Als je een iOS beta hebt geïnstalleerd, kan je last krijgen van een aantal problemen. Ook kun je vaker last hebben van crashende apps, niet goed werkende Bluetooth- en wifi-verbindingen, vastlopen van je toestel en een batterij die minder lang mee gaat. In dit artikel lees je wat je eraan kunt doen en wat de oorzaak is van eventuele iOS beta problemen. Je leest specifiek welke problemen met de beta van iOS 18 spelen.
iOS 18 beta problemen
Beta’s zijn bedoeld om bugs te ontdekken, die gedurende de testperiode worden opgelost. Daarom kunnen er in deze betaversies nog diverse bugs voorkomen die je toestel traag, warm/heet of instabiel maken. Dat geldt ook voor de iOS 18 beta en het is dan ook niets bijzonders. Dat is ook de reden waarom wordt aangeraden om beta’s niet te installeren op een toestel dat je dagelijks nodig hebt. Heb je een iPad en gebruik je die niet zo intensief? Dan kan het zin hebben om daarop de publieke beta van iPadOS 18 te installeren.
Dit zijn de meest voorkomende iPadOS en iOS beta problemen en wat je eraan kunt doen. Lees ook onze ervaringen van lezers in ons artikel over de iOS 18 beta.
Is het veilig om iOS 18 beta te installeren?
Ontwikkelaars en (binnenkort) publieke testers kunnen aan de slag met de iOS 18 beta. Hoe stabiel de beta ook is, we adviseren altijd om dit alleen te doen op een testtoestel. Installeren op je dagelijkse toestel is onverstandig, ook bij latere beta’s.
Publieke beta’s zijn normaal gesproken identiek aan de versie voor ontwikkelaars, maar nieuwe versies verschijnen iets later, op een moment dat de grootste bugs er al uit zijn gehaald. Maar ook bij publieke beta’s gaat het om testversies. Dat wil zeggen: ze bevatten nog bugs. Bovendien zitten er speciale diagnostische tools voor het opsporen van bugs in, die je toestel trager kunnen maken.
Als je geen risico’s wilt lopen, adviseren wij om pas vanaf de derde publieke beta te installeren. Meestal verschijnen er zo’n tien beta’s, dus je hebt nog alle tijd om meer beta’s te testen. Je kunt de nieuwe functies dan alsnog weken voor de officiële release uitproberen, nog ver voordat de doorsnee gebruiker dat kan. Maak sowieso altijd eerst een backup van je iPhone vóórdat je aan de slag gaat met de beta.
Hoe is de iOS 18 beta batterijduur?
Het verleden heeft vaak aangetoond dat de batterij door de beta een stuk sneller leeg loopt en dat het toestel ook snel warmer wordt. Ook bij nieuwere beta’s loopt de batterij vaak wat sneller leeg. De kans is dus aanwezig dat je batterijduur flink achteruit gaat, omdat de beta nog niet geoptimaliseerd is en er nog allerlei processen in de achtergrond draaien. Dat is wel te verklaren: betaversies bevatten extra diagnostische tools om bugs op te sporen en te rapporteren.
Wij hebben gemerkt dat ook de iOS 18 beta ervoor zorgt dat de batterij een stuk sneller leeg ging. De iPhone moest soms meermaals worden bijgeladen om hem de hele dag te kunnen gebruiken. De beta’s hebben doorgaans dus een merkbare invloed op de gebruiksduur van je iPhone. Het levert geen blijvende schade op (al moet je mogelijk dus wel vaker opladen, waardoor de batterij wellicht sneller slijt), maar is wel iets om rekening mee te houden.
iOS 18 is pas in het najaar van 2024 helemaal klaar. Apple is de gehele zomer nog druk bezig met het wegwerken van bugs en het optimaliseren van alle nieuwe functies. De software vraagt soms meer van je iPhone, iPad of ander iDevice dan de bedoeling is. Sommige delen van iOS 18 zullen bijvoorbeeld meer processorkracht opslokken dan nodig is, waardoor de batterij sneller leeg gaat. De beta van iOS 18 wordt beschikbaar gesteld om dit soort fouten op te sporen, zodat het bij de officiële release in het najaar van 2024 (als het goed is) werkt zoals van Apple mag verwachten.
Wat zijn de iOS 18 beta prestaties?
