shutterstock_120211552

Klassieke muziek luisteren met iPhone en Apple Music

Klassieke muziek luisteren doe je met Apple Music of met speciale apps zoals Idagio op de iPhone. Deze gids legt uit met welke bijzonderheden je rekening moet houden bij het luisteren, importeren en taggen van klassieke muziek in de Muziek-app in macOS en het doorzoeken van Apple Music.

Klassieke muziek luisteren

Hou je van klassieke muziek, dan lees je hier wat je opties zijn met Apple Music Classical en andere muziekdiensten. We vertellen ook wat je moet doen om nummers aaneengesloten af te spelen in de Muziek-app op je devices, welke alternatieve aanbieders van klassieke muziek er zijn en hoe je het kunt beluisteren op je iPhone, iPad en Mac.

Liefhebbers van klassieke muziek komen ook aan hun trekken in het digitale tijdperk. Je kunt makkelijker dan ooit een opname op de kop tikken. Je hoeft niet bakken vol cd’s door te bladeren om op zoek te gaan naar dat ene unieke album. In plaats daarvan zoek je bij Apple Music Classical, in Spotify of in Google of een bepaalde uitvoering te koop of te downloaden is.

Apple Music Classical

De gemakkelijkste manier om klassieke muziek op je Apple-devices te luisteren is met de eigen muziekdienst van Apple. Hiervoor is Apple Music Classical in het leven geroepen. Dit is een losse iPhone-app, speciaal gericht op het zoeken en afspelen van klassieke muziek. Je kunt er gratis gebruik van maken als je abonnee van Apple Music bent.

Apple Music Classical screenshots

De speciale app helpt je om op componist, dirigent en dergelijke toe zoeken, zoals je bij klassieke muziek gewend bent. Apple zorgt bovendien voor allerlei extra’s, zoals exclusieve albums en eigen artwork. In de gewone versie van Apple Music vind je ook wat speciale afspeellijsten voor klassieke muziek, zoals die van Deutsche Grammophon, maar als liefhebber kun je beter de speciale app raadplegen.

Bekijk ook
Apple Music Classical FAQ: antwoord op al je veelgestelde vragen

Apple Music Classical FAQ: antwoord op al je veelgestelde vragen

Apple Music Classical is een app waarmee je klassieke muziek kunt luisteren. Alles wat je wilt weten over Apple Music Classical, inclusief releasedatum en wat het kost om er gebruik van te maken, lees je hier!

Alternatief: Idagio

De muziekdienst Idagio is de belangrijkste concurrent van Apple Music Classical. Deze dienst heeft een eigen app, waarmee je klassieke muziek kunt zoeken op basis van componist, solist of orkest. Je kunt dus van een bepaald werk meerdere uitvoeringen beluisteren, door meerdere uitvoerende artiesten.

De interface is wat minder druk dan die van Spotify. Weet je niet waar je naar moet luisteren? Dan helpt Idagio je op weg met afspeellijsten, gemaakt door kenners van klassieke muziek. Sommige zijn gericht op bepaalde stemmingen, zoals ‘Happy’ of ‘Relaxed’.

Klassieke muziek luisteren met Idagio

Er zitten ook enkele exclusieve muziekstukken in. Je beluistert ze in cd-kwaliteit. Door muziek te downloaden kun je ze offline beluisteren. Verder kun je muziek streamen naar alle speakers in je huis via AirPlay, een Chromecast, of naar je Sonos-speakers. Idagio kost een tientje per maand en je kunt 14 dagen gratis proberen.

Alternatief: Classical Archives

Classical Archives claimt de grootste collectie klassieke muziek ter wereld te hebben, met veel eigen registraties uit de voormalige Sovjet Unie, waaronder Armenië. Het tabblad Library toont alle werken die aanwezig zijn in de app, terwijl je bij Must Know informatie vindt over belangrijke werken uit de klassieke muziek. Er zijn ook afspeellijsten en er is een radiofunctie. Je kunt gebruik maken van de app in drie rollen: visitor, member of subscriber. Betalende gebruikers krijgen complete toegang tot alle tracks en werken.

