Uitgelicht
Apple Black Friday
Toon of verberg de lijst met posts
Pebble smartwatch zwart-rood

Pebble: alles over deze vroege smartwatch voor iPhone-gebruikers

Pebble was een van de eerste smartwatches, die voor de komst van de Apple Watch mateloos populair was onder iPhone-gebruikers. Wat kun je er nu nog mee, welke modellen zijn er verschenen en wat moet je weten over de Pebble-smartwatches?

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

Voordat de Apple Watch op de markt kwam was er onder iPhone-gebruikers een andere smartwatch populair: de Pebble. In deze gids lees je alles over deze pionier op het gebied van smartwatches, wat je er nu nog mee kunt en wat de overname door Fitbit voor gevolgen heeft gehad voor gebruikers. Pebble was z’n tijd ver vooruit met een eigen appwinkel en Smartstraps, waarmee je nieuwe functies kon toevoegen. Op 30 juni stopt de officiële support van de Pebble-servers, waardoor veel online functies niet meer te gebruiken zijn. Het onofficiële project Rebble biedt voor de huidige gebruikers nog wat hoop voor de toekomst.

Hieronder lees je alles over:


Pebble-smartwatch onderdelen

Wat is Pebble?

PebbleKitDe Pebble smartwatch was een slim horloge, dat je gebruikte in combinatie met de bijbehorende iPhone- of Android-app. Op deze smartwatch kon je apps installeren, notificaties ontvangen en de tijd aflezen. Deze smartwatch beschikte over een eigen App Store waarmee je extra apps en wijzerplaten op het horloge kon zetten. De Pebble was een van de eerste moderne smartwatches en was aanvankelijk de grootste concurrent van de Apple Watch. Het oorspronkelijke model is hiernaast te zien in het wit. Je kon ook kiezen uit zwart, rood, oranje en enkele andere kleuren.

De Pebble werd gemaakt door een bedrijfje Californië, dat in december 2016 werd overgenomen door Fitbit. Verdere productontwikkeling en verkoop werden op dat moment meteen gestaakt, omdat Fitbit de technologie wilde gebruiken voor het maken van een eigen smartwatch. Er waren op dat moment meerdere varianten van het Pebble-horloge verschenen.

Bekijk ook
Officieel: Pebble overgenomen door Fitbit, staakt alle verkoop

Officieel: Pebble overgenomen door Fitbit, staakt alle verkoop

De overname van Pebble door Fitbit is officieel! De Pebble Time 2 en Pebble Core worden door de overname niet meer uitgeleverd aan klanten. Klanten krijgen hun geld terug.

Verschillen Pebble vs Apple Watch

In vergelijking met de Apple Watch had de Pebble minder ingebouwde sensoren. Er zat bijvoorbeeld geen hartslagmeter in en het horloge was aanvankelijk minder gericht op gezondheid en sport. In plaats van een OLED-scherm had de Pebble een energiezuiniger e-ink scherm, dat minder kleurrijk is. Dat zorgde er ook voor, dat de batterij van de Pebble veel langer mee ging: 7 dagen, terwijl de Apple Watch elke dag opgeladen moet worden. De Pebble was vanaf ca. 120 euro te bestellen en was daarom veel goedkoper dan de Apple Watch, waar je rond de 400 euro voor betaalt.

Er zijn ook overeenkomsten. Zowel de Pebble als de Apple Watch Series 0 stonden met de iPhone in verbinding via het energiezuinige Bluetooth 4.0. Op beide smartwatches kon je apps installeren, al waren de mogelijkheden op de Apple Watch vanaf het begin wel iets groter. Beide horloges waren waterbestendig en erg licht. Gaandeweg nam Pebble steeds meer design-ideeën van de Apple Watch over, zoals de vorm van de behuizing, verwisselbare bandjes en de kleuren goud en roségoud.

