Image Playground: zo gebruik je Apple’s nieuwe tool voor het maken van originele afbeeldingen

Als onderdeel van Apple Intelligence vind je op de iPhone, iPad en Mac de tool Image Playground. Daarmee kan je zelf afbeeldingen genereren, bijvoorbeeld tijdens chatgesprekken. In de EU kun je het voorlopig alleen op de Mac gebruiken, mits je deze op Engels zet. Wij laten zien hoe het werkt, wat de mogelijkheden zijn en meer.

Je hoort en ziet het de laatste jaren steeds vaker: afbeeldingen die met behulp van allerlei AI-tools in een mum van tijd gemaakt zijn. Geef simpelweg een commando en je krijgt een originele afbeelding. Apple heeft een soortgelijke functie ontwikkeld die is ingebouwd in de iPhone, iPad en Mac: Image Playground. Met Image Playground van Apple maak je je eigen afbeeldingen. Maar hoe werkt dit precies en wat zijn de mogelijkheden en (vooral) de beperkingen?

Wat is Image Playground van Apple?

Image Playground is onderdeel van Apple Intelligence, het nieuwe AI-systeem van Apple. Om Image Playground te kunnen gebruiken heb je een geschikt toestellen met minimaal iOS 18.2, iPadOS 18.2 en macOS Sequoia 15.2. Zoals de naam al zegt, kun je met Image Playground op een speelse manier je eigen afbeeldingen maken. Deze kun je gebruiken om bijvoorbeeld iemand te feliciteren voor zijn of haar verjaardag, met een origineel plaatje. Of je hebt een afbeelding nodig voor bij je werkstuk, maar vindt online niet precies wat je zoekt. Image Playground kan daarbij helpen, door in een paar stappen een afbeelding te genereren.

Afbeeldingen genereren met Apple Intelligence in Berichten

Elke afbeelding die met Image Playground gemaakt wordt, zal in de metadata gemarkeerd worden als AI-afbeelding. Zo maakt Apple duidelijk dat de afbeelding als het ware ‘nep’ is en dus geen foto. Maar er is nog een andere beperking die Apple oplegt om te voorkomen dat er misbruik van gemaakt wordt: je kan (uiteindelijk) maar uit drie stijlen kiezen. Je kan dus geen fotorealistische plaatjes maken. Er zijn drie stijlen om uit te kiezen:

  • Animatie (3D-weergave)
  • Illustratie (getekend)
  • Schets (komt later beschikbaar)

Op dit moment zijn alleen de stijlen Animatie en Illustratie beschikbaar. Schets komt in een latere software-update. Doordat elke afbeelding in deze stijl is, is meteen duidelijk dat het niet om een foto of realistische afbeelding gaat.

Apple Image Playground stijlen
De drie stijlen van Image Playground.
Bekijk ook
Dit is Apple Intelligence, Apple’s eigen variant van AI: alles wat je moet weten

Dit is Apple Intelligence, Apple’s eigen variant van AI: alles wat je moet weten

Apple Intelligence is Apple’s eigen variant op kunstmatige intelligentie, ook wel bekend als AI. Apple Intelligence vind je in veel van Apple’s aankomende software-updates. Lees hier wat Apple Intelligence is en wanneer jij het kan gebruiken.

Waar vind ik Image Playground van Apple?

Image Playground is zoals gezegd dus onderdeel van Apple Intelligence. Apple Intelligence is (in het Engels) beschikbaar als onderdeel van iOS 18.1, iPadOS 18.1 en macOS Sequoia 15.1. Maar voor Image Playground heb je een nieuwere versie nodig, want dat zit in iOS 18.2, iPadOS 18.2 en macOS Sequoia 15.2 en nieuwer.

Om Image Playground te kunnen gebruiken, heb je in ieder geval dit nodig:

Image Playground is beschikbaar in een aparte Image Playground-app, maar zit ook ingebakken in Apple’s eigen apps zoals iMessage, Pages en Notities. Je kunt daarom overal in het besturingssysteem met Apple’s eigen apps zelf afbeeldingen maken. Er is ook een API voor ontwikkelaars, zodat zij de Image Playground-functie kunnen inbouwen in hun eigen apps.

Image Playground met Apple Intelligence

Zo test je Image Playground zelf

Omdat Apple Intelligence niet zomaar in Nederland op de iPhone te gebruiken is, kun je de functie het makkelijkst op de Mac proberen. Het is dan alleen noodzakelijk om de Mac en Siri op de Mac op Engels te zetten. Je hebt geen Amerikaans Apple Account of VPN nodig, zoals op de iPhone wel moet. Om Image Playground op de Mac te kunnen gebruiken, volg je deze stappen:

