Apple Watch van keramiek
Apple heeft in de loop van de jaren een Apple Watch-modellen uitgebracht met een behuizing van keramiek. Daarnaast wordt keramiek gebruikt om de achterkant van de Apple Watch te versterken, rondom het gedeelte waar de hartslagmeter zit. Bij de iPhone worden keramische kristallen gebruikt om het glas te versterken. Dit heet ook wel Ceramic Shield. Op deze pagina zullen we vooral ingaan op het gebruik van keramiek in de Apple Watch Edition. Wat voor materiaal is het en waarom maakt Apple er gebruik van?
- Deze Apple Watch-modellen zijn van keramiek
- Waarom keramiek?
- Krasbestendig, maar niet onverwoestbaar
Deze Apple Watch-modellen zijn van keramiek
Apple heeft meerdere Apple Watch-modellen van keramiek gemaakt, maar niet elke generatie was van dit materiaal verkrijgbaar. Het gaat om de speciale keramieken uitvoeringen van de:
- Apple Watch Series 2
- Apple Watch Series 3
- Apple Watch Series 5
Bij latere modellen heeft Apple de voorkeur gegeven aan titanium en staal als bijzondere materialen. Keramiek komt sinds 2020 niet meer voor als materiaal voor de Apple Watch.
Waarom keramiek?
Het grootste pluspunt van het keramische materiaal is dat het veel sterker is. Keramische materialen kun je sterker en duurzamer maken dan metalen. Je loopt dan minder kans dat er krassen ontstaan bij het stoten tegen andere voorwerpen.
Ook bij aluminium probeert Apple de eigenschappen van het materiaal steeds meer te verbeteren, door het bijvoorbeeld te anodiseren met een elektrolytische behandeling. Daardoor krijgt het materiaal een oxidelaag die het harder en slijtvaster maakt. Keramiek is als materiaal nog geschikter: het is slijtvast, het geleidt niet, het is licht van gewicht en het blokkeert geen draadloze signalen. Steeds meer horlogemakers maken er dan ook gebruik van, zoals bij de Rolex Daytona. Het materiaal is harder, vervormt niet en blijft ook bij intensief gebruik krasvrij. Grootste nadeel is dat het bij onvoorzichtig gebruik plotseling kan breken. Dat zal je bij een aluminium smartwatch niet gebeuren. Hoe harder het materiaal, hoe sneller het breekt.
Keramiek is eigenlijk een verzamelnaam voor allerlei materialen die bestaan uit twee elementen, zoals keukenzout (NaCl) en siliciumdioxide (SiO2). Eén van die elementen is altijd non-metallisch. Sommige keramische materialen bevatten grote poriën gevuld met lucht. Daardoor kan bijvoorbeeld een bloempot van keramiek of een baksteen veel vocht opzuigen. Hoe groter de poriën, hoe brosser het materiaal en hoe sneller het breekt. Bij horloges worden daarom keramische materialen met zo klein mogelijke poriën gebruikt.
Ook in andere industrieën worden keramische materialen veel gebruikt, zoals in de tandheelkunde voor kronen en bruggen of in de chirurgie voor kunstheupen. Het materiaal heeft eigenschappen die dichter in de buurt van diamant komen dan welk ander materiaal. Het is bovendien temperatuur- en waterbestendig.
Krasbestendig, maar niet onverwoestbaar
Apple voegt aan het keramiek een extra stof toe, namelijk aluminiumoxide aan toe (ook wel alumina of aluinaarde genoemd). Dit wordt wel vaker gebruikt voor de productie van keramiek. Het helpt mee om de witte kleur zo helder mogelijk te krijge. Krassen hoef je niet te verwachten op de Apple Watch Edition. Als je de Apple Watch uit je handen laat vallen hoef je ook niet meteen bang te zijn voor breuk. Maar helemaal onverwoestbaar is het niet.
De grote vraag is of Apple dit keramische materiaal ook gaat gebruiken voor iPhones, iPads en andere apparaten. In een patent houden ze wel die mogelijkheid open, maar het is waarschijnlijk nu nog te duur om te produceren voor grotere oppervlakken.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Apple Watch
De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.
- Alles over de Apple Watch
- Apple Watch-modellen
- Apple Watch kopen
- Apple Watch 4G kopen
- Refurbished Apple Watch kopen
- Apple Watch vergelijken
- Apple Watch in roestvrij staal
- Apple Watch-horlogebandjes
- Apple Watch repareren
- Apple Watch Ultra: het topmodel
- Apple Watch SE voor instappers
- watchOS: het besturingssysteem van de Apple Watch
- Bekijken bij Apple