Pebble appstore voor iOS iPhone

Het gebrek aan sensoren wil echter niet zeggen dat Pebble minder mogelijkheden had. Dankzij een enorme hoeveelheid apps kon je allerlei functies toevoegen, zodat je het horloge kon gebruiken om mee te hardlopen, muziek af te spelen en Google Maps te bekijken. Je had hier wel je iPhone bij nodig, omdat je geen muziek en gps-locaties kon opslaan op het horloge.

Pebble kopen

pebble-steelDe Pebble-horloges zijn tegenwoordig nauwelijks meer verkrijgbaar in de winkel. We raden ook af om een Pebble te kopen, omdat de ondersteuning vanuit Fitbit in juni 2018 zal stoppen. Er verschijnen al langere tijd geen software-updates meer voor het horloge en toekomstige iOS-updates kunnen ervoor zorgen dat het horloge niet meer goed functioneert. Eerder was Pebble verkrijgbaar bij alle bekende winkels zoals Media Markt en Coolblue. Veel mensen hebben een Pebble in handen gekregen door mee te doen aan een Kickstarter-campagne. Bij vroegtijdige inschrijving op een nieuw model kreeg je korting.

Kickstarter: het begin van Pebble

Het verhaal van de Pebble begint eigenlijk bij zijn voorloper: de Inpulse smartwatch. Deze was als slim horloge in combinatie met de BlackBerry te gebruiken. Maar omdat BlackBerry-telefoons met de jaren minder populair werden, begonnen steeds meer mensen te vragen om een slim horloge dat werkt met de iPhone en Android-smartphones. Op 11 april 2012 startte Eric Migicovsky, de bedenker van het horloge, een Kickstarter-campagne om dit mogelijk te maken.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Voor de eerste Pebble smartwatch was oorspronkelijk 100.000 dollar aan crowdfunding nodig. Het bedrijf haalde echter véél meer binnen. Aan het einde van de campagne was er meer dan 10 miljoen dollar opgehaald, een record. Het horloge ging vervolgens in januari 2013 in productie. Binnen een jaar werden er 300.000 exemplaren verscheept en sindsdien zijn er al meer dan 1 miljoen stuks verkocht. Na het oorspronkelijke model verschenen er luxere varianten van staal. Voor een van de laatste modellen, de Pebble Time, organiseerden de makers opnieuw een Kickstarter-campagne. Deelnemers ontvingen in mei 2015 hun exemplaar. De Kickstarter-campagne voor de Pebble Time 2 werd vroegtijdig afgeblazen door de overname door Fitbit.

Lees ook ons interview met de CEO van Pebble, Eric Migicovsky

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Pebble voordelen en nadelen

pebble-steelDe filosofie achter de Pebble smartwatch was anders dan de Apple Watch. De Pebble was vooral een verlengstuk voor je smartphone en zorgde ervoor dat je minder op je telefoon hoefde te kijken. Daarmee onderscheidde Pebble zich van de andere smartwatches van dat moment:

Pebble voordelen

  • De batterij ging minstens 7 dagen mee
  • Het beeldscherm met e-ink technologie was goed leesbaar in de volle zon
  • Lagere prijs dan veel andere smartwatches
  • Licht van gewicht en erg dun
  • Mogelijkheid om allerlei apps te installeren en nieuwe functies toe te voegen
  • Waterbestendig, je kunt ermee douchen

Pebble nadelen

  • Geen gps-chip (maar dat had de Apple Watch aanvankelijk ook niet)
  • Geen NFC, zodat je geen betalingen kon doen
  • Geen hartslagmeter, zodat het aantal sporttoepassingen beperkter was
  • Geen mogelijkheid om lokaal muziek op te slaan

Op de Pebble ontbraken een aantal sensoren, waardoor het horloge minder geschikt was om te sporten, terwijl de Apple Watch wel meteen het accent legde op de sportieve mogelijkheden. Die afweging was bewust gemaakt, omdat de fabrikant van Pebble wilde dat het horloge lang mee zou gaan op een batterijmodellen. Bij nieuwere modellen zoals de Pebble Time en Time Steel kon je wel een GPS-sensor, NFC en hartslagmeter toevoegen aan het horloge via een speciaal polsbandje: de Smartstrap (zie verderop).

