Opfrissen maar: accessoires voor een slimme badkamer
Smart home voor je badkamer
De afgelopen jaren zijn slimme accessoires voor thuis steeds populairder geworden. Wist je dat je ook de badkamer een mooie upgrade kan geven met accessoires? In deze gids lees je er alles over, van spiegels tot wasmachines. Ze zijn allemaal geschikt voor gebruik in natte ruimtes, zodat jouw badkamer écht slim wordt.
#1 Slimme lampen in de badkamer: fel licht, of lekker ontspannen in bad
De meest voor de hand liggende accessoires zijn natuurlijk slimme lampen. Met de juiste verlichting kun je ‘s ochtends fijner wakker worden onder de douche. Ga je een keer in bad, dan kun je de verlichting dimmen en eventueel een andere kleur geven voor complete ontspanning. Je kunt kiezen voor slimme verlichting van Philips Hue, Nanoleaf en andere merken. In combinatie met een bewegingssensor hoef je in het donker ook niet meer op de tast naar een lichtknopje te zoeken.
Er zijn speciale spotjes die geschikt zijn voor de badkamer. Dit geldt bijvoorbeeld voor de lampen uit de Philips Hue Xamento- en Devere-producten: die zijn geschikt voor vochtige ruimtes. De Philips Hue Devere is er in de formaten 38 cm en 48 cm en kan alleen wittinten tonen.
Op de foto zie je de Philips Hue Xamento plafondlamp, die te herkennen is aan de stip in het midden. Deze is verkrijgbaar in de formaten 38 cm en 42,5 cm en kan miljoenen kleuren tonen. Hij heeft een maximale verlichtingssterkte van 2350 lumen en verspreidt diffuus licht. Je kunt deze lamp extra dimmen voor een ontspannen sfeer in bad.
Er zijn ook Xamento-inbouwspots met een lichtsterkte tot 350 lumen, die dimbaar en in miljoenen kleuren instelbaar zijn. Deze kun je los kopen of in een pak van 3 stuks. Inbouwspotjes zijn wat lastiger te installeren dan spotjes die op een metalen plaat zitten (de zogenaamde opbouwspots). Ben je niet zo handig met klussen, laat je dan helpen door iemand die er verstand van heeft.
Vind je het inbouwen van spots te veel gedoe en wil je een bestaand lichtpunt gebruiken, dan kun je beter kijken naar de opbouwspotjes uit de Philips Adore-lijn.
Hoe fel moet het licht in de badkamer zijn? Dat lees je in onze tip over de hoeveelheid lumen van slimme lampen. Reken op 1000 tot 2000 lumen maximaal, zodat je ook nauwkeurige werkzaamheden kunt doen, zoals een splinter verwijderen of make-up aanbrengen.
#2 Badkamerspiegel met slimme verlichting
Wie is de mooiste van het land? Nou, daarop hebben wij wel een antwoord. Een spiegel met slimme verlichting. Philips Hue had ooit de Adore-spiegel met een diameter van 56 centimeter, maar die is niet meer verkrijgbaar. Wat je wel kunt doen is een spiegel kopen die niet helemaal vlak tegen de muur hangt en er een ledstrip achter plakken. Kies je voor een gradient ledstrip, dan kun je een mooi kleurrijk effect krijgen, zoals op de foto hierboven. Philips Hue heeft ook lightstrips die je achterop de tv of pc kunt plakken en die ook geschikt kunnen zijn voor deze toepassing.
#3 Bewegingssensoren voor je badkamer
Als je de badkamer binnenloopt is het wel zo prettig als de lampen meteen aan gaan. Dat kun je regelen met een bewegingssensor. Het maakt niet uit of je naakt bent, want de sensor detecteert alleen beweging en neemt geen camerabeelden op. Een populaire optie is de Philips Hue Motion, maar er zijn ook slimmere varianten zoals de Aqara Presence sensor, die ook aanwezigheid kan detecteren als je onbeweeglijk op dezelfde plek blijft staan. Dergelijke bewegingssensoren zijn meestal niet waterdicht, maar zolang er geen direct contact met water is zul je geen problemen moeten ondervinden. Eventueel zou je de Philips Hue Outdoor kunnen kiezen, al ziet die er niet zo mooi uit. De goedkoopste optie vind je bij IKEA, waar je voor 10 euro de Vallhorn kunt aanschaffen.
