philips-hue-dimmer

Philips Hue-schakelaars en knoppen: welke moet je hebben?

Zoek je een fysieke knop om je Philips Hue-lampen te bedienen, dan heb je keuze uit officiële accessoires van Philips Hue of de Friends of Hue-wandschakelaars. Kies je voor de Dimmer, Smart Button of een schakelaar van derden? Hier lees je wat je opties zijn.

Philips Hue-schakelaars en -knoppen

Met een Philips Hue-knop kun je anderen de slimme lampen laten bedienen, ook als ze geen smartphone hebben. Een knop is handig voor jonge kinderen en mensen die wat minder handig zijn. Of misschien heb je vaak gasten, die je geen toegang wilt geven tot je HomeKit-account. Er zijn ook situaties denkbaar waarbij een fysieke knop drukken gewoon net iets sneller gaat dan het openen van de Hue-app of het roepen van een Siri-commando. Want ook al bedienen we onze smart home graag op een slimme manier vanaf de iPhone, soms wil je gewoon een fysieke knop hebben. Je hebt dan de keuze uit allerlei slimme HomeKit-knoppen van Eve, Aqara, Fibaro en andere fabrikanten. Maar je zou ook gewoon kunnen kiezen voor de verschillende knoppen en schakelaars die Phliips Hue zelf maakt, want die zijn van goede kwaliteit en gebruiksvriendelijk. We loodsen je in deze gids door het assortiment!

Philips Hue Dimmer Switch v2

Ben je fanatiek Hue-gebruiker en heb je een bridge in huis, dan is de vernieuwde Philips Hue Dimmer Switch een interessante optie. Deze krijg je vaak meegeleverd bij een startpakket of bij een setje lampen, maar je kunt ‘m ook los kopen. En met een prijs van rond de 20 euro is hij een stuk goedkoper dan de meeste andere slimme knoppen. Met de bovenste knop kun je het licht in- en uitschakelen, met de Hue-knop kun je vijf scenes kiezen en met de twee middelste kantelknop kun je de verlichting feller maken en dimmen. De bediening is erg intuïtief.

Philips Hue Dimmer Switch 2021.

Dit is de tweede generatie Philips Hue Dimmer Switch. Het nieuwe model is te herkennen aan de afgeronde hoeken en er zijn nu maar drie in plaats van vier fysieke knoppen aanwezig. Qua functies merk je daar echter niets van: de middelste knop gebruik je nog steeds om te dimmen. In de Woning-app worden de vier huidige knoppen als individuele programmeerbare knop gezien. Deze tweede generatie is iets groter, waardoor hij over een bestaande inbouwdoos gemonteerd kan worden. De eerste versie was hiervoor te smal.

De dimmer is verkrijgbaar in de Philips Hue-shop en diverse andere winkels, waaronder Amazon en tink.

+ Nieuw design met afgeronde hoeken
+ Vaak meegeleverd bij een set Hue-lampen
+ Relatief goedkoop
– Hue-bridge vereist


Philips Hue Tap Dial Switch

Om al je lampen te bedienen kun je ook de tweede generatie Hue Tap gebruiken. Dit is een ronde afstandsbediening met vier knoppen, waarbij de buitenkant ook als draaiknop gebruikt kan worden. Elke knop kan worden ingesteld om de verlichting in maximaal drie afzonderlijke kamers of zones in huis te bedienen. Zo kun je snel een lichtscene activeren. De Tap is er in zwart en wit. Sinds maart 2023 is er een variant met een kleinere magnetische houder, voor als je weinig ruimte op de muur hebt.

Philips Hue Tap Dial Switch

Door een knop aan te tikken kun je onmiddellijk een lichtscène activeren of aanpassen. Er zit ook een intuïtieve dimregeling in: hoe sneller je aan de knop draait, hoe sneller de verlichting dimt of helderder wordt. Draai je langzamer, dan gebeurt het wat geleidelijker. Net als de voorgaande Hue Tap (die niet meer verkrijgbaar is) kun je ‘m los gebruiken, aan de muur bevestigen of magnetisch aan een metalen oppervlak plakken. De Europese versie wordt geleverd met een vierkante achterplaat, de Amerikaanse versie met een rechthoekige.