Pebble modellen en uitvoeringen

Sinds de introductie van de eerste Pebble smartwatch zijn er verschillende modellen op de markt verschenen. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

Originele Pebble

pebble-watchDe originele Pebble smartwatch was een licht plastic horloge van 38 gram dat in verbinding stond met je smartphone via Bluetooth 4.0. Je kon het bandje gemakkelijk verwisselen. Het horloge had een 1,26-inch schermpje met een resolutie van 144 x 168 pixels, gemaakt door Sharp. Dit transflective LCD-scherm was extreem zuinig. Eén van de sterkste punten van de originele Pebble was dan ook de batterijduur van ruim 7 dagen, terwijl het scherm altijd aan stond. Dit model werd vanaf 2013 verkocht in de kleuren zwart, grijs, wit, oranje en rood.

De eerste Pebble Watch kreeg gemengde kritieken. Reviewers vonden het design innovatief en prezen de trilfunctie om je te wijzen op notificaties. De originele uitvoering had een monochroom e-paper scherm, waardoor je het horloge altijd kon aflezen, ook in vol zonlicht. Met de bijbehorende app op je iPhone of Android-toestel kun je via Bluetooth nieuwe apps en wijzerplaten op het horloge installeren. Dit model kostte rond de 125 euro. Opladen deed je via een speciale USB-kabel die magnetisch aan het horloge vastplakte. Hiervoor was gekozen om het horloge waterbestendig (5 ATM) te maken. Het kon tot 40 meter worden ondergedompeld en was ook geschikt om mee te zwemmen en douchen.

Pebble Steel

Pebble SteelIn januari 2014 kondigden de makers op de consumentenelektronicabeurs CES de Pebble Steel aan. Dit was in feite exact hetzelfde horloge met identieke functies, maar met een luxere uitstraling. In plaats van plastic was de Pebble Steel gemaakt van roestvrij staal. Hij woog 56 gram (inclusief het standaard bandje) en was verkrijgbaar in geborsteld staal of matzwart. Bij het horloge kreeg je een roestvrijstalen bandje én een leren bandje. Een Pebble Steel horloge kostte ongeveer 200 euro.

De behuizing van de Pebble Steel was iets compacter en met metalen knoppen en Corning Gorilla Glass was het horloge ook wat robuuster. Het design, de waterbestendigheid en gemakkelijk aflezen van het scherm vielen in de smaak bij reviewers. Wel vonden reviewers het jammer dat je maar 8 apps kon installeren en dat er geen hartslagsensor in zat.

Pebble Time

In maart 2015 kondigde Pebble op Kickstarter de tweede generatie van het horloge aan: de Pebble Time. Deze had een kleurenscherm van e-paper-technologie, dat net zo goed te lezen is als het voorgaande horloge, maar dan in kleur. Dankzij de microfoon kon je snel spraakberichtjes sturen naar vrienden. Hij was bovendien een stuk dunner dan het vorige model. Net als het origineel ging de batterij ruim 7 dagen mee en was de behuizing helemaal waterdicht. Je kon er dus gewoon mee douchen en zwemmen. De Time woog 42,5 gram inclusief het bandje. De Pebble Time had een aantal verbeteringen ten opzichte van het oorspronkelijke model, zoals een scherm met 64 kleuren en Gorilla Glass. De limiet op maximaal 8 apps werd opgeheven.

pebble-time-standaard

De belangrijkste verandering was echter de interface: in plaats van apps toonde de Pebble Time een tijdlijn (vandaar de naam). Keek je op het horloge, dan zag je direct wat er op dat moment aan de hand was. Scrol de je naar boven, dan zag je de gemiste berichten die je eerder had ontvangen. Met naar beneden scrollen kreeg je komende afspraken te zien. De tijdslijn verving de apps op de Pebble Time. Je kon nog wel ‘apps’ installeren, maar deze werden getoond als activiteit in je tijdslijn. Wilde je bijvoorbeeld weten hoe laat je trein gaat, dan moest je naar beneden scrollen om in de toekomst te kijken.

