iPhone 14 Pro Always-on

Alles over het always-on scherm van de iPhone: de moeite of niet?

In deze gids lees je alles wat je moet weten over het always-on scherm op de iPhone. Welke iPhones hebben het, wat is het nut, hoe werkt het en wat is de impact op de batterij?

Apple heeft in de iPhone 14 Pro (Max) voor het eerst een always-on scherm toegevoegd. Er zitten bovendien wat mogelijkheden op, die je bij andere merken niet hebt. Zo is het scherm nog erg goed leesbaar en blijven kleuren intact met de always-on stand. Sinds iOS 16.2 heb je nog meer mogelijkheden om het always-on scherm op de iPhone aan te passen en sinds iOS 17 is er nog een handige nieuwe functie bij gekomen: Stand-by. Bovendien vertellen we je wat het nou eigenlijk toevoegt en of het zin heeft om een iPhone met always-on te kopen.

Welke iPhone modellen hebben een always-on display?

Omdat always-on nog een relatief nieuwe techniek is op de iPhone, zijn er weinig modellen die dit ondersteunen. Dit zijn ze:

De functie is dus alleen beschikbaar op de duurdere Pro-modellen. Mogelijk maakt het in de (nabije) toekomst de overstap naar de overige modellen.

Always-on instellen op de iPhone: uitschakelen en opties aanpassen

Standaard staat het always-on scherm op de iPhone ingeschakeld. Mocht je het toch niet willen, dan kun je het op ieder moment uitschakelen. Sinds iOS 16.2 heb je nog wat extra opties om het always-on scherm naar eigen wens in te stellen. Dit kan allemaal via de instellingen van je toestel. Zo werkt het:

  1. Open de Instellingen-app.
  2. Ga naar het Scherm en helderheid > Altijd aan.
  3. Zet de schakelaar bij Altijd aan aan of uit.
Altijd aan scherm

Op het instellingenscherm voor always-on vind je sinds iOS 16.2 nog twee opties:

  • Met Toon achtergrond kun je bepalen of je wallpaper in de always-on status (gedimd) getoond moet worden of dat het scherm donker blijft, zonder een schim van je achtergrond te zien.
  • Met de Toon meldingen optie kies je ervoor of er (maximaal drie) meldingen in de always-on status zichtbaar blijven. Zet je dit uit, dan verschijnen de meldingen pas als je het scherm activeert.

Zet je beide opties uit, dan is het scherm dus meer gedimd omdat er een voornamelijk donker scherm zichtbaar is. Alleen het tijdstip en de eventuele widgets zijn dan nog zichtbaar. Door deze opties uit te schakelen, bespaar je mogelijk op de batterij.

iPhone-wekker in iOS 17 met Standby

Standby op het always-on scherm

In iOS 17 is er een nieuwe functie bij gekomen, die vooral interessant is voor toestellen met always-on scherm. Standby zorgt ervoor dat je je iPhone als een extra display op je nachtkastje kunt zetten (zie foto). Dit werkt ook op andere modellen met iOS 17 of nieuwer. Maar op een always-on scherm is het extra nuttig, omdat het scherm actief blijft. Op die manier wordt de iPhone een digitaal fotolijstje als je ‘m niet gebruikt.

Bekijk ook
StandBy maakt van je iPhone een digitale klok met widgets: zo werkt het

StandBy maakt van je iPhone een digitale klok met widgets: zo werkt het

StandbBy is een handige iPhone-functie in iOS 17 en nieuwer. Het zorgt ervoor dat je iPhone tijdens het opladen klaar staat om je van nuttige informatie te voorzien. Denk aan de tijd, maar ook het weer, je agenda-afspraken of je muziek. Lees in deze tip wat de mogelijkheden zijn en hoe je het instelt.

Wat is het nut van always-on op de iPhone?

Kort gezegd is het nut van een always-on scherm dat je altijd even naar je iPhone kunt kijken voor de tijd of je meldingen. Daarnaast kun je ook altijd bekijken wat de widgets op je toegangsscherm laten zien. Zo heb je de belangrijkste informatie sneller binnen handbereik en hoef je er niet voor op het scherm te tikken. Tegelijkertijd blijft je wallpaper mooi in kleur getoond.

iPhone 14 Pro Always-on

Bij iPhones zonder always-on scherm moet je altijd op het scherm tikken om deze te activeren. Dat is meestal ook niet zo’n probleem, dus het always-on scherm is voor veel mensen meer een nice to have dan een must have. Op dit moment kunnen apps van derden nog geen gebruik maken van het always-on scherm, maar Apple heeft een paar eigen apps wel ondersteuning gegeven.

Apple heeft extra functies toegevoegd aan het always-on scherm op de iPhone. Zo kun je tijdens het navigeren altijd je instructies op het scherm zien zonder dat je hele scherm hiervoor aan hoeft te staan. Als je de Apple TV Remote-app op je iPhone gebruikt, blijft deze ook actief als je het toestel weglegt. Ook de Dictafoon-app en Telefoon-app hebben een speciale always-on-stand.

Bekijk ook ons artikel met de voordelen van een always-on display.

Bekijk ook
De vijf voordelen van always-on op de iPhone 14 Pro (en ook wat nadelen)

De vijf voordelen van always-on op de iPhone 14 Pro (en ook wat nadelen)

Na jaren wachten is het moment daar: de iPhone 14 Pro heeft een always-on-scherm! Het is vergelijkbaar met de Apple Watch. Maar wat heb je hieraan en wat zijn de voor- en nadelen?

