Gezelschapsspelletjes voor het hele gezin
Als de kinderen ook met de iPhone of iPad mogen spelen, hebben ze al snel hun favorieten. Of dat nou grote franchises en merken zijn als LEGO, Angry Birds of Skylanders, ze zijn altijd snel op de hoogte. Er zijn natuurlijk ook genoeg games voor de iPhone en iPad die je als gezin met elkaar kunt spelen.
- Ludo King
- Bam fu
- Olo
- Wie ben ik
- Wat ben ik? en Heads Up!
- Ganzenbord
- Woordjacht en Ruzzle
- Halli Galli & Friends
- Yatzi
Spelletjes voor op vakantie
Eerder bespraken we al bordspellen, waarvan er een paar ook prima te spelen zijn met gezinsleden. Voor in de luie stoel hebben we een overzicht van puzzelapps. En natuurlijk genieten kinderen en volwassenen ook van ‘echte’ games. Hier beperken we ons tot simpele spelletjes die iedereen meteen begrijpt en waarvoor niemand in de handleiding hoeft te duiken. In deze editie van de iCulture Vakantiespecial zetten we tien van dit soort spellen op een rij.
Ludo King/Classic
Sommige mensen zeggen Ludo, anderen hebben het over Pachisi, maar de Nederlandse benaming voor dit simpele bordspel is nog het leukst: Mens Erger Je Niet. Je speelt net als vroeger met maximaal vier spelers. Gooi een dobbelsteen, zet het aantal stappen en als je alle pionnen veilig thuis hebt gebracht, heb je gewonnen. De indeling van het bord is heel overzichtelijk, al missen we wel een beetje de kneuterige tekeningen van Mens Erger Je Niet. Als de rest van het gezin afhaakt, kun je Ludo ook tegen de computer spelen.
Je vindt in de App Store nog veel meer varianten als je de zoekopdracht ‘Ludo’ gebruikt. Ludo Classic is een optie als je een wat oudere iPad gebruikt (t/m iOS 10). Mensen met een nieuwer apparaat kunnen beter Ludo King (of een van de vele andere varianten zoals Ludo STAR) downloaden.
Bam fu
Deze grappige app is gemaakt door de Nederlander Adriaan de Jongh (bekend van Hidden Folks, ook een leuke game om samen te spelen!). Bam fu is dan ook voorzien van Nederlandse teksten, ondanks de wat Aziatisch aandoende naam. Omdat het al een wat oudere game is, kun je het ook spelen op redelijk oude iPads.
Je speelt Bam fu met twee, drie of vier spelers op één iPad. De bedoeling is dat je de stenen op het veld allemaal in jouw kleur krijgt. Als je op een steen tikt, wisselt de kleur. Dat klinkt simpel, maar de tegenstander doet hetzelfde en wacht tot jij op de steen gaat tikken. Bovendien wordt het weer moeilijker als er drie kleuren meedoen en je dus soms twee keer op een steen moet tikken voordat jouw kleur tevoorschijn komt. Het is een waar gevecht tussen handen en vingers. Kijk wel uit dat het geen ruzie wordt, maar voor de rest – erg leuk.
Olo
Olo is misschien wel een van de leukste spellen die je met meerdere mensen tegelijk op één iPad speelt. Speel je één tegen één, dan heeft de ene partij gele schijven en de andere partij rode schijven. Je probeert een schijf naar het vak van jouw kleur te schuiven. Hij glijdt als een soort curlingsteen naar het doelgebied toe. De tegenstander probeert je eruit te ketsen en zelf ook in het goede vak te komen. Val je over de achterkant van het bord heen, dan mag de tegenstander jouw stuk pakken en ermee spelen. De minimalistische vormgeving is mooi en maakt het spel overzichtelijk.
Wie ben ik?
“Wie ben ik?” speelde je vroeger al op zo’n grappig speelbord waarop je telkens personages naar beneden klapte. Het stond toen bekend als “Wie is het?”. Door vragen te stellen als “Heeft de persoon een snor?” en “Is de persoon een man?” kom je uiteindelijk bij het juiste personage terecht. Het basisspel bevat 24 personages, maar door veel te spelen zijn er nog 24 nieuwe te ontgrendelen. Wil je het spel samen spelen, dan moet je de iPhone en iPad aan elkaar doorgeven. Er is ook een gratis versie van het spel, maar die kun je alleen in je eentje spelen.
Wat ben ik? en Heads Up!