In tegenstelling tot de vorige Hue Tap, die zelf energie opwekte door het indrukken van de knop, vereist de nieuwe Hue Tap Dial een batterij. Het gaat om een CR2032-knoopcelbatterij. De Philips Hue Tap in zwart of wit kost 
rond de 50 euro. Lees ook onze Philips Hue Tap review.

+ Keuze uit twee kleuren
+ Gaat lang mee op een batterij
+ Ook verkrijgbaar met kleinere magnetische houder
– Ronde interface iets minder intuïtief dan de Hue Dimmer Switch
– Hue-app nodig voor uitgebreide instelling van de knoppen

Bekijk ook
Review: Hue Tap Dial Switch is ideaal voor al je slimme Hue-lampen

Review: Hue Tap Dial Switch is ideaal voor al je slimme Hue-lampen

De Hue Tap Dial Switch is de nieuwste versie van de Hue Tap-schakelaar en heeft als belangrijk voordeel een draaibare ring, voor het dimmen van je lampen. Is deze knop een upgrade waard? Wij hebben de Hue Tap Dial Switch getest en onze ervaringen lees je in de review.


Philips Hue Smart Button

Philips Hue heeft ook een slimme knop waarmee je allerlei scenes kunt activeren. Je bedient de lampen met één druk op de knop en kunt ook het licht inschakelen op basis van het tijdstip. Druk je ‘s ochtends op de knop, dan krijg je bijvoorbeeld felle verlichting waarbij je goed kunt ontbijten en werken. Maar druk je ‘s avonds laat op dezelfde knop, dan activeert de Hue Smart-knop een gezellige scene met warm licht.

Philips Hue Smart knop

Met één klik bedien je je slimme lampen, zonder dat je een smartphone nodig hebt. Dus ook geschikt voor huisgenoten die technisch niet zo handig zijn. Druk één keer om de lampen aan en uit te zetten, of houd de knop ingedrukt om ze te dimmen of te versterken versterken.

Je kunt deze knop los gebruiken of aan de wand bevestigen met de speciale wandhouder. De knop is alleen verkrijgbaar in wit en is gemaakt van siliconenrubber. Hij heeft een IP-waarde van IP44 en is dus ook geschikt voor in de badkamer, omdat hij tegen spatwater kan. Buitenshuis is echter minder geschikt. Hij meet 32 x 14,5 mm en als je de wandplaat erbij wilt gebruiken moet je rekening houden met een muuroppervlak van 76 x 76 mm.

Philips Hue slimme knop

Net als bij de andere Hue-producten werkt het met HomeKit (via de Hue-bridge), Siri, Google Assistent, Amazon Alexa en meer. De Philips Hue Smart-knop is voorgeconfigureerd en is dus meteen na het koppelen met je Hue-systeem te gebruiken, zonder dat je dingen hoeft in te programmeren.

+ Compact design
+ Gedrag van knop afhankelijk van tijdstip
– Vereist Philips Hue-bridge
– Alleen verkrijgbaar in wit
– Bij slechts weinig winkels verkrijgbaar


Philips Hue Wandschakelaarmodule

Deze oplossing kost iets meer werk, maar geeft wel een mooi resultaat. Je kunt namelijk je bestaande lichtknoppen laten zitten. Met de Philips Hue Wandschakelaarmodule kun je je huidige lichtschakelaars veranderen in slimme knoppen. Je kunt het ook gebruiken om te kiezen uit drie voorgedefinieerde scenes.

Philips Hue wandschakelaarmodule

Net als bij de Hue Smart Button kun je de lamp ook dimmen. Een module is aan te sluiten op twee schakelaars, als ze direct naast elkaar zetten. Je moet voor de installatie wel even de stroomtoevoer uitschakelen en over het juiste gereedschap beschikken.