Het testen van een grote iOS-update is een ingewikkeld en lang traject. Apple is intern al enkele maanden bezig geweest met testen van iOS 18 en trekt er nu nog meerdere maanden uit om ontwikkelaars en het publiek te laten testen. Apple moet precies zien welke onderdelen van een nieuwe iOS-versie nog niet efficiënt werken. Daarom zal je iPhone op de achtergrond steeds informatie verzamelen over gecrashte apps en ander ongemak. Deze diagnostische info verzamelt de iPhone normaal gesproken ook al, maar in de iOS 18 testversie zitten meer diagnostische tools, die vaak op de achtergrond actief zijn. Wil je meteen al de iOS 18 beta testen, dan zul je de extra processorbelasting en andere iOS beta problemen op de koop toe moeten nemen. Ook daarom moet je beta’s niet installeren op een toestel dat je dagelijks gebruikt.
De meest gehoorde klachten en problemen met de iOS 18 beta zijn:
- Warm wordende iPhone met mindere batterijduur
- Visuele bugs (appicoontjes die niet zichtbaar zijn, etcetera)
- (Nieuwe) functies die niet (goed) werken
- Crashende apps
- Teksten die nog niet vertaald zijn
- Widgets werken niet altijd goed
- Knoppen in het bedieningspaneel verdwijnen soms of werken niet goed
- Knoppen op het toegangsscherm verdwijnen plotseling
Een goede plek om te zien welke bugs er zoal spelen, is het iOSBeta-topic op Reddit. Gebruikers melden daar diverse bugs en problemen die tijdens het testen voorgekomen zijn, dus neem daar ook zeker een kijkje.
Kan ik bij Apple klagen over de iOS 18 beta?
Het heeft weinig zin om bij Apple te gaan klagen over de performance van iOS 18 of andere iOS beta problemen. Apple is ervan op de hoogte dat iOS 18 nog bugs bevat. In plaats van klagen is het verstandiger om eventuele bugs die je bent tegengekomen te melden bij Apple. Dat doe je via de Feedback-assistent die als aparte app aanwezig is in elke betaversie. Illustreer de geconstateerde bugs zoveel mogelijk met sceenshots (en gebruik daarbij de markeringstools), zodat Apple ernaar kan kijken.
Installatie iOS 18 beta lukt niet, wat kan ik doen?
Loopt je toestel vast tijdens het downloaden van de update, herstart je iPhone dan door de thuisknop en sluimerknop of zijknop en volumeknop gelijktijdig ingedrukt te houden tot het Apple-logo verschijnt. In ons artikel over iPhone resetten lees je hoe je dat op specifieke toestellen doet. Na het rebooten kun je het proces opnieuw proberen. Dit helpt ook als het niet lukt om bijvoorbeeld van de eerste beta naar de tweede beta te updaten.
Verbinding valt weg in iOS 18 beta, hoe los ik dit op?
Bij Bluetooth- en wifi-verbindingen kun je problemen ondervinden in de iOS beta. De verbinding van Bluetooth-accessoires kan bijvoorbeeld wegvallen, waardoor headsets en speakers niet meer werken. Je kunt dit proberen op te lossen door het accessoire los te koppelen (tik op de i achter de Bluetooth-instellingen).
Bij wifi-verbindingen kun je last hebben van lagere snelheid, wegvallende verbindingen en meer. Dit is wat lastiger op te lossen. Je kunt beginnen met opnieuw verbinding maken met het wifi-netwerk en het herstarten van je router. Werkt dit niet, dan zou je de netwerkinstellingen opnieuw kunnen instellen, maar dit betekent wel dat je de wachtwoorden opnieuw moet invullen.
Help, mijn apps werken niet door iOS beta!
Doet je favoriete app het niet meer (goed), dan komt dat waarschijnlijk omdat de app nog niet is aangepast voor de aankomende iOS-update of omdat er een bug in het besturingssysteem zit dat invloed heeft op de werking van de app. Dat is ook meteen de bedoeling van beta’s: om ontwikkelaars in de gelegenheid te stellen om hun apps aan te passen voor de nieuwe versie van iOS en om de bugs in iOS zelf op te lossen. Vandaar dat je vanuit de iOS-beta geen reviews in de App Store kunt schrijven; het zou immers wat onterecht zijn om te klagen over de performance van een app, terwijl de ontwikkelaar nog geen aanpassingen heeft kunnen doen. Veel ontwikkelaars hoorden pas tijdens WWDC 2024 over de nieuwe functies en zijn daarna dus druk bezig met hun apps. Het enige wat je kunt doen is geduld hebben. Eventueel zou je de app opnieuw kunnen installeren vanuit de App Store en je toestel herstarten. Sommige apps en diensten werken niet goed samen met de beta’s en ontwikkelaars brengen pas later tijdens de betaperiode updates uit, omdat zij ook eerst de kat uit de boom kijken.
Wat goed is om te weten, is dat er tot dusver geen populaire apps zijn die niet goed lijken te werken met iOS 18. In het verleden waren er wel eens problemen met apps van banken, maar daar is in iOS 18 gelukkig geen sprake van. We kunnen niet voor elke app in de App Store spreken, maar de bekendste apps lijken geen problemen te hebben. Op Reddit is er een topic waar bijgehouden wordt welke apps wel of niet goed werken.
