shutterstock_92215372

De beste apps voor kinderen op de achterbank van de auto

Voor onderweg op vakantie
Een lange autorit naar het buitenland voor de boeg? Neem de iPhone en iPad mee op vakantie en hou de kinderen op de achterbank lekker bezig met deze apps.

Apps voor kinderen op de achterbank

Met het gezin op reis gaan is leuk, maar als je tien uur lang in een auto moet zitten, begin je naar de eindbestemming te verlangen. Zeker kinderen die zich een paar uur op de achterbank moeten zien te vermaken. Daarom bespreken we in deze lijst leuke apps voor als de reis nog wel even duurt. Zoek je leuke offline spelletjes voor onderweg? Daarvan hebben we een aparte lijst gemaakt!

Achterbank-apps voor alle leeftijden

We beginnen onze lijst met apps voor kinderen van alle leeftijden. Met deze apps hebben je kinderen altijd iets leuks te doen.

Vakantiebieb

Niets om te lezen? Met de Vakantiebieb hebben kinderen van alle leeftijden een geschikt boek onder handbereik. Alles is ingedeeld op leeftijd, van de allerkleinsten van 4-6 jaar tot pubers van 12-18 jaar. De app en alle boeken zijn volledig gratis. Maar je moet wel opschieten tijdens het lezen, want aan het einde van de zomervakantie gaat de Vakantiebieb weer dicht.

Bekijk ook
Vakantiebieb: gratis boeken lezen, check deze alternatieven!

Vakantiebieb: gratis boeken lezen, check deze alternatieven!

De Vakantiebieb biedt in de zomermaanden gratis boeken. Met de app op de iPhone en iPad lees je tijdens de zomervakantie tientallen gratis ebooks, zowel voor kinderen als volwassenen. Gaat Vakantiebieb dit jaar wel weer door?

Netflix

Met Netflix zorg je ervoor dat kinderen onderweg altijd iets te kijken hebben. Maak wel eerst een kinderaccount aan, zodat je zeker weet dat je kids op de achterbank geen enge of andere ongepaste beelden te zien krijgen. Wel is het belangrijk dat je voor vertrek voldoende films en series offline opslaat. Hoe dat moet lees je in onze tip Netflix offline kijken. Dat voorkomt dat je databundel onderweg op raakt. In ons artikel YouTroep: 5 tips om je kind veilig filmpjes te laten kijken lees je hoe je voorkomt dat kinderen met ongewenste content te maken krijgen. Series zoals My Little Pony, Dinotrux, Zack & Quack, Peppa Big, de Kleine Prinses en Ninjago vallen meestal wel in de smaak.

Toilet Finder

Kinderen zijn hartstikke lief, maar ze hebben de gewoonte om op de meest onhandige momenten te moeten plassen. Met deze app kijk je snel of er een toilet in de buurt is. Toilet Finder heeft 150.000 toiletten wereldwijd in de database staan. Mocht je daarin niets kunnen vinden, dan kun je ook Flush (link) proberen, een app met de locaties van 190.000 toiletten.

Luisterbieb

Zijn je kinderen te klein om zelf te lezen en ben je te moe om zelf te gaan voorlezen? Probeer dan eens Luisterbieb, een gratis app van de openbare bibliotheken. Grote kans dat je kind al lid is van de bibliotheek en daarom gratis gebruik kan maken van deze app. Je krijgt toegang tot alles, zonder te betalen. Ook voor oudere kinderen zijn er genoeg leuke boeken te vinden, voor als je kind niet zo van lezen houdt, maar wel het geduld kan opbrengen om te luisteren. Zo ‘lezen’ ze ongemerkt een boek voor hun boekenlijst.

Achterbank-apps voor kinderen van 5 tot 12 jaar

Kinderen die al wat ouder zijn kunnen zich op de achterbank vaak zelf wel bezig houden. Al is het altijd handig om wat ideeën achter de hand te hebben voor als ze zich vervelen en zelf niets kunnen verzinnen.