Klassieke radiozenders: NPO Klassiek, Classic FM en meer

Gratis naar klassieke muziek luisteren kan natuurlijk via de diverse radiozenders. Sommige radiozenders beschikken over een eigen app, maar je kunt ook gebruik maken van de diverse radio-apps voor iPhone. Zit je vaak in de auto, dan zijn er radio-apps voor CarPlay. Je kunt zelfs radio luisteren op de Apple TV! Nadeel is natuurlijk dat je niet zelf kunt kiezen en moet luisteren wat de radiozender te bieden heeft. Bij NPO Klassiek (voorheen Radio 4) kun je via de app on-demand luisteren naar eerder uitgezonden programma’s en afspeellijsten voor elk moment van de dag.

Classic FM heeft geen eigen app, maar is wel te luisteren via diverse radio-apps van derden.

Meer apps voor klassieke muziek

Kijk ook eens naar deze apps waarmee je klassieke muziek kunt luisteren:

  • Berliner Philharmoniker (Gratis + IAP, iPhone/iPad/TV, iOS 16.4+) – De app van de Berliner Philharmoniker, met films, interviews, honderden concertvideo’s en fascinerende feitjes.
  • STAGE+ Stream Classical Music (Gratis + IAP, iPhone/iPad/TV/Vision Pro, iOS 16.0+) – STAGE+ is de audio- en video-streamingdienst van Deutsche Grammophon, een bekende naam op het gebied van klassieke muziek.
  • Met Opera on Demand (Gratis + IAP, iPhone/iPad/TV, iOS 13.0+) – Met Opera on Demand biedt streaming van meer dan 850 opera-optredens van Metropolitan Opera, allemaal in volledige lengte.
  • Roon (Gratis, iPhone/iPad, iOS 11.0+) – Dé app voor muziekfanaten. Roon richt zich op high-end audio. De kern van elk Roon-systeem is de Roon Core-server, die draait op een Mac, pc of ander geschikt apparaat. Met Roon heb je als abonnee vervolgens toegang tot enorme muziekbiliotheken van Qobuz en Tidal, eigen muziekverzamelingen van geripte cd’s en tienduizenden radiostations.
  • medici.tv, classical music (Gratis + IAP, iPhone/iPad/TV, iOS 15.0+) – Een “klassieke Netflix” met meer dan 4.000 video’s van live-optredens van orkesten, opera’s, balletten, documentaires, interviews en meer. Partner van de Berliner Philharmoniker, London Symphony Orchestra, Concertgebouw Orkest en nog veel meer.

Je eigen klassieke collectie beheren

Heb je een eigen collectie klassieke muziek, dan kun je dit beluisteren via de Muziek-app. Hieronder geven we enkele tips hoe je je klassieke cd’s kunt importeren, muziek taggen en andere dingen waar je rekening mee moet houden bij klassieke muziek.

Klassieke cd’s importeren in de Muziek-app

Misschien heb je nog heel veel cd’s met klassieke muziek liggen, die je in de Muziek-app zou willen importeren (of in iTunes, als je nog een oudere versie van macOS gebruikt). De term hiervoor is ‘rippen’. Hierbij kun je aangeven welk muziekformaat je wilt hebben: MP3, AAC, Apple Lossless, AIFF of WAV.

Bij MP3 en AAC is er sprake van compressie, waarbij AAC de betere keuze is. Dit is een nieuwere standaard, die efficiënter is. Je kunt bij AAC dezelfde bestandsgrootte hanteren, maar de muziekkwaliteit is veel beter. Bij klassieke muziek kun je ook kiezen voor lossless (niet-gecomprimeerd). De beste keuze daarbij is Apple Lossless. FLAC wordt niet ondersteund in iTunes en AIFF en WAV nemen veel meer ruimte in dan Apple Lossless. Bij WAV is er bovendien een probleem met het correct taggen van muziekstukken (bij WAV-bestanden is er geen standaard voor tags, waardoor apps de informatie niet goed kunnen uitlezen).

Kortom: kies voor AAC als je compressie geen probleem vindt en kies voor Apple Lossless als je de beste kwaliteit wilt behouden.

