Photoshoppen op de iPad met deze gratis apps
Om foto’s te bewerken heb je aan een iPad voldoende, maar je hebt er nog wel een app voor fotobewerking voor nodig. Met de gratis Photoshop-apps die we hieronder bespreken kun je onderweg je foto’s mooier maken, zonder dat het een cent kost. De meeste Photoshop-apps van Adobe zijn gratis te gebruiken en bevatten alle basisfuncties die je nodig hebt. Wil je meer, dan moet je betaald lid worden van Adobe Creative Cloud of uitwijken naar een van de Photoshop-alternatieven die we hieronder bespreken.
- Photoshop voor iPad
- Photoshop Express
- Photoshop Fix
- Photoshop Mix
- Photoshop Sketch
- Adobe Lightroom
- Photoshop-alternatief
- Meer apps
#1 Photoshop voor iPad
De meest voor de hand liggende keuze is Photoshop voor iPad. Dit is een officiële app die sinds najaar 2019 beschikbaar is. Het bevat nog niet alle functies van de desktopversie, maar er wordt wel hard aan gewerkt om zoveel mogelijk functionaliteit toe te voegen. Met Photoshop voor iPad kun je de standaard bewerkingen doen, zoals bijsnijden en roteren, maar er zitten ook wat retoucheer-functies in zoals spot healing, lasso en feathering.
Je kunt PSD-bestanden inclusief lagen gebruiken, die je via Creative Cloud beschikbaar kunt krijgen op al je apparaten. Het werkt op alle iPad Pro’s en de nieuwere iPads in combinatie met de Apple Pencil. Je kunt de app 30 dagen gratis gebruiken, daarna betaal je 11 euro per maand. Mensen die al een Photoshop-abonnement hebben kunnen de app onbeperkt gebruiken. Gaandeweg gaat Adobe meer functies toevoegen.
https://www.youtube.com/watch?v=ccSBlU8YB90
#2 Photoshop Express voor iPad
Photoshop Express is bedoeld als gratis kennismaking met Photoshop op de iPad. Ondanks het feit dat het hier om een gratis app gaat zitten er toch best wat geavanceerde functies in. Uiteraard kun je foto’s bijsnijden, rechtzetten, roteren en omdraaien. Verwijder rode ogen en pas met één klik het contrast en de belichting aan. Ook vlekjes op de huid en andere correcties, randen, watermerken en meer: bijna alles zit erin. Deze app is ook geschikt voor RAW-fotobewerking en ondersteunt het TIFF-formaat. Je deelt de foto’s met één klik naar Facebook, Twitter, Instagram en WhatsApp.
Alles is erop gericht om de bewerkingen zo snel mogelijk uit te voeren. Ideaal als je iets nodig hebt dat meer te bieden heeft dan Instagram of VSCO. Ook nuttig is dat er standaard rekening wordt gehouden met de beeldverhoudingen voor Facebook, Pinterest en YouTube, zodat je met gemak een coverfoto voor je Facebook-evenement maakt of je Twitter-account voorzien van een nieuwe header.
Photoshop Express bestaat al heel wat jaren en heette voorheen Photoshop Touch. Sinds 2010 hanteert Adobe de naam ‘Express’. Lees meer in ons allereerste artikel over Photoshop Express.
#3 Photoshop Fix voor iPad
Photoshop Fix is volledig gericht op het retoucheren van foto’s. Je kunt ze lichter maken, foutjes herstellen en oneffenheden wegwerken. Ook kun je schildertechnieken toepassen. De app ondersteunt hoge resolutie-afbeelingen tot wel 64 megapixels, zonder dat je iPad vastloopt. Je kunt ook foto’s bijsnijden, een bepaalde kleur naar voren halen of ongewenste elementen wegpoetsen. Ook bij deze app ligt de nadruk op snelle aanpassingen.
Je kunt de geretoucheerde afbeeldingen rechtstreeks naar Photoshop CC sturen, met alle lagen intact. Zo kun je de foto’s nog verder aanpassen of in je andere creatieve projecten verwerken. Lees ook ons artikel over Photoshop Fix.
#4 Photoshop Mix voor iPad
Photoshop Mix bevat een selectie van Photshop-functies, bedoeld om meerdere foto’s met elkaar te remixen. Je kunt foto’s op een niet-destructieve manier uitknippen, combineren tot iets nieuws en verder bewerken, zodat je oorspronkelijke foto’s niet verloren gaan. Deze app is dus vooral gericht op creatieve toepassingen. Je kunt foto’s maken die uit meerdere lagen bestaan. Vervolgens stuur je het door naar de hierboven besproken app Photoshop Fix op de iPad om verdere bewerkingen uit te voeren. Mix bevat basisfuncties, die op sommige punten toch net iets geavanceerder zijn dan wat je in Photoshop Express op de iPad vindt.
Het werkt met Composities en dat geeft al aan dat het meer op collages dan op retoucheren is gericht (voor dat laatste heb je Fix tot je beschikking). Je begint met een nieuwe compositie door een foto in te laden vanuit je iPad-bibliotheek of van Creative Cloud. Voor dit laatste is uiteraard een betaald abonnement vereist. Ook kun je foto’s van je eigen Facebook-pagina halen, maar dan moet je wel bereid zijn om je Facebook-account te registreren en je vriendenlijst te delen. Het werkt helaas niet samen met Google Drive. Lees ook ons artikel over Photoshop Mix.
