Ik ga op reis en ik neem mee… deze tech!
Vroeger gingen we op reis en waren de vereisten: kleding, toiletspullen en wat boeken en spelletjes. Nu hebben de smartphone, laptop en tablet hun intrede gedaan en is het lijstje iets anders geworden. Boeken en spelletjes zijn digitaal, maar dat betekent niet dat je koffer lichter is geworden, want er moeten ook allerlei opladers, powerbanks en autohouders mee. Of je nu op een stedentrip gaat of een langere trip hebt gepland, er zijn dingen die je als tech-liefhebber echt niet kunt thuislaten.
Onmisbaar op reis: kabels
Vrijwel iedereen neemt tegenwoordig een telefoon mee op vakantie, al is het maar om af en toe eens je berichten te checken. Belangrijk is dus dat je de juiste kabels meeneemt en het liefst nog een paar extra, zodat je nooit met een lege telefoon zit. Wie geluk heeft, beschikt over een relatief nieuwe iPhone met usb-c-poort, zodat je nog maar één type kabel nodig hebt. Maar vergeet ook niet je AirPods, die vaak nog met Lightning werken. Bij iPads ligt het eraan welk model je hebt. Tot een paar jaar geleden waren ze nog allemaal voorzien van Lightning, terwijl je tegenwoordig alleen nog iPads met usb-c kunt kopen. Voor de Apple Watch heb je uiteraard een aparte lader nodig.
Stop voor de zekerheid ook een usb-a-naar-usb-c kabel in je handbagage, want je kunt soms in vliegtuigen je toestel opladen maar heb dan nog vaak te maken met de oudere usb-a-poort.
Andere kabels die je wilt meenemen zijn bijvoorbeeld die van je draadloze hoofdtelefoon, want ook die gaat vroeg of laat leeg. Net wanneer je voor een lange reis in een bus of vliegtuig stapt, bijvoorbeeld. Alles over iPhone-kabels lees je in ons aparte overzicht.
Handig: stroomadapters
Grote kans dat jouw hotelkamer maar één stopcontact heeft, liefst op een moeilijk bereikbare plek achter het nachtkastje. Terwijl jij ‘s nachts toch graag je iPhone, Apple Watch, reservebatterij en nog wat andere spullen wilt opladen. Het meest handig is een stekker of stroomblok waarmee je meerdere apparaten tegelijk kunt laden met usb-c of usb-a. Apple verkoopt hiervoor de 35 Watt stroomadapter met twee usb-c-poorten, maar bij andere merken zoals UGREEN en Anker krijg je vaak meer waar voor je geld.
- Apple 2-in-1 usb-c stroomadapter 35 Watt
- UGREEN 65 Watt stroomadapter met 4 aansluitingen
- UGREEN 65 Watt stroomadapter met internationale stekkers
- Anker 60 Watt powerport met 6 aansluitingen
Zorg ook dat je eventueel een reisadapter meeneemt, want in sommige landen ziet het stopcontact er anders uit dan bij ons. Wil je echt veilig zitten? Neem dan een tweede oplader mee, voor het geval de eerste kapot gaat. Hoewel je tegenwoordig overal wel winkeltjes vindt waar je een usb-oplader kunt kopen.
Een goed alternatief zijn opvouwbare docks voor op je nachtkastje. Onze favoriet is de Anker 3-in-1 MagGo-lader (review) omdat deze inklapbaar is en al je mobiele devices tegelijk kan opladen: iPhone, Apple Watch én AirPods. Deze kost rond de 100 euro en komt na de vakantie ook thuis van pas.
Hou alles overzichtelijk met een kabelorganizer
Met een organizer voor je kabels en adapters zorg je ervoor dat het geen rommeltje wordt in de koffer. Met elastieken zet je alles vast. Je kunt het ook gebruiken om bijvoorbeeld lippenbalsem en andere rondslingerende spulletjes in de koffer op één plek te bewaren. De Cocoon Grid-It op de foto is verkrijgbaar in meerdere formaten en is voor allerlei dingen te gebruiken. Dankzij de ophanglus kun je de kabelorganizer thuis en in de hotelkamer gemakkelijk ophangen aan de kapstok of een schilderijhaakje.
Je zou kunnen kiezen voor het origineel van Cocoon, maar er zijn ook talloze namaak-organizers te vinden bij Amazon.nl en Bol.com.
Voorkom een lege batterij met een powerbank
Je accu gaat helaas niet eeuwig mee en ook op reis ben je niet altijd in de buurt van een stopcontact. En met diverse spelletjes en video’s is de pret snel over, want die trekken je batterij snel leeg. Een extra accu meenemen is daarom geen overbodige luxe. Gelukkig zijn er tegenwoordig alle soorten en maten powerbanks, waardoor je nooit zonder stroom hoeft te zitten. En ze worden steeds goedkoper, ook die met een hoge capaciteit.
Geen herrie op vakantie met oordopjes
Iedereen die wel eens op reis is geweest kent het leed van luide buren. Hoewel het op de camping in een tentje misschien erger is dan in een hotel, het is niet prettig om alle feesten, ruzies en het dronken gelal van je tijdelijke buren te horen. Draadloze oordopjes met noise cancelling kunnen een uitkomst bieden en mogen dus ook echt niet op je lijstje ontbreken. Ze nemen nauwelijks ruimte in je koffer in.
Travel router: geen dag zonder het NOS Journaal
Met een travel router kun je op openbare wifi veilig internetten. Deze bevatten ook een ingebouwde VPN-client, zodat je Nederlandse content kunt streamen en gewoon naar het NOS Journaal en Videoland kunt blijven kijken. Voorbeelden zijn de TP-Link nano router, de populaire GL.iNET Beryl AX of de GL.iNet GL-E750V2. Meer travel routers vind je hier.
Als je met een groep mensen op vakantie gaat kan het een heel gedoe zijn om voor iedereen een eSIM af te sluiten. Een mobiele wifi-router (oftewel MiFi) kan dan een idee zijn. Hier stop je een simkaart in, die het 4G-signaal omzet naar wifi. Het hele gezin kan vervolgens met smartphones, laptops en tablets verbinding maken. Het werkt zelfs als je je camper hebt voorzien van allerlei smart home-accessoires, want ook die kunnen gebruik maken van de wifi-verbinding.
Je vindt dergelijke draagbare routers zoals de Netgear Nighthawk M1 en M2 bij Coolblue en andere winkels. Een goedkopere optie is de TP-Link M7650 van rond de 150 euro.
Geen internet? Gebruik offline apps en content
Zeker als je gaat vliegen is dit een onmisbare: apps die je offline kunt gebruiken. Zeker als je naar landen gaat waar hoge roamingkosten gelden is het verstandig om vooraf voldoende content te downloaden. Denk aan offline kaarten, maar ook offline films in Netflix en offline muziek in Spotify. Geld uitgeven aan internetdata is zonde en dat geef je liever uit aan een lekker etentje. Gelukkig zijn er tal van apps die je ook zonder internet kunt gebruiken, bijvoorbeeld Google Maps en diverse vertaalapps.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!