Wat zijn Nanoleaf lichtpanelen?
Nanoleaf maakt lichtpanelen die je met je iPhone kunt aansturen. Ze werken met HomeKit, Google Home, Amazon Alexa, Siri en IFTTT. De nieuwste producten zijn bovendien geschikt voor Thread en Matter, zodat ze een stabiele verbinding hebben en met allerlei smart home-platformen samenwerken. Nanoleaf Shapes zijn onderling te combineren, zodat je bijzondere patronen kunt vormen. Maar pas op: de foto’s van de fabrikant zien er vaak spectaculair uit, maar om dit voor elkaar te krijgen zul je vaak heel veel lichtpanelen moeten kopen en dan wordt het al snel erg duur. Maar gelukkig zijn er regelmatig aanbiedingen!
Je koopt Nanoleaf onder andere bij de volgende winkels:
Wat maakt Nanoleaf bijzonder?
Nanoleaf is een kleine Canadese fabrikant, die al jaren lichtpanelen maakt. Bijzonder is dat ze altijd met HomeKit samenwerken en dat de fabrikant ook de nieuwste ontwikkelingen zoals Thread en Matter ondersteunt. Sommige panelen zijn onderling te combineren.
Gaandeweg heeft Nanoleaf steeds meer producten uitgebracht, waaronder:
- Nanoleaf Shapes (lichtpanelen in meerdere vormen)
- Nanoleaf Elements + Wood (lichtpanelen met houtstructuur)
- Nanoleaf Lines (lichtbalken)
Ook bijzonder is dat je zelf bepaalt welk patroon je op de muur plakt. Er zijn maar weinig fabrikanten die dergelijke lichtpanelen op de markt brengen. Je kunt de lichtpatronen laten meebewegen met het ritme van de muziek, dankzij de muziekmodule. Ook kun je de panelen laten meekleuren met de inhoud van je computerscherm, bijvoorbeeld tijdens het gamen. Daardoor zijn deze panelen ook erg populair geworden bij gamers en content creators. Voor het bedienen van de lampen heb je meerdere mogelijkheden, waaronder de Nanoleaf-app en HomeKit.
Nanoleaf Shapes
Centraal in het assortiment van deze fabrikant staan de Nanoleaf Shapes. Dit zijn lichtpanelen die met elkaar te combineren zijn en waarmee je allerlei patronen kunt leggen. De meest bekende vorm zijn de driehoeken (Triangles), maar je kunt tegenwoordig ook kiezen voor vierkante panelen (Canvas) en zeshoekige panelen (Hexagon). Je koopt ze in een startpakket met bijvoorbeeld 9 stuks en kunt in de app kijken welke patronen je hiermee zoal kunt maken. Met augmented reality krijg je te zien hoe het op jouw muur eruit ziet.
Nanoleaf Triangles: driehoekige lichtpanelen
Hiermee is het allemaal begonnen: driehoekige lichtpanelen die je op allerlei manieren kunt combineren tot een patroon. Ze stonden voorheen bekend onder de naam ‘Aurora‘ (sinds 2017). Inmiddels zijn er nieuwere uitvoeringen verkrijgbaar, die verkrijgbaar zijn in startpakketten met meerdere stuks. Heb je weinig ruimte, dan is er de Mini Triangle. In de app vind je allerlei suggesties om patronen te maken: vul in dat je bijvoorbeeld 9 panelen hebt en je ziet meteen enkele voorbeelden. Met augmented reality krijg je te zien hoe het op jouw muur eruit ziet.
Heb je besloten welk patroon je wilt, dan kun je ze op de muur plakken. Het installeren is eenvoudig, dankzij de meegeleverde plakstrips en bevestigingsstukjes. Heb je een muur van pleisterwerk of behang, dan moet je er rekening mee houden dat je ze niet zomaar kunt verplaatsen en niet elke week het patroon kunt wijzigen. De kans is namelijk groot dat de muur wat beschadigd raakt, want de plakstrips zitten behoorlijk goed vast.
Zoals je op de foto hierboven kunt zien, is het ook mogelijk om de Nanoleaf Triangles te combineren met andere producten uit de Shapes-lijn.