#5 Photoshop Sketch
Adobe Photoshop Sketch lijkt misschien niet helemaal te passen in dit lijstje met fotobewerkingsapps, maar er is een reden waarom Adobe deze schets- en tekenapp toch in de serie Photoshop-apps heeft ondergebracht. Je kunt er namelijk ook foto’s mee inlezen die je vervolgens gaat bewerken. De tekentools zijn heel uitgebreid, zoals een grafietpotlood, een inktpen en overvloeiingsmarkeerders. De meegeleverde penselen zorgen voor nog meer creatieve mogelijkheden. Met de gesplitste weergave zie je tekeningen en je werkset naast elkaar op hetzelfde scherm.
Alles is natuurgetrouw, het werkt samen met Behance en uiteraard kun je je kunstwerken na het maken doorsturen naar Photoshop of Illustrator. Ook kun je gebruik maken van Stock voor tracering en collages. Zo download je bijvoorbeeld een stockfoto uit de collectie van Adobe Stock en maak je er vervolgens iets creatiefs van. Werkt met Apple Pencil, maar ook met andere tekenpennen zoals die van Adonit, Wacom, Pencil by FiftyThree en Adobe Ink. Lees ook ons artikel over Photoshop Sketch. Voor liefhebbers van schetsen is er ook Adobe Fresco.
#6 Adobe Lightroom
Dit is geen app uit de Photoshop-serie, maar toch hoort hij thuis in dit overzicht. Deze app is gericht op professionele fotografen en is oorspronkelijk ontstaan om snel grote fotocollecties te kunnen filteren en sorteren. Maar er zitten ook opties voor fotobewerking in. De app is gratis te installeren, maar wil je er echt iets aan hebben dan zul je betalend lid van Creative Cloud moeten zijn. Je kunt ook een gratis proefperiode starten.
Lightroom biedt eigenlijk alles: je kunt foto’s maken (ook in RAW) en vervolgens ontwikkelen en bewerken. De app past zich aan je vaardigheden aan. Er zitten geavanceerde bewerkingsopties in, maar je kunt ook simpelweg de belichting en helderheid aanpassen. Maak je een foto met de app in DNG-formaat dan kun je kiezen uit een aantal presets, maar je kunt natuurlijk ook foto’s uit je camera importeren als je beschikt over de juiste tools. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld de speciale Lightning-naar-USB camera-adapter (35 euro) gebruiken: kabeltje in de iPad steken, camera aansluiten en je laadt bijna vanzelf al je geschoten foto’s in.
In Lightroom kun je meteen de foto’s bewerken en vervolgens delen op sociale media. Lees meer in ons artikel over Adobe Lightroom voor iPad.
Alternatief: Affinity Photo
Affinity Photo is een professionele fotobewerker voor iPad. Je kunt zelfs Photoshop PSD-bestanden openen en vervolgens kiezen uit een gigantische bibliotheek aan tools, penselen en filters. Je kunt in Affinity Photo zelfs 360 graden-afbeeldingen en panorama’s bewerken en aan elkaar plakken, om ze vervolgens te voorzien van correcties en aangepaste belichting. Je betaalt hiervoor wel een prijs, maar dat is het wat ons betreft wel waard. Bij Affinity Photo betaal je eenmalig voor de app en niet (zoals bij Adobe) maandelijks voor het lidmaatschap.
Affinity pakt het anders aan dan Adobe. In plaats van een heleboel losse apps met een handjevol functies bevat Affinity Photo alle functies die je ook op de desktop tot je beschikking hebt. De makers hebben geprobeerd om een zo compleet mogelijke app te maken. Dat gaat Adobe ook doen als de complete Photoshop-app naar de iPad is overgezet (zie optie #1) maar dat kan nog wel even duren. Tot die tijd zul je gebruik moeten maken van de losse apps of moeten overstappen naar Affinity, Pixelmator of een van de andere apps die we hieronder bespreken.
Affinity Photo biedt volledige ondersteuning voor een onbeperkt aantal lagen, groepsfilters voor lagen, live bewerken van vijf filters tegelijk, effecten, blend modes en maskers. Allemaal zonder je originele afbeelding te verknallen. Voor professionele fotografen heeft Affinity Photo echt alles te bieden. Er is ook een tegenhanger voor de Mac. Lees ook ons artikel over Affinity Photo!
Meer Photoshop-alternatieven voor iPad
Er zijn natuurlijk nog veel meer Photoshop-alternatieven. Mocht je bij de officiële Photoshop-apps voor iPad niet kunnen vinden wat je zoekt, kijk dan ook eens naar:
- Pixelmator (€9,99, iPhone/iPad, iOS 15.0+) - Vaak genoemd als dé fotobewerker voor iPad. Voor als je Photoshop’s gratis apps te beperkt vindt.
- Doka: Foto en Video Editor (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Mac, iOS 16.4+) - Deze fotobewerker is er zowel voor de iPhone als de iPad.
- Halide Mark II - Pro Camera (Gratis + IAP, iPhone/iPad/Watch, iOS 16.0+) - Uitstekende Nederlandse app met veel functies.
- Snapseed (Gratis, iPhone/iPad, iOS 14.0+) - De gratis app van Google, voor als je echt niets wilt betalen. Zitten veel tools en filters in.
Nog veel meer opties zie je in onze lijst met fotobewerkings-apps voor iOS.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!