Hoe werkt een always-on scherm?

Kan Apple niet niet gewoon een always-on functie toevoegen aan alle iPhones? Waarom hebben alleen de bovenstaande modellen er ondersteuning voor? Dat leggen we je uit.

Als een scherm aan staat, moeten de pixels op het scherm worden ververst om bewegende onderdelen goed te tonen. Hoe hoger deze verversing, des te soepeler de beweging eruit kan zien. Dit kost echter wel energie. Daarom is het ook belangrijk dat een scherm een lage verversing kan hebben. Apple heeft in de eerder genoemde modellen een speciaal scherm ingebouwd met de mogelijkheid om slechts 1 keer per seconde (1 Hz) te verversen. Bij normaal gebruik ligt deze verversing tussen de 10 Hz en 120 Hz.

iPhone 14 Pro Dynamic Island

Het is niet zo dat ieder scherm zomaar slechts 1 keer per seconde kan verversen. Daar is speciale technologie voor nodig. Dat wordt LTPO genoemd. Ook het Apple Watch always-on scherm gebruikt deze techniek. Kortom: een always-on scherm kan pas zuinig zijn als de pixels niet te vaak worden ververst en er is speciale techniek nodig om dit te bereiken.

Dat Apple ervoor kiest om het alleen in de Pro-modellen te gebruiken, is natuurlijk een strategische keuze om mensen over te halen dit model te kopen in plaats van het goedkopere standaardmodel.

Bekijk ook
Zo werkt always-on op de Apple Watch (Altijd Aan)

Zo werkt always-on op de Apple Watch (Altijd Aan)

In de Apple Watch Series 5 en nieuwer vind je een always-on scherm. Hiermee blijft het scherm altijd ingeschakeld, maar wordt wel gedimd. Lees hier alles over de always-on functie: hoe je het gebruikt en hoe je voorkomt dat anderen privacygevoelige informatie te zien krijgen.

Wanneer schakelt always-on vanzelf uit?

Er zijn acht situaties waarbij always-on automatisch uit gaat, namelijk deze:

  • De telefoon ligt met het scherm naar beneden.
  • Je iPhone zit in je broekzak of tas.
  • De slaapmodus is ingeschakeld.
  • De energiebesparende modus is ingeschakeld.
  • Je iPhone is verbonden met CarPlay
  • Je gebruikt Continuïteitscamera.
  • Je hebt je iPhone een tijdlang niet gebruikt.
  • Als je wegloopt met een gekoppelde Apple Watch.

De iPhone leert je gewoontes en past het always-on scherm daarop aan. Zo wordt rekening gehouden met de ingestelde wekker en het slaapschema. En zodra je met een gekoppelde Apple Watch weer in de buurt bent van de iPhone, zal het always-on scherm weer aan gaan.

Hoeveel impact heeft always-on op de batterij?

Uit onze ervaring met de iPhone 14 Pro bleek dat het always-on scherm wel wat impact kan hebben op de batterijduur, maar het is geen drastisch verschil. Het is lastig om precies te zeggen hoeveel impact het heeft, want de batterijduur van je iPhone is extreem afhankelijk van heel veel factoren die je niet altijd zelf onder controle hebt.

Dankzij de verversing van 1 Hz is de impact van het always-on display laag. Toch is het onvermijdelijk dat het altijd wat energie verbruikt. Je kunt daarom ook het always-on scherm van de iPhone uitschakelen. Dat is één van de tips om de iPhone batterijduur langer te maken.

Bekijk ook
30 tips om je iPhone-batterijduur te verlengen

30 tips om je iPhone-batterijduur te verlengen

Met deze 30 tips gaat de batterij van je iPhone en iPad langer mee. Allerlei batterijbesparende tips waar je misschien nog nooit aan had gedacht – van pushberichten uitschakelen tot netwerkinstellingen herstellen.

Het always-on display is uniek voor de nieuwste Pro-modellen. Een andere eyecatcher is het Dynamic Island, dat je tegenwoordig ook op de standaardmodellen vindt. Dit is de zwarte pilvormige balk bovenin het scherm. Meer weten over deze balk en de functies ervan? Bekijk dan onze Dynamic Island gids.

Bekijk ook
Dynamic Island op de iPhone: zo werkt het

Dynamic Island op de iPhone: zo werkt het

Met Dynamic Island heeft Apple een geniale oplossing gevonden om de notch te verbergen op de iPhone-modellen. Lees hier hoe het precies werkt.

Actuele iPhone 14 Pro deals

iPhone 14 Pro

De iPhone 14 Pro is de iPhone voor professionals uit 2022. De iPhone 14 Pro heeft een 6,1-inch always-on display met nieuw Dynamic Island, als vervanging van de notch. Ook heeft de camera een 48-megapixel groothoeklens en mogelijkheden voor satellietcommunicatie. Je kunt kiezen voor een iPhone 14 Pro los toestel of alles via je provider laten regelen met een iPhone 14 Pro abonnement. Lees ook onze pagina over de 2022 iPhone line-up. De iPhone 14 Pro is in 2023 opgevolgd door de iPhone 15 Pro.

iPhone 14 Pro