Minecraft

Grote kans dat jouw kinderen Minecraft al kennen. Minecraft is net zoiets als bouwen met LEGO: het stimuleert de fantasie en je hebt er urenlang plezier van. Dat maakt de prijs van deze app (een paar euro) meteen weer goed.

Minecraft Pocket Edition voor de iPhone.

In Minecraft bouw je je eigen wereld met bergen, dorpen en kastelen. Je kunt in dit spel helemaal zelf bepalen wat je bouwt; daardoor is Minecraft voor elk kind anders. Omdat je alles zelf kunt kiezen stimuleert het de fantasie van kinderen: alles is mogelijk! Het is geen gemakkelijk spel, maar dat maakt Minecraft zoveel beter en leerzamer dan het zoveelste schietspelletje. Je kunt het ook offline spelen, maar dan heb je geen multiplayer.

Hidden Folks op de iPad samen spelen.

Hidden Folks

Hidden Folks is de perfecte app voor op de achterbank en het leuke is dat deze game ook nog door een Nederlander is gemaakt. Hidden Folks is in feite een zoekplaatjes-spel. Je moet op grote tekeningen zoeken naar bepaalde poppetjes en voorwerpen. De zwart-wit tekeningen maken het daarbij extra moeilijk. Vooral leuk om samen te spelen op de achterbank omdat je kunt doen wie het eerste het gezochte voorwerp ontdekt. Je vindt steeds nieuwe dingen in Hidden Folks en het is ook nog leuk om op je vakantieadres mee verder te spelen.

Djay Pro op iPad Pro

Djay 2

Samen muziek draaien werkt prima op een iPhone. Met de bekroonde app djay 2 voor iPad kun je een klein feestje organiseren door zelf muziek te mixen. Wordt de voorbank gek van het geluid, dan zetten de kids gewoon een hoofdtelefoon op. Er is ook een duurdere variant Djay Pro (djay Pro), maar die is flink duurder en meer gericht op professionals.

Achtung Duo

Zit je met z’n tweeën achterin met maar één iPhone of iPad? Dan is een spelletje dat je met gezamenlijk op één scherm speelt wel zo leuk. Achtung Duo is daar een goed voorbeeld van. De game is ondanks de Duits klinkende naam gewoon door een Nederlander gemaakt. Beide spelers pakken de iPhone aan één kant beet. De ene speler bestuurt de rode slang, de andere de blauwe slang met de pijlen aan de zijkant. Het gaat erom dat je niet je eigen slang, de ander of een muur raakt. Wie botst is de klos en heeft verloren. De wedstrijden kunnen drie, vijf of tien ronden duren en je kunt zelf de snelheid instellen. Je zult Achtung duo waarschijnlijk niet de hele rit spelen, maar het is leuk genoeg als de stemming wat inzakt.

Buurman en Buurman – A Je To

Buurman en Buurman kennen de meeste kinderen wel van de tv-serie. Deze app is geschikt voor de wat jongere kinderen in deze groep, laten we zeggen: 6 tot 8 jaar. In een spelletjeskamer in hun huis vind je minigames met Buurman en Buurman in de hoofdrol. Ze vliegen ze met een luchtballon door een doolhof of moet je helpen om zoveel mogelijk dozen op te stapelen. We hebben deze app ook ingedeeld bij de wat oudere doelgroep omdat er in-app aankopen in zitten. Volgens de App Store is de app geschikt voor 4+ maar kinderen van 6 en ouder kunnen waarschijnlijk wat beter omgaan met de ‘teleurstelling’ dat niet alle content gratis te bekijken is. Je kunt in de app Buurman en Buurman-filmpjes kijken, ook als je geen internetverbinding hebt.

LEGO-apps

LEGO-blokjes meenemen in de auto is niet erg praktisch, want voor je het weet ben je een blokje kwijt. Bovendien: welke LEGO-doos moet je meenemen? Gelukkig kunnen kinderen ook op vakantie lekker doorgaan met bouwen, dankzij de vele LEGO-apps die in de App Store te vinden zijn. Voor deze leeftijdsgroep zijn de LEGO Ninjago, LEGO Jurassic World, LEGO DC Superheroes of LEGO Friends leuk om te spelen. En met LEGO Life kunnen kinderen in een veilige omgeving hun bouwsels laten zien en die van anderen bekijken. Zo doe je weer inspiratie op voor als je later thuis weer gaat bouwen. Hier vind je alle apps van LEGO.