Naast Wie ben ik? hebben we ook nog Wat ben ik?. Je kunt het spelletje op twee manieren spelen. De eerste manier is om de iPhone of iPad voor je hoofd te houden zodat de rest van de spelers kunnen zien wat je bent. Door vragen te stellen, moet je raden welk voorwerp of welke persoon je voorstelt. Je hebt hiervoor zestig seconden de tijd en wanneer je het hebt geraden, kun je telefoon doorgeven aan de volgende speler. De andere manier om het te spelen is door aan niemand te laten zien wie je bent en het zelf te gaan beschrijven zonder te benoemen wat je bent. De rest van de spelers moet dan raden wat jij bent. Je kunt een aantal categorieën kiezen, waaronder eentje die speciaal voor kinderen is. Ook kun je er nog een aantal categorieën bijkopen voor een paar euro. Ook wordt er dan geen reclame meer getoond in het spelletje.
Een variant hierop is het spelletje Heads Up, dat gepromoot wordt door tv-ster Ellen Degeneres. Dit werkt op een vergelijkbare manier: houd de iPhone bij je voorhoofd en jij moet raden wat erop staat, terwijl de medespelers hints geven.
Ganzenbord
Ook het oud Hollandse bordspel Ganzenbord is te vinden in de App Store. Deze simpele app geeft je de mogelijkheid om met het hele gezin Ganzenbord te spelen. Maximaal vier spelers kunnen deelnemen, waarbij iedereen zijn favoriete kleurtje kan kiezen. Het spelletje werkt verder op dezelfde manier als het originele bordspel. Je gooit met de dobbelstenen en onderweg kom je allerlei obstakels tegen. De speler die als eerste bij de finish komt, wint Ganzenbord.
Woordjacht en Ruzzle
Met Woordjacht kun je het spel met meerdere personen op een iPhone of iPad spelen. Veeg in het menu naar rechts totdat je Pass’n Play ziet. Spelers proberen woorden te vormen van de letters die vier bij vier gerangschikt staan. De letters moeten wel naast elkaar liggen en dus één lijn vormen in de juiste volgorde waarin het geschreven wordt. Een zelfde spelopzet kennen we van Ruzzle. Speel je dit Nederlandstalige spel met z’n tweeën, dan kun je om de beurt met dezelfde letters binnen hetzelfde tijdsbestek proberen de hoogste score te halen.
Halli Galli & Friends
Halli Galli is een simpel kaartspel dat we kennen van de speelgoedwinkel. De spelers leggen een kaart open en kijken naar de samenstelling van de fruitsalade waarin bananen, aardbeien, citroen en pruimen voorkomen. Is er een reeks van dezelfde kaarten, dan mag degene die als eerste op de bel drukt de kaarten pakken.
Hallo Galli & Friends zorgt ervoor dat je het spannende kaartspelletje online met al je vrienden kunt spelen. Wanneer iedereen op hetzelfde Wi-Fi-netwerk zit, kun je een potje tegen elkaar spelen. Als niemand meer zin heeft, kun je altijd nog tegen de computer of een willekeurige andere tegenstander spelen.
Yatzy
Yahtzee kent eigenlijk iedereen wel. Je hebt er niet zoveel voor nodig: een paar dobbelstenen en een velletje papier om de scores bij te houden. Het lijkt dus ook overbodig om een aparte app te gebruiken om het spelletje te spelen. Toch levert de app een aantal leuke extra’s op. Je kunt het spelletje bijvoorbeeld op de mode ‘enkele worp’ spelen. Dit houdt in dat je maar een worp per beurt hebt, waardoor het spelletje extra lastig wordt. Je kunt dus geen dobbelstenen bewaren en moet geluk hebben dat je in een keer een goede worp gooit. Je kunt het spelletje met maximaal vier spelers spelen door de iPhone of iPad door te geven aan de andere spelers. Ook heb je de mogelijkheid om tegen de computer te spelen.
Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial en is geactualiseerd in juni 2018. Heb je tips of opmerkingen? Stuur dan een reactie via onderstaande link.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
De iPhone en iPad voor kinderen
De iPad en iPhone zijn ook leuk voor kinderen. Met deze artikelen zorg je dat kinderen ze veilig kunnen gebruiken, met onder andere informatie over delen met gezin, ouderlijk toezicht, tijdslot instellen en leuke apps vinden. En met Schermtijd beperk je de tijd die kinderen (of jijzelf) kunnen doorbrengen op de iPhone en iPad. Ook lees je hoe je een Apple ID voor kinderen kunt aanmaken.
- Ouderlijk toezicht gebruiken
- Schermtijd op iPhone en iPad
- Applimieten instellen in Schermtijd
- Begeleide toegang gebruiken
- iPad-gebruik van kinderen beperken
- Geschikte apps voor oudere iPad zoeken
- Leerzame programmeerapps voor kinderen
- Tijdslot voor kinderen instellen op iPhone en iPad
- Thuisknop blokkeren op de iPad
- iPad-apps filteren op leeftijd
- iPad kindveilig maken met beschermhoezen
- Apps voor kinderen tijdens lange autoritten
- Meldingen uitschakelen op een gezamenlijke iPad
- In-app aankopen uitschakelen
- Alles over Delen met gezin
- Apple ID voor kinderen