  1. Zet je Mac op Engels (VS) via Systeeminstellingen > Algemeen > Taal en regio. De Mac wordt nu herstart.
  2. Ga vervolgens naar System Settings > Apple Intelligence & Siri. Zet daar Language op English (United States).
  3. Zet Apple Intelligence aan en volg de verdere stappen. Je komt mogelijk op een wachtlijst. Wacht totdat je toegelaten wordt en alles gedownload is. Dit kan eventjes duren.
Apple Intelligence op de Mac inschakelen
  1. Open de Image Playground-app. Klik op Set up, gevolgd door Done.
  2. Je moet nu even wachten totdat je toegelaten wordt. Kom later terug zodra je een melding krijgt of open de Image Playground-app handmatig.
  3. Klik op Continue zodra je toegang hebt.
Image Playground op de Mac instellen

Afbeelding maken met Image Playground: zo werkt dat

Het maken van een originele afbeelding met Image Playground, doe je vanuit een app waar dat ingebouwd is of via de aparte Image Playground-app. Wij gebruiken als voorbeeld de Image Playground-app op de Mac. Het werkt daarna als volgt:

  1. Selecteer een persoon. De app gebruikt hiervoor de personen uit de Foto’s-app, maar je kan ook zelf een afbeelding kiezen via de knop rechtsonder. Kies je een van de voorgestelde personen, dan kun je ook het uitgangspunt kiezen als er meerdere foto’s van diegene in je fotobibliotheek staan. Wil je geen persoon gebruiken, omschrijf dan het voorwerp of onderwerp in het tekstveld.
Image Playground afbeelding maken
  1. Kies een thema (verjaardag, vuurwerk, Halloween, etc.), kostuum (alien, artiest, astronaut, etc.), accessoire (petje, feestmuts, kroon, etc.) en een locatie (strand, stad, onderwater, etc.).
  2. De geselecteerde onderdelen worden aan je ‘playground’ toegevoegd. Vervolgens wordt er op basis van deze onderwerpen een afbeelding gemaakt.
  3. Je kunt de afbeelding verfijnen door zelf nog via tekst omschrijvingen toe te voegen. Je kunt daarmee nog specifieker zijn in het maken van je afbeelding. Onthoud dat dit wel in het Engels moet. Je kunt onderdelen ook weer verwijderen.
  4. Kies een stijl (animatie, illustratie, schets). De afbeelding wordt gemaakt en kun je vervolgens opslaan of delen. Er verschijnen automatisch extra alternatieven die je kunt bekijken door opzij te vegen.
  5. Klik op de afbeelding in het midden en klik daarna op Done om de afbeelding op te slaan. Je kunt ook op de knop met de drie puntjes klikken om hem meteen te delen, kopiëren of te rapporteren.
Image Playground afbeelding maken met omschrijvingen

Image Wand: toverstafje voor afbeeldingen

Gelieerd aan de Image Playground-functie, is er ook de Image Wand-functie, ingebouwd in de Notities-app. Daarmee kan je een grove schets die je met bijvoobeeld je Apple Pencil in de Notities-app gemaakt hebt, omzetten in een door Image Playground-gemaakte afbeelding. Teken simpelweg cirkels met je vinger of Apple Pencil, waarna er een Image Playground toegevoegd wordt, waarbij al onderdelen ingevoegd zijn op basis van jouw eigen schets. Heb je bijvoorbeeld een schets gemaakt van een clown in een circus, dan worden onderdelen als “clown” en “circus” automatisch toegevoegd om de afbeelding te genereren.

Stemopname in Notities met Apple Intelligence

Het is zelfs mogelijk om een lege plek binnen een notitie te omcirkelen, waarna er een afbeelding gemaakt wordt op basis van de belangrijkste woorden in de tekst die ernaast staat.

Apple Intelligence biedt naast Image Playground ook nog de Genmoji. Daarmee kan je zelf je eigen emoji gebruiken, die dezelfde stijl heeft als de standaard emoji die je gewend bent. Het grote verschil is dat je zelf bepaalt hoe de emoji eruit ziet. Wil je bijvoorbeeld een paard met een feestmuts, dan kan dat. In onze uitleg over Genmoji lees je er meer over.

Bekijk ook
Alles over Genmoji in iOS 18: unieke emoji voor elke situatie

Alles over Genmoji in iOS 18: unieke emoji voor elke situatie

In iOS 18 hebben emoji iets unieks gekregen: als je tussen de talloze emoji nog steeds niet de juiste hebt kunnen vinden, maak je er gewoon zelf eentje. Dit moet je weten over Genmoji!

Apple Intelligence en AI van Apple

Apple Intelligence is het nieuwe AI-systeem van Apple. AI staat voor kunstmatige intelligentie, maar heeft dankzij Apple Intelligence ook een andere betekenis gekregen. Apple omschrijft het als de meest persoonlijke vorm van AI, doordat het grootste deel lokaal gebeurt en het systeem weet wie jij bent en wat voor jou belangrijk is. Met Apple Intelligence kun je afbeeldingen genereren, werkt Siri veel beter, kun je teksten laten samenvatten of maken en nog veel meer. Apple Intelligence komt in het najaar van 2024 als beta beschikbaar in het Engels in iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia.

Apple Intelligence en AI van Apple