Squla

Zit er een kleine professor op de achterbank of heeft je kind het advies gekregen om toch nog iets meer te oefenen met rekenen of spelling, dan is Squla een aanrader. Hiermee kunnen kinderen spelenderwijs iets leren voor alle schoolvakken van groep 1 t/m 8. Sluit een tijdelijk account af tijdens de vakantiemaanden, om te kijken of Squla iets voor jouw kind is. Ouders ontvangen wekelijks een rapport per e-mail.

Duolingo betaald abonnement

Duolingo

Hoe leuk is het als je in de taal van je vakantieland ook al wat woordjes kunt spreken? Zo kun je zelf een ijsje bestellen of je ouders helpen als ze op de markt iets willen kopen en geen idee hebben hoe je ‘appel’ of ‘watermeloen’ zegt. Met Duolingo leer je spelenderwijs een nieuwe taal en het is door het speelse karakter ook heel geschikt voor kinderen. De korte lessen zorgen ervoor dat ook kinderen met een korte attentiespanne bij de les blijven. Je ziet je voortgang op een tijdlijn.

Achterbank-apps voor kinderen tot 5 jaar

Kinderen tot 5 jaar hebben vaak wat meer hulp nodig om beziggehouden te worden. Maar als ze eenmaal hun favorieten hebben ontdekt kunnen ze eindeloos dezelfde filmpjes blijven kijken of steeds hetzelfde spelletje blijven spelen.

NPO Zappelin

Voor kinderen van 2 tot 6 jaar is er de app van NPO Zappelin. Deze app blijft een succes bij kleine kinderen. Samen spelletjes spelen, liedjes zingen, tekenen of verhalen lezen, er is van alles te doen. Wat ze gemaakt hebben kunnen ze opslaan in de filmrol, zodat ze het later trots naar opa en oma kunnen sturen. Let wel op dat je voor vertrek wat onderdelen offline downloadt door langs de gewenste items te gaan en erop te tikken. Zodra een afbeelding zichtbaar is kun je het ook zonder internetverbinding gebruiken. En: alles is gratis.

Dikkie Dik

Jonge kinderen zijn gek op karakters die ze al kennen. In deze app kunnen kinderen tot 4 jaar lekker meeluisteren, spelen en zingen met de kat Dikkie Dik uit Sesamstraat. De app bevat vier voorleesverhalen, vier geanimeerde verhalen met filmpjes, het liedje van Dikkie Dik en nog wat mini-spelletjes. Alle verhalen en animaties zijn ingesproken door Jet Boeke, de maker van Dikkie Dik. De app is zo gemaakt dat peuters direct zelf aan de slag kunnen, want als je zelf op de voorstoel zit kun je niet altijd bij de iPad op de achterbank.

Dr. Panda-apps

De apps van Dr. Panda vallen bij veel kinderen in de smaak. Kies bijvoorbeeld Dr. Panda Stad: Vakantie, een online speeltijd waar kinderen op allerlei plekken verhalen kunnen maken. De app bevat verschillende omgevingen: het dek van een cruiseschip, het strand, in het water, op een eiland of in het bos. Alles wat je aanraakt beweegt en is interactief.

Er zijn 30 personages en 15 huisdieren om mee te spelen. Je kunt ze omkleden, te eten en drinken geven, laten snorkelen en nog veel meer. Overal is iets nieuws te ontdekken of is tot leven te brengen.

dr Panda vakantie

Is je kind vooral een ontdekker, dan is de Verkennersbundel met 4 verschillende apps misschien een aanrader. De apps zijn regelmatig tijdelijk gratis, dus misschien heb je er al eens eentje gratis gedownload, waarmee je kunt checken of je kind dit leuk vindt. Hier vind je alle apps van Dr. Panda.