#4 Vochtsensoren in een slimme badkamer
Met een vochtsensor kun je de luchtvochtigheid in je badkamer bijhouden. Dat kan handig zijn als de lucht na het douchen gauw weer op een normaal niveau moet zitten, of gewoon omdat je het interessant vindt om te weten. Je kunt dit meten met HomeKit-sensoren die ook de luchtkwaliteit kunnen meten en hebt dan bijvoorbeeld de keuze uit Eve Room of de Netatmo Healthy Home Coach (beide met HomeKit). In de bijbehorende apps kun je de gegevens uitlezen in handige grafieken. De actuele metingen vind je ook in de Woning-app.
Ben je bang voor overstromingen, dan heb je een heel andere sensor nodig. Watersensoren met HomeKit zoals de Eve Water Guard of de IKEA Badring slaan alarm als er water wordt gedetecteerd. Hiermee voorkom je schade als de wasmachine lekt of het ligbad overstroomt.
#5 Slimme speakers: muzikaal ontwaken of tot rust komen
Eigenlijk zijn slimme speakers voor bijna elke ruimte in je huis geschikt. In de badkamer is het echter belangrijk dat de speaker waterbestendig is. De HomePod mini lijkt voor Apple-fans misschien de juiste oplossing, maar er zitten wat beperkingen aan. Ten eerste is er geen waterbestendigheid en ten tweede is hij nog altijd lastig verkrijgbaar. Een betere oplossing is de Sonos One.
De Sonos heeft compacte speakers die ook geschikt zijn om in de badkamer op te hangen. Er zijn speciale beugels verkrijgbaar waarmee je deze speakers ook op z’n kop aan het plafond kunnen worden bevestigd. De meeste modellen hebben stembediening, AirPlay 2-ondersteuning en natuurlijk een hoogwaardige geluidskwaliteit. Zorg wel dat het stopcontact goed is afgedicht tegen water. Omdat deze speaker AirPlay 2 ondersteunt kun je hem bedienen vanuit de Woning-app van Apple. Je kunt ook streamen zoals je dat naar een Apple TV zou doen.
Prijzen Sonos Era 100
#6 Blijf op gewicht met een slimme weegschaal
Met een slimme weegschaal wordt je gewicht doorgestuurd naar de Gezondheid-app van Apple. Dat zorgt ervoor dat je eventuele veranderingen goed kunt bijhouden. Handig voor als je graag wil aankomen of afvallen. Wij hebben een paar weegschalen voor je geselecteerd, want in een slimme badkamer mag deze niet ontbreken. Kies bijvoorbeeld de nieuwste Withings Body Scan-weegschaal die zelfs een ECG kan maken!
#7 Slimme tandenborstel: zeker weten dat je 2 minuten poetst
In de slimme badkamer mogen we persoonlijke hygiëne natuurlijk niet vergeten. Met een slimme tandenborstel breng je in kaart hoe goed je poetst, en waar nog werk aan de winkel is. Je hebt daarbij keuze uit de tandenborstels van Oral-B en Philips Sonicare. Bij Oral-B vind je de meeste keuze, maar de borstels van Philips worden ook steeds slimmer.
#8 Maak je kleren schoon met een slimme wasmachine
We zijn aangekomen bij het laatste onderdeel voor je slimme badkamer; de wasmachine. Hoewel niet iedereen ‘m in de badkamer heeft staan nemen we hem toch even mee. Met een slimme wasmachine weet je precies wanneer de was klaar is. Deze wasmachines zijn verbonden met internet, waardoor je ze ook op afstand kunt bedienen. Ligt de was al in de machine, dan kan het wasmiddel automatisch gedoseerd worden en kun je dus écht op afstand alles regelen. Je vindt ze in de winkel van LG, Samsung, Bosch, Miele, Siemens en AEG.
Wil je, naast de slimme badkamer, weten over alle andere kamers die je slim kunt maken? Lees onze andere gidsen dan ook!
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Smart Home
Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.
- Smart Home special
- HomeKit: het complete overzicht
- HomeKit-producten kopen in Nederland
- Alles over Philips Hue
- Alles over Aqara smart home-apparaten
- Eve: accessoires voor HomeKit
- Tado: alles over slimme thermostaten en meer
- Netatmo: alles over dit smart home-merk
- IKEA Tradfri-lampen en accessoires
- Slimme verlichting
- Wat is Matter?
- Matter FAQ
- Thread voor smart home