Muziek herkennen met apps
Muziek herkennen met een app is leuk om te doen. Binnen een paar seconden vertelt de iPhone (of de Apple Watch) je welk liedje er wordt gedraaid in een café of op een feestje. Zo hoef je je tijdens het radio luisteren of uitgaan nooit meer af te vragen hoe het nummer heet. Apps die muziek herkennen vertellen je de titel, de artiestennaam en vaak nog wat andere extra’s zoals albumhoezen en een linkje om het volledige nummer op muziek streamingdiensten zoals Apple Music of Spotify te beluisteren. Er zijn meerdere apps die je hiervoor kunt gebruiken. In deze gids zetten we de handigste muziekherkenners voor je op een rij.
iCulture adviseert: Shazam
Simpeler kan het niet bij Shazam. Als je deze gratis app hebt geïnstalleerd op je iPhone hoef je alleen maar op de Shazam-knop te drukken. Daarna luistert de app naar de muziek en vergelijkt de klanken met bekende muzieknummers. Hiervoor is een internetverbinding nodig. Vervolgens krijg je de titel van het nummer en de naam van de artiest te zien. Je kunt de app echter ook zo instellen dat hij altijd luistert en muziek herkent terwijl je ondertussen wat anders aan het doen bent. Shazam is eigendom van Apple.
Een extra snelle manier om Shazam te starten is via Siri: vraag gewoon aan Siri ‘Hoe heet dit nummer?’ en Shazam komt in actie. Dit werkt zowel op de iPhone als op de Apple Watch. Er is ook een speciale Shazam-knop voor het Bedieningspaneel. Standaard werkt het met Apple Music, maar je kunt ook Shazam met Spotify koppelen.
We hebben allerlei handige tips over Shazam:
- Zo gebruik je Shazam met Spotify in plaats van Apple Music
- Zo onthoudt Shazam automatisch alle liedjes van de avond
- Shazam vanuit het Bedieningspaneel: zo kun je snel muziek herkennen
- Muziek herkennen met Shazam: alles wat je wilt weten over deze app
- Siri en Shazam: muzieknummers herkennen en terugzoeken
SoundHound: ook geschikt voor zingen en neuriën
SoundHound werkt praktisch hetzelfde als Shazam: open de app en druk op de SoundHound-knop om de muziek te analyseren en direct antwoord te krijgen. Deze app toont ook veel meer dan alleen de naam van het nummer en de artiest. Je krijgt er ook een link naar Apple Music, Spotify en naar video’s op YouTube bij. Je kan ook gebruikmaken van de LiveLyrics-functie, zodat je de tekst mee kan zingen met de muziek. SoundHound is verkrijgbaar in een gratis en betaalde variant, waarbij je tegen betaling onbeperkt kunt scannen.
Een pluspunt van SoundHound is dat je bij deze app het liedje ook kunt neuriën of zingen. De andere apps beginnen daar niet aan; zij willen alleen officieel uitgebrachte nummers horen. SoundHound kan als een van de weinige apps ook klassieke muziek en covers herkennen. Lukt het niet om met Shazam een nummer te herkennen, probeer het dan zeker ook nog even met SoundHound.
NowPlaying: maak van je iPhone of iPad een scherm voor je speaker
Deze app heeft een iets andere insteek dan Shazam en SoundHound. NowPlaying is namelijk ook bedoeld om je radio, platenspeler of speaker een scherm te geven. Vooral op de iPad komt de app goed tot zijn recht. Zet je toestel in de buurt van het geluid en NowPlaying toont op je volledige scherm welk nummer je hoort. Hiervoor maakt de app gebruik van de achterliggende technologie van Shazam. Je kunt een nummer met één druk op de knop toevoegen aan je Apple Music-bibliotheek. Er is ook een mooie Apple Watch app met de functie om muziek aan je bibliotheek toe te voegen.
Naast basisinformatie over een nummer, vind je ook een verhaal bij het album als dit is opgegeven door de artiest. Ook bandleden worden bij naam genoemd, waarbij je eenvoudig meer te weten kunt komen over deze muzikant en wat ze nog meer gemaakt hebben. Voor wie écht fan is, zie je ook een snelkoppeling naar de opnamestudio in Apple Kaarten. Meer weten? Lees onze review van NowPlaying. Sinds de review zijn veel functies toegevoegd. Deze app is op Nederlandse bodem ontwikkeld door Hidde van der Ploeg (@hiddevdploeg)!
Musixmatch: om songteksten op te zoeken
De app Musixmatch is vooral bedoeld voor het opzoeken van songteksten bij muzieknummers. Je kunt dit vervolgens regel voor regel met de muziek laten meelopen. Zo weet je niet alleen wie de artiest van het nummer is en hoe het nummer heet, maar kun je het ook lekker meezingen. Tegen betaling raak je de advertenties kwijt, kun je online songteksten lezen en je muziek op tv analyseren.
Musixmatch is ook geschikt om nummers te herkennen. Tik onderin het menu op Identificeren om de functie te activeren. Je houdt de iPhone in de richting van een speaker en Musixmatch levert je niet alleen de titel van het nummer, maar ook de songtekst. Weet je niet meer hoe een liedje heet, maar herinner je je wel wat zinnetjes uit de songtekst, dan kan Musixmatch je ook verder helpen. Daarnaast kun je de app koppelen met de muziekdienst die je gebruikt, zoals Apple Music of Spotify.
Deezer SongCatcher: vooral voor Deezer-gebruikers
Streamingdienst Deezer heeft een eigen functie om muziek te herkennen met de naam SongCatcher. Daarbij wordt net als bij Musixmatch gebruik gemaakt van de ACRCloud-technologie. Het voordeel voor Deezer-gebruikers is dat de herkenning al zit ingebouwd in de app, zodat je liedjes die je ontdekt hebt meteen in een favorietenlijstje of speellijst kun tzetten. De SongCatcher werkt in zowel de gratis als betaalde variant van Deezer. Een nadeel is dat er geen geschiedenis bewaard wordt van je herkende nummers, tenzij je een nummer meteen aan je bibliotheek toevoegt.
We hebben nog meer tips over muziek-apps:
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Shazam
Shazam is een app waarmee je muziek kunt herkennen. De app werd in 2017 overgenomen door Apple en sindsdien is de muziekherkenning op veel meer plekken op de iPhone, iPad en Mac toegevoegd, waaronder het Bedieningspaneel en Siri. Shazam is standaard beschikbaar op al je Apple-apparaten, maar de losse app is ook nog steeds beschikbaar. De herkende muziek wordt ook dankzij iCloud gesynchroniseerd tussen al je apparaten. Je kan ook Shazam koppelen aan Apple Music of aan Spotify.