- Nanoleaf Shapes Triangles starterkit 15 lichtpanelen: bij Amazon
- Nanoleaf Shapes Triangles starterkit 9 lichtpanelen: bij Amazon
- Nanoleaf Shapes Triangles starterkit 4 lichtpanelen: bij Amazon
- Nanoleaf Shapes Triangles uitbreidingspakket met 3 extra lichtpanelen: bij Amazon
Nanoleaf Hexagon: zeshoekige lichtpanelen
Deze zeskantige lichtpanelen van Nanoleaf bieden weer heel andere mogelijkheden om patronen te vormen. Als je dichterbij kijkt, zul je zien dat de hoeken wat afgerond zijn, waardoor het bijna cirkels zijn. De panelen hebben dezelfde functies als de Nanoleaf Triangles en Canvas. Ze zijn aanraakgevoelig en kunnen visualisaties op basis van muziek laten zien.
Ook zit er LayoutDetect in, een oplossing om te zorgen dat de kleurveranderingen subtiel plaatsvinden, basis van het patroon dat je hebt gekozen. Je bedient ze met Homekit, Siri, Alexa, Google Assistent, SmartThings, IFTTT en zelfs Razer, als je ze in combinatie met je computerscherm wil gebruiken tijdens het gamen.
Nanoleaf Canvas: vierkante lichtpanelen
Heb je liever vierkante panelen, dan is er de Nanoleaf Canvas. Dit zijn slimme RGBW LED-panelen met aanraakbediening. Je kunt tot 500 stuks aansluiten voor een spectaculair (maar prijzig) effect, maar je zult wel voor elke 25 stuks een eigen stroombron moeten hebben. Deze lichtpanelen zijn interactiever en zijn volledig lichtgevend. Je ziet echter wel een soort plus-vormpje in het midden, wat ze minder strak maakt.
Net als de driehoekige lichtpanelen zijn ze modulair en in vrijwel elk patroon te plakken. Ze zijn licht genoeg om aan het plafond te plakken, ook weer met de meegeleverde 3M plakstrips. In het standaardpakket vind je 9 panelen, die je metpakketten van 4 stuks verder kunt uitbreiden. Eventueel kun je beginnen met een paar tegels en dit later verder uitbreiden.
Er zitten knoppen in de Canvas-panelen, waarmee je de kleuren en instellingen kunt wijzigen zonder de app erbij te pakken. Druk je op één van de panelen, dan ontstaat er een soort rimpeling, zoals bij water. Je kunt ook dubbeltappen en swipen. Bij Canvas is er één controlepaneel met stroomvoorziening. Deze ziet eruit als de andere tegels, maar heeft extra bedieningsmogelijkheden en ingebouwde muziekmodule. Lees onze Nanoleaf Canvas review voor meer ervaringen.
Je kunt ook hier 16,4 miljoen kleuren bekijken en kiezen uit allerlei kleurnuances en patronen, een willekeurig kleurpalet uitkiezen of zelf iets maken.
Nanoleaf Lines (rechte balken)
Nanoleaf Lines werd in het najaar van 2021 uitgebracht. Het gaat hier om lichtstaven die je aan de muur kunt plakken in elk gewenst patroon. Ze zijn licht van gewicht en veranderen van kleur. De balken zijn voorzien van achtergrondverlichting en zijn onder een hoek van 60 graden met elkaar te verbinden, zodat je een geometrisch patroon krijgt. Ook kun je twee verschillende kleurzones tegelijk instellen. Ze zijn compatibel met HomeKit, Google Home, Amazon Alexa, Samsung SmartThings en IFTTT, dus je kan alle kanten op. Elke Line-balk geeft 20 lumen aan verlichtingssterkte, wat relatief weinig is. Met een kleurtemperatuur van 1200K tot 6500K kun je het zowel gezellig als productief maken. De balken kunnen meer dan 16 miljoen kleuren vertonen en je kunt tot 18 Lines per stroomkabel aansluiten. Bedienen doe je via de Nanoleaf-app, via een remote of spraakbediening.
