Alles over Philips Hue-lampen en -accessoires
Philips Hue: alles wat je wilt weten
In deze gids lees je alles over Philips Hue. Dit zijn slimme lampen en bijbehorende accessoires die met de Philips Hue-app, app en met Siri en HomeKit te bedienen zijn. Het assortiment van Philips Hue omvat ledlampen, lichtslangen, armaturen voor binnen en buiten, maar ook een beveiligingsysteem met camera’s en contactsensoren. Alles wat je wilt weten over Philips Hue vind je hier overzichtelijk bij elkaar!
Bij deze winkels kun je onder andere terecht voor Philips Hue-producten:
Wat is Philips Hue?
Philips Hue omvat een serie lampen, sensoren en accessoires die op afstand te bedienen zijn via een iPhone- en iPad-app. Alle accessoires zijn draadloos met elkaar verbonden en werken met Zigbee. Daarnaast worden Thread en Matter ondersteund. Wil je HomeKit gebruiken en de lampen ook buitenshuis bedienen, dan heb je de Philips Hue Bridge nodig. Dit centrale kastje sluit je aan op de internetaansluiting thuis, meestal in de meterkast. Dankzij deze Bridge werkt het Philips Hue-systeem met heel veel smart home-systemen en -protocollen, waaronder dus ook HomeKit.
Als Apple-gebruiker zul je meestal de Woning-app van Apple gebruiken voor het automatiseren van je lampen, maar in de Philips Hue-app kun je nog wat specifieke dingen regelen zoals de kleurinstelling van de meerkleurige gradient-lampen. Daarnaast zijn er talloze apps van derden, die bijvoorbeeld een disco-effect geven.
Begin je voor het eerst met Philips Hue, dan heb je niet meteen een Bridge nodig. Je moet dan de nieuwere Bluetooth-versies van de slimme lampen hebben en kunt dan de lampen lokaal bedienen vanaf je iPhone met Bluetooth. Je gebruikt hiervoor de Philips Hue-app.
Wat heb ik nodig voor Philips Hue?
Om Philips Hue te kunnen gebruiken, heb je in ieder geval een startersset nodig met daarin een bridge om de lampen aan te koppelen. Bovendien heb je de app nodig om de lampen voor de eerste keer te installeren. Dit zijn alle benodigdheden om van start te gaan:
- Philips Hue Bridge (voor HomeKit en buitenshuis bedienen)
- Philips Hue-lampen (minimaal één)
- iPhone, iPad of ander geschikt toestel (bijv. Android)
- Philips Hue-app
- Wifi-netwerk
Welke lampen zijn er van Philips Hue?
Philips begon in 2012 met één soort lamp: een ledlamp met 16 miljoen kleuren en een normale fitting (E27). Inmiddels is het assortiment fors uitgebreid. Zo zijn er nu ledstrips, plafondlampen, kinderlampen, spotjes en meer. Ook verkoopt Philips schakelaars voor mensen die hun lampen toch liever met een drukknop bedienen. We zetten de belangrijkste producten hieronder op een rij. Let op dat er regelmatig wijzigingen plaatsvinden in de samenstelling waarin Philips Hue-lampen worden verkocht.
Welke accessoires zijn er van Philips Hue?
Naast de verlichting zelf, heeft Philips ook accessoires in huis om je lampen mee te bedienen. Dit kan handig zijn als je even geen zin hebt om je iPhone te gebruiken of als je vaak gasten over de vloer hebt die ook je licht aan of uit willen zetten. Onderstaande accessoires kun je ook gebruiken in HomeKit, zodat je er zelfs andere HomeKit-accessoires mee kunt bedienen.
Welke Philips Hue apps zijn er?
Heb je een Hue-pakket gekocht, dan is de officiële Philips Hue-app (link) onmisbaar. Met de Hue-app stel je alle lampen in, deel je ze in in kamers en pas je de kleuren aan. Je kan met de Hue-app ook instellen dat lampen automatisch aan of uit gaan op basis van je locatie of tijdstip. Het is ook mogelijk om wekkers in te stellen, zodat de lampen in de slaapkamer je langzaamaan wekken.
Maar wil je écht lol beleven aan je Hue-set, kijk dan ook eens naar de volgende apps:
- iConnectHue for Philips Hue (€3,99 + IAP, iPhone/iPad/Watch, iOS 16.0+) – Veruit de beste en meest complete Hue-app die er is. Met deze app heb je zoveel vrijheid, dat je je hele huis naar eigen smaak en wensen kunt verlichten. Ook zijn er meer mogelijkheden om de accessoires in te stellen.