+ Onzichtbaar weggewerkt
+ Geschikt voor bestaande lichtknoppen
– Vereist meer technische kennis en moeite


Friends of Hue-knoppen

De knoppen die we hierboven hebben besproken zijn te gebruiken als losse accessoires. Zoek je liever een wandschakelaar die eruit ziet als een traditionele lichtknop, dan kan dat ook. Fabrikanten zoals Busch-Jaeger, Senic, Jung, Gira, Feller, Niko, Vimar en NodOn hebben wandschakelaars gemaakt voor het Friends of Hue-programma. Philips Hue en EnOcean leveren de techniek, de fabrikant zorgt voor een mooie plastic huls zodat het bij je andere lichtknoppen past. Je kunt ze overal plakken met dubbelzijdige tape, dat meestal wordt meegeleverd. Vervolgens kun je de lichtschakelaar instellen met de Hue-app.

Ze zijn mooi weg te werken in je interieur, omdat ze eruit zien als traditionele lichtknoppen en je kunt ze kopen in verschillende uitvoeringen en kleuren (wit, grijs, zwart, creme). Je kunt deze wandschakelaars aanbrengen op de plekken waar je bestaande lichtpunten zijn, maar het mooie is: je hebt vaak geen stroomaansluiting nodig. Sommige werken met een verwisselbare batterij, andere wekken zelf energie op door op de knop te drukken.

Niko dimschakelaar Philips Hue

Er zijn twee varianten:

  • Lichtschakelaars die zelf energie opwekken (EnOcean)
  • Lichtschakelaars met batterij (Sunricher)

Een groot voordeel van de Friends of Hue-schakelaars is dat er geen stroomvoorziening nodig is. Bij de meeste modellen heb je ook geen batterij nodig, omdat ze zelf stroom opwekken zodra je op de knop drukt. Hierbij wordt kinetische energie opgewekt dankzij een speciaal ontwikkelde module van EnOcean). Er zit echter een keerzijde aan: deze schakelaars zijn wat zwaarder te bedienen en hebben een duidelijk hoorbare klik als je erop drukt. De Chinese fabrikant Sunricher heeft daarom een alternatieve module ontwikkeld, die op batterijen werkt.

Friends of Hue schakelaars van Busch-Jaeger

De kwaliteit en het materiaal van de Chinese schakelaars met batterijvoeding is wel iets minder dan die van bekende merken als Gira of Busch-Jaeger. Wie dat wil, kan echter de Sunricher-module uit een goedkope lichtknop halen en deze inbouwen in een duurdere Friends of Hue-schakelaar van een bekend merk. Signify heeft de Sunricher-module nog niet gecertificeerd. De batterij gaat zo’n 8 jaar mee.

Bij een Friends of Hue-schakelaar bepaal je zelf wat er gebeurt als je op de knop drukt. Je kunt afzonderlijke functies instellen, zoals uit/aan, dimmen/versterken of favoriete lichtscenes.

Het is de bedoeling dat de Friends of Hue-producten regelmatig een software-update krijgen met nieuwe functies. Je kunt ze in de Hue-app configureren en krijgt dan toegang tot alle functies die je met Hue gewend bent.

Friends of Hue schakelaars

Pluspunten:
+ Past bij bestaande wandschakelaars
+ Heel veel kleuren, uitvoeringen en materialen
+ Gemaakt door bekende fabrikanten van schakelmateriaal, waaronder Jung en Gira
+ Te gebruiken op bestaande lichtpunten
+ Neutraal design
+ Geen stroomaansluiting nodig, werkt met kinetische energie of batterij

Minpunten:
– Vrij prijzig
– Vereist installatie


Niet meer verkrijgbare Hue-knoppen

Niet meer in de winkels, maar wellicht nog wel tweedehands op de kop te tikken:

  • Hue Dimmer (1e generatie)
  • Hue Tap

De Philips Hue Dimmer Switch (zie foto hieronder) is te gebruiken als schakelaar voor HomeKit. Als je hem alleen voor je Hue-lampen gebruikt, kun je door ingestelde scenes scrollen door enkele keren op de bovenste knop te drukken. De middelste twee knoppen gebruik je om het licht te dimmen, terwijl de onderste knop je lampen uitschakelt. Zodra je hem aan HomeKit-koppelt, worden de knoppen als vier losse knoppen gezien.