Klassieke muziek voorzien van de juiste tags

Bij het beheren van je bibliotheek met klassieke muziek is het best een uitdaging om alle metadata kloppend te krijgen. Het gaat om naam van de track, uitvoerend muzikant, album, componist, genre en dergelijke. Er zijn geen standaard regels voor, dus je kunt het helemaal indelen naar eigen voorkeur. Je zou alle klassieke muziek onder het genre ‘Klassiek’ kunnen zetten, maar je kunt ook aparte genres maken voor pianomuziek, blaasmuziek, opera, kamermuziek, barok of romantiek.

Apple maakt o.a. gebruik van de informatie van Gracenote om metadata op te halen. Daarbij staat meestal de naam van de componist aan het begin van elke tracknaam. Dit kan handig zijn bij autoradio’s die alleen tracknamen laten zien, omdat je dan meteen weet om welke componist het gaat.

klassieke-muziek-itunes

Componist taggen

Koop je klassieke muziek via de iTunes Store, dan zul je zien dat Apple de naam van de componist juist niet in de tracknaam zet. Het maakt niet uit, als het veld ‘Componist’ maar gevuld is zodat je een bepaald muziekstuk snel kunt terugvinden. Dit doe je door meerdere tracks te selecteren en op de rechtermuisknop te klikken (of druk Command-I). Vul daarna de naam van de componist in, waarbij je zo consistent mogelijk probeert te zijn. ‘Beethoven’ is een prima oplossing en is gemakkelijker te sorteren dan ‘Ludwig van Beethoven’. Als je tracks op alfabetische volgorde sorteert ben je immers geneigd om bij de B van Beethoven te gaan zoeken, niet bij de L van Ludwig. Wil je echter onderscheid maken tussen de verschillende leden van de familie Strauss, dan is het wel zo handig als je initialen of voornamen toevoegt, bijvoorbeeld ‘Strauss, Richard’.

Muzikanten en orkesten taggen

Wat doe je met muzikanten, dirigenten en orkesten? Ook dat is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Bij solisten zoals Yo-Yo Ma is het simpel, maar wat doe je als Jaap van Zweden met het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor optreedt, samen met zangers Clifton Forbis, Matthias Goerne en Jennifer Wilson? In dat geval volg je de naamgeving van een toonaangevende database zoals Gracenote. Maar het is jouw collectie, dus kies zelf wat je belangrijk vindt. Ben je fan van Jaap van Zweden, dan zul je deze naam vooraan zetten.

Nummers aaneengesloten afspelen

Wil je dat klassieke nummers achter elkaar worden afgespeeld, zonder stilte ertussen, dan zul je dit wel moeten aangeven. iTunes kan daar rekening mee houden door de nummers naadloos op elkaar te laten aansluiten. Je geeft dit als volgt aan in de Muziek-app:

  1. Plaats de cd in de computer.
  2. Selecteer de cd in de Muziek-app (of iTunes).
  3. Selecteer de gewenste nummers die je wilt importeren en klik op Opties > Geavanceerd.
  4. Kies de optie ‘Voeg cd-tracks samen’.

Let op: dit werkt alleen vóór het importeren van de nummers. Het lukt niet bij nummers die al geïmporteerd zijn.


Tip: Concertino met Apple Music gebruiken

Concertino is een dienst die ervoor zorgt dat Apple Music geschikter wordt voor klassieke muziek. Deze dienst is wellicht wat overbodig geworden, sinds Apple Music Classical is aangekondigd.

Het is een gratis webapp, die speciaal is afgestemd op de behoeften van klassieke luisteraars. Vaak wil je niet alleen een componist of een track vinden, maar de exacte opname. Apple Music biedt weinig onderscheid en toont bijvoorbeeld niet altijd de dirigent, het orkest of het concerthuis waar de opname plaatsvond. Ook zijn de afspeellijsten niet altijd even logisch. Het systeem is afgestemd op artiesten, albums en nummers terwijl het bij klassieke muziek gaat om componisten, uitvoerend artiesten en meer.

Concertino met Apple Music

Concertino gebruikt de Open Opus-bibliotheek en analyseert de metadata van Apple Music om je een betere interface te geven. Het is een gratis app die ervoor zorgt dat Apple Music met klassieke muziek beter te pruimen is. De webapp is gratis te gebruiken en er komt ook een iOS-app aan.

Bekijken: Concertino

Openingsfoto: Stokkete, via Shutterstock.com

Informatie

Laatst bijgewerkt
januari 2024
Onderwerp
Categorie
Diensten