De Pebble Time lag voor ongeveer 200 euro in de winkel. Het bijbehorende Kickstarter-project haalde in 17 minuten z’n beoogde doel van een half miljoen. Binnen een uur was al $1 miljoen opgehaald, een Kickstarter-record. Uiteindelijk leverde het project meer dan $20 miljoen op.

Pebble Time Steel en Round

De Pebble Time Steel was een luxe stalen variant van de Pebble Time, verkrijgbaar in zilver, zwart of goud met een lederen of stalen bandje. Deze had een batterijduur van 10 dagen, veel langer dan de 16 uur van de ondertussen aangekondigde Apple Watch. Gelijktijdig werden de Smartstraps aangekondigd, waarmee ontwikkelaars horlogebandjes met slimme functies konden ontwikkelen. De verbinding werd gemaakt via een speciale poort aan de achterkant van het horloge. Op die manier kon je GPS, een hartslagmeter of een reservebatterij toevoegen. Het gewicht van de Pebble Time Steel was 62,3 gram met leren bandje of 116 gram met metalen bandje. Je kon het horloge op Kickstarter bestellen voor 250 dollar met levering in juni 2015. De normale winkelprijs werd 300 euro.

Pebble Time Steel

Er verscheen ook een Pebble Time Round met een ronde wijzerplaat. Deze was ook gemaakt van roestvrijstaal en was verkrijgbaar in vijf invoeringen. Vanwege de ronde vorm was de batterijduur veel minder dan eerdere modellen, namelijk slechts 2 dagen.

Pebble 2 en Pebble Core

De Pebble 2 was de derde generatie smartwatch van Pebble. De Kickstarter-campagne hiervoor startte in mei 2016 en de eerste modellen zouden in oktober/november 2016 worden geleverd. Nieuwe functies waren een hartslagsensor en speaker. Het horloge verscheen in september 2016 en kostte rond de €130. Rond het moment dat de eerste exemplaren zouden worden geleverd aan de Kickstarter-backers speelde ook al de overname door Fitbit. Pebble kreeg kritiek dat ze bijna $13 miljoen via Kickstarter incasseerden en vervolgens de levering van de horloges met een halfjaar uitstelden. Ze zouden daarover niet open hebben gecommuniceerd met de Kickstarter-deelnemers. Pebble beloofde de bedragen in 2017 terug te betalen.

Gelijktijdig met de Pebble 2 werd de Pebble Core aangekondigd, een kleine draagbare computer met Android 5.0 met daarin een 3G-modem, GPS-ontvanger en Spofity-functie. Het idee was dat ontwikkelaars hier eigen toepassingen voor konden maken, maar dat kwam er niet van. De Core is nooit geleverd vanwege de overname door Fitbit.

Pebble Smartstraps

Vlak nadat de Time was aangekondigd, maakte de fabrikant bekend dat het mogelijk werd om Pebble Smartstraps te gebruiken. Dit waren modules die je aan het horlogebandje kon vastmaken, om extra functionaliteit toe te voegen. Enkele Pebble Smartstraps waren een hartslagsensor, GPS en NFC. Je kon dus zelf bepalen welke functies je later nog toevoegde aan het horloge. Daardoor raakte de Pebble minder snel verouderd. De Smartstraps werden onder andere gemaakt door Badow en Spark Electron, maar het idee sloeg eigenlijk nooit aan.

Pebble smartstrap