Je koopt een startpakket voor ca. 200 euro bij Coolblue of een van de andere winkels. Lees ons Nanoleaf Lines review voor meer informatie.
Nanoleaf Elements
Onder de naam Nanoleaf Elements brengt deze fabrikant een serie lichtpanelen met houtstructuur uit. Deze zijn vrijwel gelijk aan de Hexagons die we hieronder bespreken, maar zien er uitgeschakeld ook nog fraai uit. Dit komt door het houtfineer dat op de zeshoekige tegels is geplakt. De panelen kunnen alleen wit licht uitstralen, van koud tot warm. Ook kun je tot 22 lichtpanelen aansluiten per stroomadapter en kun je in totaal 80 panelen met elkaar koppelen. Zo valt er altijd wel een mooi patroon te vormen. De panelen zijn aanraakgevoelig en reageren op muziek. Bovendien zijn ze te gebruiken als Thread border router, zodat ze de verbindende schakel kunnen vormen tussen je andere smart home-producten.
Lees onze Nanoleaf Elements review voor meer informatie.
Meer Nanoleaf-producten
Hierboven hebben we de belangrijkste producten van Nanoleaf besproken. Maar er is nog veel meer verkrijgbaar! Hier zijn enkele voorbeelden:
- Nanoleaf Skylight: vierkante plafondpanelen (zie review)
- Nanoleaf Outdoor String Lights: lampjes voor de tuin
- Nanoleaf Essentials: diverse goedkopere lampen en lichtslang
- Nanoleaf Umbra: bureaulamp in samenwerking met Umbra
- Nanoleaf 4D Screen Mirror: Ambilight-achtige ledstrip voor de tv
Hieronder noemen we enkele prijzen, zodat je een indruk krijgt hoeveel je ongeveer kwijt bent.
Nanoleaf biedt nog meer mogelijkheden. Zo werkt het systeem samen met allerlei partners, zodat je ook een badkamerspiegel van Hafa kunt aansturen. Lees verder om te ontdekken wat je er nog meer mee kunt doen!
Met de desktop-app van Nanoleaf kun je overigens ook zorgen dat games, films en andere content invloed hebben op de lichtpatronen. Zo krijg je een soort lichtshow tijdens het kijken naar Netflix of het spelen van een racegame. Ben je een pc-gamer en gebruik je Razer-producten, dan kun je de Nanoleaf-panelen ook laten reageren op je muis, toetsenbord en headset.
Nanoleaf is compatibel met HomeKit, Siri, Google Home, Amazon Alexa en IFTTT. Ook bieden de meeste producten tegenwoordig ondersteuning voor Thread en Matter. Je kunt dus slimme automatiseringen bedenken, waarbij de lampen reageren op allerlei manieren. Je kunt uiteraard zorgen dat de lampen aan gaan als je thuiskomt, of knipperen wanneer je een nieuwe volger op Twitter hebt. Ben je slechthorend, dan zou je de panelen kunnen laten flitsen als er iemand op de deurbel drukt.
Verder kun je de zonsopkomst nabootsen door ze langzaam van kleur te laten veranderen. Op dezelfde manier kun je de panelen dimmen als je ‘s avonds gaat slapen.
Nanoleaf Connect+
Er komen steeds nieuwe vormen bij de Nanoleaf-lichtpanelen. Om te zorgen dat ze onderling op elkaar aansluiten heeft Nanoleaf de Connect+ technologie bedacht. Dit logo is te zien op producten die onderling compatibel zijn. Je kunt panelen met Connect+ onderling combineren.
Wil je meer weten over HomeKit-verlichting en lampen, bekijk dan onze aparte gids. Of bekijk onze andere artikelen over Philips Hue en de LiFX-lampen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Smart Home
Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.
- Smart Home special
- HomeKit: het complete overzicht
- HomeKit-producten kopen in Nederland
- Alles over Philips Hue
- Alles over Aqara smart home-apparaten
- Eve: accessoires voor HomeKit
- Tado: alles over slimme thermostaten en meer
- Netatmo: alles over dit smart home-merk
- IKEA Tradfri-lampen en accessoires
- Slimme verlichting
- Wat is Matter?
- Matter FAQ
- Thread voor smart home