Sago Mini-apps

Een andere serie apps is die van Sago Mini. Ook die zijn regelmatig tijdelijk gratis, dus misschien heb je er al eerder eentje gedownload. Ze zijn populair omdat ze mooi zijn gemaakt. Los kosten ze meestal €3,49 per stuk, maar je kunt ook kiezen voor maandbetaling waarbij je toegang hebt tot alle spelletjes. Ga op reis met Harvey, ontdek de ruimte met Robin of vlieg door een woud. Kinderen kunnen ook educatieve dingen doen, zoals een robot bouwen of een monster ontwerpen. Ze gaan rijden in een brandweerauto, gaan diepzeeduiken of worden een superheld. Na de vakantie kun je gemakkelijk je App Store-abonnement opzeggen. Hier vind je alle apps van Sago Mini World. Een soortgelijke serie apps is die van Toca Boca.

Eenhoorn Flonkerglans

HABA maakt verschillende apps voor kinderen. Deze app is gebaseerd op het bordspel Eenhoorn Flonkerglans. Het is een magisch en educatief 3D-spel voor kleine kinderen, waarin ze in drie werelden kunnen spelen: de Wolkenhemel, het Toverwoud en de Snoepjeswereld. Het ziet er allemaal prachtig uit. Tijdens de ontdekkingstocht verzamel je diamanten die je kunt gebruiken om je eenhoorn er nog mooier uit te laten zien. Je kind kiest uit allerlei kleuren, accessoires en stickers. Spelenderwijs leren kinderen de getallen 1 tot en met 20.

LEGO Duplo

Een andere favoriet onder kinderen: LEGO Duplo. Er zijn apps over treinen, steden, vliegtuigen en een circusent. Kinderen kunnen hierin van alles bouwen en weer afbreken, net zoals met echte Duplo. Alleen geeft het veel minder rommel. Leuk genoeg om ze weer een tijdje bezig te houden. Vanaf ongeveer 1,5 jaar. Er is ook een LEGO TV-app met allerlei filmpjes, maar daar heb je een internetverbinding voor nodig.

 
 

De wereld van Nijntje

Ga samen met Nijntje op ontdekkingstocht in De wereld van Nijntje. Help haar bij het uitkiezen van kleding, tandenpoetsen en in bad gaan.

De wereld van Nijntje

Ook ga je tuinieren, een taart bakken en samen spelen. Elke dag zijn er nieuwe verrassingen. Je kunt activiteiten vrijspelen door vaker met Nijntje te spelen. Geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar. Er zitten wel in-app aankopen in.

Disney Junior Speel

Houden je kinderen meer van Disney, dan is deze app leuk om te installeren. Hierin zijn 4 spelletjes gratis te spelen; de rest moet je aanschaffen met een in-app aankoop. Je vindt in Disney Junior Speel alle favoriete Disney-figuren, bijvoorbeeld een confettispel met Mickey Mouse waarin je zoveel mogelijk ballonnen lek moet prikken, of een verkleedspelletje met Sofia de prinses. Bij ieder goed afgerond spel verdien je een nieuw plaatje voor je plaatjesboek. Geschikt vanaf 2 jaar.

Babyfoon-apps

Deze app is niet zozeer bedoeld voor op de achterbank, maar kan wel van pas komen als je later tijdens de vakantie even rustig aan het zwembad wil zitten terwijl je baby slaapt. Met apps zoals Babyfoon 3G houd je een oogje op de kleine, zonder dat je een speciale babyfoon hoeft mee te nemen. De app is al jarenlang erg populair en geeft ook beeld. Voorwaarde is wel dat je een internetverbinding hebt.

Lees meer over de Babyfoon 3G-app in onze review:

Bekijk ook
Babyfoon 3G-app review: goede vervanger van de normale babyfoon?

Babyfoon 3G-app review: goede vervanger van de normale babyfoon?

De razend populaire iPhone-app Babyfoon 3G laat ouders nu met live videobeelden kijken in de babykamer via 3G, 4G en andere Wi-Fi netwerken.

Zoek je leuke offline spelletjes voor onderweg? Daarvan hebben we een aparte lijst gemaakt!

Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial en is bijgewerkt in augustus 2018.

Openingsfoto: gorillaimages via Shutterstock.com