Philips Hue White Ambiance dimmer

Eerder verkocht Philips ook de Hue Tap v1 (zie foto hieronder), de voorganger van het huidige model. Deze is te herkennen aan de ronde vorm en het feit dat er geen batterij in zit. Hij wekt zelf energie op door het indrukken van de knoppen. Zoek je een knop waarmee je kunt dimmen, dan is deze Hue Tap minder geschikt.

Philips Hue Tap

Welke Hue-schakelaar moet je hebben?

Welke schakelaar bij jou past is afhankelijk van wat je zoekt en wat je budget is. Gelukkig is er vrij veel keuze.

Zoek je een schakelaar die onopvallend in een normale rij schakelknoppen kan worden verwerkt, dan moet je de Friends of Hue-schakelaars kopen. Ze zijn wat prijziger, maar je hoeft ze maar eenmalig te plaatsen en hebt er daarna jarenlang (en misschien zelfs decennialang) plezier van.

Zoek je een zo goedkoop mogelijke knop, dan is de Hue Dimmer vaak de beste oplossing. Die krijg je soms bij een setje Hue-lampen meegeleverd en anders is de prijs van rond de 20 euro ook nog goed te doen. De Tradfri-schakelaar van IKEA is weliswaar nóg goedkoper, maar waarom zou je moeilijk doen?

De Hue Dimmer is vaak ook de beste oplossing voor minder ervaren gebruikers. De opdruk op de knoppen maakt meteen duidelijk waar het voor bedoeld is: aan, uit, feller en gedimd. Door het rechthoekige design en de magnetische achterkant is de knop gemakkelijk ergens te bevestigen.

De Hue Tap kan handiger zijn voor gevorderde gebruikers omdat je meer mogelijkheden hebt om te programmeren (wij gebruiken daarvoor de onofficiële iConnectHue-app). Deze biedt meer mogelijkheden dan de standaard Hue-app.

Over programmeren gesproken: iCulture-lezer Remco gaf als tip dat je de Hue Tap ook in normale schakelknoppen kunt inbouwen. Je haalt de Tap uit elkaar en verwerkt het schakelbokje achter een speciale 4-voudige schakelaar, zoals deze.

Ons advies: neem de Philips Hue Dimmer Switch

Twijfel je welke knop je moet nemen, dan raden we de Hue Dimmer aan. Deze is het goedkoopst, is makkelijk te bedienen, is logisch qua indeling en is altijd handig om erbij te hebben.

Een aandachtspunt is wel dat de Philips Hue-schakelaars vooral bedoeld zijn voor de Hue-lampen. Zoek je een slimme knop die je Hue-lampen aan kan doen en ook andere apparaten kan aansturen, dan zou je ook voor een slimme knop met HomeKit kunnen kiezen. Nadeel is wel dat die vaak wat duurder zijn, zo rond de 50 euro.

Bekijk ook
Slimme knoppen voor HomeKit: dit zijn je opties voor schakelaars

Slimme knoppen voor HomeKit: dit zijn je opties voor schakelaars

Met HomeKit-knoppen en dimmers wordt het bedienen van je slimme accessoires een stuk makkelijker. Je hebt dan geen iPhone meer nodig en kunt apparaten gemakkelijk inschakelen door op een knop te drukken. Soms is dat gemakkelijker dan aan Siri vragen. In deze gids zie je welke slimme knoppen voor HomeKit verkrijgbaar zijn en wat je ermee kunt doen.

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home