeKit kun je de accessoires van IKEA meenemen in je automatiseringen die je misschien al hebt voor andere accessoires. Zo kun je je IKEA-gordijnen automatisch laten sluiten bij zonsondergang, terwijl tegelijkertijd je Hue-lampen aan gaan.

HomeKit of Matter?

Er zijn twee manieren om de IKEA-accessoires aan HomeKit toe te voegen. Aangezien de DIRIGERA- en de TRADFRI-hubs standaard HomeKit ondersteunen, is dat de meest eenvoudige optie. Je gebruikt hiervoor de Home Smart-app en koppelt via het Integraties-menu de hub aan HomeKit. Vervolgens verschijnen alle geschikte accessoires die aan de hub gekoppeld zijn, ook in de Woning-app. Mogelijk moet je de accessoires daar wel eenmalig de juiste namen geven en indelen in de desbetreffende kamers.

In het geval van de DIRIGERA-hub kun je de accessoires ook via Matter in de Woning-app zetten. Dat vinden we echter niet de meest logische manier: er zijn voor HomeKit-gebruikers geen voordelen om het via deze manier te doen.

Twijfel je nog tussen deze lampen en Philips Hue? Lees dan eens onze vergelijking IKEA Tradfri vs Philips Hue, zodat je een beter inzicht krijgt in de sterke en zwakke punten van elke oplossing!

Bekijk ook
IKEA Tradfri vs Philips Hue: wat zijn de verschillen?

IKEA Tradfri vs Philips Hue: wat zijn de verschillen?

Ben je beter af met Philips Hue of met IKEA Tradfri, de slimme lampen van IKEA? We hebben de verschillen tussen beide systemen tegenover elkaar gezet.

IKEA heeft ook draadloze opladers, waarmee je je iPhone en AirPods kunt opladen. Lees er meer over in onze round-up van draadloze opladers!

Bekijk ook
Zoek je een draadloze oplader voor je iPhone? Deze raden wij aan

Zoek je een draadloze oplader voor je iPhone? Deze raden wij aan

Met deze draadloze opladers voor de iPhone en AirPods hoef je nooit meer een kabel in je iDevice te steken. Wij zetten de beste draadloze opladers voor de iPhone en AirPods voor je op een rij.

HomeKit

Ontdek alles wat je met HomeKit kunt doen, Apple's overkoepelende systeem voor slimme apparaten in huis. HomeKit en de Woning-app zijn de basis van Apple's smart home-platform, waarin je slimme lampen, deursloten, sensoren, raambekleding, camera's en meer aan elkaar kan koppelen en met elkaar kan laten samenwerken. Apparaten met HomeKit-ondersteuning werken ook met Siri. Bovendien werken accessoires die geschikt zijn voor de de smart home-standaard Matter ook compatibel met HomeKit en de Woning-app. Onze belangrijkste artikelen over HomeKit en smart home, overzichtelijk op een rijtje.

HomeKit