Als je van plan bent om een iOS-beta te installeren, check dan of er via TestFlight ook een beta is van je favoriete app. Zeker in de zomer voor grote iOS-updates, werken ontwikkelaars veel aan hun apps en brengen ze geregeld nieuwe TestFlight-versies van hun app uit. Dit zijn betaversies van apps, die alleen op uitnodiging geïnstalleerd kunnen worden. Check daarom bijvoorbeeld de website of de social media-accounts van de ontwikkelaar of er een TestFlight-versie beschikbaar is.
De prestaties van de iOS beta vallen tegen, wat kan ik doen?
Er zijn meerdere acties die je kunt ondernemen als de performance van iOS beta tegenvalt of als je andere iOS beta problemen tegenkomt:
- Probeer je iPhone te herstarten, zeker als je dat al langere tijd niet hebt gedaan. Houd de zijknop samen met een volumeknop ingedrukt totdat de schuifknop verschijnt en zet je toestel uit.
- Ruimte vrijmaken kan ook helpen. Is je opslag bijna vol, dan kan je toestel traag worden. Verwijder apps die je niet meer nodig hebt en check welke apps veel ruimte in beslag nemen.
- Verwijder problematische apps. Sommige apps crashen, andere bevatten nog bugs of zijn nog niet goed aangepast voor de iOS-update. Dit is normaal bij betaversies. Verwijder apps die problemen opleveren en ga op zoek naar een alternatief. Wil je achterhalen welke app de problemen veroorzaakt, dan zit er vaak niets anders op dan één voor één alle apps te verwijderen, om te achterhalen om welke app het gaat.
- Beperk acties die veel iPhone batterijduur vragen. Apps updaten op de achtergrond, animaties, alles kost processorkracht en dus ook batterijduur. Als je elke potentiële boosdoener zoveel mogelijk de pas af wilt snijden, moet je dit soort extra’s uitschakelen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor widgets die op de achtergrond bijgewerkt worden.
Hoe kan ik downgraden van iOS 18 beta naar iOS 17?
Ben je de iOS 18 beta helemaal zat en wil je terug naar iOS 17? Als je voor het testen van iOS 18 beta een testtoestel hebt gebruikt, hoef je eigenlijk niets te doen. Je kunt gewoon wachten tot de officiële release in het najaar van 2024 beschikbaar komt en op dat moment updaten naar een stabiele versie. Ben je toch zo onverstandig geweest om te installeren op een toestel dat je dagelijks gebruikt, dan is het toch nog mogelijk om terug te gaan naar een eerdere versie. Dit heet downgraden van iOS firmware.
Wel zijn er wat punten om rekening mee te houden. Als je van de iOS 18 beta terug wilt naar iOS 17, moet je het toestel volledig wissen. Je moet daarbij een backup terugzetten die je met iOS 17 hebt gemaakt. Je kunt dus geen backups van iOS 18 terugzetten. Daardoor kun je wat informatie en instellingen kwijtraken die tijdens het testen van de beta aan je toestel zijn toegevoegd. Veel data wordt tegenwoordig gesynchroniseerd met iCloud, dus dat raak je niet kwijt. Bij de meeste gebruikers zullen foto’s al in iCloud of een andere online dienst staan, dus die blijven beschikbaar.
In ons aparte artikel lees je precies hoe je je iPhone kunt downgraden en terug kunt gaan van de iOS 18 beta naar de huidige versie van iOS 17.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
iOS 18
iOS 18 is de grote najaarsupdate van 2024 voor de iPhone. In iOS 18 spelen AI en diverse verbeteringen voor de iPhone de hoofdrol. Met Apple Intelligence kun je meer op je iPhone gedaan krijgen, terwijl het vernieuwde beginscherm, het nieuwe Bedieningspaneel en de vele andere nieuwe functies in iOS 18 zorgen voor nog meer mogelijkheden. iOS 18 is beschikbaar sinds 16 september 2024. Lees ook ons overzicht van de beste iOS 18 functies en de meest interessante iOS 18 ontdekkingen en onze review van iOS 18 voor meer over onze ervaringen.
- Alles over iOS 18
- De beste iOS 18 functies
- Geheime iOS 18 ontdekkingen
- iOS 18 review
- Alles over Apple Intelligence
- Beginscherm in iOS 18: dit is er nieuw
- Nieuwe functies voor het Bedieningspaneel in iOS 18
- CarPlay in iOS 18
- iOS 18 en je privacy
- iOS 18-functies die pas later komen
- Geschikte toestellen voor iOS 18
- iOS 18 installeren doe je zo