- Hue Essentials (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Watch/Mac, iOS 15.0+) – Deze handige app van de Nederlandse ontwikkelaar Thomas Vos biedt veel extra functies, een Mac-app, een Apple Watch-app en meer. Er zijn uitgebreide automatiseringen mogelijk en je kunt scènes en effecten maken.
Werkt Philips Hue ook samen met andere systemen?
Via het Friends of Hue-label werkt de Hue-verlichting ook samen met allerlei andere systemen. Een van de Friends of Hue-partners is Busch-Jaeger, een bekende Duitse fabrikant van schakelmateriaal. Ook Niko en Gira zijn van de partij.
Bekijken: Friends of Hue slimme lichtschakelaars (prijzen variëren)
Los van de ondersteuning met HomeKit, werkt Hue ook samen met Amazon Alexa, Google Assistent en Microsoft Cortana. Ook andere systemen zijn compatibel met Philips Hue, zoals de spullen van Nest en Logitech. Onder de naam Philips Hue Entertainment werken ze samen met game-accessoiremaker Razer. Zoals eerder gezegd kun je Hue ook automatiseren via IFTTT (If This Then That).
In Nederland kun je Philips Hue bovendien gebruiken in combinatie met Toon van Eneco. Deze slimme thermostaat zorgt ervoor dat de verlichting mee kleurt met de status van je woning. In combinatie met Toon werkt je verlichting ook samen met slimme rookmelders en slimme stekkers.
Wat zijn de voor- en nadelen van Philips Hue?
Kort samengevat: Philips Hue is een fijn product, maar je betaalt er wel voor. Hieronder zie je de belangrijkste pluspunten:
Er zijn ook enkele minpunten:
Wat zijn de alternatieven van Philips Hue?
Veruit de bekendste alternatief is de Tradfri-lijn van IKEA. Net als bij Philips Hue kun je met Tradfri je huis op een slimme manier verlichten. Er zijn witte lampen, gekleurde lampen, schakelaars, bewegingssensoren en ze werken samen met HomeKit. Het grootste voordeel van Ikea is dat de lampen een stuk goedkoper zijn dan van Philips Hue. Als je weinig geld wilt uitgeven, dan is IKEA een betere keuze. Geef je meer om flexibiliteit en een groot assortiment, dan kun je beter terecht bij Hue. In een apart artikel hebben we de verschillen tussen Hue en Tradfri op een rij gezet.
Een kwalitatief goed merk is Nanoleaf. Dit bedrijf is vooral bekend van de lichtpanelen, maar brengt ook losse lampen en lichtslingers uit. Het aanbod is flink kleiner dan bij Philips Hue, maar onze ervaringen met de Nanoleaf-producten zijn erg goed.
Een volgend alternatief zijn de goedkope lampen van Kruidvat, Hema, Action en soortgelijke winkelketens. Deze worden gepresenteerd als huismerk, maar in werkelijkheid worden ze gemaakt door Tuya. Dat heeft als voordeel dat er een gespecialiseerd bedrijf achter zit, waardoor de producten relatief goed werken. Een nadeel is dat Tuya een Chinees bedrijf is, met de bijkomende aandachtspunten op het gebied van privacy. Omdat het achterliggende systeem hetzelfde is, kun je de lampen van verschillende huismerken wel vaak goed met elkaar combineren.
Je zou ook voor andere goedkope Chinese merken kunnen kiezen, maar daarbij heb je minder zekerheid dat ze goed functioneren. In ons overzicht van slimme verlichting vind je meer merken en opties.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Philips Hue
Lees alles over Philips Hue, de slimme lampen en bijbehorende accessoires met HomeKit-bediening. Check de Philips Hue-accessoires en welke mogelijkheden er zijn voor de lampen, sensoren, dimmers en lichtknoppen. Philips Hue heeft ook kant-en-klare armaturen, waar de slimme lampen al in zitten. Alles over verkrijgbaarheid, prijzen en meer.
- Philips Hue verzamelpagina
- Philips Hue vs. IKEA Tradfri: de verschillen
- Slimme verlichting in huis
- Philips Hue Tap, Dimmer of schakelaars, welke moet je hebben?
- Review Philips Hue Bluetooth lampen
- Review Philips Hue Smart Plug
- Review Philips Hue 2.0 met HomeKit
- HomeKit-producten in Nederland
- Bekijk Philips Hue startpakketten
- Review Philips Hue Signe
- Review Philips Hue Festavia feestverlichting
- Review Philips Hue Ambiance Gradient Lightstrip